Je dobrá voľba študovať sociálnu prácu?
Baby, kamoska chce ist na socialnu pracu na sv.Alzbetu. Ja na tejto skole studujem, ale iny odbor a odhovaram ju (ja s tym idem seknut). Myslite, ze na nieco tuto skolu vyuzije, ak nepracuje v odbore? Ak by aj chcela pracovat myslite, ze je realna moznost zamestnania sa? Dik za nazory.
So sociálnej prace máš veľmi široké uplatnenie. Bohužiaľ nevýhodách je v tom, že v rezorte sociálnych veci, celkovo v oblasti sociálnej prace sú ľudia ktorí nemajú na to kvalifikáciu. Ak je odbor sociálna práca taký mizerný ako to tu popisujete tak prečo v štátnej správe konkrétne aj rezort sociálnych veci pracujú ľudia s ukončenou školou: ucitelstvo ( rôzne odbory), hnojarina Nitra (krajinne inzinierstvo), slávny UMB BB majster odborného výcviku - maloktori študent si našiel uplatnenie v školstve, pretože mu chyba výučny list, personalisti, ekonómovia.... Prečo sa tieto profesie tlačia na miesta, na kt. nemajú kvalifikáciu???. Chyba je v celom systéme, ak by sa sprisnili výberové konania na miesta pre sociálnu oblasť , tak na Slovensku by bolo nedostatok sociálnych pracovníkov.
@cecil36 No co som pocula, tak toto studuje najma dialkovo hlavne preto, aby mali nejaky titul, lebo to je najlahsia skola....Takze otazne je, ze kvoli comu to studovat. Uz o tom koluju vtipy
@alexandramaria suhlas
No prečítala som si všetky príspevky. V každom je kúsok pravdy, ale vlastná skúsenosť je o inom. Mám skončený 1. ročník Mgr. na sv. Alžbete a poviem Vám, že nič som nedostala zadarmo. Všetky skúšky som si musela zaslúžiť a to mám 10 rokov praxe v sociálnej oblasti. Robím to naďalej a ako sa tu píše mám aj chrbtovú kosť. Je pravda, že to nie je zaplatená práca, ale ak práca baví a nech je akákoľvek, tak je to super pretože nevstáva každé ráno s nechuťou. V mojom prípade je odmenou aj spokojný klient, ktorý odo mňa odchádza, že vybavil to čo potreboval 🙂 Takže na každú pracú by sme sa mali pozerať pozitívne. A to, že o sociálnych pracovníkov kolujú vtipy? Len, aby ten vtipkár sa raz neocitol v mojej kancelárii a žiadal o pomoc ....... potom uvidí a sám pocíti na vlastnej koži o čom sociálny pracovník je. Viem, že na úradoch robí hockto. Ja hovorím o sociálnych pracovníkoch v tom pravom slova zmysle. Prajem veľa šťastia pri výbere tej správnej na trhu práce uplatniteľnej vysokej školy .....
NIE. Kazdy druhy chce chce studovat socilanu pracu...ludi s tymto zameranim je uz tolko, ze nemaju tu na SK ziadne uplatnenie a ked aj maju pracu, tak za smiesny plat a nie primeranu vzdelaniu...to radsej nieco, cim sa aj uplatnis...
Preboha prečo sa tento pomaturitný kurz nazýva vysokou školou? A pre tých, čo považujú sociálnu prácu div nie za kráľovnú vied, doplňte prosím posledný riadok v nasledujúcom:
fyzika - Maxwellove rovnice
matematika - Pythagorova veta
chémia - periodická sústava prvkov
sociálna práca -
nie, nevyuzije. pracovnych moznosti v tej sfere je obmedzene mnozstvo. ja som vystudovala psychologiu ( na inej skole) a aj ked som sa jej chcela venovat, nebolo kde, miesta boli obsadene a tie, co sa obsadzovali uz vyzadovali urcitu prax a certifikaty...kamarat ma tiez titul zo socialnej prace a skoncil ako privatny bankar lebo je taky ukecany a celkom ho to bavi. skola mu takmer nic nedala. takze nech si poriadne premysli, co s tym chce robit lebo je pravda, ze uz aj zamestnavatelia pozeraju, ze ak mas titul, tak potom odkial a z coho. radsej nech tych pare rokov obetuje studiu nejakeho jazyka, ten jej pomoze viacej ako titul zo socialnej prace ak v hlbke srdca netuzi pracovat v tej sfere...niekedy aj zadarmo ako dobrovolnik v roznych neziskovkach
Som zdesená komentármi, ktoré tu vidím.
