icon

Je nebezpečné zdieľať finančné informácie s cudzími?

28. mar 2024

Ahojte, volala som včera na jeden inzerát ohľadom predaja bytu. Pýtala som sa na dôležité veci pre mňa. Majiteľa hlavne zaujímali peniaze a platenie. Myslíte, že je nebezpečné, keď som mu povedala, podala informáciu, že nejakých 50 000 eur na kúpu by som mala k dispozícii v hotovosti a zvyšok by som musela riešiť hypotékou. Vrta mi to celý deň hlavou, či je rozumné niekomu cudziemu povedať takúto informáciu? Nemôže to nejako zneužiť proti mne? Z predaja zrejme nič nebude. Ďakujem

egonsk
28. mar 2024

pytal sa zrejme preto, aby mal aspon nejaku istotu, ze ho nebudes tahat mesiac za nos a napokon ti nedaju hypo koli absencii vlastnych penazi a nizkemu prijmu napriklad...

brloh
28. mar 2024

Pokiaľ nie si ten typ človeka čo hádže peniaze v igelitke z okna alebo uverí že musíš zaplatiť 50k aby ti prišli zdedené milióny od bohatých afrických predkov, tak nie, nemáš sa čoho báť.

petamich
28. mar 2024

a ako presne by to malo byt nebezpecne? tipujem, ze adresu a kluce od sucasneho bytu si mu nedala, zeby si zasiel po tych 50 tisic 🙂

je relativne bezne, ze sa predavajuci/realitka informuje na financovanie kupy, nemusela si hovorit konkretnu sumu ale mohla si povedat, ze kombinacia hotovost a hypotekarny uver

muchotrafka298
28. mar 2024

Nemusis povedat sumu, ale napriklad percentualny vypocet, ze trebars 70 % mam v hotovosti, zvysok dofinancujem hypotekarnym uverom. Predavajuci nevie, ze ci ty mas doma prachy pod vankusom alebo v banke, pripadne Ti ich niekto da.

ivuska027
28. mar 2024

To ne normálna otázka, aby vedel ako budeš kupu financovat. Niekto predá len v hotovosti, nechce sa mu čakať na vybavenie úveru, riešiť niekomu znalecký posudok a podobne. Lepšia je čistá hra.

aurelia2000
28. mar 2024

Veď to neznamená, že tu hotovosť máš doma pod madracom... či áno?

zuzanaete
28. mar 2024

Je bezne a v dnesnej dobe aj potrebne mat urcitu hotovost pri kupe nehnutelnosti, kedze banky nedavaju 100% hypo. Kazdemu je teda jasne, ze nejaku hotovost mat musis, aj ked by si to priamo nepovedala. Nedavala si udaje o platobnej karte, pristup k tvojmu uctu. Kludne mozu byt peniaze na ucte rodicov, lebo oni ti chcu prispiet na byvanie. Nemusis sa strachovat.

13uzivatelka11
28. mar 2024

@muchotrafka298 ved predávajúci vie za koľko predáva byt, tak je to jedno ci mu povie percenta alebo rovno sumu ktorú má v hotovosti 😀

muchotrafka298
29. mar 2024

@13uzivatelka11 to je jasne, ze vie pocitat. Len niekomu je nekomfortne rozpravat o peniazoch priamo.tak toto je prenho mozno prijatelnejsie.

mircalla
29. mar 2024

Uplne bezny dotaz pri predaji bytu - aku ma clovek hotovost a kolko kryje z hypoteky. Co by som ale rozhodne nerobila je kupovat byt bez dobrej realitky
Ako chces riesit zmluvnu dokumentaciu, banku, kataster atd bez realitky?

zuzanaete
29. mar 2024

@mircalla Kupovala som byt bez realitky. Vsetko uplne ok. Zmluvu pripravil pravnik, kataster sme si obehli sami, hypo som v banke poriesila sama. Ale to obidve strany musia jednat korektne a riadne spolu komunikovat.

mk1111111111
29. mar 2024

To sa neda zneuzit, ja Ti mozem povedat, ze mam 200 tis v hotovosti a co? To neznamena, ze ich mam doma pod vankusom, znamena to len to, ze nebudem cerpat vsetko cez uver a cas platby poslem rovno zo sukromneho uctu a zvysik doplatim uverom.

zuzanka.zuzu
29. mar 2024

😂😂😂 tu krásne vidíme že ani 50 000 v hotovosti neznamená, že človek má finančnú gramotnosť 🤦🙄 asi zdedene že?