Je súčasná doba skutočne zlá?
moja mama furt hovorí ze.to.je zla.doba
Lenže ja som nikde nepísala, že sa mám zle, len ze bola lepšia doba, keď som bola mala, aj z toho, čo mi mama hovorila.
Teraz si za vsetko, čo ona mala, a my ako deti, zadarmo, teraz si musíme platiť.
Dokonca aj za zážitky. Co nám ako deťom vtedy stačilo, teraz sa predbiehame a deti častokrát sa hanbia za to, že boli len v Bulharsku za 1500e a nie v Dubaji za 5tisic.
To je len taky príklad.
Aj v tedy ako ste písali niektorí, že lyžovať išiel len ten, čo sa mal luxusne, ale nikto nepoukszoval na toho, čo bol len na kopci za domom sa sánkovať
@kavasmliekom vieš čo aj ti rozumiem . Ja som prežila detstvo v socializme a nech ma tu aj ukameňujú , ja ho vnímam ako veľmi šťastné a dobré . Ak som nebola na krúžku , tak som bola celé dni vonku na ihrisku , zimy boli zimy a s rodičmi som chodila lyžovať hoc kde na strednom Slovensku . V lete podnikové tábory alebo s babkou v Kováčovej v autocampingu . Dvakrát Burgas , Bulharsko . Celá naša naozaj široká rodina sa stretávala na guľáškach , ako deti sme behali po vonku v modrých teplákoch s vyťahanými kolenami , chleba s maslom v ruke z ktorého sme aj traja odhrýzali . Tam vznikali skutočné priateľstvá , pobili sme sa sa , vyťahali za škuty a o 5 minút sme sedeli na schodoch pred jednotou a vyjedali jahodovú dreň .
Ako dospelá by som však v tomto zriadení už žiť nechcela. Ubilo by ma to psychicky . Som podnikavá , cieľavedomá a ťažko sa podriaďujem autoritám , preto nepracujem v štátnej sfére ale som sama sebe pánom . Ale tomu čo píšeš rozumiem .
@kavasmliekom nerozumiem tomu, žiť v nejakej blbej nostalgii. Môj brat sa narodil v 90tom a tiež môže povedať,že mal super detstvo a mal všetko. To isté aj decká po roku 2000. Ja ako stará pionierka, som rada,že som žila v 80,90,00,10,20. Doba sa vyvíja.
@subartic môj manžel spomína rad, ako na družstve pomáhal dedovi kydať hnoj, ako čistil prasatám, ako išli nabalení v škodovke sa kúpať niekde k moru.
Boli sme s deťmi pozrieť kravy, tak ich napinalo od smradu 🤣 a toto bolo naše detstvo. Aj keď ich berieme na rôzne miesta, už chcú žiť v tejto dobe ktira je teraz...
@tetapetra ale ved som len odpovedala na otázku autorke, ako každý, svoj názor. Je zle spomínať? Ty môžeš snívať o budúcnosti, ja spomínam na svoje detstvo.
@kavasmliekom nie je zle spomínať. Mne príde,že vyplakavaš za niečím čo bolo pred 40rokmi. Taký spomienkový optimizmus.
@tetapetra nie, neplacem. Veď ja mam všetko čo potrebujem, aj v tejto dobe si viem vsrtko zariadiť, ale už ťažšie a na úkor rodiny. Ale dá sa to.
Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, a možno budem ešte rada spomínať aj na toto obdobie, zatiaľ porovnávam len 40 rokov, deti mám ešte malé, 5 a skoro 6r,... Okrem tej 16r.... Takže ešte budem mať čo porovnávať.
@kavasmliekom spominat je fajn. vies, detstvo je take, ake ho rodicia urobia. Aj teraz chodia deti na vylety, chodia stanovat.. hocico. A inak, sikanovalo sa aj vtedy, z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze deti zbohatlikov a obdivovatelov rezimu davali ostatnym riadne vyzrat to, ze neboli v Juhoslavii, nakupovat v Madarsku, nemali veci z Tuzexu.
