icon

Je správne k obchodu alebo ku obchodu?

kuka123
22. mar 2021

Dobrý deň prosím, vraví sa k obchodu alebo ku obchodu?

julka188
22. mar 2021

K obchodu.

viestta
Odpoveď bola odstránená
judar
22. mar 2021

Zopakuj si sklonovanie a nebudes mat stym problem

katkamatka7
22. mar 2021

@kuka123 Píše sa správne k obchodu. Ale keď sa to povie ako ku obchodu, nie je to nesprávne.

viestta
Odpoveď bola odstránená
katkamatka7
22. mar 2021

@kuka123 Píš ako počuješ u nás neplatí, vták sa povie fták, včela sa povie fčela

judar
22. mar 2021

@viestta mne dlhe roky pomaha sklonovanie zakladneho slova a nasledne podobneho slova a nemusim googlit ziadne spodobovania

viestta
Odpoveď bola odstránená
jaskolka
22. mar 2021

K obchodu (vzor dub, teda podľa "k dubu")

alenka7777
23. mar 2021

@jaskolka to vobec nie je podla tohto pravidla

alenka7777
23. mar 2021

@judar ale ved toto vobec nie je o sklonovani

jaskolka
23. mar 2021

@alenka7777 a podla čoho by si teda to najjednoduchšie vysvetlila? Lebo tak to najľahšie sa zapamätá. Nie všetko musí byť o presných pravidlach skloňovania, či spodobovania, hlavne ze sa to zapamätá

heeedka
23. mar 2021

@viestta to nie je o spodobovaní, ale o vokalizácií predložiek. To len pre presnosť a úplnosť 🙂

btus
23. mar 2021

na Hornej Nitre ale aj v Nitre s tým problém nemajú - oni idú pri obchod, stretneme sa pri Prior... 🙂

alenka7777
23. mar 2021

@jaskolka Toto nema nic so sklonovanim. To tvoje pravidlo nedava absolutne zmysel. Napr. mam ku konovi - k chlapovi, mam vo vani - v ulici. To tvoje pravidlo je teda nepouzitelne. Tu ide o iny jav, ktory nazyvame vokalizacia predloziek. A ten nam hovori o tom, ze k niektorym predlozkam pridavame pre lepsiu vyslovnost samohlasku -u alebo -o. Napr. s sestrou by sa mi zle vyslovovalo, preto tam pridavam o - so sestrou.

alenka7777
23. mar 2021

@btus 😅

jaskolka
23. mar 2021

@alenka7777 k koňovi, alebo v vani by ani človek nevyslovil, keďže sa to veľmi zle robí. Ja sa nehadam, že o čo ide. Len vravím, že najjednoduchšie sa práve tento konkrétny príklad, na aký, sa pýta autor, vysvetli takto.

alenka7777
23. mar 2021

@jaskolka No nevysvetlil, lebo to s tym nema nic spolocne. Nepochopila si moj prispevok, ale nevadi. Hlavne, ze my, co sa rozumieme slovenskej gramatike, vieme, o com je rec.

jaskolka
23. mar 2021

@alenka7777 ale pochopila a myslím, že aj rozumiem gramatike, keďže som zo slovenčiny dávala bez problémov gramatické súťaže. Ale chcela som jednoducho autorke podať co najjednoduchšie vysvetlenie, keďže nemyslím, že ju zaujímali vokalizacie predloziek alebo detailné presné pravidlá pravopisu.a gramatiky. A tento konkrétny problém, aký mala, teda ako sa, píše správne k obchodu, skutočne aj skloňovanim ľahko vyrieši. Odhliadnuc od toho, ze je to vokalizacia predloziek.

viestta
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená
feketka
23. mar 2021

urcite k obchodu

jaskolka
23. mar 2021

@viestta ved to chápem, preto som povedala, nech si to skloňuje podľa vzoru dub... Aspoň podľa mňa je prirodzenejsie vyslovit k dubu, teda preto. Ja tiež automaticky to používam,(k obchodu) nepotrebujem skloňovania, vokalizacie ani nič podobné, proste viem, ako sa ktorý tvar používa.

viestta
Odpoveď bola odstránená
jaskolka
23. mar 2021

@viestta to je pravda. Ja si to vôbec nesklonujem, keďže to nepotrebujem. Len na tento konkrétny príklad sa mi to zdalo ako najľahšie vysvetlenie,o nič iné nešlo. Vôbec sa neskriepim o pravidlách, pretože to máš úplnú pravdu. 🙂

jankapepe
Autor odpoveď zmazal
alenka7777
24. mar 2021

@jaskolka Síce ste sa ma pýtali, ako by som to vysvetlila ja, aj som vám to vysvetlila, ale vám je škoda niečo vysvetľovať, lebo vy si idete to svoje. To je akoby hádzať hrach na stenu. Ja mám vyštudovaný slovenský jazyk, vokalizácia predložiek sa učí v 6. ročníku ZŠ, asi vám to do tých gramatických súťaží nedali. Ako vám už nič vysvetlila aj viestta v príspevku vyššie, skloňovanie s tým nemá nič spoločné. Je to len náhoda, že vám to pasuje - k dubu - k obchodu. Pretože ku kostolu, ku komínu, ku krčahu - k dubu, tu to už nepasuje.

jaskolka
24. mar 2021

@alenka7777 čítali ste aj co som písala vyššie? Pre viestta? Ja, sa vôbec nehadam, že máte pravdu, lebo ju mate🙂akceptujem, keďže viem, že gramaticky to tak je. Zároveň ja vôbec nepotrebujem skloňovať, či vokalizovat, keďže to ovládam aj bez toho. Ale jasne som povedala, ako som to myslela, jedine na ten jediný kontretny príklad, o nič iné nešlo. Nemusíte vôbec nič dokazovať, keďže už asi od druhého príspevku úplne beriem a súhlasím s tým, čo píšete.

viestta
Odpoveď bola odstránená
jaskolka
24. mar 2021

@viestta škoda, že skôr sme sa nepochopili. Keďže vždy som uvádzala, ako to myslím. A ze absolútne sa nehadam, že máte pravdu 😃😃