icon

Je umývanie okien a dverí povinnosťou nájomcov?

eriela77
4. apr 2024

Ahojte, je podla vás v poriadku, ked sme prišli do prenájmu, tak prenajímatelia od nás žiadajú (ked budeme ukončovať nájom), aby sme pred odchodom umyli okná a dvere? Zatial som sa s tým nikdy nestretla . Velmi dôležitá poznámka je, že realitná kancelária ktorá robila zmluvu tam nič takéto neuviedla, majitelia si upravili zmluvu podla seba, su tam aj iné veci ktoré ma odrádzajú ale toto je jedna z nich. Pretože sa pýtam, čo bude dalej, ked su také požiadavky s ktorými som sa ešte nestretla.

Strana
z3
merlinja
4. apr 2024

a to je také hrozno a nesplniteľné, nenechať po sebe bordel a upratať ?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
ivuska027
4. apr 2024

Realitná kancelária môže ponuknut univerzálnu zmluvu, ale tak hádam majiteľ si to zmluvy môže dať to, čo sám uzná za vhodné, či? Je to obojstranny ukon a zmluva nadobudne platnosť podpisom oboch strán. Takže nepodpíš a mas pokoj. Ak majiteľ bude chcieť, aby ste vymalovali pred odchodom a vy súhlas s touto podmienkou potvrdite podpisom, tak to platí. Ak v zmluve umývanie okien a dverí nechcete, navrhnite to prenajímateľovi vyskrtnut zo zmluvy. Jednoduché ako facka.

bolarazjedna
4. apr 2024

No my to takto konkrétne nemáme v zmluve, ale mame tak formulované, že nájomnik je povinný odovzdať byt v stave, v akom ho prevzal, a áno, byt sme odovzdali s čerstvo umytými oknami....

Alebo napr stalo sa nám, že nájomnik ukončil bývanie náhle a predčasne, aby sme neprišli o peniaze, hľadali sme najomnikov co najskôr, nakoniec sa nasťahovali asi 3 dni po od sťahovaní druhej pani. S nou sme sa dohodli ústne (napriek tomu, že zmluvu mame tak formulované, ako som uviedla), že naozaj všetko tip-top uprace, vrátane umytia okien, skríň, linky, aby sa mohli hneď nasťahovať ďalší. Nemala s tým problém.

Ja si myslím, že je to požiadavka v rámci normy, aj keď možno nie bežná

mistymay33
4. apr 2024

Byt by si mala odovzdať v stave, v akom si ho dostala do prenájmu. Ak tam bol poriadok a boli umyté okna, tak by si to mala aj ty tak odovzdať.

eriela77
autor
4. apr 2024

Preto sa pýtam, lebo som sa s tým ešte nestretla, nie som prasa, aby som počas bývania neumývala okna samozrejme. Ale viem aké je náročné sťahovať sa a počas toho ešte riešiť umývanie okien tesne predtým. Tam nejde len o tie okná, ale tá zmluva bola formulovaná nejakým spôsobom a ani realitna kancelaria nebola nadšena z toho, že to upravovali bez ich a našho suhlasu samozrejme pred podpisom

huxy
4. apr 2024

Ja keď som sa sťahovala do podnájmu, okná ani omylom umyté neboli. Umývala som ich hneď ja, celý byt som vyriadila. Keď som odchádzala, okná som neumyvala, ale poriadila byt. Treba ho nechať v takom stave, v akom bol na začiatku nájmu.

eriela77
autor
4. apr 2024

@lonely66 Nie odovzdali nam ju pred podpisom, ale na zadnej strane zmluvy je napísané, že zmluvu je možné upravovať za prítomnosti nájomcov a maklera a to urobili bez nas. Mohli nám dať zmluvu na prečítanie, taku ako ju dostali a spoločne sme si ju mali upraviť ako vyhovuje obom stranam. Vyškrtli tam aj , že aj to, že sa počita s bežným opotrebením (to makler nebol nadšený z toho, lebo predsa ked používam kuchynsku linku, nebude vyzerať ako nová, aj ked sa o nu starám, a čo potom nám to chcu strhnuť z depozitu?

