icon

Je možné naučiť sa hudobný nástroj v 30 rokoch?

10. jan 2024

Pekný večer, píšem anonymne pretože tu mám veľa známych a aj švagrinky a cítim sa trápne ohľadom tejto veci. Stále som túžila hrať na hudobný nástroj ale nejak mi to nevyšlo, rodičia ma ako malú na žiadny neprihlásili a potom prišla stredná, vysoká...a v poslednej dobe ma to veľmi trápi. Je to taký nesplnený sen a napádajú ma myšlienky že predsa šanca tu je a žijeme len raz, ale na druhej strane ma odrádza to, že som už na to vraj stará a hlavne ako si na tie hodiny nájdem čas keďže neviem ani základy a predsa len naučiť sa hrať zaberie každý deň nejaký čas, a sú potrebné roky kým sa do toho človek dostane, nieje to krátkodobá záležitosť. Je tu niekto kto to mal ťažké a zvládol to? Potrebujem si prečítať vaše motivujúce skúsenosti, ale pochopím aj negatívne komentáre. Vďaka za každú odpoveď 🙂

madeincssr
10. jan 2024

To je super, ak mas na to odhodlanie, tak nevahaj! Si mlada dievka a zivot pred sebou. Okrem ZUS sa daju najst aj sukromni ucitelia a u nich by to mozno islo (menej teorie) aj rychlejsie. Ale asi to je drahsie no.

svetlonos
10. jan 2024

Ahoj,
super nápad! Ktory hudobny nastroj ta láka? Mam kamarata, ktory hral na klaviri a po 30tke zacal chodit sukromne na saxafon a spev. Len tak, pre seba. Nemusi byt z teba virtuóz ale nieco sa naučíš. Ved ked teraz zacnes, predstav si ako budes hrat o 10 -15 rokov 😀 Smelo do toho a nenechaj sa odradit. Ved to nikomu nemusiš vesat na nos doma ;)

jazula
10. jan 2024

ZUŠku som absolvovala síce cez základku, ale ten pocit “spôsobiť” vznik hudby naozaj stojí za vyskúšanie. Nikto nehovorí, že máš absolvovať všetky ročníky, je kopec materiálov na samoštúdium, aj súkromných učiteľov… Ktorý nástroj ťa láka? Ja som hrala na zobcovú flautu ☺️.
A síce z iného súdka, ale porovnateľná skúsenosť…mám známu, ktorá sa na staršie kolená dala na dráhu opatrovateľky. Najskôr Rakúsko na turnusy, teraz robí na SK v DDSke. A v podstate na základe ponuky z práce, že ked si dorobí Bc štúdium zdravotnej sestry, vie si polepšiť plat, sa pustila do štúdia. Veľa ľudí si ťukalo na čelo, čo blbne. Má 50+, je v treťom ročníku a hovorí, že nemohla urobiť lepšie rozhodnutie.

jumama
10. jan 2024

U nas v ZUSke aj jedn pani ucka, co ucila hru na klavir, chodila popritom na spev k inej ucke na ZUS ako student. A potom mala aj na besiedke vystupenie medzi detmi.

popoluskaxy
10. jan 2024

Mali sme na štúdiu pre dospelých aj 75-ročnú pani 😉 Zahrala aj na skúškach, s trémou, ale bola na seba veľmi pyšná. A bolo to veľmi milé. A jeden otecko, ktorému chodili do zuš dcéry, zahral na skúškach tak, že by si nepovedala, že hrá len tri- štyri roky. Ja som mala dospelákov zopár. Poviem to takto....po jednom vysokoškolákovi som si povedala, že už nikdy viac (dospelí majú totiž oveľa viac otázok mimo "mísu" než deti ;-D) Ale potom som zase mala vysokoškoláka, a ten mi hral na verejnom koncerte po 1. roku.
Držím palce, choď do toho. Ovládať hocijaký nástroj alebo zdravo vedieť spievať ešte nikdy nikomu neublížilo 😉

