Je život v zahraničí naozaj taký skvelý?

18. máj 2023

Caute, zaujima ma vas nazor. Hlavne ti, co zijete mimo svk. Je fakt taky skvely zivot v zahranici, ako ho opisuju ludia, co tam ziju ? Lebo mam par znamych, ktori tam ziju a pride mi, ze sa strasne chvalia, ked pridu na Slovensko. Pritom nikto z nich tam nerobi nejaku prevratnu karieru. Jedna znama tam robi casnicku, znamy skladnika. Nepride mi, zeby tam zili inym zivotnym stylom, akoby zili na Slovensku. Znamy robi od nevidim do nevidim, ale ked pride na Slovensko, ma reci, aki sme tu zebraci a ze on by za taky plat, ako mam ja ani nevstal z postele. Nepride mi, ze si uziva peniaze, cestuje, podobne. Zije tam 5 rokov, ale hovori, ako keby tam robil manazera prady :D zije v UK pre informaciu. Tak ma zaujima, ze ci fakt tam je lepsi zivot alebo tam chodia ludia len zarobit s potom sa aj tak vratia na svk ? Nemyslim ale remeselnikov, co tam maju len tyzdnovky a pridu domov. Priatel uvazuje nad tym, ist tam zit, ale ja som zasadne proti. Povedala som mu, ze tam s nim nepôjdem. Lebo nikto tam na mna nebude cakat s otvorenou narucou a unyvat riady dakde v kuchyni nebudem :D alebo mam len obmedzeny nazor a da sa tam slusne zit ?

barbora19911
18. máj 2023

No ja by som nešla do zahraničia pokiaľ nemám nič svoje a ani robotu ..tu na SK mám svoj dom bez hypo živnosť ...to sú pre mna dva základné piliere ..kebyže som mala dom niekde na pláži svoj plus robotu a cestujem si okolo sveta je to iné 😅😅😅

wild.horses
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinka13
18. máj 2023

Život je dobrý všade, ak máš dosť peňazí a dobrú prácu. Mojim kamoškam, ktoré odišli do zahraničia nezávidím nič. Jedna s 1 VŠ xeroxuje papiere na ZŠ. Druha robí sekretárku. Žiadna dovolenka, ledva naskrabu na letenky domov 2xdo roka. Maju tam svoje rodiny. Mne je tu dobre. Nič mi nechýba

autor
18. máj 2023

@wild.horses a myslis si, zeby to bolo ine, ak by si tu istu pracu robila na svk ? Samozrejme platovo asi ano :D

katkaseiner
18. máj 2023

Zivot je vsade fajn ak mas skvelu a vyborne platenu pracu.... zaroven moze byt nahovno kdekolvek na svete...

autor
18. máj 2023

@martinka13 ved to...ked sa zamyslim, ze vela ludi stale len omiela, ze ake su tam platy, ale nikto z nich mi nepride, ze si ziju nadstandard. Skor priemer, mozno ani to nie...co by zili tak aj na svk...ako, jasne...ked niekto ide robit lekara do zahranicia a pod, je to ine....ale skor myslim beznych ludi,.co sa len tak vezmu a idu tam zit, bez nicoho :D

tramtada31
18. máj 2023

Tak nie všetci, ktorí idu do zahranicia, skoncia ako casnici a skladnici. Studovany človek, ktorý ovlada jazyky sa netratí ani tam. Môj kamos napr dostal ponuku do Bruselu ist robit ITckara za 13 tisic mesačne, tu zarobi 4000 v hrubom. Nešiel, kvôli dietatu a kvôli partnerke, ktorá neovlada anglictinu a nemala by tam čo robit. Takze ak ovládaš jazyky, niečo vieš, prilezitost ti klope na dvere

autor
18. máj 2023

@tramtada31 no presne tieto pripady ma moc nezaujimaju :D lebo lekari, itckari si krasne zarobia vsade. A popravde, toto je tak 10% z tej hrby, co chodi do zahranicia

juliet86
18. máj 2023

toto sa neda generalizovat. ide o to kto ma aku skolu skusenosti karieru karierne moznosti znalost jazyka aky zivotny styl a kultura a podnebie komu vyhovuje. ake ma socialne zazemie tu ci tam. je to vysoko individualna zalezitost.

