Je súčasná doba skutočne zlá?
moja mama furt hovorí ze.to.je zla.doba
@kavasmliekom priatel ma tiez oficialne na paske nieco a zvysok su premie za vykon 🤷🏻♀️ ale zarobi dobre. A je teda dost vela ponuk na profesii aj teraz, ale ak hladate taku s platom 4000€ ako v nemecku tak to tazko no.
@tetapetra ubijalo to mi mozes verit. S tym MDZ som to nepochopila. To mali byt ozaj stastne ze myzi oslavuju MDZ? Podaktori potom prisli domov a zenu sem tam prefackali. Rozvod - co povie sedina rodina susedia...stale sa niecomu prisposobovat. Dakujem neprosim.
A k tomu dalsiemu- Nie nepoznali ine ale to neznamena ze vsetky zeny boli spokojne. Nie neboli. Ale.nemali moznost to zmenit.
Áno je. Všade. Ale to je len etapa. Ľudstvo zase pochopí že lepšie je žiť v mieri.
@hankab lenže ja som vyššie písala, že on potrebuje pracovať legálne, také ponuky, že niečo na pásku a zvyšok na ruku už mal dosť a jednu aj využil a doplatil na to. No ale aj tak pochybujem, že zarobí viac, ako v zahraničí. Ako si písala prvý príspevok o tom. Teraz som si prešla ponuky len tak pre zaujímavosť, najvyššia platová ponúka pre zámočnícka je 2100e na živnosť, potom si len 1300e v hrubom. Co nie je ani polovica z toho, čo zarobí môj manzel. No ako som písala, na úkor rodiny.
@subartic moja si ešte aj tatinka do polepsovny a s tebou ma baví svet pretočila,,, ale priznám sa v lete 2x chodíme na vyše týždňa do chajd no nie až takých ako tam 🤣 na bicykloch stále ak sa dá, ta zas plakala ze jej chýbajú letné dovolenky alebo víkendy na samotach a to ma 11 🤣🤣🤣
@ibatanecnica my to isté, mojej skôr závidia tí čo chodia len pri more,, len pozerajú fotky z turistik, bicyklovania a ze tak by išli aj oni a len sa jej vypytuju a potom aj mňa rodicia kam stále chodíme, keď ich deti volajú na dovolenky po SR
@kavasmliekom priatel pracuje legalne. Normalne ma v zmluve uvedene premie za odpracovany vykon, ktore su mu kazdy mesiac zaratane vo vyplate a dostava ju na ucet, ziadne obalky. Nie je to ziadna cernota.
Su tam aj vyssie ponuky, dokonca aj na vychode 😉 treba pozriet poriadne, skusat a nehladat vyhovorky preco sa nieco neda.
@hankab veď si písala ze nemá všetko na páske, teraz že ma vo výplate. Koľko teda zarobí ak to nie je tajné?
@kavasmliekom zle som sa vyjadrila teda, ma zakladnu zlozku + premie za vykon, vsetko na paske. Vsetko s kostolnym poriadkom, nic nie je nacierno. cez 2t + zvysok zavisi od vykonu.
@hankab na živnosť?
@kavasmliekom s tym suhlasim, vidim to aj u mojho dietata, naznacuje nam kde by sme mohli ist na dovolenku a preco nejdeme tam a tam ...vyjde z toho, ze je ovplyvnovana spoluziakmi, co boli v tom Dubaji atd. Len tak aj cez rok ich rodicia vyberu zo skoly a idu. Tak ano, za starych cias asi prirodzene ovela menej vznikali taketo situacie pre deti aj rodicov
@xckaretxxx presne tak, az na vynimky sa mame materialne dobre. Ved kto by potom tvoril tie dopravne zapchy uz aj v okr. mestach, ..nakupne centra povznikali uz pomaly v kazdom meste atd, cestovky trhaju rekordy, ako aj online nakupovanie atd.
Napriek tomu plne diskusie - napr. aj na facebooku, pisane konkretnymi ludmi - ako sme zobraci, otroci zapadu, za vsetko moze kapitalizmus, a klamu nam o dobe pred 89 🙂
Az mi niekedy pride, ze oni pisu o inom Slovensku , a nie o tom kde zijem ja.
@ibatanecnica slovo šťastné je v úvodzovkách. Čiže opak slova šťastné
@tetapetra jaj ja som pochopila asi opacne tvoj prispevok 😄
A ja zase hovorím, že môžeme byť radi, že žijeme v najjednoduchšej, najpohodlnejšej a najpokojnešej dobe. Máme XY možností, slobodu, nechodia na okolo (zatiaľ) tanky teda nemusíme sa so strachom schovávať, chceme niekam ísť tak máme možnosť, chceme sa niečomu venovať tak môžeme... Čo mne osobne nevyhovuje je, že žijeme rýchlu dobu. Ale všetko je tak, ako si človek v hlave nastaví. To že mi niečo nevyhovuje, neznáme že to je zlé. Niečo bolo lepšie vtedy, niečo teraz a naopak to platí tiež.
@leskovael 👍
Doba nie je jednoducha, ale starsi ludia vzd hovorili, ze je zla doba a vudy sa islo dalej… Velmi dolezite je mentalne nastavenie cloveka a najma ludi, treba sa tesit z kazdeho dna, vela nepremyslat nad tym co bude a ver mi, ze z oprimizmom je svet krasny 😇🍀
Je to zlá doba akurát tak v tom, že sa máme príliš dobre, čo značí len jedno. Zaručene sa dočkáme vojny.
