Je tu niekto čerstvo po potrate?

zuzulak11
17. sep 2017

Ahojte maminy, pred mesiacom sme prisli o babatko v 22tt :( Stale to velmi tazko beriem a aj ked mam aj svetlejsie chvilky, neprejde hodina, co by som si na malicku nespomenula a nepremietala si ten den, ked sa nam narodila... Je tu nejaka mamina, ktora si presla podobnym trapenim? Ako to zvladate? Hladam niekoho, s kym by som mohla zdielat svoje pocity, aby som uz nemusela obtazovat svoje okolie s tym istym dookola :(

dettilv
17. sep 2017

Ahoj.ja som pred 4dnami porodila syna v 26tt.zatial sa drzime ale mame vazne komplikacie.ked myslis kludne napis.

zuzulak11
autor
17. sep 2017

Silno Vam obom drzim palce, my by sme prave boli v 27tt :(

osky
18. sep 2017

@zuzulak11
Uz su tu take temy a nie velmi stare.
Ale uplne ta chapem.ja som prisla o babo v 17tt a je to uz 11rokov a tiez si skoro kazdy den spomeniem 😓😪
Pomoze ti jedine cas.naucis sa normalne zit...
Ale nazabudnes nikdy.
Neviem ci si veriaca a ci ste dieta i pochovali...
Ak chces viac cez IÜ.
Rada by som sa vyhla nedorozumeniam.
Tu na MK sa rychlo zvrtne debata na hadku....

36evina36
18. sep 2017

@zuzulak11 ahoj ja prišla o babo v 23tt a druhy krát v 11tt a je to ťažké a sem tam si po plačem ale musíme žiť ďalej ak by si niečo potrebovala prebrať kľudne pis

zuzana643
19. sep 2017

@zuzulak11
ahoj, aj ja som si prešla spontánnymi potratmi viacerými, naposledy pred 3mesiacmi v 17 tt, zomrelo v 14 tt.
Myslela som,že mi srdce pukne od bolesti ešte v nemocnici. Povedala som Bohu, že ak mi nepomôže, tak zomriem, do rána ta bolest polavila, ale stale je dost veľká.
Bolo mi tak ťažko,že som nechcela žiť, ale mám ešte deti, tak kvôli nim som sa musela držať.
Je mi ťažko keď sa mám smiať, keď sa doma smejú, ja sa málo smejem.Dcéra mi povedala,ako môžem tak žiť, keď sa nesmejem - trochu sa ma to dotklo, ale som sa zamyslela, a vravím si , že veľmi dobrá otázka: Bože ako mám takto žiť?
Treba len vydržať po čase to bolí menej, alebo by som skôr povedala, že je viacej tých svetlých chvíľ, aj keď stále mi príde veľmi ťažko.
Ale viem,že to musím, nechať za sebou, neubíjať sa s tým, lebo sa stále točím dookola, a už mi z toho šibalo. Musím sa s tým zmieriť a prijať to tak ako sa to stalo.
Viem že moje deti sú v nebi a ja mám žiť život, tak ako ho mám, sústrediť sa na to čo mám tu, nič s tým nespravím,iba som sa stále ubíjala, že som už nevládala,
A stretneme sa v nebi, život ide rýchlo.

cucoriedkacucoriedka
19. sep 2017

@zuzulak11 jaj, no je to veľmi namáhavé obdobie. my sme čakali na bábo 8 rokov. podarilo sa nám umelým oplodnením. chlapček. krásny, zdravý. ma už 3,5 rokov. keď mal 2 spontánne som otehotnela. dvojičky. a v 11 týždni sme o ne prišli. pamatám si už na ten plač, ked som išla na zákrok. na stole. zobudila som sa po kyrete a vzlykala som. za detičky som zapálila sviečky, pomodlila sa a snažila som na na to nemyslieť. kvôli Martinovi. kvôli sebe. a hlavne som si opakovala, že som vdačná za jedno, zdravé. pretože po vklade som bola 5 týždňov v nemocnici. so strašným hyperstimulačným syndrómom. 13 kil plus za 3 dni. tekutina v bruchu. na plucach. pri srdci. 19 dni s hrudným drenom. preto som si opakovala a dakovala. toto mi asi pomohlo. ale spomeniem si aj ja na maličké. už nie tak často ako to bolo zo začiatku, ale spomeniem.

prajem ti veľa síl. každá z nás to berie inak. a hlavne ide o to, či potratíš a ideš na kyret, alebo bábo musís porodiť. to si neviem predstaviť:(

zuzana643
19. sep 2017

ahoj, ešte ti chcem povedať, že ja som si na sebe všimla, keď mi je ťažko a vyrozprávam sa a vyplačem a posťažujem (väčšinou iba Bohu, doma ani nevedia,čo som sa naplakala ráno,večer, keď všetci spali, alebo keď neboli doma), vždy mi bolo o dačo lepšie.
Tak som ti chcela navrhnúť, iba každý deň tu napíš, ako sa cítiš, a možno sa ti bude ľahšie tým prechádzať.

