icon

Je táto podozrivá SMS podvod?

21. feb 2025

Čo hovoríte na túto SMS?

Je táto podozrivá SMS podvod?
cyberk
21. feb 2025

Ano 🙄

klejkaez
21. feb 2025

Ahoj, veď stačí a pozrieť na tú web stránku, takú 4ka asi nemá , však?

autor
21. feb 2025

Nechápem prečo mi to niekto poslal

lucia13022023
21. feb 2025

Mne prišlo dnes toto. Podvod.

autor
21. feb 2025

@lucia13022023 ty kokos a to pritom vyzerá tak reálne.. aj ako tu uložil telefon že 365 banka

lucia13022023
21. feb 2025

No a mne dnes volal starký, že mu prišla táto sms a ci mu prídem pomôcť, lebo nevie co tam zadať. Ma 89r. Našťastie ma nás a my mu vždy pomôžeme, ale čo takí ľudia čo hneď zadaju svoje údaje 🙈

domak2
21. feb 2025

Väčšina spoločnosti v ktorých si registrovaná ta osloví menom a použije diakritiku. Aj tak si to treba vždy najprv overiť. Otázku, že nechápeš prečo ti to niekto poslal, zas nechápem ja. Aby ta obrali o peniaze, pre nich je to normálne zamestnanie.

sandri
21. feb 2025

Ja som velmi opatrna a doteraz som nikdy nenaletela. Ale nedavno v praci prisiel mail - odosielatel bola firma, s ktorou spolupracujeme, osoba realna (pracuje v tej firme), email v tvare meno_priezvisko@adresafirmy . V maili informovali, ze zmenili ucet a mame si upravit platobné údaje. Tak som to preposlala uctovnicke. Na druhy den ale ten mail prisiel znova a na treti znova. To uz mi prislo podozrive, tak som volala uctovnicke, nech nic nerobi, ze to preverim. A ta ma informovala, ze ona uz volala s tym panom z firmy co nam akoze poslal tento mail a ze je to podvod. Rozdiel bol v tom, ze firma mala adresu meno.priezvisko a toto bolo z mailu meno_priezvisko... Clovek nemal ako zistiť, ze je to podvod,.fakt sofistikovane... Kebyze ten mail nepride viackrat, tak vobec nemam podozrenie.

autor
21. feb 2025

@lucia13022023 bože.. je mi ľúto fakt ak niekto príde kvôli takýmto správam reálne o peniaze.. nechápem že polícia nevie vystopovať kto za tým je veď okrádajú toľko ľudí… určite veľa ľudí aj naletí

autor
21. feb 2025

@domak2 ale to by som musela po otvorení linku zadať údaje z karty nie? Ako inak by sa dostali k mojim peniazom

klejkaez
21. feb 2025

Hackeri to môžu byť. Klikneš na link a vedia tvoje údaje i o platobnej karte, ak platís telefónom napríklad. Dostanú sa všade potom ved

domak2
21. feb 2025

Samozrejme, ved oni to neposielaju len tebe, ale ďalším stovkám ľudí. Ty si sa aspoň opýtala tu, ale určite sa nájde niekto, kto to otvorí a zadá tam svoje údaje.

autor
21. feb 2025

@sandri tak to je masaker fakt… tí podvnoci sú čím ďalej tým viac prefíkanejší.. ale keď vedia presne takto emaily a len ich trochu pozmenia tak musia vedieť originál email možno sa vám nejako dostali do systému .. sa čudujem že sa ešte nedostanú sami k nasim peniazom keď sú takí “šikovní”

caroline_
21. feb 2025

nam s muzom dnes prisla ta sms z 365,ja sa aj cudujem ze niekto na to klika,ved uz len ten link je maximalne nedoveryhodny

hiro
21. feb 2025

@sandri To aj doména bola rovnaká? Každé písmenko s tou firmou? A nepozerala si len alias namiesto reálnej adresy v hlavičke emailu? Emailové programy umožňujú zobraziť aj hlavicky - aj Gmail pre PC kde vidíš cez ktoré servere ten mail išiel - či to nebolo niekde z tramtárie...
@autor telefón nič neukladal. Tieto správy bez čísla môžu mať názov odosielateľa aký chcú. To si môžeš aj na Skype vytvoriť aké chceš meno a tak poslať SMS (aspoň pred pár rokmi som tak posielal lebo to bolo lacnejšie ako cez telefón)

lucia13022023
21. feb 2025

@caroline_ a keď na ten link klikneš tak sa môže niečo stať? On na to klikal, no nezadaval nic🙈

autor
21. feb 2025

@lucia13022023 jemu prišlo z banky či operátor?

hiro
21. feb 2025

@lucia13022023 Úplne stačí ak napríklad zobrazíš email kde je obrázok vložený ako externé dáta tak sa síce nič nestane ale útočník už vie že ten email existuje a niekto ho číta. Takto si nájdu vo firme ľudí aj takých ktorí nemajú zverejnené adresy. Preto sú prednastavené aby sa nezobrazovali ale ľudia si to sami hneď zapínajú.

sandri
21. feb 2025

@hiro ano, domena aj alias vyzerali byt ok. Na IT mi potom vysvetlili, ze staci, ked je nejake pismeno - napr. "o" napisane ako iny znak. Na prvy pohlad to vyzera na nerozoznanie od nasho pismena "o", ale pre software je to uz iny znak a teda aj ina domena... V tomto.pripade sa to dalo.odhalit az po rozkliknuti nejakych vlastnosti emailu - tam uz bolo pisane pri vela veciach , ze to nie je mozne identifikovat... Ale toto bezny uzivatel nevie (ani ja som si to nezapamatala, hoci mi to ukazoval ITckar)

hiro
21. feb 2025

@sandri Gmail to zobrazuje keď klikneš zobraziť zdroj správy. A tam už nebude "o" ale na jeho mieste napríklad 0xFD65 &AB45 alebo niečo podobné.

rozculena
21. feb 2025

ja nechápem,čomu sa čuduješ,veď to nie je žiadna novinka.

lucia13022023
21. feb 2025

Prišla mu sms rovnaká aká mne. A len na to klikol. Hádam mu to nestrhne peniaze 🙈

autor
21. feb 2025

@lucia13022023 dúfam že nie… niekto kto sa tu vyznáte v tom napíšte.. ako to funguje

rozculena
21. feb 2025

čo ako funguje,veď tam klikni a uvidíš

autor
21. feb 2025

@rozculena prečítaj si vyššie o čom si píšeme

glade22
22. feb 2025

Existuje stránka kybertest.cz, kde si to môžeš vyskúšať aj sa otestovať, či by si naletela.
Aj ti to tam pekne vysvetlia, že ako a prečo a čo si máš všímať
Už prvým klikom môžeš stiahnuť vírus, ktorý im ukáže tvoje prihlasovacie údaje. A potom to má viac úrovni, na konci chcú tvoje údaje ku karte.

karolinakr
22. feb 2025

@rozculena 😅

adam1122
23. feb 2025

Mne to prislo tiez.ja som nato nereagoval.pre "istotu"😉

romiada
25. feb 2025

Mne takto prišla smska,tvariaca sa ajo VSZP. Ze mam kliknut na stranku "mvpsr.buzz" 👍😂 jasne....a z toho isteho čisla predtým "ziskajte dary a príspevky" a dalsia "skontrolujte dostunost vasich davok na socialnej poistovni". Ja robim vzdy takto screenshoty a posielam na technicku podporu prislušnym firmam a inštituciam aby vedeli že niekto sa prezentuje v ich mene. Snáď aspoň trošičku prispejem k blokovaniu takých hajzlíkov.