icon

Je správne robiť zo psa dieťa?

6. dec 2023

Aký máte názor na to, ak niekto robí zo psa dieťa? Psovi povedať poď k mame, k otcovi. Pes musí ísť všade s nimi, spí s nimi, kým mi sa rozprávame o deťoch tak oni si idú o tom psovi. Keď nie je s tým psom tak sa bojí ako ja o deti, čo je s ním ako sa má či jedol pil atď.
Je choré? Smer psychológ?

anonymanonym
6. dec 2023

A ked citam tvoj dalsi komentar. A povedala si im co konkretne ti vadi, ci len nam tu? Vie tvoje dieta ako sa spravat k psovi? - super prilezitost naucit ho to, dobra vec do buducna pre dieta samotne a aj psickari vseobecne sa ti podakuju... Je ich pes vychovany? Vie sa on spravat v spolocnosti deti? - super prilezitost aj pre nich.. Mozes im to predostriet ako navrh, ze oni si mozu trenovat psa a vy zas si mozete dieta vychovavat k ucte k zvieratam atd... Aspon si obzvlastnite program 🙃 Chlpy? Kup si ten valček, nie je to draha zalezitost. Alebo popros ich.. Mozno im to len nenapadlo... Boze.. Vsak je to o kompromisoch. Ale skor si myslim, ze ty ani nehladas kompromisy, proste nemas vztah k zvieratam, ich pes ti vadi a bodka.. A vadi ti zjavne asi aj to, ze oni jediny si dovolili nemat dieta, pritom ktovie ake su za tym dovody...

elmivelmi
6. dec 2023

Musim napisat,mozno namiesto oslovenianpod k mame,by mali vraviet pod k fenke🙂Ale o pod k sucke🙂To by mi asi menej pripadalo cudne,aj ked povie majitel psa psovi,ide teta.Ako nech si vola kto chce koho ale urcite pomenovania by sa mohli zachovat korektne.Mne by viacej pasovalo ak majitel psa svojmu psovi pri maznani tak pod k fenocke,sucke ty moje steniatko malinke .Potom by sa mozno nad tou absurditou nikto tak nezamyslal.

jaskolka
6. dec 2023

Tak ze oni majú psa ako dieťa, to je ich vec. To treba rešpektovať, ja nie som milovník psov, ale pokiaľ mi ten pes nezasahuje do života, tak nech si pre mňa za mňa vozia aj v kočíku.
Ale zároveň oni by mali rešpektovať fakt, ze keď sú hostiteľ neželá psa v dome,aby tam behal, tak jednoducho tam so psom neprídu(neverim, ze by nevydržal ten čas doma, ved návšteva netrvá celé dni) a argument ze "nenecháme si dieťa doma" by som v tom prípade absolútne nebrala do úvahy. To sa nedá v žiadnom prípade porovnávať. Je to skrátka pes, nie dieťa. Ze oni ho tak majú, ok, ale nemôžu jeho prítomnosť vnucovať iným, lebo proste je to pes a nie dieťa.

simca06022011
6. dec 2023

nemyslim si ze je to az take zle, skor ludia "z vonku" to viac prezivaju.. ja kolkokrat poviem, psovi ze je moj milacik, a ked pride dcera, ze moj zlaty sestra ide utekaj... :DDD a tiez ked ho necham niekomu strazit zaujimam sa ci je vsetko v poriadku, jedol, atd... je to proste starost tak ako je male dieta starost. Az na to, ze pes z toho nevyrastie :D A ze musi ist vsade s nami? no jasne, preco by nemal? necham ho zavreteho doma? viete aky problem je zohnat zodpovedny psi hotel? Ak niekam nemoze pes, zariadim si to inak, alebo ideme inam... (teraz myslim, vylety s prespanim atd, na navstevu naozaj nemusi:D) ... nie, neznamena to ze ho mam nad cloveka, pes je pes, ale je to clen rodiny, som za neho ja ako majitel zodpovedna, vsetci ho lubime, nikoho by netesilo, keby sa mu napr. nieco stalo.

