icon

Je podľa vás vegánstvo strava budúcnosti?

8. jan 2023

vzhľadom na kl´mu a klimatické zmeny, a vzhľadom na to, že živočíšna strava má vysokú uhlíkovú stopu oproti rastlinnej ?

negymama
9. jan 2023

@simca06022011 ja napr paradoxne vitam zvysenie cien energii /nie samozrjeme likvidacne mnohonasobne ceny/
Ludi malo co tak motivuje k setreniu a rozvaznej spotrebe ako cena. Ano su uvedomeli, co nepotrebuju cenovy bic nad sebou, ale masa ludi uvazuje stylom, kym je nieco lacne, tak tym budem plytvat vsak noaco...
Tak to funguje u fast fashion...lacne dostupne handry, ktore su dostupne aj chudobnym, tak ti si ich dopraju v poctoch, ktore realne na zaosatenie nepotrebuju. To iste potraviny, energie atd... Pamatam sa ako za sociku, niektori ludia krmili prasata mliekom, take bolo lacne.

mackamizjedlaskrec
9. jan 2023

Tak asi takto Daj zrat kralovi zvierat levovi travu 🤣.co sa stane ?cely okruh sa skonci .Boh to zariadil spravne a dokonale .Co ty clovek chces menit ?🙀Clovek je vsezravec !!!!!!Davaj het naspat do skoly !A treba pocuvat svoje telo .To je jedine coho si panom !

negymama
9. jan 2023

a kurili sme panubohu do okien, v zime vkuse otvorene okno 😲
Ale napr. satstvo ludia setrili, presivali, recyklovali, sili doma - lebo v pomere k platom, bolo relat. drahe.

simca06022011
9. jan 2023

@negymama vela ludi uz nema kde setrit energiu, na to uz tu temy boli, co urobim v domacnosti? prestanem zehlit, vratim sa k suseniu von, no nie.. nic doma nemam extra len tak. Setrit a zapnut mozog by mali ti , ktori toto zdrazenie sposobili, lebo vyrobit elektirnu vobec nestoji ako mne teraz prisla faktura 700EUR... a sposobilo to napr. to "logicke" rozhdonutie maniakov v nemecku vypnut elektrarne a este sa tesia ake super rozhodnutie to bolo. Lebo ked sa niekto pasuje na poziciu odbornika, ktori ovplyvnuje cele ekonomiky, musi rozmyslat ako to ovplyvni vsetko/vsetkych a nie len "izolovane" jednu vec "zmenit" a nevediet, z kade si tu EE dotiahnem.

Ja som nekurila ani nik v mojom okoli ulice a ani nevidim dovod aby som celu vyplatu davala na energie. Ani aby som sa vratila do stredoveku a zacala prat v potoku, susit vo vetriku a varit na ohniku :D A na margo sitie doma, skusila si to? resp videla si ceny "materialov". Sit doma a srandickovat s tym, nema tato spolocnost uz cas, ludia ziju ine zivoty a je to naozaj draha zabavka.
A mlieko, par rokov do zadu sa vylievalo na polia v nejakom druzstve v mojom okoli, tak nebolo by tym prasatam lepsie? Neda sa izolovane jedna vec "vypichnut".
Ano generacie 60tnikov teraz naozaj nesetria, nicim. AJ teraz sa moja rodina smeje, ze preco dochodcovia nevaria niektori (ti co setria proste nevaria), ze su lenivy, preco by napr. nemali kurit. Vcera sa mi dochodkyna u nas v rodine vychvalovala, ze ona cele dni ma okno otvorene (radiatory frcia jedna radost)... voda stale niekde tecie. V tomto, velky vplyv mal komunizmus, vodu, kurenie, elektrinu nik neriesil a ani stavby

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
katkine_terapie
9. jan 2023