@kavasmliekom ono sa to ťažko vysvetľuje ľuďom ktorí v tej dobe nežili alebo žili veľmi krátko . Nevedia to porovnať, iba vychádzajú z toho čo je napísané . Ale ja ako dieťa som nevnímala že sme banány a pomaranče mali len na Vianoce , alebo mama kupovala len jeden druh jogurta , šunka bola kúpená len v sobotu , že v lete sa jedol chleba maslo paprika alebo rajčina alebo džem k tomu mlieko, rožky boli chrumkavé a sáčky s mliekom posmrdkávali. Ako dieťaťu mi to naozaj nevadilo sa kúpať v rieke Rajčanka , natierať sa opaľovacím olejom Namíbij , behať na bicykli a tráviť prázdniny u babky na dedine , kúpať sa v plechovej vani. Nikto nám program nevymýšľal , bavili sme sa sami . Ja mám najlepšie spomienky na svoje detstvo a dopriala by som ho aj svojim deťom . Nie je to však už možné . Dnes uvádzať deti do diskomfortu a nerobiť im animátora je už skoro trestné.
Ale ešte raz zopakujem , ako dospelá by som už žiť v socializme nechcela.
@kavasmliekom tvoje deti budú spomínať ako bolo super. Ty ako dospelá si budeš pamätať aj to,že nebolo to vždy med lízať. To je tá smola,že dospievame
@kavasmliekom ono hlavne porovnavame my dospeli nase detstvo s detstvom nasich deti. Ale ked sa opytas deti, ci su spokojne, stastne, povedia ti -tipujem- ze v podstate su- a ver mi, ze za 25 rokov budu spominat ako vsetko bolo lepsie😃. Chapes🙂 Tu napises, ze sa ti to zda tazke, zke, ci ine, pohladom dospelaka, ze oni nezazili co ty, pritom oni su stastni so svojim, pre nich cast tvojich zazitkov je nepochopitelna stylom- mama, oco, to ako naozaj? Toto ma byt zabavne?
@hellwant tak presne. A ešte dodám, že rodičia aj učitelia vzbudzovali rešpekt, nemohla som ani pipnut, keď mala mama príhovor 😀 učiteľovi keď spolužiak zagulal očami, letel aj s taškou von...teraz? Ani mama nechodila do školy sa vyhrážať ani deťom, ani rodičom ani učiteľom.
@hellwant asi takto ako si napísal . Včera sme pozerali starý český kultový film Ako dostať tatínka do polepšovne a moje deti vôbec tomu nerozumeli. My sme sa s mužom usmievali a oni že čo ..prečo išli preboha bicyklami a nie autom ? To v akej chajde preboha žili , taký dedinský obchod preboha ? Syn mi zahlásil že to je dobrá trapošina ,rovnako tak aj pri filme S tebou mne baví svět. Pre nich doba dinosaurov od oblečenia , jedla , spôsobu trávenia voľného času , pre nás niečo čo sme prežili a boli v tej dobe obaja spokojní a šťastní .
Inak damy pocul som nedavno jedno super prirovnanie v rozhovore o medzigeneracnej zmene myslenia a pozerania sa na nejaku vec:
Otec prisiel do izby a vidi ako syn pozera tv- kanal kde sa hraju hry a komentuje sa to- pyta sa syna, preco si to aspon nezahras a pozeras sa na to? Co mas z toho?
Potom syn inokedy prisiel do obyvacky a vidi ako otec pozera hokej a pyta sa, Oci, preco si nejdes zahrat hokej a pozeras ho?
Pointa: syn to vnimal tak isto ako otec hokej svoju hru= sutaz - kto je lepsi, pozeras fandis.
Pre mna by to bolo tiez nepochopitelne keby som to nepocul.
@kavasmliekom ani ja nepisem o rokoch 40-70, ved hranice sa otvorili v 89-tom. A mam v rodine presne 2 pripady, co dostali byt v praci a byvaju v nom doteraz, aj ked uz ich deti maju 30r. Chceli ist byvat do domu a nemozu si to dovolit, lebo po 40r v tej istej praci zarabaju polovicu toho co ja v mojich 33r. To sa nechvalim ani nic, je to skor velmi smutne.
Mna teda nikto nikdy neokradal ani som nepracovala nacierno, 15r pracujem a kazdou pracou si zvysujem plat. Moj partner zarobi na SK viac ako ti, co chodia makat do zahranicia, a to ma strednu bez maturity. Netreba sa vyhovarat neustale na nejaky rezim za to, ze ludia su lenivi trochu sa pohnut a nieco robit, aby sa mali o kus lepsie.