AKÉKOĽVEK vzdelanie je lepšie, ako žiadne. Či stredoškolské, vysokoškolské - pre isté komunity je problém aj základné vzdelanie.
Alexandramária je typickým príkladom človeka, ktorý je fixovaný na tituly. Milá Alexandra, v zahraničí sa nikde tituly nepíšu, takže aj keď si napíšeš za tituly ďalšie štyri skratky konkrétneho odboru, tak ti to bude akurát tak na dve veci. Presne na tomto funguje celý tento štát - čo si myslíš, že titul z prestížnej školy je vstupnou bránou kam?
Už keď sme pri tých matfyzákoch - jedného mám kamaráta a v práci polovicu kolegov, to sú ľudia nepoužiteľní pre bežní život. Klobúk dole pred ich logikou a chápaním matematických súvislostí, ale ak sa ma matfyzák spýta, koľko je to štipka soli, tak neviem aké ďalšie debaty by som s ním mohla asi tak ďalej rozvíjať. A ver, že viem o čom hovorím, mám syna s Aspergerom, ktorí je presne tak ako oni - iní, pre domácnosť nepoužiteľní, neemotívni.
Pred ukončením prvého ročníka SP sme si povedali, že je to vlastne škola života. Každý jeden predmet nám niečo dal, čo môžeme kedykoľvek použiť v živote, ak nám nastane nejaká životná situácia, vieme sa orientovať. Ľuďom chýbajú základné informácie, už len pri úmrtí manžela/manželky mnohé ženy nevedia, na čo všetko majú nárok z akého poistenia sa im tieto dávky vyplácajú. Nemá zmysel študovať tento odbor, ak nemáš v sebe základné morálne hodnoty, pretože tá škola ťa vnútorne neprerobí. Chcela by som pracovať v tejto oblasti, veľmi, ale kým budú platy v štátnej a verejnej správe nastavené tak ako sú, tak by som to finančne v živote nevedela potiahnuť, potrebovala by som sponzora. Napriek tomu zo zákona táto práca vyžaduje VŠ vzdelanie. Aký paradox, že? Veď práca s ľuďmi nie je vôbec dôležitá, treba ich nechať tak, najlepšie umrieť skôr, než sa nebodaj dožijú dôchodku.
Ako matkám vám odporúčam preveriť si, v akom stave je na Slovensku v súčasnosti príprava zákona o juvinilnej justícii (známej z Anglicka odoberaním detí /a škandinávskych štátov). Som zvedavá, keď vám zaklope na dvere "sociálny pracovník" v sprievode policajtov a vezme vám deti, ako sa chcete brániť, lebo zaoberať sa touto problematikou po schválení zákona je už trošku neskoro, ale takto to na Slovensku chodí... Načo mať základné informácie, načo mať vôľu bojovať voči takejto absurdnosti, že? (toto bola motivácia, prečo som sa sem prihlásila)
Zhadzovanie tejto školy je vzhľadom na niektoré krásne "pravopisné" príspevky je úplne smiešna. Kto nebol schopný sa na ZŠ naučiť ani len pravidlá slovenského pravopisu, môže byť rád, že skončil strednú školu. Najlepšie je, keď ekonomický námestník s Ing. titulom spraví rozbor za predchádzajúci rok plný pravopisných chýb, nehovoriac o vyjadrovaní sa. Ale to už tu fakt nemienim rozpitvávať. Nech si každý najprv pozametá pred vlastným prahom. Všetkým prajem, aby nikdy neboli nútení žiadať o pomoc sociálneho pracovníka, lebo však s čím by mu už len taký "debilko" pomohol, že?
