Je normálne že 15 ročné dievča má už frajera?
Moja najstaršia dcéra má frajera a už sa s ním bozkáva a chodí prechádzať neviem čo by robili ostatný lebo ja fakt neviem
@silvia2013 ? aj si si precitala co som napisala? viem o 2 spoluziackach ktore su s tymy chalanmi doteraz, vydate... maju 28 rokov nie 17....
@kvetinka75 ale tu sa nebavíme o nejakej šablone , to sú pravidlá ktoré sú nastavené u nás doma. Mňa nezaujíma Hanka od susedov , alebo Ondrík z vedľajšej ulice. Svoje deti vediem tak , aby v 15 rokoch ešte sexuálne nežili . Na platonické zamilovávania a odmilovávania sa pozerám s pochopením , nemám a nebudem mať však pochopenie ak sa moja dcéra bude niekde v 15 " pelešiť " .
@maminuska a si si istá, že keď si ona postaví hlavu, lebo nevieš čo s ňou ešte môže spraviť puberta, tak si si istá na 100% že tomu dokážeš zabrániť? Snažiť sa vychovať je jedna vec ale realita môže byť niekedy úplne iná. U nás našťastie nič také nebolo. Teraz má 17 a už je to zase iné ako keby mala 15. Ale je zodpovedná. Ale neviem či by som bola taká hrdinka, ak by v 15-ke úplne otočila, plieskala by ňou puberta, či by som dokázala určitým veciam zabrániť keby si išla ona tvrdohlavo za svojim. Snažiť sa človek môže, aj nesúhlasiť ale určitým veciam ak by oni chceli nezabrániš
@maminuska a co ju vyhodis z domu? Aj moja mama nemala žiadne pochopenie, dokonca nám zrušila svadbu keď som mala 22 a muž 29 rokov len preto,že tvrdila že nedokončil vysokú keď sa vydam. Výsledok jej výchovy bol, že sme jej so sestrou neustále klamali, nemohli sme sa na ňu pre jej moralizovanie ako na matku absolútne spoľahnúť. Ostatné spolužiačky mohli máme povedať všetko, ja nič, lebo by z toho urobila aferu. Ani nevedela že som na školskom výlete prišla o panenstvo, dodnes to nevie a predstáv si,že som bola natoľko uvedomelá že sme použili ochranu a nič sa nestalo. Ani tvoja dcéra ti nič hovoriť nebude, len to nepodstatné, ostatné si nechá pre seba. A myslieť si že akurát tvoja dcéra bude výnimka a nebude na takéto veci myslieť je dosť krátkozraké.
@kvetinka75 istá som si nie ani tým či zajtra vstanem ráno aby som svojej 9 ročnej dcére spravila raňajky . A áno , čaká ma ťažké obdobie lebo je to trvdohlavica tvrdohlavá , ale na mne ako matke je to aby som si našla už takú cestu aká na ňu bude platiť. Ak som to dokázala pri dvoch starších deťoch , tak verím že to dokážem aj pri tejto 9 ročnej , a aj pri tých ostatných . U nás je základom šport , ten značne koriguje správanie detí v puberte.
@simonkaba v 28 rokoch je to akoze uz vela? V 30tke uz to tak nemusi byt, nieto v 50tke, nebud naivna
@silvia2013 :D nie som naivna, ty si sa zle vyspala?
nikde som nenapisala, ze spolu budu do konca zivota aj ked kludne mozu byt nebudu prvy ani posledny.. ale je rozdiel 13 rokov a 2 roky co si mi tu ty napisala.... a vlastne naco reagujes, ja som to pisala autorke, daj si cokoladu...
Ja by som radila nezakazovat. Radsej sa s dcerou priatelsky porozpravat pripravit ju na mozne rozidenie, vysvetlit jej veci ohladne sexu. Mozno nenasilne navrhnut stretmutie niekde v restike aby mohla mama spoznat doticneho a kludne spavat. Zakazane ovocie najlepsie chuti na to netreba zabudat. Je potrebne byt autorita ale v takomto pripade je dobre byt dcere priatelkou aby hladala pomoc a podporu doma.