sissy27
4. apr 2024

@eriela77 a v akom stave preberáte byt vy? čistý, s umytými oknami a dverami? Ak áno, tak je úplne elementárna slušnosť vrátiť byt v takom stave, v akom ho preberáš. A vlastne aj keby ti ho neodovzdali s umytými oknami, tak je to tvoja vizitka, ako ho vrátiš. Ja by som sa hanbila odovzdať špinavý byt aj keby to nemám v zmluve.

jakubrianka
4. apr 2024

@eriela77 vieš čo, mne by bolo sakra trápne odísť z podnájmu a nechať za sebou špinavé okná, parapety, okenné rámy a žalúzie nevraviac.
To čo ste zvieratká keď nepociťujete potrebu bývať v čistom? Nie je to samozrejmosť, že keď sa nasťahujem do čistèho bytu, kde sú umyté okná, tak to aj tak zanechám? Ak ti tak nemáte, treba si niekoho zaplatiť aby po vás upratal. Či čakáš že po vašom odchode bude majiteľ drhnúť váš neporiadok zadarmo minimálne 3 dni? Nie je ti to ani kus trápne dievča?

eriela77
autor
4. apr 2024

@merlinja prečo hned idete do extremu..Napísala som že nenecham po sebe svinčik..tak si prečitajte ešte raz čo som napísala. Ale takisto som sa s touto podmienkou ešte nestretla

lienka.7
4. apr 2024

@eriela77 a co také ďalšie ta odrádza?
Pokial tam budeš bývať dlhodobo, to neumyjes okná?

eriela77
autor
4. apr 2024

@jakubrianka za prvé aké som ti ja dievča a za druhé, samozrejme že som počitala s tým, že pride niekto , kto nemá ani trochu chochmesu poradiť, ale ide hubovať do mna. Nerob zo mna svinu, kto píše že nechame bordel a nebudeme počas pobytu umývať všetko. Za to že ty hned nepochopiš a vidim že niektoré nepochopili, tak to nie je môj problém.

eriela77
autor
4. apr 2024

@lienka.7 Preboha , to kto povedal????? Ja som povedala pred odchodom

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
4. apr 2024

@eriela77 byt mas odovzdať v stave, v akom si ho prebrala. Na to slúži odovzdávaní, resp.preberaci protokol. Tak tam uveď ze ti odovzdali svincik a nafot si to. Bodka

bolarazjedna
4. apr 2024

@eriela77 zmeniť znenie zmluvy pred podpisom môžu, ale potom v dostatočnom predstihu treba doručiť druhej strane, aby to stihla prečítať. Aspoň deň pred podpisom, však dá sa to aj mailom... Ale nie ze donesiem na podpis zmluvu, ktorú som upravila a druhou stranou neprebrala.... Alebo potom treba rátať s tým, že pri podpise to budete aj hodinu čítať, dôkladne a keď žiadate úpravu, tak zas sa treba stretnúť, a podpísať upravenú verziu, čiže je to strata času...

jakubrianka
4. apr 2024

@eriela77 pochopila som do bodky, že nemáš čas pred odstahovsním sa sa zapodievať umývaním okien po sebe? To už je vrchol vychcanosti. Úplne automatická záležitosť, nad ktorou sa žiaden normálny podnájomník nebude pozastavovať nieto o tom zakladať témy na MK. Zatiaľ si už mohla mať umyté všetky okná (po sebe). Keby bola zima nepoviem, ale normálne si ma nahnevala.

eriela77
autor
4. apr 2024

@lonely66 No ALELUJA ste jedina kto pochopil pointu o čo ide, vdaka za vás. Presne tohto sa obávam aj ja, pointa meniť môžeme ale , tak ako je uvedené v zmluve a ak to teraz nedodržuju, tak čo bude dalej. Dalej viac ako mesiac som ich prosila o zmluvu ktorá mala byť už pred mesiacom..Takže cele to je také divné.

