icon

Je umývanie okien a dverí povinnosťou nájomcov?

eriela77
4. apr 2024

Ahojte, je podla vás v poriadku, ked sme prišli do prenájmu, tak prenajímatelia od nás žiadajú (ked budeme ukončovať nájom), aby sme pred odchodom umyli okná a dvere? Zatial som sa s tým nikdy nestretla . Velmi dôležitá poznámka je, že realitná kancelária ktorá robila zmluvu tam nič takéto neuviedla, majitelia si upravili zmluvu podla seba, su tam aj iné veci ktoré ma odrádzajú ale toto je jedna z nich. Pretože sa pýtam, čo bude dalej, ked su také požiadavky s ktorými som sa ešte nestretla.

pieksamaki
4. apr 2024

@nikolca. Áno tiež máme veľmi zle skúsenosti....aj psov.....a prosí kanie za tých psov a potom chcú depozit......naspat

negymama
4. apr 2024

my sme prenajimali byt studentkam, upratany a umyte okna, plus sme zalozili aj fungl nove zaluzie., A aj ked to nebolo v zmluve, dievcata vzdy pri odchode pekne upratali aj okna umyli. A to boli niektore len jeden sk. rok, cize 10 mesiacov.

sevrin
4. apr 2024

Sestra mala v podnájme Ukrajinku. Keď jej končil nájom, tak celý byt pekne poupratovala, nikto jej nič nekázal, nebolo ani treba, lebo ten byt sa išiel kompletne prerobiť. Ale milé od nej.
Keď podnájomník po sebe uprace byt, vrátane umytia okien, je to fajn, vždy to lepšie pôsobí ako keby mal po sebe nechať bordel jak po prascoch v chlieve.

magduska2
4. apr 2024

Ale ved tam ti nikto nekáže tie okna umyvat v den kedy budeš odovzdavat klúče. 🙈 Tak snad v rámci tyzdna- dvoch si schopná si čas naplánovať tak aby si okna umyla.Uz len to že sa pytas je divné.Logicky ked "púšťam " byt, nechám ho čistý 🤦🏻‍♀️ Hlavně,že sa tu čertíš..ale asi ti to zas tak samozřejmé nepríde.

negymama
4. apr 2024

ak mate pochybnosti o prenajimateloch, tak to ani nepodpisujte a hladajte si iny podnajom. bytov je dost.
alebo ak ste to uz podpisali a chcete tam byvat. Prejdite si pred nastahovanim, alebo v den nastahovania, podrobnym videom cely byt. My ked sme pred rokmi byvali v sluzobnom prenajme v zahranici /prenajom vybavila firma/, moj muz natocil komplet byt aj s detailami ako to vyzeralo pri nasom prichode. a nasledne to iste pri odchode, ab nam napr. dodatocne neprisili zavady, ktore v case nasho odchodu neboli. Viem...mozno trochu paranoidne, ale radsej obetovat 3 minuty na video ako sa potom sporit o uhradu zavad.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
negymama
4. apr 2024

@lonely66 fuj az ma naplo. 😈

lakebabe
4. apr 2024

@eriela77 však ale nemusíš ich umyt počas sťahovania , umy ich pred sťahovaním. Ja som byt odovzdala nájomníkom čistý, zrekonštruovaný a okná mali umyté a to isté očakávam od nich keď sa budu sťahovať preč. Dokonca keď son sa pýtala v realitke ako to robia oni idú byt pred preberanim skontrolovať a keď bol v top stave pri odovzdávaní taky ho chcú aj vydať. Bud si strhnu peniaze za upratovačku alebo to vyžadujú od najomnika.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
negymama
4. apr 2024

@lonely66 tak to hej. som rada ze sa nam pri prenajimani taketo extremy vyhli. A to nas kazdy strasil ze studenti budu problem, a ked neratam ze za cele roky nam az raz zavolali susedia ze studentky maju hlucny vecierok, tak ziadne problemy neboli. Par x sme boli aj pocas najimania vnutri a dievcata to tam mali ako zo skatulky. Popravde ja som vo vlastnom byte pri 4 detoch taky poriadok nemala. 😅

roja01
4. apr 2024

Dolezite je co ste sa dohodli v zmluve a najdolezitejsie je to, co je v odseku "sankcie". Ak je napisane nieco v tom zmysle, ze ak nebude pri vasom odchode upratane, alebo konkretne nebudu umyte okna, tak si ponecha nejaku ciastku z depozitu, tak by bolo lepsie dohodu dodrzat.

letfenixa
4. apr 2024

Áno, od najomnika požadujeme čistý a vyupratany byt pri odchode.