@maminuska vidis, ty si bola rozhodnuta sexualne zit po 18tke, to si tak aj spravila a aj tak si sa dopracovala k tomu, ze si 20tke pri vysokoskolskom radeni otehotnela. Nie je to vsetko len o veku, ale o vyzretosti, zodpovednosti. Ja som sa narobila tiez konin, ktore mali svojho povodcu, ale podobny problem som nikdy nemusela riesit a nebola som nejaky extra anjelik, mala som diablika v tele v puberte a najviac som robila napriek svojmu otcovi prave vdaka nekonecnym zakazom a extremne prisnemu pristupu z jeho strany. Ale na druhu stranu som bola zodpovedna vdaka inemu pristupu svojej mamy, ktora mi skor vsetko vysvetlila, komunikocala so mnou inak a aj ked mi povedala, ze toto a toto sa jej nepaci a pacit nebude a preco, ale nechala to konecne rozhodnutie na mna a vyhla som sa peripetiam a vedela som sa vyhnut necakanemu tehotenstvu. Keby bola rovnaka ako otec, bola by som dnes ratam dakde inde a mozno uz aj v tej 18tke tehotna. Takto som mala sama v sebe naplanovane ako chcem zit, vedela som, co od partnera cakam, kedy chcem deti a aj napriek chvilkovej pubertalnej nerozvaznosti som si tu zodpovednost udrzala za svoje ciny. Vedz, ze ked v 15tich stoj co stoj je zakazovane a nic ine len zakazovane, tie decka to spravia na just a potom uz ozaj bude neskoro. Bo mam pocit, ze taky pristuo mas, ze v 17tke ok, mozme sa porozpravat a podobne, ale v 15tich dovi dopo, proste nie a hotovo. A prave to u niektorych povah robi prave opacnu vec. Keby moja mama boal taka ista ako otec, velice rychlo bu som zabudla na nejaku zodpovednost v tom veku. Mozno za tebou pridu s nejakym problemom, ale ja v tom veku s takym pristupom ako pises sa zverim mozno len s desatinou toho, co prezivam a vedz, ze aj ked si myslis, ze vies vsetko, ani zdaleka to tak nemusi byt ako v mnohych pripadoch, co si myslia, ze ich dieta je svate a ze vsetko rodicom hovoria a za zavretymi dverami sa pelesia kedykolvek s kymkolvek.
@simonkaba nervozna si ty, cokoladu som uz mala, ty si zabezpec chlapa, lebo zjavne si zakomplexovana , lebo ziadneho nemáš, ani sa necudujem.
@silvia2013 dakujem, mam toho najlepsieho 🙂 zakomplexovana nie som len nechapem preco ma nazyvas naivnou.. napisala som uplne normalny slusny komentar k diskusii ktory si prekrutila... staci citat s porozumenim
@hettinka / vystizne napisane velmi
Baví ma ako tu niektoré ospevujete svoje dcéry až do neba a aké su úžasné a čo všetko iné robia namiesto randenia, ako keby to s pristeľom robiť nemohla (tie aktivity) 😅 presne ako tu bolo napísané, zakážte bez vysvetlenia, rozprávania a ony to na just spravia lebo chcú a môžete si ich ospevovať potom koľko chcete.
@kikuskar5 ano je pravda že som otehotnela na vysokej škole a bývalým manželom , po jednom jedinom sexe bez " gumy " kedy sa mu ju nechcelo ísť kúpi. Rozhodla som sa tak ako dospelá a ako dospelá som si za to niesla aj následky. Nie ako 15 ročná .
V 42 rokoch som otehotnela znova neželane, zas ako dospelá a následky si nesieme my dvaja s manželom , ak by mi otehotnela dcéra v 15 , kto asi tak bude niesť za to následky ? No zrejme ja ak by som chcela aby dcéra aspoň zmaturovala. Takže sexovala by moja dcera , ona by sa rozhodla a ja by som ako matka niesla následky ,ak ju teda nemám vyhodiť z domu . Takže na sex by bola zrelá a na možné následky zrejme už nie.