bessie12
18. máj 2023

zijem v zahranici uz par rokov a ci je tu taky skvely zivot ?? Co ja viem. Platovo mozno aj ano, ale zase na druhej strane su tu vyssie vydavky na byvanie napriklad. Pracovala som pri pase a moja dalsia praca bude znovu niekde pri pase, ale nestazujem sa. Zijem v NL.

banalu
18. máj 2023

Osobne si myslim, ze upratovacka ci skladnik v UK sa ma lepsie ako na SVK. Vsetko ma svoje za a proti.
My sme tam zili 5+ rokov, odisli sme hned po vyske - zazit iny zivot... vratili sme sa, ale mame VS a robime tu v korporatoch na vyssich manazerskych poziciach. Ak by som tu mala robit v sklade, upratovacku ci casnicku, tak radsej v UK. Mala by som sa tam lepsie. Ale zalezi od velmi vela faktorov.

zmrzlinka2021
18. máj 2023

Zila som nejaký čas mimo SR a áno, aj v zahraničí sa maká, aj v zahraničí musís zvazovat na čo peniaze más a načo nie. Tiež sú tam veci, ktoré nie sú samozrejmostou.

Ale čo je iné, hlavne ak si v západnej vyspelej krajine - je MENTALITA. Zrazu začneš vnímať svet inak, ludí inak, zrazu vidís podstatne viac ludskosti, tolerancie, ohladuplnosti, viac usmevu, radosti, spontanosti, ochoty pomoct riesiť rozne problemy ci situacie... A potom ked po case prides na SK, mas obvykle kulturny sok - národné sporty ako neustale stazovanie sa, pindanie, závisť, neprajnost... Netvrdim, ze takí su vsetci slovaci a slovenky, lenze na slovensku sú to žial podstatne častejšie vlastnosti ako v zahraničí.
Nehovoriac o tom, ze tu na SK mnoho ludí demonizuje akúkolvek neobvyklost, či máš inú farbu pokozky, či si gay, či sa obliekas podla svojho gusta,.. proste v tomto je Slovensko asi tak minus 40 rokov pred dajme tomu nemeckom..
Chýba nám na SLovensku taký prirodzený respekt, úcta a tiez prirodzene nastavenie dodrziavania pravidiel...

Cize o prachoch to ani nie je, tiez sikovny clovek zarobi aj na slovensku, je to skor o kulture a mentalite naroda...

missdiva
18. máj 2023

Vsade sa da slusne zit, otazka je co od toho ocakavas a ake mas schopnosti.
To nie je vzdy LEN o peniazoch, to co si pochvaluju su casto take male veci co je v konecnom dosledku vyssia zivotna uroven. Napr. priklady zo zivota, ludia sa na teba bezdovodne usmeju a prihovoria sa ti, v obchode maju uvedenu nizsiu cenu za aku ti to nauctuju, tak ti to daju zadarmo, verejna doprava o 3min meska tak sa ti ospravedlnia, mas kvalitnejsie potraviny no a k tomu ako bonus vyrazne vyssi plat. Vravim bonus lebo casto su tam vyssie zivotne naklady, drahe byvanie, zdravotnictvo, skolstvo atd.

lujza123
18. máj 2023

Žila som v UK, Írsku a Španielsku. Kazda krajina mala čosi do seba a v každej jednej si človek za svoje zarobene peniaze mohol dovoliť viac. V každej jednej.
Áno bez jazyka môžeš robiť podradnu prácu akurát, no akonáhle vieš reč môžeš robiť čo len chceš...