Mne napríklad dnes bolo ťažko, keď som ti písala, ale už mi je lepšie, cítim, že to zo seba dostávam aj ja postupne von,a neničí ma to.
Tiež mi pomáha ked to môžem s niekym zdielať.

zuzana643
19. sep 2017

Tuto môžeš o tom písať dookola 🙂, aj ja som to takto cítila, že som potrebovala o tom akoby stále rozprávať,
- takže sa tu prídem sem tam pozrieť, ako sa máš 🙂

zuzulak11
autor
19. sep 2017

Dakujem... je to pre mna velmi certsve, stale to strasne boli, stale sa pytam preco... a uplne najviac ma hneva, ze sa vsetci tvaria, ze sa nic nestalo.
Nikto o tom so mnou nechce hovorit, lebo maju pocit, ze netreba jatrit rany a treba na to zabudnut, akoby si neuvedomili, ze mi v rukach zomrelo babatko, ktore som velmi chcela, kvoli ktoremu som tak dlho bojovala aj v nemocnici. Vsetci sa tvaria akoby sa vobec nic nestalo, nikto malinkej nepovie menom, ktore som jej dala, dokonca ani manzel. Velmi ma to hneva...

@zuzana643

osky
19. sep 2017

@zuzulak11
preco vlastne malinka zomrela?co sa stalo?

jankaga
19. sep 2017

@dettilv???? Co uz?

zuzulak11
autor
19. sep 2017

V 20tt som s bolestami a spinenim prisla do nemocnice, mala som velmi vysoke crp s zistili mi zapal mocovych coest, dali antibiotika a tri dni pozorovali, mali ma pustit domov, vsetko bolo v poriadku, ale kedze crp klesalo nakoniec sme sa dohodli pockat este 2 dni, v ten den som dostala vecer velmi silne bolesti, ktore som pripisovala tomu, ze mi prestali davat novalgin a isla som si ho vypytat, poslli ma na vysetrenie a tam zisili, ze mi odisla kompletne vsetka plodova voda a mam silny zapal plodovych obalov, a maternice... v tom momente malicka este stale zila... zila dalsie 2 tyzdne a cakali sme co sa bude diat s tym, ze ona uz sancu na prezitie nemala :( nemohli mi vsak skor ako mi klesne crp vyvolavat porod kvoli hroziacemu cisarskemu... bolo to strasne... aj som sa snazila si tie posledne dni s nou uzit, hovorila som jej v brusku ze ju velmi lubim, nech sa na mna nehneva, ze som ju takto sklamala a nedokazala ochranit, ale bolo to strasne tazke. Cely cas som mala silne bolesti, ako kontrakcie, ktore mi chvalabohu tlmili liekmi, ale vzdy vecer sa to stupnovalo a jechcelo prestat. Samotny porod vyvolavali 3 dni a bol narocny, hlavne psychicky, kedze sa pocas noci narodili 2 zdrave babatka... moja malicka sa narodila a bolo samozrejme ticho, bola malicka a krasna :( doteraz mam pred ocami ten obraz. Velmi som si priala sa s nou moct rozlucit, povedat jej, nech sa nehneva, aj ked ma od toho stale odhovarali, ze by to bolo pre mna lahsie. Vedela som, ze ked to chcem prezit, potrebujem ju odprevadit a rozlucit sa... ked sa narodila, este zila, zachvela sa a potom mi to malicke krehucke telicko zacalo chladnut v rukach :(( Bolo to strasne... a stale je... a eate asi veomi dlho bude. Tesne po tom som povedala, ze dalsie dieta nikdy viac, bala som sa, ze by som to musela prezit este raz a to by som uz naozaj nezvladla. Aj po porode som mala velke komplikacie a bola som v ohrozeni zivota, preto som si povedala, ze uz do takeho rizika nikdy nepojdem, kedze mam doma malu dcerku, ktora ma potrebuje. ked som si uz myslela, ze zomriem, ked som lezala na sale po porode, ked nastali komplikacie a lietali okolo mna lekari, myslela som na dcerku, ktoru mam doma a podla mna som aj vdaka tomu prezila... teraz vsak vidim jediny sposob ako to prezit je Skusit to este raz, lebo mi neskutocne chyba brusko, malicka a ten pocit, ze ma caka nieco krasne...
@osky

osky
19. sep 2017

@zuzulak11

och Boze 😢

ale ved ked este zila,nedala sa aspon skusit zachranit???
to muselo byt strasne.preco ju nedali do inkubatora alebo ja neviem ako sa to robi..