ahoj no nič moc, s tým sa moc neuplatní a ten plat! to je skôr dobrovoľníctvo než práca, ako poznám aj ženy kt. dnes so soc. prácou zarábajú dobre ale to je čisté šťastie, ale v sp máš široké uplatnenie ak ju baví pomáhať ľudom tak je to skvelé povolanie, ak si chce zarobiť tak nech tam nejde ani omylom!
Je rozdiel ak človek študuje dennou formou a na štátnej škole.....zatial čo Alžbeta nema žiadnu úroveň a skúšky sú tam len formalita nehovoriac o diplomavých prácach a pod...... je to jedna veľká fraška! sv. Alžebeta má toľko absolventov koľko nemá možno ani žiadna iná škola ......... poznám pár ľudí zo svojho okolia ked ešte deň pred skúškou sa zabáva na diskotéke rano tam nabehne len aby vyplnila papier kedze otázky a odpovede dostane dopredu...takže úroveň 0 bodov...a nehovoriac že bakalársku prácu jej písal niekto úplne íný a ona nemala ani predstavu o čom jej práca je.....a také že konzultačné hodiny so svojim školiteľom neexistujú........
ja žijem v meste kde je detašované pracovisko Ružomberskej univerzity, sociálna práca a manažment, je to biznis pre školu, kvantita na úkor kvality, teraz som na MD, ale pracujem vo verejnej správe v tejto oblasti, pretože ja som tiež študovala tento odbor, začínala som v roku 2000 a to je podľa mňa veľký rozdiel. Keď ku mne do práce prišli praktikanti v 2. alebo 3. ročníku a neovládali bazálne veci, ktoré ja som musela ovládať na prijímačky, nechápala som. A to ani nehovorím o tom, že kopec z nich si myslelo naivne, že im dám iba pečiatku a je to, to ja by som so v čase svojho štúdia nikdy nedovolila. Takže už by to mali zastaviť, pretože je to bez úrovne. Malo to zmysel na začiatku, keď si väčšina zamestnancov z tejto oblasti potrebovala dorobiť ak adekvátne vzdelanie, ale to bolo možno prvé 3 roky .-)
ak chces robit socialnu pracovnicku, tak urcite 😉 😀
urcite NIE. sanca na nejake zamestnanie je nulova...a tej VŠ sa ani vyjadrovať netreba myslím 😀
..už som videla inzerát typu"hľadáme pracovníkov blá.blá,podmienka VŚ /nie soc.práca sv.Alžbety/..tak asi tak.. 😀..najhoršie je,že pseudovysokoškolákov tu máme na kvantum,ale mne osobne chýba pekár,ktorý vymiesi chlieb tak,že sa v polke nerozpadne,murár,ktorý mi pri prerábke jednej izby nedokaličí zvyšné dve,servírka,ktorá vie,ako uložiť 5 príborov a na ktorú stranu patrí ten-ktorý pohár..je to smutné,ale je to tak..
ahojte, je nejaky rozdiel medzi studium soc. prace a socialnej pedagogiky? ci to je v podstate to iste...Nikede som citla, ze soc. pedagogika je uz viac, ako len soc. praca, ci?
kazda druha predavacka ma titul zo soc prace, otrasne, a dalej bude len predavackou, tato skola len dehonestuje iné vs, kde studenti musia naozaj makat,aby ten titul mali, skuste mapr.Trnavsku univerzitu,fakultu prava, tu je výhra už len dostat sa cez prijimacky na tuto skolu a dalej len drina drina drina, na skusku sa treba bezne naucit 300 stranovu knihu, a potom nas prirovnavaju k tymto lacnym vysokoskolakom co si za 200 eciek za semesrter titul kupuju. Hanba zrusit !!!! Ja by som sa hanbila aj priznat, ze som student sociálnej prace, no podaktore predavacky co poznam sa s tym chvalia ako keby skoncili Harvard, sliepky.
