icon

Je skenovanie QR kódov bezpečné? Nepodvod?

milkadk
11. jan 2025

Dnes večer ma cestou z práce zastavil jeden mladý muž. Bol to tmavší cudzinec. Hovoril plynule anglicky , pýtal sa ma ako sa dostane k nákupnému centru.
Ja rozumiem aj rozprávam anglicky len veľmi slabo. Dali sme sa do základnej debaty. Potom ma požiadal, aby som ho vyfotila na námestí, že to miesto je veľmi pekné. Vraj pochádza z Egyptu a v našom meste je len 20 dni. Potom chcel na mňa telefonne číslo, že sa rád naučí po Slovensky a rád spozná aj nových ľudí z mesta. Ukázal mi QR-kód, vraj keď priložim svoj telefón uloži sa mi tak jeho číslo. Nechcela som lebo ma to dosť vystrašilo. Okolo neboli žiadny ľudia. Ja som potrebovala ísť na autobus tak sme sa rozlúčili a cestou domov som tak rozmýšlala, či nejde o nejaký novodobý podvod, či keby som mu ten telefón priložila, či by nezískal moje osobné údaje prípadne aj dôležité heslá...? Dá sa to vôbec? Volala som potom aj na políciu a povedali mi, že by sa to nemalo dať, že by získal asi len moje číslo a meno ale, že to preveria.

janai1
Odpoveď bola odstránená
mojemenonikto
11. jan 2025

Samotný QR kód je vlastne len informácia. Takže QR kód samozrejme môže byť digitálnou vizitkou. Takéto niečo sa bežne už roky používa na rôznych výstavách. Ale tou informáciou môže tiež byť aj linka na nejakú nebezpečnú web stránku so škodlivým kódom, cez ktorý by sa ti mohol infikovať telefón. Takže isté riziká tam sú. Obozretnosť je určite na mieste. Urobila si dobre 👍😉

milkadk
autor
11. jan 2025

@mojemenonikto ďakujem pekne za vysvetlenie.
Bolo to celé zvláštne. Bola vonku tma (bolo už po 21h) nikde nikto, on sa zrazu zjavil, jazyková bariera jedno z druhým.. Najdivnejšie na tom bolo, že chcel vedieť kde je nákupné centrum a keď som ho navigovala tak zrazu chcel ísť so mnou odprevadiť ma na autobus iným smerom (aj hodnú chvíľu išiel so mnou).. chcem veriť, že to bol len veľmi priateľský cudzinec, ktorý sa chcel len zoznámiť 🙂

mojemenonikto
11. jan 2025

@milkadk Asi aj sama cítiš, že asi len o nevinné zoznámenie nešlo 😉 Vidím to ako málo pravdepodobné. Aj samotná zámienka, že kde je nákupné centrum v čase, kedy všetci majú v mobiloch navigácie je podivná. Nehovoriac o tom, že kto bežne nosí so sebou pripravený nejaký QR kód s telefónnym číslom, však? 😉

zobaka
11. jan 2025

no ti tmavi vedia byt otravni, ja som tak minule isla od dr. a normalne na drzovku nech mu dam telefon a ze byva v centre v krasnom byte, ze mi ho ukaze 🙃 hovorim, ze nemam zaujem a furt svoje, este sa 100 x otocil, dost je problem sa ich zbavit

idamia
Autor odpoveď zmazal
milkadk
autor
12. jan 2025

@idamia och joj, chudák, tak možno sa naozaj chcel len zoznámiť 🙂

idamia
Autor odpoveď zmazal
milkadk
autor
12. jan 2025

@idamia ja som sa vystrašila čiže si to pamätám len zahmlene. On si otvoril niečo ako WhatsApp, len on tam mal všade tie ,,hebrejské znaky". Tak som myslela, že mu nadiktujem alebo napíšem číslo a on mi podal QR kód. Tak som mu povedala, že mu čislo napíšem alebo nadiktujem a on, že si mám len priložiť svoj telefon. Odmietla som tak potom si len písal číslo. Ja som bola vystrašená celkovo, že sme boli v meste sami, že som mu poriadne nerozumela. Ja som taká nedôverčivá resp.opatrná. Samozrejme mohla to byť len digitálna vizitka ale mohol to byť aj nejaký nedôverihodný QR kód. Ťažko povedať. Celkovo bol veľmi milý, v mojom veku, aj ma objal na rozlúčku.. ale ja som bola stŕpnutá celá 🥺🤣🤣 och joj 🤣 snáď nabudúce bude mať u inej dievčiny šťastie - ak to teda myslel úprimne 🙂

idamia
Autor odpoveď zmazal
laila22
12. jan 2025

@milkadk nerozumiem, prečo si mu dávala svoje číslo...

rozculena
12. jan 2025

QR kódom sa dajú posielať peniaze

lenkakravcova
12. jan 2025

@rozculena ale to len keď si to otvorí cez svoj internetbanking

bluka2
12. jan 2025

Vystrasilo by ta to tak isto, keby to nebol cudzinec?

milkadk
autor
12. jan 2025

@bluka2 písala som, že mňa desilo hlavne to, že som mu ruzumela len polovicu z toho čo mi hovoril, čiže áno, keby nebol cudzinec viem chalana poslať hneď do preč 😃 takto to bolo ťahšie a nechápala som čo sa deje.

123profil321
13. jan 2025

@milkadk
@mojemenonikto
@idamia aj na Instagramu máš na profile QR kód