Co ma prekvapilo bolo ze veci proste fungujú. Dokonca aj Španieli co su úplný pohodaci, majú všetko na salame tak mam pocit ze su na tom lepšie. U nás je to také hrozné Kocúrkovo, keď niečo potrebuješ vybaviť nič nefunguje, nič nejde, hrozna korupcia, ľudia neslusni, všade proste taky divočiaci každý len na seba mysli 😂😂. Ta mentalita Slovákov a celkovo vychodoeuropanov je hrozne poznačená komunizmom.
Ja mam Slovensko rada ale toto udrie do očí keď prídeš zo zahraničia

becca234
18. máj 2023

Záleží od práce a platu..pokiaľ je to lukratívna práca so skvelými bonusmi tak samozrejme (poznám takých)…ale, pokiaľ je to obyčajná práca skôr manuálna (pozor! Nesúdim žiadne povolanie a mám úctu ku všetkým) tak sa to oplatí iba dočasne aby ste si prilepšili…môj priateľ bol taký šikovný a pracovitý že si zarobil peniaze na pozemok + iné veci a po návrate na SK dokázal postaviť dom, čo iní jeho rovesníci pracujúci u nás v podobnej sfére schopní neboli….avšak keby nám nastanú problémy, bola by som ochotná odísť preč aby sme si zarobili na lepší život…ale! Dočasne 😀 neviem si predstaviť nezostárnuť po boku mojej maminy

nique
18. máj 2023

Definuj zahraničie. Globálne - Štáty EU sú v súčasnosti najlepším miestom na život - vysoká životná úroveň, sociálne zabezpečenie, sloboda a práva, voľný pohyb, bezpečnosť, možnosti pre mladých ľudí. Podobne je na tom Kanada. V USA su možnosti, ale už nie sú veľmi bezpečne. Prejsť sa večer veľkomestom je dosť rizikové.
Ostatné krajiny su pre nás určite horšie.
Subjektívne - šťastie a spokojnosť môžeš dosiahnuť aj v chudobnej Afrike. Ide o to, ako si nastavis vlastný svet.

sonula
18. máj 2023

Ano, ked peniaze, ktore zarobi v zahranici mina na sk, tak je kral😂 Pracovat musia vsade, v zahranici je ina kultura, flakanie sa moc netrpi. Imigrantom vacsinou davaju pocitit, ze nie su domaci. Rovnako ako Slovaci. Plat je vyssi, ale aj vydavky. Zalezi s akymi dovodmi tam ides.

olimuc
18. máj 2023

Ano v zahranici mozes mat vysoku zivotnu uroven ak mas spravnu pracu a kontakty. Mozem porovnat viacere krajiny a najvyssiu zivotnu uroven som mala v Spanielsku … pocasie, pomer plat + socialne vyhody k vydavkom, mentalita a spolocnost kde som sa pohybovala … samozrejme urcitym pomerom som sa musela prisposobit ale pre mna naj. Nemecko uzasny zarobok, vysoke vydavky, nehovoriac o tom, ze DE nie je po 2015 co bolo aj platy su pre novych dumpingove A Slovensko …ak si sikovny zariadis si dobry zivot aj tu … a co sa tyka ludi ako tvoji kamarati … trochu jednoduchsi, ktori rovnako jednoduchym porozprava ju aky maju fantasticky zivot, pretoze. V danej krajine su to len Gastarbeitri, ale v miestnej krcme na Svk ich este niekto mozno bude obdivovat. Nikdy Ti ne povedia, ze sa namakaju ako fretky a ze obcas je vsetko na H. Ako inde…

liusa82
18. máj 2023

sesternica takto žije v Londýne.Ale ona fúú už dlhé roky od skončenia vš tam je.Skončila právo u nás.V Londýne potom robila v nejakej organizácii proti násiliu či týraným ženám pomáhala a teraz cvičí jogu😀 A ťahá jej už na 50 rokov.Má tam aj menši dom ale v živote ked prišla domov nepovedala že je tam med lizať.Práveže všetko drahšie aj služby,bývanie.To sa len tak zdá že vonku je suprovo.Ked zarobiš tam a minieš tu asi vtedy iba🙂 Ale zase rada tam za ňou zájdem ako návšteva.Londýn sa mi páči.Ale žiť tam no neviem či by som to dala.Som rada ked idem po týždni,dvoch zase domov