Alexandramaria mate 10000000% pravdu, suhlasim so vsetkym .
Chcela by som vidieť akú vysokú školu majú vyštudovanú tie mamičky čo tu o tej soc. práci na VŠ sv. Alžbety prehlasujú že je to škola na nič zbytočná a ešte aj veľmi lahká. Nech sa páči vyskúšajte si to aspoň na jeden semester a potom môžte rozprávať. Nechápem ako môžte rozširovať nezmyselné veci keď ste tam nikdy nechodili a hovoríte len to čo ste počuli. Ak neviete existuje heslo reči sa rozprávajú chleba sa je a tým by ste sa mali riadiť. Ja na túto školu chodím druhý rok to či nájdem nejaké uplatnenie uvidím až keď vyštudujem ale myslím že to ma širokú perspektívu či už ako pomahajúci pracovník alebo úradník/ úradnička. Máme Úrady práce, sociálne poisťovné, polícia zamestnáva sociálnych pracovníkov, detské domovy, domovy dôchodcov a vela vela iných. A čo sa týka tej náročnosti ako som hovorila chodím tam druhý rok a vôbec nemôžem povedať že to je prechádzka ružovou záhradou. Podmienky sú už asi 3 možno aj 4 roky veľmi sprísnené. Skúšky sú ustne aj písomne a žiadnemu profesorovi nerobí problém vás vyhodiť aj 5 krát. Učiť sa toho máme tiež vždy hojne a čo sa týka štátnicových predmetov tak na tie sa kladie taký dôraz že či chceš nechceš nepomôže ti ani Pánbožko musíš sa učiť inak letíš. Preniesť si môžeš len 1 predmet inak končíš. Tento rok skončilo my 7 spolužiakov. Takže milé múdrlantky vyskúšajte si to a potom môžte múdrovať !
Rád by som aj ja prispel do tejto "skvelej " diskusie:
1. Tak ako sa spomína kdesi vyššie, jeden semester na VŠZaSP nestojí 200 €, ale napr. na II.st. v ext. forme konkr. pri odbore soc. práca - 320 € a plus k tomu zápisné do ročníka 140 €. Okrem toho napr. za štátnu záver. skúšku sa platí 180 €. Takže ten kto píše iné, klame a účelovo zavádza!
2. Nie je pravdou ani to, že študent prichádza na skúšku tak, že má vopred (zo strany školy/vyučujúceho) k dispozícii otázky a odpovede na skúšku.
3. Oproti iným VŠ (v odbore soc. práca) na VŠZaSP nie sú ľahké štátnice. Sú prípady (a je ich viac ako dosť), že študenti opakujú štátnu záverečnú skúšku. Málokedy sa stáva, že všetci študenti v rámci jednej štátnicovej skupiny (pri jednej komisii v rámci jedného dňa) urobia všetci štátnice.
4. Nie je pravdou ani to, že VŠZaSP produkuje neuplatniteľných absolventov pre trh práce - vid: http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/poz...
5. VŠZaSP má aj iné poslanie a aktivity (ale o tom sa tu samozrejme nepíše) - napr.: http://www.hlavnespravy.sk/zdravie-vysoka-skola...
