icon

Je hanba používať kalkulačku na jednoduché výpočty?

3. aug 2024

Hanbím sa za to, mám už 30, som matka, ale ja som nikdy nevedela počítať rýchlo. Vždy mi to hrozne dlho trvalo a to boli jednoduché scitavanie alebo odcitavanie. Vydavanie peňazí mi nikdy nešlo rýchlo, vzdy som sa tomu vyhýbala ale čaká ma práca kde budem musieť vydávať. A to pred ľuďmi (ziadny pc ktorý to ukáže). Ja to proste neviem tak rýchlo, keď má niekto platiť 3,50€ a dá mi 20€, ja to nedokážem rýchlo vypočítať ked niekto čaká. Bola by hanba počítať aj jednoduché príklady pred zakaznikom na kalkulačke v mobile? Čo by ste si ako zákazník pomysleli keby to vidíte? Hlavne zdôrazňujem že ide aj o jednoduché príklady

Strana
z2
macekovam
3. aug 2024

no podla mna do pokladne nepatri clovek ktory nevie vypocitať jednoduche priklady.. hanba neviem ci to je.. asi by mi bolo trapne ale hlavne aby ta neoklamali.. a niekedy ani kalkulacka nie je 100 % spravny vysledok

eeffka
3. aug 2024

No dost hanba uprimne. A este v kase

doriiis
3. aug 2024

Prepáč,ale keď nevieš základne počty tak nerob v oblasti kde sú peniaze .
Nevieš z hlavy vyrátať 20- 3,50.Nemas za pokladňou a tam,kde sa robí s peniazmi čo robiť.Moj nazor

maranco
3. aug 2024

Tú funkciu by si mala mať v kase, dávnejšie som aj na bločku videl platené hotovosť x€, výdavok y€.

viestta
3. aug 2024

Mat diskalkuliu nie je hanba, nevediet rychlo pocitat nie je hanba, ale clovek by mal vyberat pozicie, kde ho toto obmedzovat nebude. vo vlasnom zaujme tiez, pretoze moze sa ti stat, ze prerobis aj gate lebo nebudes vediet spocitat, kolko mas vydat

saraxyz
3. aug 2024

Si si istá, ze to zvládneš? Keď začneš počítať na kalkulačke, zákazníci budú nervózni.. a môžeš si ľahko vyrobiť manká.

evcagabi
3. aug 2024

Mala som par skusenosti s babami, co s hotovostou nikdy nerobili a bolo to pre ne utrpenie. Asi len jedna sa chytila tak, ze mohla ostat. Pocitanie na kalkulacke je zdlhave a celkom trapne a nebudes mat na to nervy

autor
3. aug 2024

Ďakujem, máte pravdu

deti95060810
3. aug 2024

ale však teraz predavačky nahodia koľko dal zákazník eur a rovno jej vyhodí koľko má vydať... a za predavačky vždy chodili nie moc chytré deti z matematiky - bežne 3-4 na vysv.

doriiis
3. aug 2024

@deti95060810 ....tak možno je to nejaká mala predajňa,trh,stánok s pečivom a iné,kde taká kasa nie je.Kde je iba taká obyčajná.🤷🏻‍♀️

evcagabi
3. aug 2024

@deti95060810 ja som mala aj baby, ktore nedokazali vydat ani podla toho, co im ukazala kasa

autor
3. aug 2024

@evcagabi a ako to teda vydali?

deti95060810
3. aug 2024

@evcagabi no tak to je už trocha moc... 🙄

bloger
3. aug 2024

Tak to by bol dosť veľký problém. Asi by to bolo príliš zdlhavé. Mohli by sa zákazníci sťažovať. Myslím si ale, že v obchode musí byť minimálne e-kasa. Tam to ukáže všetko.

jamimo
3. aug 2024

@deti95060810 noooo, ale ak napríklad niečo stojí 12,50 €, platí 20 eurovou bankovku, predavačke displej ukáže koľko má vydať späť. Ale ak je zákazník dá 20, 50 € už je nahratá 🤷‍♀️ Viac x som to zažila kedy spanikárila a nevedela kde je sever. Takže moderná pokladňa nie je zárukou, že na konci smeny nemá v zásuvvke manko 🤔 A to už sa nevypláca...

evcagabi
3. aug 2024

@anonym tak, ze im vznikali zbytocne manka 🥲

maranco
3. aug 2024

Spomenul som si na túto predavačku, aj v dnešnej dobe používa guličkové počítadlo, na videu od 2 minúty.

https://www.youtube.com/watch?v=rdWPwVtWzV8
miroslava21
3. aug 2024

Skus vydavat stylom - ucet 3.50, zakaznik da 20e. Tak zacnem brat hotovost 0,50e do 4, 1e do 5, a potom 15do 20e. Mne ako mladej v strese toto pomohlo ked sme kedysi nemali kasu kde sa dalo napisat kolko mi dal zakaznik a kolko mam vydat.
☝️ ale fakt porozmyslaj, ak mas velke problemy s pocitanim, aby si nemala neustale manko. Radsej ina praca

candii
3. aug 2024

Presne tak ako píše @miroslava21, nemáš sa ako pomýliť .. ako čašníčka som vždy tak vydávala.