je mi jasne, ze ludom z vonku to moze byt divne, zatrpknutym, zahladenym do seba, takym co musia vsetko riesit, kazdeho riesit, do vsetkeho sa starat a sudit. Ja sa rovnako dobre staram aj o svoje dieta :D to ze su ludia, ktori sa rozhodnu nemat deti a maju miesto toho psa... no je mi to jedno :D co sa mi nepaci, je to prehnane spravanie, OBLIEKANIE psov, kocikovanie psov a proste fakt taketo by som povedala, az chore spravanie. A nie, pes mi nespi v posteli, na to som specialne alergicka a nechodi ani na gauc len tak...- proste je to pes, hygiena musi byt, nepotrebujem mat vsade chlpy a pod.

A mimochodom, ludom nebude koniec kvoli zvieratam, ziadnym, bude im koniec, lebo nevedia spolu vyjst, lebo su horsi ako tie zvierata castokrat a opustaju svoje "prirodzeno" (mam taky pocit niekedy), len aby prisli s co najbizardnejsim napadom ako zit, bez rozmyslania uz nevedia co od "dobroty". Tak toto bude (a casto uz aj je) koniec jednotlivcov, ci spolocnosti.

baboadel
6. dec 2023

Áno, je to choré. Pre niektorých ľudí má väčšiu hodnotu pes ako človek.

mk1111111111
6. dec 2023

@baboadel no, ved niektori ludia su horsi, ako psy. Sudce smutne, ale je to tak.

K autorke, bud ich respektuj, alebo sa s nimi nekamarat, je to od Teba neuprimne priatelstvo, co je tiez smutne a ja osobne by som takych kamaratov nechcela, co mi do oci jedno a za chrbtom druhe.

anonymanonym
6. dec 2023

@baboadel ano, pre mna ma MOJ pes vacsiu hodnotu ako CUDZI clovek, zaroven NEMA vacsiu hodnotu ako mne BLIZKY clovek. Chore? Za mna uplne pochopitelne 😉
A co cudzi clovek a cudzi pes? Za mna... vsetko živé cítiace na zemi si zasluzi rovnaku uctu... Na to, aby som sa dobre spravala k ludom a k zvieratam atd. fakt nemusim mat nejaky rebricek kde je kto na akom poste. Potom pri vytvarani takeho pomyselneho "rebríčku" je na zamyslenie, ci ma vacsiu hodnotu včelička, zachranarsky ci slepecky pes alebo drogovo zavisly človek, či vrah, či pedofil, či tyran.... 🤔🤔🤔
V kazdom pripade... mne pride skor na smiech ako sa clovek stavia do pozicie kráľa celej planety nebodaj vesmiru, ako mu to tu patri a vsetko ostatne živé ma nižšiu hodnotu ako človek, ktory je taktiez len obycajnou bezvyznamnou kvapkou v mori 😉😉

j_m
6. dec 2023

🤔 každý živočíšny druh má svoj svet, v ktorom je dokonalý… Pre planétu má i napr. Mucha väčšiu “hodnotu” ako tzv. človek, pretože sa s ňou živia pavúci, vtáci, žaby attď. a tzv. človek ju len ničí a zneužíva. Máte “svoju” pravdu vyznavači najčloveka 😂. A ešte niečo na 🤔: koľko živočíchov potrebuje k životu “naše” výrobky?… hmm