@kavasmliekom nie
@romino vieš čo, mam rodinných známych vo Španielsku. Boli u nás na návšteve v lete. Chodili s otvorenými ústami- ako sa mame dobre. Zďaleka sa tak nemajú. Ako my na tom zatracovanom východe. Najviac oleja do ohňa pridávajú mudrlanti na internete.
@ibatanecnica ja som posledných pár rokov prežila bicyklovaním s deťmi , lebo sa mi na určitú dobu výrazne zhoršila finančná situácia, tak som trávila takto čas s deťmi . Ale je pravda že to neboli dvojdňové výlety a nespali sme pod stanom a do takýchto dreveníc sme nechodili . Napríklad keď som vravela deťom , že my sme celé leto jedli na raňajky chleba s maslom , osolený , paprika alebo rajčina , tak sa ma jedna z dcér opýtala či sme boli chudobní . Nie neboli sme chudobní, ani zďaleka. Len sme nepotrebovali každé ráno šunku , alebo vajíčka., to nebolo o tom že nám rodičia nechceli dať, tak sa jednoducho jedlo . Ale napríklad naši trvali na tom že každý deň pohár mlieka , bielej kávy alebo kakaa. Ja som to ako nedostatok nikdy nevnímala a ani to že sme mali dvakrát do týždňa jogurt v takej sklenke s džemom dole alebo Dolinku - jogurtové mlieko . Dnes nemať jogurty v chladničke , tak sa to považuje za nedostatok , rovnako tak nemať vždy prítomnú šunku .
Moje deti zas nechápu na akých bicykloch sme chodili , telefóny to sú výbuchy smiechu , oblečenie čo som v tom nafotená ako dieťa s trakmi a sukničkou tak podľa nich hrôza.
@xckaretxxx asi ide aj o to o akých ľudí ide. Môj známy má brata, ktorý žije v španielsku (neviem časť) má tam hotel, sám sa vypracoval, domov sa nevráti. Aj tu to platí, zatiaľ. Bohužiaľ u nás stredná trieda pomaly,ale isto zaniká a vzniká neskutočný rozdiel medzi bohatými a chudobnými. Radim sa do strednej triedy,či sa do nej budem radiť aj na konci roka, neviem
@xckaretxxx ved urcite. Casto su to ti, co nikde neboli. Alebo ak boli, tak a klapkami na ociach. Si myslia ze na zapade kazdy auto bmw a dovolenky v karibiku.
A ked to oni tu na SK nemaju, tak to preto ze zly zapad nam ublizuje a nas zotrocuje.
Realita je ze aj na zapade su velke regionalne rozdiely.
Alebo problem s byvanim atd..
Ja si vzdy len spomeniem, co sme mali v 90.tych rokoch a co teraz.
Ako sme sa obliekali, kde nakupovali (u vietnamcov na trhu ...alebo do Polska na trhy)...aka bola nezamestnanost ...alebo ist k moru, sme sli karosou bez klimatizacie do stanov do kempu, varilo sa zo surovin dovezenych z SK 🙂
Nuz ale ...takemu zmyslaniu podkuruju aj isti politici, aj aktivne cez soc. siete. Potom tazko.
@procrastique na zapade sa zacali mat vyrazne lepsie uz od trebars 70.tych rokov 20.stor.
A neprisla im vojna
@romino ak mám povedať pravdu neviem. Ak nevypadnem,tak budem stále bližšie k chudobe. Platy vďaka daniam klesnú. Zamestnávatelia už tiež vydrbavaju. Všetko sa zvyšuje. Ešte mám rok hypo za 0.89% o rok už budem len očami guľať. To že znížili DPH za potraviny je hovby, keďže sa povyšuje všetko okolo doprava, výroba.... Čiže potraviny pôjdu hore,tak či tak. A nielen tie.
Horšia ako napr pred 10 rokmi, ale stále je to hotová idylka oproti minulosti. Či chcela by maminka radšej žiť napr počas nájazdov Turkov? Alebo maďarizácie? Alebo počas 1. či 2. svetovej vojne? V časoch vojen, kriminality, lynčovania, žiadnej zdravotnej starostlivosti či liekov, krátkej dĺžky života, svadieb z donútenia, úmrtia detí?
@tetapetra predpokladam ale, ze hypo bola brana pred rokmi tym padom ...a teda za ceny, co uz dnesneho pohladu je nizka, suprova cena ...cena, za ktoru dostat uz len nieco mensie, v horsej lokalite. Co potom maju hovorit ludia, co dnes stoja pred otazkou kupovat - za tie sucasne uroky.
Uvidime kolko bude realne zdrazovanie potravin ...

@ibatanecnica a možnože neubijalo.🤷🏻♀️ Vieš ako sa vraví,keď niečo nemáš,tak ti to nechýba. A vtedy ľudia nevedeli,že sa dá žiť aj inak. Ktorá žena oslávila s kamoškami MDŽ? Žiadna (aspoň ja takú nepoznám) zato chlapi to oslavovali za nich 🤦🏻♀️. A všetky boli "šťastné". Teraz nech skúsi chlap osláviť MDŽ s chlapmi 😂