icon

Je kremácia bez pohrebu bežná voľba?

27. jan 2025

Zdravim, stretli ste sa s tym zeby niekto nechcel mat pohreb?Cize ziadne parte, ziadny datum poslednej rozlucky, len kremaciu?
Manzel tvrdi ze si to tak praje, dokonca ze nechce byt nikde ulozeny v hrobe, len niekde rozsypany....bavime sa o tom ciste teoreticky, vraj si to tak zela a keby sa mu nieco stane ze to mam takto urobit. Stretli ste sa s tym zeby to tak niekto urobil?

Strana
z2
cacianka
27. jan 2025

práve včera som natrafila na rozhovor s majiteľom pohrebnej služby, spomínal aj takéto príbehy, že je to úplne bežné

kiki68
27. jan 2025

Tak to treba respektovat

tenerifka
27. jan 2025

Ano, stale viac ludi si to takto zela, ja som jednym z nich, tiez to chcem tymto stylom

sissy27
27. jan 2025

Poznam viacero takych. A za mna to nie je uplne zle rozhodnutie pri dnesnych cenach za hroby, urny, pohreby, kary, pomniky… tie peniaze za poslednu rozlucku uz pre zosnuleho nic nezmenia, ale pre teba a deti bude asi rozdiel, ci par tisic € mate k dispozicii na zivot alebo sa na ne budete chodit pozerat na cintorin…
Ja za seba chcem tiez co najskromnejsie riesenie.

autor
27. jan 2025

To vazne? Fuu az mi odlahlo ze to nie je nieco uplne nezvycajne,potom to tak chcem aj ja😆ale maly hrobcek kde by boli urny ulozene by som chcela, tym padom aj to rozlucenie len pre najblizsich ale bez ceremonii....uplne neznasam pohreby a premna je predstava ze ma pridu okukovat mrtvu ludia len zo zvedavosti uplne ze hrozna...

nairobi
27. jan 2025

Takto to prebehlo aj u mojich svokrovcoch,,,su rozsypani,,len 5 nas tam najbližších bolo

nops
27. jan 2025

Moji rodičia si to tak prajú a zrejme asi aj ja,nenávidím pohreby a ceremonie.

cacianka
27. jan 2025

obrad a náležitosti vám zariadia aké chceš ty.
ja tiež urnu do kolumbária alebo do zeme a iba kus prírodného kameňa s tabuľkou (meno a dátumy), ružový krík a dosť.

zuzanita1609
27. jan 2025

Tiež si niečo podobné želám. Žiadne ceremónie, žiadne obrady, žiadne parte,spopolniť, popol vysypať do jamy pod strom, zasadiť strom (moje preferované lipa,dub,javor) .
Pre mňa by to bol ozajstný večný pokoj.

tibor79
27. jan 2025

Ako čítam...je nás takých viac 🙂. Tiež to mám takto premyslené až príde ten čas.

valikasikulova
27. jan 2025

Hlásim sa rovnako, tiez som muža s tým oboznámila že žiadne ceremónie, len spopolnit a vysypať 🙂

simca06022011
27. jan 2025

No tiez som bola takehto nazoru, ani teraz nie osm za tie ceremonie a tak, ani ako pozostalemu mi to nerobilo dobre a ani ako clovek po tom netuzim, ak sa pominiem. Ale na druhej strane vidim, ako to miesto, kde je clovek pochovany, beru blizky. Je to sice take, dvojsecne, ale napr. aj dcere moj (vnucka), partner (syn)chodili na hroby casto, proste im to dobre padlo. Aj teraz svokra chodi hocikedy.. na jednej strane je to tak, ze je to akasi starost, neustale pripominanie niekoho, na druhej ta utecha, ze ten clovek tam ma to svoje miesto niekde a je sa kde ist "vyzalovat". Alebo neviem ako to vysvetlit...

vroni
27. jan 2025

Ja si tiež neprosím miesto na cintoríne. Ti, ktorí si ma budú pamätať, nech si na mňa spomenú kdekoľvek a tým ostatným som i tak fuk. A napríklad mojich prastarych rodičov sa cintorínu podarilo "zapatrosit". Asi nie priamo fyzicky (aspoň dúfam, že nie), ale pri posúvaní hrobových miest sa im proste vyparili z evidencie a niet ich. To sú fajn vyhliadky, že niektorí sú dobrodruhovia aj po smrti. 🤕

oslo1
27. jan 2025

Ano, v UK to tak chcelo uz viac mojich pacientov.

