Je nebezpečné zdieľať finančné informácie s cudzími?
Ahojte, volala som včera na jeden inzerát ohľadom predaja bytu. Pýtala som sa na dôležité veci pre mňa. Majiteľa hlavne zaujímali peniaze a platenie. Myslíte, že je nebezpečné, keď som mu povedala, podala informáciu, že nejakých 50 000 eur na kúpu by som mala k dispozícii v hotovosti a zvyšok by som musela riešiť hypotékou. Vrta mi to celý deň hlavou, či je rozumné niekomu cudziemu povedať takúto informáciu? Nemôže to nejako zneužiť proti mne? Z predaja zrejme nič nebude. Ďakujem
Pokiaľ nie si ten typ človeka čo hádže peniaze v igelitke z okna alebo uverí že musíš zaplatiť 50k aby ti prišli zdedené milióny od bohatých afrických predkov, tak nie, nemáš sa čoho báť.
a ako presne by to malo byt nebezpecne? tipujem, ze adresu a kluce od sucasneho bytu si mu nedala, zeby si zasiel po tych 50 tisic 🙂
je relativne bezne, ze sa predavajuci/realitka informuje na financovanie kupy, nemusela si hovorit konkretnu sumu ale mohla si povedat, ze kombinacia hotovost a hypotekarny uver
Nemusis povedat sumu, ale napriklad percentualny vypocet, ze trebars 70 % mam v hotovosti, zvysok dofinancujem hypotekarnym uverom. Predavajuci nevie, ze ci ty mas doma prachy pod vankusom alebo v banke, pripadne Ti ich niekto da.
To ne normálna otázka, aby vedel ako budeš kupu financovat. Niekto predá len v hotovosti, nechce sa mu čakať na vybavenie úveru, riešiť niekomu znalecký posudok a podobne. Lepšia je čistá hra.
Veď to neznamená, že tu hotovosť máš doma pod madracom... či áno?
Je bezne a v dnesnej dobe aj potrebne mat urcitu hotovost pri kupe nehnutelnosti, kedze banky nedavaju 100% hypo. Kazdemu je teda jasne, ze nejaku hotovost mat musis, aj ked by si to priamo nepovedala. Nedavala si udaje o platobnej karte, pristup k tvojmu uctu. Kludne mozu byt peniaze na ucte rodicov, lebo oni ti chcu prispiet na byvanie. Nemusis sa strachovat.
@muchotrafka298 ved predávajúci vie za koľko predáva byt, tak je to jedno ci mu povie percenta alebo rovno sumu ktorú má v hotovosti 😀
@13uzivatelka11 to je jasne, ze vie pocitat. Len niekomu je nekomfortne rozpravat o peniazoch priamo.tak toto je prenho mozno prijatelnejsie.
Uplne bezny dotaz pri predaji bytu - aku ma clovek hotovost a kolko kryje z hypoteky. Co by som ale rozhodne nerobila je kupovat byt bez dobrej realitky
Ako chces riesit zmluvnu dokumentaciu, banku, kataster atd bez realitky?
To sa neda zneuzit, ja Ti mozem povedat, ze mam 200 tis v hotovosti a co? To neznamena, ze ich mam doma pod vankusom, znamena to len to, ze nebudem cerpat vsetko cez uver a cas platby poslem rovno zo sukromneho uctu a zvysik doplatim uverom.
😂😂😂 tu krásne vidíme že ani 50 000 v hotovosti neznamená, že človek má finančnú gramotnosť 🤦🙄 asi zdedene že?

pytal sa zrejme preto, aby mal aspon nejaku istotu, ze ho nebudes tahat mesiac za nos a napokon ti nedaju hypo koli absencii vlastnych penazi a nizkemu prijmu napriklad...