Je vhodné navrhnúť tykanie s bývalým učiteľom?
Dobrý deň, pomohol by mi váš názor. Len tak pre ZAUJÍMAVOSŤ mi napadlo či je vhodné navrhnúť časom tykanie s bývalým učiteľom ako píšem v nadpise... Keďže som jeho bývalá žiačka bol/nebol by s tým problém? Ďakujem
Mne napríklad navrhla bývalá učiteľka tykanie, ale to bolo medzi ženami a ona navrhovala ako staršia...
V akom vzťahu ste teraz?
Nakoľko už nie ste vo vzťahu učiteľ - žiak a ak nie je on aktuálne spoločensky vyššie, tak ty ako žena. Všeobecne platí, že žena by sa nemala dostať do situácie, aby odmietala mužovi návrh na tykanie a preto ho má navrhovať ona.
Kto navrhuje tykanie?
Tykanie navrhuje:
vyššie postavený nižšie postavenému,
starší mladšiemu,
dáma pánovi[2],
spoločensky významnejšia osoba,
mladší môže požiadať staršieho, aby mu tykal a sám zostane pri vykaní.
Platí:
predstavený by nemal tykať podriadeným bez ich súhlasu, bez ohľadu na vek,
tykanie nikdy nenavrhujte svojmu šéfovi ako prvý.
Potykanie sprevádza, ale nemusí, podanie rúk prípadne bozk.
[2] V pracovných vzťahoch a v spoločnosti, ktorá zrovnoprávňuje postavenie muža a ženy, sa za prehrešok voči spoločenskej etikete nepokladá ak tykanie mužovi navrhne žena.
S niektorými bývalými vyučujúcimi si tykám, vo všetkých prípadoch to navrhli oni, ja by som to nespravila...aj keď áno, jeden z VŠ mi potom povedal, že si nebol istý či to môže spraviť on ako muž, keď ja som žena, ale ja som to necítila ako vhodné navrhnúť... a to som teda určite nemala 18, to už by som vôbec vôbec...byť tebou to nerobím, obzvlášť ak ide len o náhodné stretnutia 😅
z uvedeneho mam dojem ze dotycny ucitel ma cez 30 rokov .. ja si ziez nemyslim ze je to dobry napad
Určite nie, je to neslušné a nevhodné. Je to aj smiešne, keďže ho stretavas náhodne raz za čas.
Keď sme končili strednú školu tak nám triedny navrhol tykanie .. so všetkými. Nikdy som mu netýkala. Prišlo mi to neúctivé

@peti_2005 nie, je to nevhodne.