Inak ja som sa tu normalne zamyslela, ze co by som jedla, keby nejem mäso (denne). Uff fakt neviem ako by som zostavila svoj jedalnicek kedze nemozem nic mliecne, ziadne ovocie, vajcia, ani ryzu ani psenicu ci raž a zo zeleniny iba par druhov.

monuska112
9. jan 2023

akej buducnosti? nasej isto nie. co bude o 600 rokov nevieme.

lasoli
9. jan 2023

@negymama nik nepovie že si pokrytec len.ze to robíš nedohľadne ak nejes mäso kvôli uhl stope.chapes že darmo nebudeš jest mäso.ked budeš lietať celý rok.jazfit na benzín.kupovat každý 3rok mobil.detom každé narodeniny.vianoce kopec nezmyslov.To už to veganstvo nieje o uhliku ale o móde.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
banalu
9. jan 2023

Mala by zmysel ak by ludia jedli lokalne a dopestovali si nieco, podporili lokalnych pestovatelov. Ale ak sa budeme ladovat avokadom quinoa-ou, kokosovym mliekom a inymi vecami co musia obletiet pol sveta tak to asi velky zmysel nema 🤷‍♀️

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
negymama
9. jan 2023

@lasoli ja som letela lietadlom naposledy pred skoro 18 rokmi, takisto neohadzujem sa darcekmi a nadmernymi nakupmi. a mimochodom ja maso jem.

ale asi sme sa nepochopili. Svojimi prispevkami som chcela prave podporit toleranciu...
tym ze kazdy si moze vybrat moznost ako pomoct planete a nekydat na tych, co si vybrali inu moznost.

niekto znizi konzumaciu masa alebo ho uplne vyluci
niekto menej cestuje
niekto menej nakupuje spotrebny tovar
niekto sadi stromy a pestuje zeleninu.
niekto triedi odpad a nevyhadzuje potraviny ci ine veci, co sa daju este pouzit.

Skratka, robme nieco ako vieme a navzajom sa neosocujme. O to mi islo.

autor
9. jan 2023

@negymama ano , je pravda , ze treba podporiť každeho v jeho činnosti, aké on chce zachranit planetu a znížiť svoju uhlíkovú stopu. realne ale máme malo času a možno to ani nebude stačiť. aj ked dakedy je to take že ked citas, že napr priemerny american ma 160 ton rocne co2 na osobu, europan 60, a nejaky obcan z afriky 0,8.

autor
9. jan 2023

@maminkadeticiek my varime vacsinou zeleninove jedla, napr vege lasagne, privarky a k tomu kto chce vajicko, cestoviny,a teraz mame viacmenej domacu zeleninu, tak to sa snazim pouzivat (takze v hlavnej ulohe cvikla, kapusta, zemiaky, mrkva , patrnak a vela strukovin) a aj ked robim maso nahodou, tak skor take omacky a jedla kde je menej masa a vyjde to pre viac ludi.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
h2
9. jan 2023

Nečítala som diskusiu, ale myslím, že áno, je to strava budúcnosti. Ale nemyslím, že to bude kvôli klimatickým zmenám, či uhlíkovej stope.

svetlonos
9. jan 2023

Prosim ta a kde sa bude ta zelenina pre vsetkych sadit? Ved aj veganstvo zanechava uhlikovu stopu len sa vacsinou ludia tvaria, ze je to idealne riesenie.
A to nic proti veganom nemam, len treba mat na ociach vsetky fakty.
Napriklad take abokado, mohla by som ho jest na kila a tiez zanecha uh stopu. Je to obsirna tema.