autor
10. jan 2024

Ďakujem za komentáre, ste všetky strašne zlaté, mne v hlave stále nabehnú prvé tie negatíva a potom si vždy poviem že koľko ľudí dokázalo aj popri deťoch, práci atď spraviť či vysoké školy a podobne a preto ma to tak nakopne...kde je vôľa tam je cesta no reku pravda pravdúca 🙂 a nástroj popravde moja túžba je hrať na violončelo, ale bojím sa či to nebude veľmi náročné ..taktiež milujem husle a to tiež nieje ľahké ..a v poslednom rade by to bol klavír kde sa treba naučiť hlavne to ovládanie rúk naraz čo je fuška...mohli by ste mi poradiť alebo ak niekto vo vašom okolí na tieto nástroje hraje čo by bolo asi "najľahšie" 🙂

mane01
10. jan 2024

Moj kolega sa zacal ako 40 rocny ucit hrat na akordeon. Teraz ma okolo 50tky a hrava v nejakej kapele zlozenej z podobnych nadsencov. Chod do toho!

popoluskaxy
10. jan 2024

Odkiaľ si? Klavír zvládneš, je ľahší pre okamžite vytvorenie tónu, sláčikové nástroje vyžadujú veľa citu a hlavne trpezlivosti pri vylúdení aspoň jedného krásneho tónu.

lucik194
10. jan 2024

v prvom rade si pozri kde byvas, aku mate ZUS, ake nstroje sa ucia

to nevadi, ze budes najstarsia.... za mna by som par rokov absolvovala na ZUS, dohodla sa na menej hodinach teorie (ano, da sa to) a normalne chodila.... a potom presla na sukromne hodiny

chod do toho, urcite, smy si treba splnit

evuska32
11. jan 2024

Kamoška sa v 40tke naučila hrať na heligonku 👌 nikdy nie je neskoro

leni1405
15. jan 2024

Ahoj ,tak napríklad ja som učiteľka na ZUŠ. A ak človek naozaj chce, vždy sa cesta nájde. Môžeš si nájsť niekoho ku komu by si chodila súkromne, tým pádom sa na hodinách flexibilne dohodnete. Myslím že snáď v každom meste je niekto, s kým by sa.dalo dohodnúť.

sinusoida
16. jan 2024

Ako "stará" som sa naučila, hrám teraz už na 3 nástroje. 1. v detstve som sa učila, 2. ako 15 ročná a 3. ako stará.

candii
16. jan 2024

Človek nie je na nič starý. Len smelo do toho!

lulu0123
16. jan 2024

Ja mam 40 a stale je moj sen klavir.Dcera 8 rocna zacala chodit,tak sa s nou trocha ucim.Jednoduchsiu skladbu uz zahram.Ale tiez rozmyslam nad sukromnym ucitelom.Ale viem,ze aj u nas na zus byva napriklad hudobna nauka aj pre dospelakov,byva vecer.

zoja1234
16. jan 2024

Je to krásne, tiež mam taky istý sen mam po 30, ale nešla by som do ZUŠ, išla by som cestou súkromných hodín. Dohodnete sa s učiteľom individuálne kedy ty budeš mať čas, a pojdes svojim tempom. Jasne virtuóz sa z teba už asi nestane ale aspoň sa niečo nové naučíš a splnis si sen. Držím palce!

kamatopo
16. jan 2024

Nikdy nie je neskoro.😉 Každý sen si treba plniť a vek je len číslo v ktorom tieto sny vznikajú.

lunademonica
18. jan 2024

Jeden moj ucitel hudob nastroja mal aj 70 rocnu pani za studentku... Btw aj na youtube je vela naucnych videi (tutorial, lesson). A netreba na to roky vobec, za chvilu sa naucis jednoduchsie pesnicky, ak teda nechces byt vislovene virtuoz. ;)

drimonna
Autor odpoveď zmazal
drimonna
17. mar 2024

Ja som chodila do ZUŠ na základnej škole, a práve rozmýšľam, že sa nabudúci rok znovu na nejaký odbor prihlásim (Mám 20 rokov)... Nikdy nie je neskoro plniť si sny! 🙂