zuzanaete
3. aug 2024

@miroslava21 Presne, ak kasa neukaze sumu na vydavok, tak sa ma dopocitavat, ako si napisala.

zuzanaete
3. aug 2024

Kludne si doma vyrob peniaze a trenuj. Ak sa nechytis/nezlepsis, tak je lepsie si hladat inu pracu. Pouzivanie kalkulacky zdrzuje a posobi divne. Niekedy zakaznici zacnu vymyslat, ze nejake drobne chcu dolozit kvoli vydavku a tak. To musis byt pripravena bud tomu zabranit alebo pohotovo prepocitavat.

evcagabi
3. aug 2024

@zuzanaete hlavne keby rata na kalkulacke, tak by sa naslo kopa takych, co by sa ju snazili o*ebat 🥲

danyelia
3. aug 2024

Ja tiež neviem extra rýchlo počítať, matika mi nikdy extra nešla, ale keď vydávaš,robí sa to inak...Dá Ti 3,50, vydáš 0,50 € do 4, potom 1 euro do 5, potom 5 do 10 a 10 do 20...🧏‍♀️

zuzinka888
3. aug 2024

Ale ti nemusis vypocitat kolko mas vydat. Ty len doratavas do tej bankovky kt.ti zakaznik da. Plati 3.5 € tak doratavas- + 0.5 =4 +1€=5+5=10+10=20. Je to akiby si si ratala peniaze v penazenke. Neviem ti to vysvetlit lepsie.( mozno niekto iny)

clarae
3. aug 2024

Podla mna nieje problem ak ti to neukaze kasa pouzit kalkulacku..urcite mensia hanba ako ked musim ja vyratat kolko mi ma vydat, alebo ked upozornim ze zle mi vydala a to sa minuz vela krat stalo…alebo ked mam nablokovane miesto 2 melonov 22 melonov, jednoducho melonova party, to sa mi uz tiez stalo

0silvia0
3. aug 2024

Ja by som v tvojom pripade v pohode pocitala na kalkulacke. Mne to trapne nepripada. Radsej s kalkulackou bez stresu ako bez kalkulacky vystresovana a s chybami.

limoncino
3. aug 2024

Tiež nie som matematik, aj som pracovala chvíľu na kase, ale tam sme vedeli nahodiť, koľko nám zákazník dal, ale zase vydať z 20-ky ak zákazník platí 3,50 mi problém nerobilo. Ja som to rátala tak, že 50 centov je do štyroch, euro do patky a 20 mínus 15 Ti už hádam problém nerobí. Ale každopádne, veľakrát som videla rátať predavačky na kalkulačke, vôbec mi to neprišlo trápne

anavixy
3. aug 2024

Musis vydavat tak ze si to doratavas, alebo ako to opisat.. ma platit 3,75 a da ti 20 tak ides a rovno vydavas ze “a 5centov je 3,80 a 20 centov su 4 a 1€ je 5 a 5€ je 10 a 10€ je 20” a mas vydane a nemas sa ako pomylit.
3,75 som uviedla aby to bolo “zlozitejsie” 😄
A s tou kalkulackou, odhliadnuc od toho ze je to smiesne, trapne neviem ake, tam sa vies aj dost pomylit, staci sa pretuknut, stlacit dvakrat plus, x namiesto plus alebo naopak (stalo sa mi pri nasobeni ze som opakovane stlacila plus a nechapala som preco mi namiesto 6 nieco vychadzalo 13, nechapala..😂 a dodnes nechapem ako som to mohla urobit niekolkorat po sebe ale vidis…), urcite by som sa na kalkulacku nespoliehala viac ako na takyto “dopocet” vydavku, tak sa len tazko da pomylit.

judar
3. aug 2024

Nepoviem keby ratas tovat za stovky na kalkulacke ale ked ma niekto platit 3,50€ a da 20 aby si nevedela spatne do plusu ratat a vytahovat mince ze vytiahnes 50 centov tak su to 4€ a do 20 treba dalsich 16€...tak to je trochu na hanbu ...to iste aj jed da 50 tak vydas automaticky 45 a 1,50...alebo 100€...95 a 1,50 ....proste 5 a 5 je 1 a 3 a 1 4 plus ta jedna 5m..nic zlozite

candii
3. aug 2024

Hlavne sa nenechaj popliest zákazníkom. Že začneš vydávať a on sa ti tam vykecava a nesustredis sa alebo začneš vydávať a on ti dohadzuje drobné .. ja keď uz začnem vydávať už neprijmam žiadne peniaze okrem tých ktoré mi dal a hlavne si daj pozor na rozmienacov, kolegyňu oklamali o 100€ .. nerozmienaj žiadne peniaze. Keď ti dá hotovosť do ruky z tej mu výdaj a dovi .. nech si rozmeni alebo zameni inde

Strana
z2