negymama
9. jan 2023

autorka
ja mam skusenost, ze mnohi ludia co zacnu s jednou vecou, priklad zacnu obmedzovat vyhadzovanie potravin, alebo triedit odpad, ci kupovat si veci zo second hand z principu, aby obmedzili fast fashion... proste s hocicim clovek zacne, dostane sa casom k dalsim info, ktore ho inspiruju k dalsim zmenam, ak chce.
a niekoho nedonuti nic, leda ak tie spominane ekonomicke dovody, ze na konzum nebude mat.
Som optimista, urcite sa bude este v dohladnych rokoch stav klimy zhorsovat, ale verim ze ludia aj najdu sposoby ako veci zlepsit. Ci su ta nahradne zdroje energie, paliv...testuju sa moznosti ziskat slnecnu energiu z vesmiru, skusa sa vyroba syntetickeho paliva do spalovacich motorov. Maso...to je velmi kontroverzna tema, drviva vacsina ludi z bohatsich krajin so zvysovanim prijmu , umerne zvysuje konzumaciu masa, a len malo ludi pojde proti prudu aby to naopak znizila. nadejou su mladi, v ich populacii je ochota znizit konz. zivocisnych produktov vacsia.

autor
9. jan 2023

@hilda08 no toto som citala od jedneho klimatologa, že ludia radšej spachaju hromadnu sebevrazdu (rozumej globalne oteplovanie a všetko co s tym pride) akoby mali ubrat zo svojho komfortu. realne to vidim aj na ludoch okolo, ze j sa s dvoma detmi trajdam po autobusoch, proste mi je luto chodit autom, ked bus ide a celko dobre súoje, a dospely chlap, brat mojho muza, mu vyvolava že potrebuje odvoz, lebo ma pokazene auto, a pritom spoj mu ide tiez velmi dobry. proste ludia su pohldny, nebudu cakat na spoje, ked autom mozu ist kedy chcu, neuberu zo svojej stravy, pokupuju milion veci. uz len ked citam o tej iniciative zakazat ohnostroje, iba povolit riadene mestom, tak ti ludia ako bojuju lebo je to pekne, lebo to k novemu roku oatri, lebo je to ich zdroj obzivy, ale nik z nich sa nepozrie realne co to sposobuje okolo. ludia su sebestrední

autor
9. jan 2023

@lasoli ano v tom mas pravdu, este mam na com pracovat, ale realne som vela veci v beznom zivote obmedzila, lebo to fakt nepotrebujem a snazim sa zit ekologicky

dominikamacakova
9. jan 2023

Tak kupuj slovenské mäso od farmárov, ja absolútne nerozumiem čo tým chcel básnik povedať

autor
9. jan 2023

@negymama a ano, ludstvo vymysli vela veci ako púomoct klime, verim v to, ale snazim sa robit veci co viem sama ovplyvnit, a coho som schopna.

autor
9. jan 2023

@dominikamacakova ak nechapes, tak je to smutne. a kupovat slovenske maso je lespia cesta, ale stale produkcia masa produkuje vela co2 a spotrebbuje vela vody a materialov.

autor
9. jan 2023

@svetlonos tak naor ja nejem exoticke ovocie, avokada a take. mozno raz za cas ako pochutku ale nie bezne. a tak zelenina, obilniny, co sa piouzivaju ako krmiva pre zvierata zaberaju velku plochu a mohli by sa dat ludom, cize v tomto smere vidim moznosti

kvetinka75
9. jan 2023

autorka - budú bývať časté suchá a vysoké teploty. Tá zelenina, stromy, nebudú potrebovať vodu a iné materiály - hnojivo a pod.? Vy len poviete A ale treba povedať aj B. Nie je to iba že zasadím zeleninu a koniec. Lenže veľa ľudí si toto neuvedomuje.

mjk40
9. jan 2023

Myslím že nie, konzumujeme aj rastlinnú aj živočíšnu potravu. A asi to tak aj zostane. I keď rastinná je pravdepodobne zdravšia. No tá uhlíková stopa je výplodom dnešnej chorej doby.
Obávam sa, že toto ekošialenstvo raz dospeje do štádia, že necháme ľudí na smrť vyhladovať, aby sme nevytvárali tzv. uhlíkovú stopu. Síce pol sveta zomrie hladom, ale ekoaktivisti budú spokojní.