pietra
6. dec 2023

Ako sa kto oslovuje vo vzťahu k psovi, je čisto jeho vec. Pokladám to na rovnakú úroveň ako akékoľvek iné prezývky v rodine. To, či pes spí v posteli, môže na sedačku a podobne, je tiež čisto vec jeho majiteľov. Aj to, či ho so sebou všade berú alebo nie. Ak mne ako hostiteľovi vadí pes na návšteve, tak to poviem pri pozývaní. Musím však potom počítať s tým, že pozvanie môže byť odmietnuté. A je to v poriadku, na jednej aj druhej strane. Nič, čo by mal riešiť psychiater alebo psychológ.
Ak by pes bol nevychovaný a zhadzoval moje dieťa, tak by som majiteľov upozornila, že sa mi to nepáči. Ak by to nepomohlo, tak by som kontakt obmedzila - nepozývala ich na návštevu a sama k nim na návštevu nechodila.
Čo ma však zarazilo, tak zas taká zameranosť na seba. Psíčkar je divný, lebo rozpráva o psovi vo chvíli, keď ostatní rozprávajú o svojich deťoch. A nebude to tak, že sa rozpráva len o tých deťoch a keďže daný pár deti nemá, tak ak sa vôbec chce zapojiť do rozhovoru, tak rozpráva o svojom "dieťati"?
U nás sú psy členmi rodiny. Asi sme pre mnohých čudní. Áno, psy dostávajú u nás darčeky na narodeniny a Vianoce, môžu do postele, keď majú zdravotný problém, tak sa o nich bojíme, .... ale to neznamená, že znamenajú viac ako človek. Občas tomu najmenšiemu poviem, že je moje bábätko. Nemyslím to doslova. Ale deti sú už v puberte, často zatvorené v izbe, s nezáujmom o nejaké pomojkanie sa. Hafan sa príde pritúliť, užíva si moju pozornosť. A nie, na psychológa sa necítim.
Mimochodom, pár rokov dozadu člen rodiny, starší človek v dôchodkovom veku, chodil z iného dôvodu k psychológovi a vrámci rozhovorov prišla reč aj na psa a na takýto typ správania sa k psovi, k istému poľudšťovaniu. A názor psychológa? Je to v úplnom poriadku.
Ono každé správanie môže zájsť do extrému a nemusí byť okolím pochopené. Ja napríklad zas nechápem extrémnu úzkostlivosť na svoje dieťa, nechápem, prečo niekomu vadí, ak jeho dieťa pes oblizne (nemyslím tým nejaký cudzí, neznámy, o ktorého zdravotnom stave nič neviem a nevyzerá, že oňho nie je postarané), nechápem, ak sa niekto ustavične o dieťa bojí aj v bežných situáciách. To však neznamená, že ten človek je čudný. Má len iné uvažovanie a možno iné životné skúsenosti.

simca06022011
6. dec 2023

@pietra inak dokonca starsim ludom, chorym ludom to velmi pomaha. Osamelym ludom. Minimalne ich niekto vyvenci kazdy den 🙂 inak by sa niektori ani nepohli z domu...
Presne si to opisala :DDD aj ten moj je take decko :DD

sweetlife001
6. dec 2023

Neviem, mne to nevadí, resp.mi to je jedno.
Mám psa, no moju s nami neťahám všade a už vôbec nie na návštevy, do obchodov a pod., rešpektujem ľudí, ktorí nechcú psa vnútri, nebásnim o nej pred ľuďmi, lebo viem že to nikoho nezaujíma, neotravujem s ňou absolútne nikoho a neprispôsobujeme sa jej úplne.

No tiež jej doma poviem poď k mame, spí somnou v posteli, má vlasy, takže nemám zachlpatený byt, ale to je jedno úplne, je to MOJA vec.
Obliekam jej v zime vestu, pretože 3 kilovej malej guľke, ktorá je celé dni zababušená v dekách je teraz napríklad keď máme -6 vonku zima. Čo je na tom choré ? Máme sneh, minule ju muž zobral len tak von bez overalu a potom ju pol hodinu rozmrazoval s fénom od snehových guliek čo mala po celom tele 🤷

Ale spravila som strašnú vec..hned to napravím, len dopíšem tento príspevok a hneď idem obvolať psychológov, či majú voľný termín pre ženu, ktorej pes dostal ráno balíček od Mikuláša 😂
Keď som nakupovala sladkosti do balíkov pre muža a pre dcéru, vzala som aj jej niečo čo má rada a prišlo mi to milé dať k našim balíčkom, že aj ona niečo má..a ako sa tešila..🤩😅

A ak je to skutočne také choré, tak som veeeľmi rada, že u nás doma máme len takýto problém, že mám chorý vzťah so psom. Lepšie ako chorý vzťah s mužom ako tu má podľa diskusií asi tak pol koníka.