sasa1310
4. apr 2024

@eriela77 tak si nájdi iný podnájom, keď ti vadí umyť okná a dvere po sebe

dskjhfdlkdjhl
4. apr 2024

@eriela77 A kolko je tam okien, ze pises o velkej casovej narocnosti?

gab1sol
4. apr 2024

@eriela77 kde je vlastne problém? Dali vám upravenú zmluvu na prečítanie a až tak ste ju mali podpísať, či upravenú zmluvu ste mali hneď pri odovzdaní a prečítaní podpísať? Či ste sa všetci mali stretnúť niekde vo FaxCopy, spoločne doplniť pripomienky, vytlačiť a tak podpísať? Alebo ako si to predstavuješ? A realitná kancelária, že bola nahnevaná? Pri všetkej úcte, ak prenajímam svoj majetok, tak si do zmluvy môžem dať ja, čo chcem, nie, čo mi diktuje RK. A na vás je, či takú zmluvu podpíšete, alebo budete mať pripomienky, ktoré bude ochotný majiteľ zapracovať. A na tej podmienky umyť okná (nemusí to byť 5 minút pred odovzdaním) nevidím nič zlé.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
4. apr 2024

Nikto nebude riešiť ci si umyla okná tesne predtým. Ide o to aby boli čisté. Detto dvere.
Ale teda My sme zvykli vysťahovať všetko, nechala som si v byte len veci na upratovanie, byť dom upratala a odovzdala. Pre príklad jeden od nás chcel aby bolo vymaľované:D to sa mi po roku bývania,zdalo prehnane. Čisté steny maľovať:D v 100m2 byte.

macekovam
4. apr 2024

@eriela77 a to teraz ich neumyvas keď tam bývate?

negymama
4. apr 2024

@simca06022011 tak zas toto nie, asi chcel usetrit za maliara. my sme si byt po najomcoch malovali sami, aj brusili parkety a take veci.

simca06022011
4. apr 2024

@negymama najomca bol mestský podnik. Vymýšľali neskutočne:D nebolo čo maľovať v tom byte, bol ako nový, strašne ma vytocili vtedy, my sme boli 2 dospelí, 3 dni v tyzdni mimo uplne a inak len spat sme tam.chodili. Urobili to lebo sme im vypovedali zmluvu, kvoli nekvalitnému bývaniu:D liala voda dnu do.obyvacky, plesniveli balkóny atd... :D potom ešte poslali výmer s nedoplatkom za kúrenie vo výške takmer 2 mesačného nájmu co bolo psycho v tej dobe:D

slniecko5
4. apr 2024

V živote by ma nenapadlo žiadať od nájomcov umyť okna, je to riadny úlet, je to môj majetok, je mojou povinnosťou dať ho do poriadku pred ďalším nastavovaním.

slniecko5
4. apr 2024

*najomnikov

annm81
4. apr 2024

Odovzdať čistý byt je úplná samozrejmosť. Bežne sa po dlhšom podnájme vyžaduje aj vymaľovanie. Rozhodne od teba majiteľ bytu nežiada nič nezvyčajné.

huxy
4. apr 2024

Inak ja neviem, ale čerstvo neumyte okná predsa neznamená, že byt nezostane čistý a upratany. Píšete u o Tom, ako by to bol zasratý záchod alebo nevynesene smeti 🤦‍♀️ však tie okná aj keď nie sú čerstvo umyté, tak nevyzerajú predsa tak hrozne, ako tu všetci opisujete.

anjelok
4. apr 2024

Uplne normalna vec, ked nestihas, zaplat si upratovacku. Preco by mal po Tebe upratovat majitel? Nie si v hoteli.
Co sa tyka toho, ze neodkomunikovali veci dopredu, to uz je ina vec, to by sa ani mne nepacilo.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
huxy
4. apr 2024

@lonely66 jasné, tiež nepíšem o neumytych oknách 3 roky, ja som okná umývala v podnájme tiež, ale nie pred odchodom. Jednak som nemala čas (vysťahovať som sa potrebovala do mesiaca, chodila som do práce na smeny 12-tky, k tomu dieťa, domácnosť, vybavovačky na úradoch, vymaľovať, poriadiť nový byt, všetko pobaliť, sťahovať, na všetko sama...). A tiež ako som spomínala, keď som do toho bytu prišla, okná neboli umyté vôbec, umývala som si ich sama, aj riadila byt.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lusyyy36
4. apr 2024

@eriela77 my sme museli aj vymalovat

luccija
4. apr 2024

Robíš, akokeby si okná umývala celý deň
Keď sme prenajímali nechali sme čistý byt, umyté okná, balkón a tak sme aj pozadovali