ale mas stastie ze mas Doma zdrave dieta-to ta bude drzat nad vodou,posilnovat ta ze mas preco zit.
ja nemam deti a mozno zu ani mat nebudem,mam za sebou viac potratov...
ver mi,je to vzdy zlozite.

dalsie dieta ti odporucam,ale nie ako nahradu za toto dievcatko.
bude nove,jedinecne,,bude to celkom Nova bytost-tak to musis aj brat
toto stratene dieta ti nic nenahradi,pomoze ti jedine cas...

tequelinka
20. sep 2017

Mojej sesternici zomreli takto tri deti...tesne pred porodom..a porodila mrtve...treba sa as tym iba vyrovnat. Asi boh vie,preco to robi...

jankaga
20. sep 2017

@osky deti u nas sa zachranuju babatja az od 24tt ukonceneho. V 22tt malinka nemala sancu, plucka su nevyvinute

osky
20. sep 2017

@jankaga
Aha.to som nevedela 😪

zuzana643
20. sep 2017

@zuzulak11 ahoj,
Aj u nas to bolo podobne, raz som sa rozpravala s pani z poradne alexis, ona mi povedala, ze druhí sa boja o tom rozpravat, nevedia ako maju reagovat, a boja sa aj reakcie zeny .
Ale mne by prave pomohlo, keby sme sa s muzom o tom hoci kedy porozpravali, poplakali, pospominali. Ja som teraz cakala chlapceka, tiez sme mu s muzom dali meno. Ale som ho nevidela po porode, tiez mi je tazko z reakcii doktorov, akokeby to ani nebolo dieta, aj sa tak jedna doktorka vyjadrila, ked som povedala, ze ho chcem pochovat. Ale cez toto som sa uz pri doktoroch preniesla, viem ze su v nebi, toto bolo moje 5. potratene dieta, jedno som potratila doma, a so 4 mali vzdycky problem, ked som chcela pochovat, vobec nie su v tejto veci ustretovi a chapavi.
Chcela som ho vidiet, ale doktorka ho chytro zobrala, a ja som bola z bolest znicena a vystrasena. Tento potrat som prezivala najtazsie.
Som rozmyslala,ci je to lepsie alebo horsie, ked ho vidis a zomrie ti v naruci, ale myslim,ze je to dar moct ho vidiet a zomrie ti v naruci. Tak si ten moment uchovaj ako pamiatku na nu.
Ty si nic nevycitaj, nie je tvoja chyba. Len na nu s laskou spominaj.

zuzana643
20. sep 2017

Inac je dobre, ak by si chcela mat dalsie dietatko, tak sa skontaktovat s nemocnicou, kde je neonatologia - odd. pre predcasne narodene deti, napr. Univer. Nemocnica v Martine.
Ja ked som cakala pred 4 rokmi dvojicky, tak mi zacala odtekat plodova voda v 27/5 t., utekali sme do nemocnice v Trstenej, oni ma hned previezli do Martina, este po ceste mi sestricka v sanitke davala infuziu, na potlacenie kontrakcii, alebo zastavnie (tomu sa tak nerozumiem).
V Martine mi asi do 1 hodiny urobili cisarsky, a dvojicky hned prevzali na neonatologiu do inkubatora, a prezili vdaka nim, aj vdaka Bohu.
Tieto dvojicky som mala medzi tymito potratmi. Viem, ze je to zazrak, ze ziju.
Lezala so mnou aj na izbe jedna, ktora bola v nemocnici skoro cele tehotenstvo, bola stale sledovana, mala problemy s pecenou, a boli pripraveny keby sa jej spustil porod, nakoniec porodila , sa mi zda v 32.t. Deti jej hned dali do inkubatora a prezili.

Urcite by si sa mala s takouto nemocnicou skontaktovat, ked budes cakat dalsie.