anonymanonym
6. dec 2023

@simca06022011 ono to obliekanie je otazne. Ked clovek vedie rozhovor s nejakym odbornikom (psi fyzioterapeut napr), tak zisti, ze to obliekanie (nemyslim len "kabelkovych" psov, ale aj ine plemena) najma teda bytovych psov ma svoj vyznam. Tym chladom trpi pohybovy aparat, co sa moze rokmi prejavit. Nehovorim ist okolo domu, ale fakt dlhe vychadzky ked je fakt zima a nebodaj su tam aj nejake prestavky kedy sa oddychuje (ak je stale v pohybe tak este budis)... alebo napr. sportujuce psy po vykone....

simca06022011
6. dec 2023

@anonymanonym ako pises je to otazne. Mam madarsku viszlu lietajucu po horach, plvajucu ci je zima ci je leto... a nemam potrebu ju obliekat. Ano mozno keby sm behala po horach vysokohorsku turistiku (kde podla mna pes nema co robit, uvazovala by som nad tym), ale tie psy boli aj v minulosti v drvivej vacsine chovani VONKU. Prekvapivo.. prezili... nasa byvala viszla cely zivot prezila v zdravi VONKU. Bez oblecenia. S obycajnou budou, bez elektrickeho vyrhievania a vymozenosti... a dozila sa v zdravi 18rokov... tak tolko k tomu... iste speciality, naozaj psiky bez srsti, podsady, behajuce v MRAZOCH, ok... ale take by tam v podstate nemali vobec chodit. Aj napr. po kupani chapem, castokrat psikom napr "zamrzne chvost" a podobne neprijemnosti.. ale neviem ci si to videla, velakrat obliekaju psov z roztopase panicky, len tak, prezliekaju ich do pyzamka, do domaceho, do takeho a onakeho kostymu.. hlavne tieto myslim. Funkcne oblecenie je na zvazeni majitela, podla plemena atd.

elmivelmi
6. dec 2023

@anonymanonym No a kebyze hori bytocka ,koho si vyberies zachranit , musis si vybrat -svojho osakt ti je blizsi ako cudzi clovek alebo toho cudzieho cloveka?Nemozes oboch.U mna je volba jasna,no velmi by som chcela vediet kt by zachranivao radsej osa pred clovekom.

anonymanonym
6. dec 2023

@simca06022011 ja osobne tiez psa neobliekam (len dbam na to, aby bola v pohybe a hlavne tam kde zijem, uz nejake velke zimy ani nie su), ale absolutne by som sa na to nepozerala odsudzovacne. Nazor odbornikov ma pre mna najvacsiu vahu.
A pisala som hlavne o psoch zijucich vo vnutri, kde su tie teplotne vykyvy (vnutro vz. vonku) znacne. Pes zijuci vonku je zas nieco ine, tam jasne ze nebudem psa obliekat, mozno mu zvysim krmnu davku, dodam viac tukov, a buda s drevitou slamou, nie oblečko. Ono ten dvorovy pes sa lepsie pripravi na zimu ako vnutorny, pochopitelne. Za dalsie aj nase pracie prostriedky, nakremovane ruky atd. ovplyvnuju schopnosti srsti (toto parafrazujem fyzioterapeuta).
A jo, pisala som o funkcnom obleceni. Nemyslela som svetriky (ktore akurat tak pohlcuju vlhkost a teda chladia), kostymy, župančeky, pyžamka a neviem co este... To nechapem ani ja.

simca06022011
6. dec 2023

@elmivelmi moj pes by zdrhol prvy... a mala by som cas zachranit aj niekoho ineho :DDD cisto teoreticky...

anonymanonym
6. dec 2023

@elmivelmi myslim si, ze ani jedna z nas nevie co by spravila v takejto krizovej situacii. To clovek nerozmysla, proste kona. Mozno by si ty (alebo ja) nezachranila ani jedneho lebo by si utekala a zachranovala len seba alebo "zamrzla" stresom alebo co.
Ale cisto teoreticky, ano, zachranim radsej SVOJHO psa ako CUDZIEHO cloveka. A vobec sa za ten nazor nehanbim 🙂 Ja zas nepochopim ludi, ktori by zachranili cudzieho cloveka len preto, ze je clovek (a pritom mozno vrah, psychopat, pedofil alebo len proste obycajny clovek, ktory by mne mozno nepomohol ani po pade zo schodov) a svojho vlastneho psa by nechali uhoriet 😉