veselo_neveselo
18. máj 2023

Pozri, ak mas kvalifikovanu pracu, tak sance su, ze bude trochu lepsie zaplatena za hranicami.
Ten zivot v zahranici je ale aj trochu o inom, nez len o peniazoch. Ak ked na peniazoch sa to najjednoduchsie ukazuje.
Tazko sa to formuluje, aby to nevyznelo hrozne, ale v inych krajinach to proste cele funguje lepsie. Nie vsade a nie pre vsetkych, samozrejme, takze zalezi kde jeden byva. Tiez sa neda porovnavat Bratislava a Krompachy, ze.

Dam par prikladov co su take "hluposti", ale ked je to dennodenne nieco, tak ten zivot proste ziskava tu kvalitu, ze si povies, ze dobre sa mi zije.
Vymole na cestach, co dva roky poopravuju na trasach, co jazdim. Pri tych cenach elektriky co boli nedavno, schvalili prispevok pomoci pre vsetky rodiny - bol nam automaticky zauctovany dodavatelom elektriky bez toho, aby sme museli pohnut prstom. Kazdy rok sa nas mesto aktivne pyta, ci sme spokojni so zivotom, s policiou, s osvetlenim, s cistotou, zberanim odpadkov, ci mame nejake problemy. Vidim, ze opravili lavicky v okoli.
Minule som riesila cosi s policiou cez mail, a jeden den sa policajt stavil osobne, ze bol okolo a lahsie sa dohodneme osobne ako si pisat hore dolu. Riesili sme znecistenie pody na zahrade, vzal si to pod palec urad co sa tomu venuje, robili rozbor polke ulice, co bola historicky jednou parcelou. Proste taketo veci, ktore na slovensku mozu byt nocnou morou, tu sa proste tak normalne daju vyriesit.

A este jedna vec, ak niekto stravi dlho v zahranici, tak ten rozdiel so slovenskom je naozaj markantny. A druhy postreh, ti ludia potom chodia na slovensko na "dovolenku" a tym padom sa im aj lahsie utracaju tie zarobene peniaze.

syslik81
18. máj 2023

ked zaplatim ucty byt a vsetko okolo mam co sa financii tyka rovnaku zivotnu uroven ako na sk .. ale tu stat slobodnym matkam financne pomaha takze to zvladam v pohode a netrasiem sa ako matkz na sk ... tiez je tu viac prilezitosti na vylety , vzdelavanie sa , ludia su milsi a je viac moznosti ..krajina je daleko napred od slovenska .. ale.. aj slovensko ma kopu vyhod .. neda sa povedat,ze by bolo v zahranici lepsie alebo horsie .. je to proste ine ... ale ani tu to nieje med lizat a nic nieje zadarmo ...

slecnazkosic
18. máj 2023

Niekto má pekný život aj na SVK. Napr.taká čašnícka pekne si vie zarobiť v zahraničí, s trinkgeldmi. Niektorí proste nevedia nájsť robotu na SVK, sú také regióny kde jednoducho nie je príležitosť tak samozrejme, že skúšajú zahraničie. Kto dobre zarába ns SVK nepôjde von pracovať. Ja by som nešla von napr.keby som si mesačne 500€ vedela našetriť. Každý má iné priority. Niekto pôjde zamakať na 5 rokov, našetrí si a doma kúpi nehnuteľnosť. Zas iný pracuje za pásom v Holandsku a žije od výplaty do výplaty. Je na výber v dnešnej dobe.

goodidea
18. máj 2023

Ja poznám mladých ľudí, ktorí odišli zo svk do anglicka v utlom veku povedzme do svojich 3 rokov s rodičmi a všetci sa chcú vrátiť na svk...keď sa pýtam , že prečo tak hovoria že na svk sú super ľudia a strašná bezpečnostná situácia v mestách v Anglicku..Liverpool ..manchester ...okolie

wild.horses
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
barbora19911
18. máj 2023

