icon

Ako správne písať názvy jazera a obce?

ollynka
28. sep 2024

jazero Štrbské pleso, obec Štrbské Pleso,
jazero a obec ak sú prvé nemajú byť veľkými písmenami napr. ako ulice?

Strana
z2
miskajerry
28. sep 2024

Základná škola, Ulica M. R. Štefánika

lukbe
28. sep 2024

@ollynka čiarka s tým nemá nič, ak je ulica na začiatku, píše sa U, ak je Štefanikova ulica, píše sa u. Veď to máš v jazykovej poradni. Ak mas Chodím do základnej školy, píse sa z. Ak je to názov školy, chodím do Základnej školy na Štúrovej ulici v Bratislave, píše sa Z.

luliu
28. sep 2024

@suptdi ak sa ulica volá Ulica M.R. Štefánika u v slove ulica je velke

suptdi
28. sep 2024

@miskajerry prečo s týmto vôbec mýlia deti? Slovo ulica sa pred názov ulice predsa nikdy nikde nepíše...

lukbe
28. sep 2024

@suptdi nepíš tu hlúposti.

suptdi
28. sep 2024

@lukbe čo konkrétne máš na mysli?

lukbe
28. sep 2024

@suptdi ze sa v názve nepíše ulica. Píše sa. Buď sa douč alebo nepíš hlúposti.

luliu
28. sep 2024

@suptdi samozrejme, že píše, veľa ulíc má v názve slovo ulica, veľa námestí má v názve slovo namestie

ollynka
autor
28. sep 2024

Mňa tá čiarka pomylila

suptdi
28. sep 2024

@luliu s pravopisného hľadiska áno, ale žiadna ulica sa nevolá Ulica M. R. Štefánika, vždy len M.R. Štefánika, prípadne gen. M. R. Štefánika, nikdy nie Štefánikova ulica, ale iba Štefánikova, pozri si mapu, alebo tabule s názvami ulíc

lenkasarka
28. sep 2024

@suptdi z pravopisného..

suptdi
28. sep 2024

@luliu námestie áno, ulica nie, nájdi mi na mape aspoň dve také ulice v jednom meste na Slovensku
@lenkasarka áno, moja chyba

luliu
28. sep 2024

@suptdi ale tu riešime pravopis a nie mapy

suptdi
28. sep 2024

@lukbe a v ktorom meste ktorá ulica má v názve slovo ulica pozri si mapu prípadne tabule s názvami ulíc

suptdi
28. sep 2024

@luliu ale písala si, že v samotnom názve ulice sa píše slovo ulica, a to je veľmi zriedkavé

luliu
28. sep 2024

@suptdi áno, píše sa
Ulica Ľudovíta Štúra alebo Štúrova ulica

suptdi
28. sep 2024

@luliu ale iba v diktátoch, nie v mápách ani ma tabuliach s názvami ulíc, takže z pravopisného hľadiska, je to tak, ako si napísala, ale čo sa týka praxe nie je to tak, ak je napíš konkrétnu ulicu a mesto, pozriem si to na mape

suptdi
28. sep 2024

Napríklad
Štúrova, Solčany
slovo ulica, v názve ulice nie je

https://www.google.com/maps/place/Štúrova,+956+...

lenkasarka
28. sep 2024

@suptdi Ved ide o diktát. Zbytočne sa tu čertiš.

suptdi
28. sep 2024

Stanislava Mečiara, Peievidza
slovo ulica, zase nie
https://www.google.com/maps/place/Stanislava+Me...

suptdi
28. sep 2024

@lenkasarka ja viem, že ide o diktát, ale @luliu a @lukbe tvrdia, že to tak je aj v realite, a ja dokazujem opak, nečertím sa.
A je pravda, že takéto diktáty deti zbytočne mýlia, a v konečnom dôsldku ic to nič nenaučí

lukbe
28. sep 2024

@suptdi je to aj v realite, aj keď sa tam píšu napr. vsetky písmená veľké. Ak sa slovo ulica vynechá, je to proti vyhláške. Len treba hľadať.

suptdi
28. sep 2024

@lukbe vidíš, väčšina nerešpektuje vyhlášku, a vlastn to nevadí nikomu, len učiteľkám slovenčiny, myslím, že je to také typicky slovenské. Ja, a myslím, že aj väčšina ľudí máme aj v občianskom preukaze názov ulice, bez slova ulica, možno, že aj ty. Kto sa tej vyhlášky vlastne drží? Ďalšia vyhláška robená "od zeleného stola".

lukbe
28. sep 2024

@suptdi áno, hlavne, že niekto obhajuje porušovanie vyhlášky, ale vadí mu to, že učitelia slovenčiny dodržiavajú a učia pravopis a robia si svoju prácu. To je tiež také typický slovenské 🙈.

lukbe
28. sep 2024

@lukbe *typicky

suptdi
28. sep 2024

@suptdi aj na tých tvojich fotkách je slovo ulica iba na pár tabuliach dokonca tie dve sýtomodré s bielimy písmenami sú z pred roka1989, tak sa nečuduj, že drvivá väčsina ľudí to považuje za správne bez slova ulica, keď sa nepíše, ani do oficiálnych adries, a pošta dorazí v pohode. Práve by to mnohým bolo divné s tým slovom ulica.
Na pohladnici

Stará cesta 4

alebo

Ulica Stará cesta 4

Ja by som na pohľadnicu napísal prvú možnosť a myslím, že aj 99% ľudí, možno aj učitelia.

viestta
28. sep 2024

Diktaty su na to aby sa to deti naucili a pri tej prilezitosti aj ich rodicia, ktori to mozno nikdy poriadne nevedeli ale mohli aj zabudnut. Mali by sme poznat pravidla slovenskeho jazyka ci nas jazyk bavi alebo nas viac bavi fyzika.

demodun
28. sep 2024

@suptdi ulica sa píše aj veľkým, ak je na začiatku a patrí k názvu. Rovnako ako námestie

suptdi
29. sep 2024

@demodun áno, u námestí, je to bežné, to som povedal hneď, aj som si vtedy spomenul práve na toto konkrétne námestie, ale u ulíc to bežné vôbec nie je

Strana
z2