elmivelmi
7. dec 2023

@anonymanonym Uff,ale vies ze to je trestne?
No ja sa zasa nehanbim za nazor ak sa mojmu psovi nieco stane,nehoda,rakovina alebo nieco co by stako zbytocne vela casu a penazi,tak pojde na uspavacku.Ziadne predlzovanie zivota chiremu psovi ,v prirode by neprezil.
No a ten psychopat,vrah sa moze vzdy napravit a urobit viacej dobreho ako ry za cely zivot.Mne by nedalo spat zeby som si vybrala zle a nejaky zivot,hocinby to bol aj zly clovek kvoli mne umrel.To by sim nebola o nic lepsia ako ten vrah
.

anonymanonym
7. dec 2023

@elmivelmi Nie je trestne utiect z horiacej bytovky a nezachranit vsetkych. V realite nemam ziadnu podmienku, ze bud jeden alebo druhy. Konam stresovo (lebo tak by som asi konala), ale v najlepsej viere. Najskor zachranujem svojich, potom zachranujem cudzich.

Ja uz som svojho psa dala uspat. Po dohode s viacerymi vet, ked mal krasny vek a jedine co by nasledovalo by boli hodiny, dni velkeho trapenia. A aj to nebolo jednoduche rozhodnutie, ze aaa sak uspite ho, nic sa nedeje, ako to ty prezentujes 🙄 ale rozhodnutie potrebne... No peniaze a cas nie su problem, ak sa jedna o ZIVOT clena rodiny 😉 btw. "v prirode by neprezil" ani chory clovek, chore dieta 🤷‍♀️

A ty si myslis, ze keby mi pred ocami uhori clovek, hoc cudzi, tak ja by som mohla spavat? Ja nezabijem ani muchu. A to nemyslim obrazne, ale doslova. Ak by som bola svedkom takejto tragedie (staci svedkom, nemusi byt ani vinnikom ani "ty si nezachranila a mohla si"), tak nie ze by som nespavala, ale rovno by som skoncila asi na psychiatrii......

PS: to z tvojho pohladu je to zly vyber. Z mojho pohladu je normalne, ze najskor clenovia rodiny a nasledne cudzi.
PS2: my uz sme viackrat zistili, ze sa nezhodneme. Holt, pre teba je pes len živý zvonček, ako to zvyknem ja hovorit. Pre mna pravoplatny PSÍ člen rodiny. Zbytocne sa dotahovat 🙂 Prajem krasny advent 🎄

elmivelmi
7. dec 2023

@anonymanonym Lenze tvoja volba je jasna,a dost v mojom rebrciky hodnot pomylena,z to ty zasa si myslis ze ja to mam v hlave pomylene ked mladeho psa dam uspat,lebo odmietam platit,zbytocnu a drahu liecbu,domonca mne to aj vyhovuje ekd nas pes zere po nas zbytky,hoci ma doma drahe granule,ale radsej uprednsoti to co my nedojeme ,.U deti ako spominas je to zasa uolne ine ,pes hadam nikdy nenahradi matke dieta,tam je to asi logicke ze krd si zlomi nohu a da sa to pojde operovat.Alebo nedajboze tie deti co su chore hadam si zasluzia starostlivost.
A trestne?Tak keby ti ten co si daka prednost psovi pred ludskym zivotom,nahodou to prezila a by ta obzaloval,verim ze by to bolo trestne.Uz len ked nepodas cloveku p pomoc mas trestny cin.
Ano chaoem ze sa upinas na zvierata citovejsie ako ja a ja si myslim ze nie je dobre sa upinat na zvierata,lebo raz su to zvierata a kazdy oes sa da hned nahradit.Kdezto dieta co clovek uz nie.Psa utratus,zajtra si kupis dalsieho,je ich dost na rozdavanie,nie su taku vzacni ako ludia .Pekny den.
Inak zaujime ze ti prisli v minulej diskusii neeticke pru vycviku psa ho capat no inami ked robi zlobu,a toto tvoje vyjadrenie ti pride eticke???Normalne z teba odpadavam.

