icon

Je vozenie sa na koči s koňmi humánne?

24. júl 2025

Dobrý večer dnes dcérka videla koníky s kocom a pýtala sa ci sa môžeme ísť povoziť. Nemala som pri sebe cash tak jej hovorím ze inokedy. Lenže keď som sa tak zamyslela došlo mi koníkov ľúto. Videla som ich ako spia v stoji trápia sa stoja na jednom mieste pri ceste sem tam dakde prejdú. Žiadna sloboda. Je to podľa vás humánne.. Či len ja to tak vidím ze vlastne trpia. Viem ze niekedy robili na poli makali boli to zvieratá zvyknuté na prácu. Čo ja viem 😔

colsami
24. júl 2025

Kone normalne driemu/spia v stoji. Lahnu len raz za cas a aj to len na par hodin. To je pre nich normalne 🙂
Zvysok zavisi na ich realnom rezime a vyuzitelnosti a starostlivosti.

autor
24. júl 2025
@colsami

Kone normalne driemu/spia v stoji. Lahnu len raz za cas a aj to len na par hodin. To je pre nich normalne 🙂
Zvysok zavisi na ich realnom rezime a vyuzitelnosti a starostlivosti.

@colsami tak to ja som bola v tom ze si aj ľahnu 🙈 aspon z filmu to mam v hlave keď koník lezal. Asi som len príliš citlivá to pms robí svoje 😃

viestta
24. júl 2025
@anonym_autor

@colsami tak to ja som bola v tom ze si aj ľahnu 🙈 aspon z filmu to mam v hlave keď koník lezal. Asi som len príliš citlivá to pms robí svoje 😃

@anonym_autor ked uz si kon lahne, zvycajne to byva velmi zle. Kone spia v stoji. Zaprahove kone si uziju aj cas, ked voz netahaju. Netahaju koce cele dni a noci. Kocis sa o kone stara lepsie ako sam o seba.

larinka552
24. júl 2025

Videla som neraz na vlastne oci, ze vedia spat aj poleziacky, ked maju miesto a citia sa bezpecne a uvolnene. Ale postojacky spia vacsinou. Mne tiez byva tych konikov luto niekedy, ked musia tahat vozy v tych horucavach na palivom slnku. Ktovie, ako sa o nich staraju, snad dobre. Tiez sa utesujem myslienkou, ze kone boli vzdy pracovne zvierata, tak hadam su zvyknute a netrpia 🤷

miadi
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor kon lezi ked je chory inak je pre nich bezne spat po stojacky. Aj vo filmoch kon lezi len ked ma zranenu nohu alebo ked rodi . Skus rozmyslat pozitivne ked zoberies dieta na jazdu davas sancu na zarobok majitelovi konika tym padom aj prispievas na konovu stravu.

rozculena
24. júl 2025
@viestta

@anonym_autor ked uz si kon lahne, zvycajne to byva velmi zle. Kone spia v stoji. Zaprahove kone si uziju aj cas, ked voz netahaju. Netahaju koce cele dni a noci. Kocis sa o kone stara lepsie ako sam o seba.

@viestta kone normálne spia po ležiačky.
Tiež som bola prekvapená.
Občas mi na IG vybehnú konské videá

katarinaba
24. júl 2025

Kone vedia zablokovat svoje klby aby mohli spat po stojacky a nepadli pri tom. Ale nemozu spat po stojacky rem spankom, na ten si musia lahnut. Nie je pravda, ze je zle, ked kon lezi, su aj take, ktore rady lezia a robia to casto. Cim je kon statsi, tym menej si liha, lebo sa mu zle vstava.
Nie kazdy sa o svoje kone stata dobre. Ale na koni vidis v akom je stave. Je otazka kolko s tym kocom tam stoji, to tiez vypoveda o starostlivosti majitela.

katarinaba
24. júl 2025

FOTO: 😂 Rano 9 hodin a on si veselo spinkal. O hodinu neskor uz hral konske polo. Zivy, zdravy, hravy 🥰❤️ plny energie.

V klube kde jazdim som takmer kazdu nedelu, tak 2,5 hodiny. Malo casu na pozorovanie, no je tam jedna kobylka, ktoru vzdy najdem lezat 😄 obrovska, tazka frizska kobylka, s obrovskou prdelou 😁 sa cudujem, ze sa vladze postavit, no snad 90% mojho casu prelezi. Ine kone som videla lezat len vynimocne, niektore vobec. Ale ak aj lezali, ani raz neboli chore.

anjelicek26
25. júl 2025

Kon nie je clovek, takze otazku nechapem... vseobecne v dnesnej dobe sa o tie kone ludia velmi dobre staraju, inak by im niekto postval na krk okamzite urady... su kone, ktorym to povahovo sedi, radi pracuju, maju kontakt s ludmi, pohyb, lepsie ako v stajni cely den a ist sa hodinu prebehnut, ked panicka dojde s prace a najde si konecne cas... tebe sa nezda, ze kone trpia viac zavrete v boxoch v stajniach cely den? Tych, co behaju vonku po lukach s xxl vybehom je totiz mizerne malo...