autor
27. jan 2025

@simca06022011 preto som ho ukecala na to aby sme sa dali spopolnit, ale aby popol bol ulozeny na cintorine, nech maju napr deti miesto kde za nami mozu prist, prip. ak by sa nedajboze niektoremu z deti nieco stalo, aby sme mohli byt spolu(vyznieva to morbidne, snad sa chapeme, moj ujo bol slobodny, ked zomrel, pochovali ho do hrobu k rodicom, a v principe je to pekne ze su takto spolu)

eva8
27. jan 2025

Ja som za klasicku cirkevnu rozlucku pri kremacii. Pre veriacich je mozno aj dolezita pritomnost p. farara. Niekto chce prist na poslednu rozlucku. Na kare sa zvykne zist najblizsia rodina, pospomina, aj sa zasmeje, poplace... V sucasnosti je narocne stretnutie so sirsou rodinou. Hlavne starsi su radi, ked pozostali drzia spolu
Nemam rada pohreby, ale tym sa aj prejavi ucta k tomu cloveku, k pozostalym, podeli sa bolest.
Na druhej strane - rozsypanie popola je intimna zalezitoat. Nemusi sa platit pohrebne miesto, starat o hrob. Ja som potrebovala chodievat na rodicovsky hrob vzdy, ked mi bolo smutno. Na Vsech svatych sa pri starych rodicoch (v inom meste, nez v mieste bydliska) pri hrobe stretneme cela sirsia rodina, zajdeme potom do cukrarne, porozpravame sa. Taka sudrznost, aj ked sa to zda morbidne. Lenze generacii, ktore ich poznaju len z rozpravania, to nic nehovori, cize ta "tradicia" prirodzene zanikne. Cize kazdy to ma inak, vie najlepsie, ako to "zariadit". Az mi zimomriavky behaju, ked o tom pisem.

larisa
27. jan 2025

Dievčatá mne sa nepáči ze po pohrebe býva kar. Tak to by som zrušila predsa pohreb nie je lacný a potom pomník . Drahe je to všetko. Za mňa je zbytočné ten kar.

heln
27. jan 2025

@larisa a ale ved kar nieje povinny, ci?

heln
27. jan 2025

ja len tak teoreticky, je to legalne vysypat len tak hocikde popol? mne ked zomrel otec, tiez chcel byt vysypany do rieky a ked sme zistovali, tak povolene to nie je. aj ked natajno, kto to zisti?
a tiez sa urny nemozu ukladat len tak hocikde, ak sa nemylim.

autor
27. jan 2025

@heln myslim ze sa to nesmie, mozno tajne cast vysypat a cast dat ulozit na cintorine....ja by som to urobila tak

@larisa kar je uplny des, este tak obed pre uplne blizku rodinu , lebo asi varit nestihaju v ten den, ale posedenie s pripitkami a ozaj ze hostinu robit keby mi zomrie blizka osoba.....neexist

larisa
27. jan 2025

@heln nie je povinný, ale v našej rodine je to zaužívané. Najbližšia rodina zosnulého sa pozýva. Zrusila by som to je to veľa starosti a peňazí.

deti95060810
27. jan 2025

s karom je veľa starosti? však ak objednáš v reštike tak akurát eurá treba nič viac....
my sme veľká rodina , ale kar by som nerušila.
vysypať popol po kremácii tiež nemôžte hoc kde. nato sú rozsypové lúky - predom určené miesta.
robili sme pohreb pred rokom + kar pre cca 70 ľudí a vyšiel nás ani nie na 2 tisícky...

dominikakoll
27. jan 2025

Ja sa chcem nechať spopolnit a vysypat do mora. Ale nakoľko nemáme deti, neviem kto ma bude pochovavat. Snáď mám na to ešte čas.

petrofka
27. jan 2025

Existuje taká Záhrada spomienok a Les spomienok. Stačí vygoogliť.

svokrinjazykmonika
27. jan 2025

Minule sused zomrel a nemal ani pohreb iba rovno na spopolnenie a ja som ani nevedela že sa to môže, myslela som že pohreb musí byť 😅 ale tá myšlienka ma nadchla a tak isto určite nechcem mať pohreb. Iba niekde vysypať a čaute všetci. Ideálne by bolo niekde na kompost keby sa dali telá rozložiť, žeby z nich bol ešte nejaký úžitok 🙈

lubmar
27. jan 2025

Uz je to cim dalej tym beznejsie, pred mesiacom zrovna tak vyriesili susedia pohreb, z nemocnice rovno na kremaciu a urnu si vzala potom rodina domov, ziadny pohreb, ziadna rozlucka. Kolegyna tak asi pred 4 rokmi sa dala spopolnit a otec vysypal jej popol na rozptylovej luke v nejakom vacsom meste, lebo nie vsade maju Rozptylove luky.

shelby88
27. jan 2025

Ja by som ho neposluchla.. On o tom aj tak nebude vedieť. Ja som veriaca a čo iné pre dušu lepšie ako pohreb a uloženie pozostatkov. On to teraz vraví, ale keď umrie bude to iné. Tá duša nebude mať podľa mňa pokoj. Ja si myslím no.

vler
27. jan 2025

@shelby88 takych veriacich ako ty "milujem" nevnucuj svoje predstavy inym ludom

shelby88
27. jan 2025

@vler nemyslela som to v zlom. Neter keď umrela mala iba malý obrad, potom kremácia a normálne do malého hrobu.

cacianka
27. jan 2025

@shelby88 ale veriaci (katolíci) nemôžu mať kremáciu, iba do zeme, lebo je to proti ich kódexu

Strana
z2