..... a takto by som mohol písať aj ďalej
Mne sa páči ako tu každý mudruje a 85% ľudí na tej škole ani neštudovalo , ale typická slovač 0´´počul som , že na tejto škole´´ a ´´známa mojej známej tam študovala a povedala...´´ :D ;)
je tolko absolventov soiálnej práce,ze sa nemaju kde uplatnit,na statnu správu sa človek dostane len so známostami ,na jedno miesto hoikde i uz dd ci ine sociáne zariadenia....sa prihlasi v priemere na pohovor aj 100 ludi...a čo si budeme klamat, zarobok je velmi,velmi nizky...
jaaaaj, sociálna práca a sv.Alžbeta - "neodolateľná kombinácia" pre zamestnávateľov 😀 😀 😀 O niektorých viem, že ľudí s touto kombináciou volajú na pohovor iba pre pobavenie 😀
ak chce byť človek nezamestnaný, nech sa páči 🙂
nie
Každý kto potreboval kedy titul išiel na sociálnu prácu !Absolventi už vyskakuju aj z chladničky!Trh je neskutočne presýtený týmito ,,odborníkmi,, pretože mi nikto nenahovorí, že všetci to študovali poctivo a koli odboru. Tie stovky absolventov ročne nemaju realne žiadne uplatnenie, v odbore určite nie a inde sa aj tak musia zaučať. Je to najdevalvovanejší odbor v SR a moja švagrinka v poisťovni povedala, že jej šefka CV s takýmto vzdelaním rovno hádže do koša. Takže nie je vzdelanie ako vzdelanie.
alexa
na Slovensku to urcite nie je dobry napad, ale ak jej ide len o titul, ktory tu uz ma skoro kazdy, tak to je jej vec. Neviem, ci jej na nieco bude.
Takto, som studentkou vysokej skoly a podla mna neexistuje nejaky zly alebo podla niekoho podradny odbor...to vsetko z neho vytvaraju ludia cize studenti, pedagogovia, vysoka skola a samozrejme system pracovnych miest....ak by sa na vysoke skoly nedostavali ludia, ktori na to nemaju, co sa potom v dalsich rocnikoch ukaze a niektore skoly si nezvolili statut, ze plat a bude titul, hned by to vyzeralo inak...
v sucasnosti je pozicia socialnej prace a jej studia dost degradovana, lebo ju ludia vyuzivaju ako formu, ze mam titul, potrebujem titul....ak zmyslas tymto smerom je uplne jedno na aku vysku pojdes, ak vsak chces byt socialnou pracovnickou, tak sa priprav na minimalnu sancu sa zamestnat a atd..ako bolo spomenute uz predtym
ja osobne nestudujem socialnu pracu, ale mam tam spoluziacky zo strednej a na nasej vyske to ma este ako tak uroven a semester stoji cca 600 eur a viac cize to nie je urcite tak lacne ako niekto spomina...lepsie by bolo prelustrovat ich ucebny plan atd formu a obsah studia a tak sa rozhodnut a to nie len pri socialnej praci, ale vsade ci ta vlastne napln skoly bude bavit....lebo predstava o odbore a skutocnost su odlisne....
Nechcem byť hnusná, ale trištvrte z tých mamičiek, ktoré tento príspevok komentovali, nemajú skončenú žiadnu vysokú školu 🙂 Poniektoré len ledva ledva dokončili aspoň tú strednú. Takže som sa akurát pousmiala nad niektorými komentármi, aká je sociálna práca zlá, nepotrebná a úbohá. Však prečo by neskritizovali niečo, o čom nemajú ani potuchy? to je také slovenské, hehe. Ja si myslím, že človek by mal študovať to, čo ho baví. Ak ťa sociálna práca baví, a vieš si sama seba v tejto sfére predstaviť, prečo nie? A poniektoré píšu, radšej nič ako toto.... No dámy, ten kto skončí soc. prácu má aspoň titul Mgr pred menom 🙂 A pri tom nemajú pri tom titule napísané, čo študovali. Čo máte pred menom vy? veľké nič 🙂 Takže by som sa takto nevyjadrovala. Každopádne, ja si myslím že nie je dôležité, čo študujete. V živote to robiť nemusíte, uplatniť sa môžete kdekoľvek inde. Ale ten titul pred menom určite málinko pomôže. 🙂 Veľa šťťastia, neprajníčky či závistlivé odhováračky netreba brať príliš vážne 🙂

NIE .... to radsej nestudovat nic