elmivelmi
7. dec 2023

@anonymanonym a uz len vedomie ze som mohla zachranit cloveka ale vyberiem si psa,ved by si bola vrahyna a to pises ze neublizis ani muche.To uz len dodatok,ake to mas pomylene.A pises ze by si nemohla spat ked ti pred ocami uhori zivy clivek ale hned v dodarke dodas,ze aj fak radsej zachranis psa.No naozaj no coment.Tak aspon nepis o lutosti a nebraj sa na dobromilku.Ja sa aspon nehram a na rovinu napisem ze pes je pes a nebudem prenho nikdy riskovat zivot.

anonymanonym
7. dec 2023

@elmivelmi a ja sa hram na co? Moj postoj je jasne a na rovinu napisany v komentari, ktory som pisala vcera 18:06. Za tym si stojim a aj stat budem ❤️ Zbytocne spamujeme niekomu temu. Uz pred par mesiacmi som ta slusne poziadala, aby si ma v takychto temach ignorovala a neoznacovala. Sme uplne odlisni ludia, s uplne odlisnym vnimanim, odlisnymi postojmi... aspon ohladom tohto. Nie sme schopne sa vzajomne pochopit, co mi jasne potvrdzuju aj tieto tvoje dalsie komentare nakolko v nich vela veci prekrucas (co asi 🤔 nie vedome, len vzajomne sa v myslienkach a postojoch nevieme pochopit). Naozaj len zbytocne spamujeme. Nemusis zo mna odpadavat, uplne postaci ked ma budes prehliadat 🙂 Tak este raz - krasny advent 🙂

elmivelmi
7. dec 2023

@anonymanonym Nie nic nepremrucamoamatam si tvoje postoje voci ludim co maju ine sposoby vychovy osa ako ty.A prisli Ti neeticke capat osa novinami pri vycviku.Ale eticke ti pride dat predbost v kritickej situacii psovi pred cudzim clovekom.Inak kebyze sa to stane tebe ,horis a orode nejaky dement a zachrani si osa-teba necha naposos,no nvm co by si si ontakom cloveku pomyslela.
Nebudem Ta uz v tejto diskusii spominat a ani v inej.Len bud aj ty ohladuolna a manitelovi psa,co sa mu nahodou okoti fena a chce stenata predat -nenadavaj do mnoziteliv.Pretoze to nie je trastny cin,trestny cin je nechat na pospas horiace cloveka.Alebo nepodat P pomoc,nie rozdat nezelane stenata.Aj tebe pekny advent.A som aj rada ze uz sa nebudeme konfrontovat.

anonymanonym
7. dec 2023

@elmivelmi Bit psa je neeticke, ale HLAVNE (a to bola hlavna pointa co som pisala v predoslej teme) neefektivne a pre psa nečitateľné, takze nevytrhaj veci z kontextu. Btw. pisala si hlavne o bití mokrou handrou, nie o jemnom capnuti novinami (co nemeni nic na fakte, ze je to nečitateľne a že presne toto je to poľudštňovanie psov - mysliet si, ze si veci vysvetluje ako človek). Btw2. hlavne, ze v kazdej druhej teme mudrujes, ale potom zakladas (aj anonymne) temy, v ktorych si nevies dat rady s vlastnym psom 🤷‍♀️🤔 O com bola aj tema, ktoru si tu vytiahla.. problem s tvojim psom a tvoje "riesenie" bit ho mokrou handrou 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Slovo "eticke" v suvislosti s hypotetickou horiacou bytovkou si pouzila ty, nie ja. Ci to je alebo nie je eticke je otazne. Asi tak ako to, ze radsej zachranim svoju mamu ako cudzieho mladsieho cloveka, hoc etika by mozno hovorila o tom, ze mlady clovek s celym zivotom pred sebou by mal dostat prednost. Nehovoriac o tom, ze ak vyjdeme z hypotetickej roviny, tak v realite sa snad kazdy snazi zachranit vsetko a vsetkych, vramci moznosti a schopnosti... Odporucam dostudovat si zakon o ne/podani prvej pomoci. Lebo zjavne si pleties dojmy a pojmy.

