Je auto s automatom skutočne jednoduchšie?
Je to jednoduchšie než manuál - určite je, ale je to diametrálny rozdiel? Alebo to nie je až taký veľký rozdiel?
Vodičak som robila na manuali po autoškole som si nevedela ani predstavit automat však zvyk na manual prve auto fabia manual na naučenie pohoda potom zvažovanie kupy novšieho auta vyber bola toyota yaris mne sa pačila hybrid ktory bol v automate tak aspon skusim automat a odvtedy manual nechcem tak som si zvykla 😉
Takéto krákoriny sa človek dočíta fakt len na slovenských fórach. Všade v zahraničí je automat úplne normálna vec, len na Slovensku je to najväčšia hanba šoférovať automat, lebo je to nuda a svedčí to o neschopnosti šoféra.
Dúfam, že všetky top šoferky, pre ktorých je automat pod ich úroveň a hanbili by sa ho šoférovať nemajú doma automatické pračky, umývačky riadu, smartphones, robotické vysávače, lebo automatická prevodovka je v tej istej kategórii - pokrok.
Alebo môžem byť taká povýšenecká ako ony a vyhlásiť, že jediný dôvod, prečo nemajú ešte automat je preto, lebo naň nemajú peniaze.
Na kieho by som si kupovala manuál, keď existuje automat, na kieho by som nútila robiť dieťa vodičak na manuál, keď šanca, že bude niekedy v živote jazdiť na manuály je blízka nule? U nás sa robia vodičáky na aute, na ktorom prídeš, neviem si predstaviť, že zháňam po inzerátoch nejaké auto na manuál, ktorých je možno 10%, aby na ňom urobil vodičak a potom mu aj tak kúpila normálne auto s automatom. 🤦♀️
@sisaka ....úplne z jednoduchého dôvodu budem trvať na vodičáku na manuál.
Pretoze mať vodičák iba na automat ti nedovoľuje šoférovať auto s manuálnou prevodovkou.A nikdy nevieš aké príležitosti,ponuky a výzvy ti život prinesie.A ten vodicak na automat stojí tak isto ak nie viac ako vodičák na manuál.
A vyzerá to tak,podľa toho,čo tu čítam,že pomaly sa schopnosť preradovat a sledovať premávku stáva nejakým extra skillom,ktorý nemá každý.🤣
@qetka Tak ja teda, keď som po rokoch sadla za manuál som práveže mala veľký problém vnímať všetko to okolo. V automate viac vnímam značky, križovatky, dianie okolo. Vďaka za neho.
@doriiis Ja jazdím na automate roky a ešte nikdy sa nestala situácia, že by som musela nejak riešiť jazdenie na hocijakom inom aute vôbec. Ja by som do cudzieho auta nesadla nech je aké chce. Ak autorka potrebuje auto k práci, tak jedine tam môže nastať situácia, že dostane služobné s manuálom, ale aj firmy už prechádzajú na automaty. Zároveň to platí aj naopak, lebo ja keď som núkala sestre moje malé auto, tak ona odmietla, že s automatom jazdiť nevie😉
@anna_anicka83 ...však ok.Len nevidím zmysel si robiť vodičák,ktorý ťa v tomto smere obmedzuje.Skoda peňazí.
@sisaka super zhrnuté,ale nie je zle vedieť aj manuál.Ja som robila vodičák na manuál,aj som zopár rokov jazdila a služobné auto mám automat.Vdaka Bohu zaň.Letela som však služobné do zahraničia s nich v požičovni mi dali auto a manuálom,proste firma mi nedovolila automat.S krcsmi v bruchu som ale odsoferovala🙂Takže je fajn to vedieť,s automatom sadnes a po jednej jazdy zabudneš na manuál.
Fúú automat je pecka, nikdy viac manuál
Ja mám manuál a nemenila by som,skúšala som auto s automatom no keďže sa tam skoro nič nerobí tak pre mňa to bola nuda.
Za čias, keď som robila vodičák, u nás automat bol veľmi zriedkavý. Potom som sa presťahovala na miesto, kde bolo naopak zriedkavé mať manuál. A zistila som, že je to omnoho pohodlnejšie Tie kecy o tom, ako len manuál je to pravé šoferovanie a ako musíš cítiť auto a blabla, sú len hlúpy snobizmus. Asi ako keď ti svokra povie, že si rozmaznaná a neschopná gazdiná, lebo máš umývačku riadu. Alebo keď ti babka povie, že sušička je nahovno, nikde sa tak dobre neosuší prádlo, ako na slnku...
15 rokov som jazdila manualom.Po zmene bydliska ocino ochorel a ja kazdy piatok 1000km na SK a v nedelu spat skoro 9rokov. Kupila som automat.Na nezaplatenie v zapchach v ktorych potahujes aj 3 hodiny,v kopcoch,atd.Je to o komforte,nie o ,,debilnom,,soferovi.V tych zapchach som dostavala neskutocne krce do pistal na manualy.Teraz som si bola vyskusat manual a uz som neista,neverim si,hlavne v kopcoch.Mam najazdenych kopec km bez nehody-mam automat uz 10rokov-som neschopny sofer?Zhrnula by som to zhruba tak-ak budes jazdit len kratke trasy,v malom meste-viac menej nakupy tak kludne manual,ale ak chces auto fakt aktivne vyuzivat tak automat.Keby som si nahodou este dakedy kupovala auto urcite zas automat.

@doriiis sekvencny automat (MMT, DSG, atd..) je klasicka prevodovka doplnena o robot. Tam oprava nie je draha, ani velmi narocna, iba vyzaduje diagnostiku schopnu prepnut prevodovku do servis eho rezimu, aby na nej mohol zapracovat aj dedinsky jozko, ktory pozna iba manualne prevodovky. Ak ma plnohodnotny automat, cize s hydromenicom, tak tam je to uz drahsie, lebo nahradne diely su odost drahsie a okrem potrebneho software pre aktivaciu/deaktivaciu/kalibraciu je dolezite aj tomu viac rozumiet a mat nekonecnu trpezlivost na zakladny ukon zlyhavania tych prevodoviek - odstranenie maglajzu vzniknuteho pouzitim nespravneho oleja a prehrievanim...