Ako správne písať názvy jazera a obce?
jazero Štrbské pleso, obec Štrbské Pleso,
jazero a obec ak sú prvé nemajú byť veľkými písmenami napr. ako ulice?
@miskajerry prečo s týmto vôbec mýlia deti? Slovo ulica sa pred názov ulice predsa nikdy nikde nepíše...
Mňa tá čiarka pomylila
@suptdi z pravopisného..
@luliu námestie áno, ulica nie, nájdi mi na mape aspoň dve také ulice v jednom meste na Slovensku
@lenkasarka áno, moja chyba
Napríklad
Štúrova, Solčany
slovo ulica, v názve ulice nie je
@suptdi Ved ide o diktát. Zbytočne sa tu čertiš.
Stanislava Mečiara, Peievidza
slovo ulica, zase nie
https://www.google.com/maps/place/Stanislava+Me...
@lenkasarka ja viem, že ide o diktát, ale @luliu a @lukbe tvrdia, že to tak je aj v realite, a ja dokazujem opak, nečertím sa.
A je pravda, že takéto diktáty deti zbytočne mýlia, a v konečnom dôsldku ic to nič nenaučí
@lukbe vidíš, väčšina nerešpektuje vyhlášku, a vlastn to nevadí nikomu, len učiteľkám slovenčiny, myslím, že je to také typicky slovenské. Ja, a myslím, že aj väčšina ľudí máme aj v občianskom preukaze názov ulice, bez slova ulica, možno, že aj ty. Kto sa tej vyhlášky vlastne drží? Ďalšia vyhláška robená "od zeleného stola".
@suptdi aj na tých tvojich fotkách je slovo ulica iba na pár tabuliach dokonca tie dve sýtomodré s bielimy písmenami sú z pred roka1989, tak sa nečuduj, že drvivá väčsina ľudí to považuje za správne bez slova ulica, keď sa nepíše, ani do oficiálnych adries, a pošta dorazí v pohode. Práve by to mnohým bolo divné s tým slovom ulica.
Na pohladnici
Stará cesta 4
alebo
Ulica Stará cesta 4
Ja by som na pohľadnicu napísal prvú možnosť a myslím, že aj 99% ľudí, možno aj učitelia.
Diktaty su na to aby sa to deti naucili a pri tej prilezitosti aj ich rodicia, ktori to mozno nikdy poriadne nevedeli ale mohli aj zabudnut. Mali by sme poznat pravidla slovenskeho jazyka ci nas jazyk bavi alebo nas viac bavi fyzika.

Základná škola, Ulica M. R. Štefánika