Je zajtra sviatok alebo deň pracovného pokoja?
Ahojte, baby, je zajtra deň pracovného pokoja (alebo ako sa to povie...)? Mala som v plane umývať okná, ale svokor ma stopol, ze nemôžem, lebo co susedy... Och. Bývame na dedine, mne su susedy ukradnuté, ale aby svokor potom nerobil vojnu... Nestojí mi to za to.
Tak pokial si katolicka tak by si pracovat nemala, ale… Ja tiez byvam na dedine a bezne ludia cez sviatok pracuju, kosia atd. Mna osobne by to nezastavilo. 😬
je to hlavne cirkevny sviatok
Ďakujem za odpovede. Tak to pre pokoj v rodine odložím na sobotu.
Je Cyrila a Metoda.
U nás na dedine katolíci zväčša nepracujú, lebo je to veľký sviatok (aj keď ak nemáš kedy, pracuješ aj cez sviatok).
A čo si všímam, susedia nekatolíci pracujú, ale snažia sa bez hlučných strojov (nebudú píliť drevo či kosiť trávnik).
Mas volno, poumyvaj si okna. Naco vobec riesis ze co susedy? Akurat sa im mozes vysmiat do ksichtu ze oni maju spinave, cez tie tvoje ziarivo ciste okna ta aspon dobre uvidia.
To je prispevok ako z 19.teho storocia. Zijeme v roku 2024, umyjes okna aj bez prekarania susedov kedy potrebujes😀
Môžeš sa zahrať na modernú nezávislu sebavedomú ženu a tie okná budeš umývať napriek celému svetu,lebo veď slobodaaaa....alebo si uvedomiš.ze nie je všetko o tebe,že žiješ na nejakom mieste v nejakej komunite a že možno by bolo dobré sa prispôsobiť,tolerovať a mať v sebe trochu pokory k tradícii.zvyklostiam a viere tvojich blízkych,ak už sama nemáš k tomu postoj ani výchovu.
Inteligentný človek vie,kedy ísť hlavou proti múru a kedy nie.
Dnes upec svokrovi koláč a okná umy zajtra.Mozno si niečo počula o budovaní vzťahov v rodine,máš príležitosť....
Ak si neni veriaca, tak si umy okná, a čo svokor? Ten nech sa aj na hlavu postaví..
No je cyrila a metoda. Tak aky len by to mohol byt sviatok. Ved to su ti dvaja raperi,ze?
Ako hovorí moja mama, kto chce robiť, bude robiť. Komu sa robiť nechce, povie, že je sviatok 😉
Nie je to prikazany sviatok. Je to velky sviatok, ale katolici nemaju povinost ist na omsu. Ak mas naladu na umyvanie okien, tak kludne umyvaj.
@janinah myslím, že toto nemá nič spoločné s pokorou a budovaním vzťahov. Keď autorka ani len netuší aký je sviatok, tak asi až taká praktizujúca kresťanka nebude 🤨 (ja som neveriaca a viem....) Skôr ma zaráža, že by mala poslúchnuť svokra a lámať si hlavu, či si pomyslia ľudia dedine. 🤷♀️
pozri ani Kia dnes nerobí, tak sa nerobí ani doma... 😉
Ukážem túto diskusiu robotníkom, ktorí práve začali vŕtať a prerábať chodník, skoro ma vyhodilo z postele 😆
@janinah máš pravdu, môžem si myslieť čo len chcem a konať tak, aby som bola ja spokojná. Ak zámerne neškodím, nerobím zlo a som ok s mojim konaním= som so sebou spokojná, žijem sama v harmónii. Nežijem diktát spoločnosti, očakávanú rolu a podľa príkazov okolia. Lebo? Záleží na mojom živote, nie na spokojnosti cudzích ľudí (v tomto prípade susedy) Vieš, na svete je 8 miliárd ľudí, nevyhoviem každému, ani to od seba nechcem 😉
PS: netrpím syndrómom poslušného dievčatka, aby som musela poslúchať svokrove ponosy. Aj o tom je životná zrelosť 👍
Pekný deň prajem.
Toto je fakt strasne...
Nespravit si nieco co potrebujem a mam na to cas , lebo svokor...
Kks, to ako male decko keby si bola.
Vsak si ich umy
Zajtra nie je žiadny sviatok.
@jamimo presne tak,byt spokojná so svojim správaním a konaním...preto ja dnes oddychujem,pôjdem do kostola,uvarím obed a pomyslím na to ako ma niekto šťastie,že mu svokrovci a rodicia ešte žijú a môže si s nimi v pokoji užiť deň...hoc aj so špinavymi oknami...
Ty si dozrela do istého postoja a ja tiež...tradícia,viera,pokora je pre mňa viac ako just vám ukážem,lebo ja môžem a ja chcem...
PS o sy príslušného dievčatka to nie je ani nahodou...
Pekný deň
no u nas na dedine sa uz od 7 pili drevo cirkularom, a moj manzel sa tiez chysta betonovat obrubniky , takze za mna, kludne umyvaj 🙂
Ahoj🙂 áno je cirkevný sviatok .Ale nie prikázaný. To znamená,že veriaci sa v prikázaný sviatok majú zúčastniť sv.omse a zdržať sa práce.V neprikazany sviatok sa odporúča zúčastniť sv.omse ale pokojne môžeš umývať okná.🙂Chápem čo ti svokor chcel povedať.Ale pokojne mu môžeš vysvetliť,že sv.Cyrila a Metoda nie je prikázaný sviatok,takže vykonávať prácu môžeš .Napríklad minulý týždeň. Sv.Pavla a Petra aj keď nie je štátny sviatok ,v cirkvi je prikázaný sviatok 🙂.Ak tak viac ujo Google vysvetlí 🙂. Pekný deň ti prajem 🙂
@janinah pekne napísané 🙂
@namornicka jasné, že to je iný level. Ja som to myslela presne na kontrast - tu sa autorke vyčíta, že chce umyť okno, kdezto v meste sa ráno nahodí zbijacka a dobré ráno, nikoho nezaujíma cirkevný sviatok.
@janinah inteligentný človek neuráža iných za blbé čisté okná.
Autorka, je cirkevný sviatok, ty kresťanka nie si a umývanie okien nenarobí žiadny hluk, kľudne ich umy. Rozmýšľala by som jedine pri hlučných prácach.

Viem, aký je sviatok, len ci sa teda pracuje fyzicky normálne. Ci to nebude pohorsujuce pre okolie...