Mnozitel nie je nadavka. Mnozitel je normalny termin. Chovatel a mnozitel. Oboje ma svoje vysvetlenie. To, ze sa niekto na to uraza nie je moja vec. Este raz - normalny termin, nie nadavka.
Mnozit psov za ucelom zisku (tj. predat ich za nejaky peniaz bez ohladu na to, ci krytie bolo al. nebolo planovane) bez registrovaneho chovu je na slovensku protizakonne. Tiez odporucam dostudovat. Rovnako aj celkovo problematiku PP vz. bPP, problematiku mnozitelov a problem slovenska ako jedneho z najvacsich producentov namnozenych steniat (aktualne "farma hrozy" hovori dost)....

Vdaka, ze uz ma nebudes oznacovat 🙏😊

simca06022011
7. dec 2023

@elmivelmi zase dramatizujes, ty musis psov strasne neznasat... v kazdej teme psej si a robit prehnane uzavery a katastroficke scenare. Lebo clovek bezne sa dostava do situacie kedy ma zachranoat svojho psa alebo cloveka :DDD omg.. ale vypisovat o tom tisic prispevkov...
ukludni sa, neprehanaj to a neries. Psickari si psov nedaju, teba nech to netrapi. POznam kopec ludi, a vdino to xy krat na videach a kade tade, ked nepomozu, ani ked psa nemaju.. chodia okolo zraneneho, odpadnuteho cloveka... NEMA to nic so psom.

elmivelmi
Autor odpoveď zmazal
elmivelmi
7. dec 2023

@simca06022011 ok ved mas pravdu,len nech psockari zasa nerobia dramy ked sa niekto stara o psa inak ako ti novodobi.Proste nie kazdy to tak ma ,a ked su nie a tym stotozneni nech respektuju to ze niekto psa necha vonku,krmi odpadom a podobne.Ved to nie je ic pes.

elmivelmi
7. dec 2023

@anonymanonym Bit a capat novinami,ci handrou po nudaku je velky rozdiel,a ore mna to nie je tyranie takto ho odnauciat.Tak prosim Ta co to ma s etikou co spolocne?Ale chaome ty radsej budes psa cicikat ale ako si spomenula clovek ti je labostajnehsi ored tvojim psom-no to uz je eticke.Ja iem ze to je extremny priklad ale aspon si sa vyfarbila-hlavne ze sa vzrusujes nad mnozitelmi psov a predajom na bazare.Boze naozaj ako tato autorka posala ludsvonuz speje k zaniku.No nic maj sa idem radsej vyvencit toho nasho nepodareneho psa.Inak mal si v jednu oravdu a to ze uz teraz lutuj ze som sa nad tym psom zlutovala,posledny oes v mojom zivote.V tomtonsa zhodneme🙂

anonymanonym
7. dec 2023

"spolu s capnutim po labach papierovym zvytkom." "Praveze dost kricim po nom." "predtym som ju vykricala ze nech neskace,umyla som okna a on svinucha skocil po okne.Dostal mokrou handrou."
"Lepsie zabrala mokra handra,ci vechet." "A co ta tak dojima na tom,ked pes dostane vechtom po labach?" "ak to bude nutne aj 100x dostane tym vechtom po papuli."

Par tvojich slov z temy, ktoru tu vytahujes. Myslim, ze kazdy si na tvoj pristup k psovi vytvori nazor sam. Aj na to ako psom rozumies a ako čitateľne s nimi "vies" komunikovat. Viac nemam co dodat.

simca06022011
7. dec 2023

@elmivelmi ak sa niekto nevie postarat o psa, tak ako treba, tak nech ho nema = lahka matematika. A budeme sa do toho starat, rovnako ako ked niekto ma dieta, a chova ho odpadom, alebo nechova vobec, neoblieka, nevodi do skoly.. do tooh sa tiez treba starat.
A keby si vedela ako sa chovat ku psom, tak vies, ze bitie novinami a capanie po nufaku nema ziadny efekt na psa, pripadne nie velmi pozitivny. A u teba vidno, ze to nevfunguje... tak na co to robit? :D ci len preto aby si si ulavila, ved deti necapeme, tak aspon toho psa vycapes :D