icon

Jazdíte ešte na letných pneumatikách?

28. nov 2021

Je tu ešte niekto kto jazdi na letných? Zajtra potrebujem ist na jednu služobnú cestu ale nemam prezute auto (mimo prace ho moc nevyužívam). Myslite že mozem ? Ma snežiť ale nemrzne a sneh je len taky “poprasok” ktorý hneď zmizne

Strana
z2
milanm_
28. nov 2021

Zmýlila si sa v obidvoch, takže cenu internetovej mudrlantky dnes vyhráva kulumulu123.
Gratulujeme.

kulumulu123
28. nov 2021

@milanm_ aj mi odpovieš alebo v com sa mýlim alebo ani sam nevieš len máš pocit ze vieš??

brembo
28. nov 2021

@kulumulu123 Zimné pneumatiky si povinná používat od 15 oktobra do 15 marca ked je ceste suvislá vrstva snehu . . . Používanie zimných pneu v lete nikde v zákone nie je obmedzené alebo zakázané. Pri sposobení dopravnej nehody z dovodu šmyku atd sa berie v ohlad len to,že si neprisposobila jazdu povahe vozovky . . . Ked nemáš v takomto prípade zimné,tvoj trest bude rovnaký a taktiež i paragraf. Rozdiel je v tom,že poistovna može následne od teba vymáhat škodu,ktoru vyplatila.

ukulela
28. nov 2021

@brembo suvisla vrstva snehu, ladu a namrazy.
Vo stvrtok bolo pol slovenska zladovatele bez varovania. Sla som od nas po suhej ceste a v susednom okrese o 20km cisty lad na ceste celym mestom. Snehu nikde, len namraza. Na autorkinom mieste nejdem na letnych ani bohovi.

elizabet173
29. nov 2021

Môže to dopadnúť aj takto

moonlight1210
29. nov 2021

Oboje pneumatiky maju iny dezen urceny na rozne jazdne podmienky. Letne maju hlavne odvadzat vodu bokom.
Ak su tohorocne, nove, v dobrom stave, malo jazdene, mozu zvladnut nachvilu jemny snehovy poprasok.

Ibaze staci vyjst napriklad za mesto, cesta tam uz nie je zohriata z mestskych priestorov, lahsie sa na nej drzi sneh i lad a uz su podmienky hned uplne ine.

Neriskovala by som. Objednala by som prezutie a tentoraz sla vlakom/autobusom.

zuzanka.zuzu
29. nov 2021

v SR zimné ani nie sú povinné (napr. v BA som mala jednu celú zimu letné lebo ani raz tu nebol ani len poprašok), ale je povinné ich použitie od 15.10. do 15.3. ak je na ceste súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy... dámy z prvej strany sa môžu hanbiť za neznalosť 👎 a ešte ako bohorovne a odsudzujúco to napísali 🙄

autor
29. nov 2021

Dakujem za všetky názory, nakoniec som sa rano zobudila do zasneženej krajiny, takze autom nejdem :D

brembo
29. nov 2021

@moonlight1210 tu sa nejedná ani tak o dezén,skor o použitu zmes. Zimné maju vyšší podiel siliky a maju makšiu zmes. Letné odvádzaju vodu skor dozadu,zimné vdaka šípovitému dezénu na bok. To im sučasne zabezpečuje lepšie samočistiace vlastnosti. Na druhu sranu,odvod vody je trochu horší v porovnaní s letnými.

flimelka
29. nov 2021

nie nie, tie mame prezute uz niekolko tyzdnov 🙂 ako nie ze by sme nejako neriskovali, viem kedy sa maju menit aj to ze este viaceri jazdia na letnych, ale tusim potom by sa nam s tym nechcelo zapodievat.

ivka225
29. nov 2021

Zalezi na tom, kam na tu sluzobnu cestu mas ist. Ak z Bratislavy do Trnavy, tak pri istej opatrnosti asi aj ano. Ak z Banskej Bystrice do Starej Lubovne (alebo cez ine horske prechody), tak urcite daj zimne hned teraz.

tribratri
29. nov 2021

dnes prezujem dufam

Strana
z2