Ja nikdy nezakazujem bez vysvetlenia prečo tak konám . Dpodrobna vysvetlím prečo nie , s kľudom ale za svojim si stojím .
@maminuska to je o lenivosti kúpiť gumu, nie o tom že ste už boli dospelí, ak raz nechcem dieťa robím to, čo mám a výhovorky nehľadám. Ja chápem, že ľahšie sa to znáša v 20 ako v 15 ale princíp je rovnaký.
@pininka moja mama bola tiež prísna, otec ešte viac a zakazovali, von som sa musela pýtať ešte aj v 22 rokoch a tiež žiadna svadba, kým nebude VS diplom. Potom som im veci proste nehovorila, len čo som musela.
U svojich deti to riešim inak ako zakazovanim, ale to neznamená, že im dovolím všetko. A čo sa týka klamania, dcéra neklame, povie aj čo by nemusela a mladší je notoricky klamár, vymýšľa si v kuse, klame hoci mu na väčšinu aj tak prídeme... asi to je aj povahou, či dieťa klame.
@maminuska vidis. A toto je to. Ja byt v tej siuacii a v tomveku, ked viem, ze to dieta nechcem a nechcem riesit tieto peoblemy pripadne a nechat to na osud, ci co, v danej chvili tie nohy neroztiahnem. Tak rovnako v mensom veku som uvazovala a aj neskor v dospelosti a nie tak, ze sak ked sa stane, tak budem niest zodpovednost ja. A o tom to je.
@matqa411211 samozrejme že je to o lenivosti . Lenže som sa v tej chvíli tak rozhodla a rozhdla som sa zle. Lenže svoji rozhodnutím zlým som nikoho nezaťažila.
@maminuska chápem,ale je to asi o pevnej vôli..mne sa to tiež v 16 mohlo stať, ale bola som rázne rozhodnutá že bez ochrany nikdy, ani raz, aj keď ma to lákalo, dokonca ani cez ovuláciu s ochranou som to nechcela, a priateľ rešpektoval (nie že by na mňa tlačil) aj on sa hneď uvedomil a tehotná som neostala.
@kikuskar5 vieš ja učím svoje deti aby si niesli za svoje rozhodnutia následky a nepresúvali ich na iných ľudí . V 15 rokoch nie si schopná niest následky . A tiež nemusia opakovať chyby svojej matky.
To nie je tak ..že máš 15 čo chceš , vypadni a s takými somarinami ma neobťažuj . To je NIE a xy dôvodov prečo nie , takto som viedla rozhovory so synom a aj so staršou dcérou ( MR na jej urovni) , nie raz ale asi 100 krát až sme dospeli k dohode , hlavne u syna že sex po 18 roku a napriek tomu že prišiel domov pár krát fajne ožratý , túto dohodu dodržal
@simonkaba ja som ti slusne odpisala a ty si zautocila ako osa, zjavne si dost frustrovana a doma nemas toho najlepsieho, ukazove spravanie frustrovanej zen, aj tebe pekny den, chod von medzi ludi , ja idem na svah 🙂
@silvia2013 nazvat naivnym a neskor zakomplexovanym a frustrovanym niekoho koho nepoznas nie je podla mna slusne... skor si nepochopila moj komentar, ale to je v pohode 🙂 ja sa sem nechodim hadat, toto bola prva diskusia do ktorej som sa zapojila a asi aj posledna... uzi si sneh, pekny den prajem...
@silvia2013 no neviem co tak citam tak
@simonkaba bola slusna zatial co ty si utocila..
Vy sa tu idete hadat a vymyslena autorka nereaguje 😃😃😃🤣🤣🤣

@maminuska a načo sa tym chváliť? Teraz mam 25 a tiez nevravim mame ze to s muzom robíme. A nie nesuhlasila by, ale nesuhlasila ani ked som zila s chlapom bez svadby a to som mala 22. Ale v oboch prípadoch to bolo moje rozhodnutie, ktore reálne nemala ako ovplyvnit.
Ja len verim, ze naozaj mas take poslusne "deti".