Mame sa veľmi dobre, vôbec nie je zla doba. Až na pár jedincov. Môj postreh: žijem v okrese Prešov. V našej dedine neexistuje nezamestnaný, každé ráno z každého dvora vystartuju 2 - 4 auta , každý má dostatok, neviem o nikom kto zije chudobne, domy sa rekonštruujú, stavavaju sa nove domy. prerabky, dovolenky, plne nákupné košíky....mame sa dobre. Bohužiaľ sú ľudia, ktorý nikdy nebudú spokojní s ničím.
@hankab a kde pracujete obaja?
Slovac ma podla mna v nature sa stale stazovat a bedakat ako sa ma zle, a pritom presne ako pise
@xckaretxxx, mame tu vsetko co k zivotu potrebujeme, a ti co nemaju sa povacsine iba vyhovaraju ako im nebolo dopriate. Cest vynimkam a ludom, ktori maju tazky zivot lebo choroba/postihnute deti a pod. Ti to ale maju tazke takmer v kazdej krajine, takze to nema nic spolocne s rezimom.
@kavasmliekom ja robim kavlofikovanu kancelarsku pracu a priatel je zvarac. Nic specialne, len moje skusenosti a jeho zvaracske certifikaty, ktory si moze urobit v dnesnej dobe ktokolvek.
@hankab aj môj manžel má zvaracsku školu, kurzy, certifikáty, dlhoročné skúsenosti aj v zahraničí a nedokáže sa zamestnať v tom odvetví. Alebo keď, tak ako som písala, nevýhodné podmienky.
Myslím na Slovensku.
@kavasmliekom ste z vychodu? Lebo my zijeme na zapadnom SK a tu sa da z ponuk vyberat. Netvrdim, ze vsade je ponukany plat v nasobkoch tisicov, ale ponuk je dost.
@hankab áno, z východu ale hľadá prácu aj na západe, a nie je taká ponuka nikde.
@kavasmliekom skuste TN kraj, priatel stale pozera ponuky aby mal prehlad a vzdy daco najde.
@hankab sú ponuky, ale nie za toľko co zarobí v zahraničí, ani zďaleka a volal na par inzerátov a všade bolo tak, že niečo na pásku, zvyšok na ruku. Alebo na živnosť
@doriiis presne . U mna to zacalo vdacnostou. Potom som sa zamyslela nad tym co chcem ako chcem zit a co je v mojich silach pre to spravit. A zistila som ze.iba ja sama sa dokazem dostat tam kam chcem. Samozrejme pokial clovek nema nerealne sny napr.ze poleti na mesiac 😉
@subartic neviem kolko maju rokov ale.moja dcera toto pozers so mnou od malicka. A nic jej neprislo divne. Aj stare ceske komedie so mnou pozera. Je ako stary pamatnik😆. A nikdy sa nad nicim takym nezamyslala. Mozno preto ze samy sme bicyklovali turistikovali chodili dost casto peso. Jedine co jej je smiesne stare telefony. Na tom sa vzdy smeje ako sa vytacali cisla.
@kavasmliekom no ja neviem v akom okruhu ludi sa pohybujete ale moja dcera nikdy neprisla s tymto domov. My sme roky zili vyletmi po SK. Nic znackove a ani teraz nemame v okoli nikoho kto by druheho zhadzoval kvoli tomu co ma alebo nema.
@tetapetra ja som tiez mala stastne destvo ale na druhej strane ako dospelej mi viac vyhovuje tato doba. Ako som uz pisala neboli pre dospelych ziadne formy ''zabavy'' alebo ako to nazvat. Ziadne jazykove kurzy fitka kurzy pre dospelych . V podstate boli ti ludia stale doma. Ked neratam nejaku dovolenku. Asi by ma.ubijalo prist z.roboty domov a nemat ziadnu moznost sa dalej v niecom rozvijat nieco robit. Ja som taky typ cloveka ze sa stale musim posuvat. Stale nieco nove ucit. Po 30 rokoch uctovnictva som uz bola vyhorena tak som sa rekvalifikovala. Myslim ze v tej dobe by ziadne sanca nebola. Ist pred 50tkou studovat nieco uplne ine a zmenit odbor

@ibatanecnica ...a áno vždy môže byt lepšie ale ten,kto nie je vďační za nič,si nič ani nezaslúži.