Je bezpečné platiť auto v hotovosti bez dokladu?
Caute, po sviatkoch ideme kupovať auto. Je z bazosu mali sme už obhliadku vsetko super.. akurát že majitel chce peniaze v hotovosti na ruku. Čo si myslite nieje to divne? Ako budeme mať dokaz že sme mu peniaze zaplatili?
Ešte sa chcem poradiť kto sa v tom vyzná ako to je s kupno predajnou zmluvou, keby nám niečo zataji v nej ohľadom auta dá sa to potom napadnúť?
@martinmmartin 20 000
jo je to ilegalne
Novela zákona účinná od 01.07.2023 zjednotila zákaz vykonávať platby v hotovosti, ktorej hodnota prevyšuje 15 000 eur pre fyzické aj právnické osoby. Zákon zakazuje akékoľvek platby v hotovosti bez ohľadu na ich právny dôvod
Cize predjca ma na ucte nejku exekuciu/ sud/ rozvod hocico a hned by mu strhli . chce sa tomu vyhnut co je smozrejme nezakonne a ty budes spolupachatel
@martinmmartin mne sa to hneď nezdalo…. A on je práveže podnikateľ
mozes s nim podpisat aj svaty obrazok vlastnou krvou - ak budes pytat nejake prachy naspat lebo nieco s autom bude tak budes kukat do prazdna.
@martinmmartin a keď napíšeme kupno predajnu zmluvu a tam to napíše že prevzal 20 000 na svoju žiadosť a podpise to?
Z cloveka ktory taketo nieco vymyslel nedostanes nic, nikdy, a este nudes minat vlastnu energiu
@martinmmartin čiže povedať mu že na účet ? Jedine tak?
No jedina legalna moznost ale to smozrejme tiez neriesi vobec ten problem so zavadami do buducnosti. Staci mu povedat ze si to ty rozmlandrala svojim stylom jazdy a hotovo. Nic nedokazes, bude ta to stat cas a energiu , cize auto preverit predom a dufat v to najlepsie
@martinmmartin aha takze myslíš že celkovo klame.. aj o stave auta
nie , iba hovorim ze "buyer beware" pravodlo. Ak nieco kupujem tak si to preverim a tym padom je to od toho momentu moj problem.
Ina vec je kupa v bazare kde mas rocnu garanciu co je vlastne poistka kde si zavadu (nie hovadiny ale presne definovanu zavadu predom v zmluve - prevodovka , motor atd) das opravit za vlastne a s tym uctom ides nie naspät do bazaru ale na ich poistovnu ktora ti prachy preplati podla toho kolko si to auto uz mala - ak sa pokazi hned tak 100% ak sa pokazi za 6 mesiacov tak 50%
@martinmmartin pozor v čase mimoriadneho stavu ktory je vyhlaseny platia ine sumy
a mozno ta oklamat nechce mozno iba nechce platit transakcnu dan keby si to posiela z podnikatelskeho uctu alebo vybera
@amonet Vsak som varoval ze mozem kecat 🙂
My sme platili cash ale to bolo len 7tis. Zmluva sa podpísala. On mal dôkaz a my tiež. Všetko legálne. 20k je ale už moc
20tisíc len tak dať cudziemu človeku za niečo, čo môže mať skryté vady...hmm...zaujímavé...to radšej si kúp z autobazára, kde máš záruku atď.
@autor ja som takto kupovala auto. Ale keďže majiteľ sa chcel auta zbaviť a bolo vidieť,že je mu jedno čo je na zmluve dopísala som tam po porade klauzulu,že ak za 3 mesiace sa objaví nejaká závada ktorá bola zahájená mám právo od zmluvy odstúpiť. A div sa svetu presne to sa stálom chlap si papiere ani neprečítal, len ich rýchlo podpísal, zobral peniaze a nebolo ho. Nakoniec sa zistilo,že auto žerie olej čo zatajil takže som mu volala,že chcem peniaze späť, keď sa začal vykrúcať povedala som mu nech sa pozrie do zmluvy. Bol nepríjemne prekvapený a keď sa ohradil muž mu povedal,že není nás problém,že si papiere neprečítal a hneď ich bez rozmyslu podpísal. Potom už ani necekol. Auto zobral naspäť a nám vrátil peniaze 🙂
Povedz mu, že jedine na účet. Neboj sa, on chce to auto predať a ustúpi. Číslo účtu nech je uvedené v tej zmluve.
@heminepa takúto značku v bazare nekúpim. A hlavne v takom stave ako je toto čo chcem
Aha. A nie je ti to praveze podozrive? 🤔
A mozno ma exekútora na úcte. Ale hej, teraz je mimoriadna situácia, nie je obmedzenie platieb na 15000€. Ale ja by som bola toez klidnejsia, keby to šlo cez účet..
@jamabe je dosť.. zvažujem že to necham tak
@babushkaem aha takte aktuálne toto neplatí.. som chcela s tým naňho vyjsť že nebudem porušovať zákon
Proste mu poviem že cez účet a keď nechce tak nič.. on auto potrebuje predať a ja mám v podstate s kúpou čas.
Všetko je v poriadku a auto kľudne kúp. Platí stále mimoriadna situácia. Na autobazár máš tlačivá a je tam kúpna zmluva kde je napísané že za auto bolo zaplatené v hotovosti pri podpise zmluvy.
Bežne tak kupujeme autá
Je uplne jedno ci to zaplatite v cash alebo prevod. To mate ako ked nieco kupujete na dobierku furt musite zaplatit vopred bez toho aby ste tovar videli. Ak bude problem s autom v com to bude ine ci ste dali prevod alebo hotovost? Peniaze pridu na druhy den hned ich vyberie... Takze...
@rozculena vojna na Ukrajine a neviem ci nie teraz najnovšie aj ta slintacka a krivacka

Kolko? Lebo mas zakonny limit kolko mozes max zaplatit cashom (odbornici/ky ti ho tu aj konkretne spomenu, nechcem kecat)