icon

Je možné navštíviť domov dôchodcov s deťmi?

8. jan 2025

Ahojte. Mám takú otázku. Dalo by sa ísť s deťmi do domova dôchodcov kde by si pokecali so starým rodičom? Moja dcéra má 3,5 roka a vždy, keď cestujeme vlakom tak si chce sadnúť k nejakej pani staršej než 75 rokov. Proste strašne rada sa s takýmito babičkami rozpráva. Babičku už nemá a mne je to strašne ľúto, keď má k takýmto starším babkam vzťah. Vždy im porozpráva... Oni sa aj popýtajú všeličo- aké rozprávky pozerá ako sa volá, čo rada papá čo robí a ona je taká veselá. Potom už rozpráva iba ona sama a taká je šťastná. A vždy keď proste vydí tak sa opýta či sa s ňou môže ísť porozprávať.
Veľmi by som si prijala keby sme mohli za jednou zájsť pozrieť ju raz za týždeň.
Myslíte že by som sa mohla ísť spýtať do domova dôchodcov?

Strana
z2
earlgrey
9. jan 2025

Jeejda a v 5tich rokoch si dieťa zmyslí, že chce šoférovať a rodičia budú hľadať spôsob, ako urobiť dieťa šťastným.
3.5 ročné dieťa nech sa rozpráva na ulici s babkami, susedami, vo vlaku, v autobuse, a obchode...ale vziať ju do starobinca? To vážne? Veď ako plnohodnotne to pomôže starému človeku? nijako, s 3.5 ročným sa porozprávaš max. 5-10 minút o blbostiach...Myšlienka fajn, ale počkaj pokiaľ bude dieťa staršie, rozumnejšie...Babky rady rozprávajú veľa o minulosti, o zvykoch, tradíciach atď. a to 3.5 ročné dieťa ešte nechápe ... takže ak chceš potešiť len svoje dieťa...ok, rob, čo chceš...ale ak chceš potešiť aj tie babky...počkaj niekoľko rokov 😉

rayla
9. jan 2025

@koniarova Jasné, veď ja to neberiem ako hádku🙂. Možno sa jej to fakt nepodarí, alebo neprinesie želaný výsledok. Kto vie.

martul
9. jan 2025

@koniarova To vôbec nemusí byť americký seriál. U nás to funguje a je to úžasné.

rayla
9. jan 2025

@doriiis To súhlasím. Možno jej riaditeľka povie, že momentálne nemajú žiadneho opusteného alebo vhodného starkého..A možno motyka vystrelí a nájdu si k sebe vzťah aj dvaja cudzí ľudia.. aj keď to bude dieťa so starým človekom..

koniarova
9. jan 2025

@martul tak super..👍 To som rada.

annm81
9. jan 2025

Zasa toľko hejtu a to len preto, že malé dieťa má rado prítomnosť starších ľudí. Nie sú všetci starci senilní, ufrflaní, zatrpknutí ľudia, ktorí vedie rozprávať len o tom, čo ich dnes bolí. Naše deti chodievajú do domova dôchodcov zo škôlky aj zo školy, pravidelne počas rôznych sviatkov. Majú tam vystúpenie a nejaký program, napr. spoločné tvorivé dielne pri ktorých sa zhovárajú. Je to prínosné pre obe strany. Niekoľko ľudí z domova, ktorí majú ešte dostatok energie, chodí raz týždenne do školy. Znova je to prínosné pre všetkých Deti môžu za nimi prísť, ak potrebujú poradiť. Chodia tam napr. kamaráti, ktorí potrebujú urovnať konflikt a tito starší ľudia im robia mediátorov. Alebo deti, ktoré majú problém s čítaním, majú možnosť čítať jeden na jedného. Jeden z nich má dokonca angličtinu ako rodný jazyk a vždy sa nájde nejaká skupinka, ktorá sa s ním rozpráva len tak o čomkoľvek, a trénujú si tak cudzí jazyk.

Dnes, keď vnúčatá často žijú tisíc kilometrov od starkých, je tiež celkom silný trend adoptívnych starých rodičov. Autorka, asi by som šla touto cestou, oslovila domov dôchodcov, že hľadáš adoptivnych starých rodičov, oni to môžu tlmočiť svojim klientom a isto sa niekto nájde, koho potešia vaše pravidelné návštevy. Na čom to môže zlyhať, je neochota personálu, preto ak to neklapne na jednom mieste, skúsila by som iné.

terezkaarthuramax
9. jan 2025

@doriiis ale ved to dievčatko to robi same od seba

terezkaarthuramax
9. jan 2025

To preco niektore chcete zabrániť aby bolo dieta takto napomocne. Samo.od seba? Co detsky cin roka? Tam su tiez deti same od seba napomocne

doriiis
9. jan 2025

@terezkaarthuramax ...áno,veľa detí by samo od seba odišlo s cudzím,strčilo prsty do zástrčky,splachlo veci do záchoda,skočili z veľkej výšky,zjedlo všetko,čo vidí,atd.A z nejakého dôvodu im to my dospelí nedovolujeme.
3,5 ročné dieťa ešte nevie vyhodnotiť správnosť svojich rozhodnutí

venusa85
9. jan 2025

@misslilac13 mozno som za divnu, ale aj ja radšej v spoločnosti starších ako s rovesníkmi

annm81
9. jan 2025

@doriiis A čo konkrétne je nesprávne na rozhodnutí rozprávať sa so seniorom?

jana_eyre_2
9. jan 2025

Mala.som otca, ktorý bol v DD, mal demenciu, imobilny, neskôr úplne leziaci.. nemám pocit že by mojím deťom uškodilo chodiť za ním spolu somnou a áno počúvať aj to, čo ho boli, či ako Rusi prišli v 68.. a to keď boli mali.. neboli nikoho psychológom, boli proste deti ktoré komunikovali so starým rodičom čo síce ani nevedel ich mená, ale pre nich bol opa.. to už co je za level neludskosti považovať komunikáciu dieťaťa so senirorom za nežiaducu a ubližujúcu dieťaťu.. a nech mi nikto nevravi že je nejaký rozdiel medzi pokrvnym starym rodičom, čo je imobilny, pocikavajuci sa a čo rozpráva z cesty a nejakou cudzou milou pani ktora je ochotná počúvať dieťa a trocha sa rozptýliť..

larisa
9. jan 2025

Veď zavolaj riaditelovi DD a uvidíš čo povie. Alebo chod osobne sa opýtať. Veď to nie je vezenie. Určite sa poteší nejaká babička.

cacianka
9. jan 2025

@thirstymonk v Ba Dúbravka bolo založené zariadenie v ktorom žili seniori a matky s deťmi.
Založila ho Anna ghannamová a malo veľký úspech pre psychiku všetkých 3 strán.

ketrin1984
Autor odpoveď zmazal
hanaxxx
9. jan 2025

@kristina82 nevies odkial bola? Ja by som mala pre nu "vnuca" 🙂

ketrin1984
10. jan 2025

@hanaxxx
Z Popradu

Strana
z2