eriela77
autor
4. apr 2024

@jakubrianka Ty si naštvala mna svojou drzosťou. Až velmi si dovoluješ a nechapeš ani figu, už len to že som mala mať umyté okna..tu vidieť že nemáš logiku žiadnu. Čo ti mam vysvetlovať že sme tu vyše mesiaca ? že sa pýtam už dopredu ,či je to ok? že som sa pýtala slušne lebo som sa s tým nestretla. Nikto ťa neprosil aby si reagovala a hlavne uražala a robila zo mna prasa,kludne by si mohla prisť ako mám upratané...Takže trepeš uplne mimo, jediný kto tu pochopil o čo ide je lonely66

xckaretxxx
4. apr 2024

@eriela77 akože hanbila by som odísť a nedať byť do poriadku. To mi hlava neberie.

lienka.7
4. apr 2024

@eriela77 ano, mas pravdu 👍 to si chcela počuť?

eriela77
autor
4. apr 2024

@xckaretxxx :D ako ste niektoré toto mohli takto pochopiť, už mi to začina byť vtipné. Okná by som umývala počas bývania ale tesne pred odstahovanim, by to bolo časovo náročné.

mandzula
4. apr 2024

V prvom rade by som nepodpisala zmluvu, o ktorej mam pochybnosti.

xckaretxxx
4. apr 2024

@eriela77 co na tom je nereálne. Vyprázdnim byt a vrátim sa poupratovat. Ak je to pre teba časovo problematické, zavolaj si niekoho nech to urobí za teba a zaplať mu.

huxy
4. apr 2024

@xckaretxxx ja tiež nerozumiem, prečo takto reagujes na autorku. Ona nikde nepísala že nechá svincik či neuprace. Ale prečo by mala umývať okná pred odchodom??? Ja som to tiež nestíhala, a aj tak by som ich neumyla. Keďže som ich tiež nemala umyté pri príchode.

sissy27
4. apr 2024

@eriela77 čo je časovo náročné na umytí okien posledný deň? veď sa pobalím, veci nahádžem do auta a idem do bytu umyť okná, o hodinku-dve mám umyté a odchádzam. Alebo zaplatím niekoho, kto to to urobí za mňa a ušetrila som tie dve hodinky.

mandzula
4. apr 2024

@sissy27 nehovoriac o tom, ze okna sa daju umyt aj par dni pred odchodom, keby uz len o to islo, ved to nie je kuchynska linka ci wecko, co sa pouzivaju a mazu x-krat denne.

pieksamaki
4. apr 2024

@eriela77 no my máme už po skúsenostiach v zmluve vymaľovanie a náhrada škod......pokazila sa práčka....vytopili podlahu.....rozbili vnútro chladničky.....poškodili okná.....vo význame škrabance niečím ostrým na skle....zaluzie dolamane nerátam.....naučili sme sa ze vysvetľujete ludom prečo je dôležitá záloha....pre nás.....a ak ukončia skôr....nárokujeme podľa zmluvy na to ako je napísané.....ak je korektný dôvod.....bola aj situácia kedy sme rátali iba energie..nie nájom
..lebo byt nebol ešte pripravený.....a oni už chceli si doniesť veci....vždy je to o serióznosti.....a neserioznosti...no co nie je na papieri.....neexistuje.....ja už sa dotahovať s ľuďmi nemôžem....sama platím a som zamestnanec za škody ktoré spôsobim.....ak vzniknú.....plus....platiť vsetko firme a druhým ľuďom ma tiež stojí peniaze. Daň.....a benzín a vsetka réžia s vypoctami.
Ja aj na dovolenke po nás upratujem.....a to už aj ziadam od druhých....od istého veku

nikolca
4. apr 2024

@eriela77 ja už by som nedala do prenajmu byt nikdy viac my sme upratovali jak sprosti pan ktory tam bol dva roky nielenže za cely čas nepozametal/nepovysaval a asi by som chcela veĺa ešte aby okna umyl totalne prasa a najviac ma nasralo ked sa ožral a ošťal mi novy gauč ale hlavne že nezabudol si isť pytať depozit

Strana
z3