A čo je hlavné tak keď tu si viem zarobiť peniaze tak do zahraničia môžem chodiť čo najčastejšie na dovolenky a nemusím tam bývať ...

lindous
18. máj 2023

Tiež si myslím, že sa to absolútne nedá zovšeobecniť, ale povedala by som, že ľudia presne s týmito rečami až tak šťastní nie sú, len sa o tom potrebujú presvedčiť... nežila som v zahraničí dlhodobo, iba niekoľkomesačné stáže, takže to je možno skreslený pohľad, ale život ako taký bol pre mňa vždy porovnateľný s tým na Slovensku (aj keď zase asi záleží, keby som bola z nejakej dedinky v hladovej doline, bol by to pre mňa asi väčší rozdiel ako keď som z BA) a s vyšším platom prichádzajú aj vyššie životné náklady, niečo tu funguje lepšie, niečo nefunguje ani tu, proste nevnímala som tak veľké rozdiely v každodennom fungovaní... a s tým, že mám opustiť všetko a začať od nuly bez vyhliadky na nejakú zaujímavú pozíciu by som nešla.... ja som však z akademického prostredia a čo sa týka financovania vysokých škôl a vedy a aj celkovo prístupom a možnosťami v tejto sfére, tam je Slovensko na tom naozaj hrozne a v zahraničí je to neporovnateľne lepšie a ani som si nevedela predstaviť aký obrovský rozdiel to je, kým som nevidela na vlastné oči...

aurinia
18. máj 2023

Ten kto zo SK odisiel buď lebo mu nieco chýbalo alebo vadilo. Ak to niekde našiel, ten chýbajúci kus, je dobre. Tiež bývam mimo SK. Ale ja sa nechvascem a ani nenadávam. Zijem tam kde som si to vysnívala. To nadávanie je skôr nízke IQ alebo EQ.

mirkava
18. máj 2023

Neviem si predstaviť žiť v zahraničí bez mojej rodiny. Čím som staršia tým by mi viac chýbali rodičia. Blízkosť rodiny peniazmi nevynahradis.

atinkaa
18. máj 2023

@autorka - dobra otazka.

Nie skvely, ale predvidatelny a viac v poriadku, prirovnala by som to k rodine, kde je cirkus, chaos a furt nejake zmeny, nevies co mas ocakavat - asi neprekvapim, ked poviem ze to sme my na Slovensku a rodinu, kde je mozno v niecom prisno ale presne vies, co kedy nastane, aka situacia, mas to vysvetlene a mozes sa na to pripravit (tu si vies bez pardonu dosadit skoro vsetky krajiny, ak sa vyhnes nejakemu Lesothu, Kolumbii a Rusku) . To je podla mna najvacsi rozdiel medzi touto skolkou tu, ktorou - ano cechizmus nasleduje - ''clomaji emoce'' a krajinou, kde napr. v covid-e si presne vedela, co sa ako robi, co to pre teba znamena, kde sa mas obratit, ake mas moznosti. A aj bez covidu. Tu to vzdy zavisi od toho aky uradnik/cka, ako sa vyspala, ci je najedena, ci nema ine ''vetry'' a to cele si dosad do obchodu, do nemocnice, do ...az po vrcholovu politiku.

Tam obvykle ak zavolas v pondelok na urad, dostanes rovnaku odpoved ako v piatok ked ma sluzbu niekto iny. A v tom je rozdiel. Prekvapivo ich neobtazuje pracovat a robit sluzby pre teba.
Tu by sme na sebe ale museli chciet pracovat vsetci a ako vidis aj na MK je lahsie hladat vzdy vinika, povedat, kto za to moze a dalej nemusiet nic, len co ja chcem, kedy ja chcem, pripadne sa urazit, dupnut si a tak. Teda ak vies ostatne zmanazovat, myslim rodinu a priatelov, tak toto ta bude bavit ale ze velmi.

lenka567899
18. máj 2023

To nie je o tom akú prácu vykonávajú, ale že sú s ľudmi s nie slovenskou mentalitou ;)