minenkaa
25. júl 2025

@anonym_autor A čo tak psy v bytoch,rybky v akváriu,zvieratá v ZOO,a všetky tie zmrazené zvery v obchodoch
Tým koňom je veľmi dobre ,keby si videla kona v hore čo musí zvládnuť ,tak by si skolabovala
Ešte otázka a ako majú spať keď sú zapriahnute ,vtedy sa moc ľahnúť nedá

minenkaa
25. júl 2025
@anjelicek26

Kon nie je clovek, takze otazku nechapem... vseobecne v dnesnej dobe sa o tie kone ludia velmi dobre staraju, inak by im niekto postval na krk okamzite urady... su kone, ktorym to povahovo sedi, radi pracuju, maju kontakt s ludmi, pohyb, lepsie ako v stajni cely den a ist sa hodinu prebehnut, ked panicka dojde s prace a najde si konecne cas... tebe sa nezda, ze kone trpia viac zavrete v boxoch v stajniach cely den? Tych, co behaju vonku po lukach s xxl vybehom je totiz mizerne malo...

@anjelicek26 kone nemôžu byt zavreté cely deň ,to by nezvládol ani kôň a ani majiteľ

3petka
25. júl 2025

@anonym_autor vieš vôbec čo slovo humánny znamená?
Len tak pre istotu:
Slovo humánny (alebo humanitný) znamená zameraný na človeka, sledujúci jeho dobro, zodpovedajúci ľudskosti. Je to opak slova inhumánny (nehumánny). Humánny prístup je taký, ktorý je súcitný, milosrdný, berie ohľad na potreby a dôstojnosť človeka
Takze toto určite nie je humánne.
Btw si vegetariánka? Alebo veganka? Či hrdo papas zvieratká? Ak sa pekne o tie kone starajú tak čo ta to vôbec trápi?

anjelicek26
25. júl 2025
@minenkaa

@anjelicek26 kone nemôžu byt zavreté cely deň ,to by nezvládol ani kôň a ani majiteľ

@minenkaa zijem v oblasti, kde je snad viac koni ako ludi a viem, ake podmienky maju a proste cele dni v boxoch a po robote ide majitel k nim a "vyvenci" ich hodku dve, vycese a zasa do stajne, ziadna slava to nie je... vybeh v lete a to nie vsetci a aj to maly... si to zasa neidelizujme...

minenkaa
25. júl 2025
@anjelicek26

@minenkaa zijem v oblasti, kde je snad viac koni ako ludi a viem, ake podmienky maju a proste cele dni v boxoch a po robote ide majitel k nim a "vyvenci" ich hodku dve, vycese a zasa do stajne, ziadna slava to nie je... vybeh v lete a to nie vsetci a aj to maly... si to zasa neidelizujme...

@anjelicek26 ale niesu zatvorené cely deň v boxe,nielen majitelia sa o ne starajú,kôň musí mať výber aspoň pár krát do týždňa inak by ho nik neudržal ,tie kone sa von striedajú,chodia s nimi na prechádzky .

anjelicek26
25. júl 2025
@minenkaa

@anjelicek26 ale niesu zatvorené cely deň v boxe,nielen majitelia sa o ne starajú,kôň musí mať výber aspoň pár krát do týždňa inak by ho nik neudržal ,tie kone sa von striedajú,chodia s nimi na prechádzky .

@minenkaa ved pisem, ze k nim chodia kazdy den.

zazka666
26. júl 2025

@anonym_autor na to sú kone. 😀

anonym_cbce63
27. júl 2025
@viestta

@viestta Aká suverénna vysokoerudovaná odpoveď od odborníčky na všetko 😂. Skús sa nevyjadrovať k veciam , o ktorých vieš velky prd. Kone, hovädzí dobytok, ošípané, ovce, kozy, psy, mačky atď spávajú v ľahu. Ak kôň spí iba v stoji, vtedy to býva zle, znamená to, že mu zdravotný stav bráni si ľahnúť a plnohodnotne si odpočinúť

anonym_cbce63
27. júl 2025
@miadi

@anonym_autor kon lezi ked je chory inak je pre nich bezne spat po stojacky. Aj vo filmoch kon lezi len ked ma zranenu nohu alebo ked rodi . Skus rozmyslat pozitivne ked zoberies dieta na jazdu davas sancu na zarobok majitelovi konika tym padom aj prispievas na konovu stravu.

To je fakt nepriestrelný argument, priam vedecký poznatok, keďže si to takto videla doma z gauča v telke 😂. Ja by som podľa toho mala k svojim volať nonstop veterinára, lebo si lahnú a chrápu kľudne kedykoľvek cez deň aj v noci 😂😂😂

martin96321
27. júl 2025

@anonym_autor Nechcem byt sprosty,ale taky kôň ak ma dobreho majitela,tak zije lepsie ako clovek. Uz aj kone si musia obcas povedat,ze driem ako clovek)))