Kalimba - rady
Ahojte, hrate niektora na kalimbu? Velmi ma tento nastroj zaujal, ale nemam sa s kym poradit. Budem vdacna za kazdu radu. Dakujem.
@tomaskovamaminka mam kalimbu, kľudne sa pytaj čo potrebuješ
@ella_price vdaka za odpoved, no ako zaciatocnicka som tolko do nej nechcela investovat. Najradsej by som si ju skusila nazivo, ako ide do ruk, pocuvla ako hra, len to tazko, hudobniny s kalimbami v SR :/ , zaujimalo by ma to ladenie, ze C dur, ale su aj ine..., aky je v tom rozdiel. You tube som vselico popozerala, len vela videi v Aj a ten neviem :/ vo viacerych mali zn.Gecko. tak neviem na co sa zamerat, podla coho vybrat, material... Ci bude dobra aj z Ali. ? Vdaka 🙂
@akvi vdaka za odpoved, aku a odkial mate Vy? Spokojna?
@tomaskovamaminka Pokial chceš kalimbu len tak, že si občas zahráš, tak určite postačí aj z Ali, nech ti potom zbytočne stoeurová kalimba nesedí niekde len tak na polici 🙂 časom potom sama uvidíš, či budeš chcieť vlastniť nejaký originál 🙂
@tomaskovamaminka kamaráti vyrábajú kalimby - Bolf kalí bas. Skus vyhľadať na nete, sú aj na fb. Myslím, že dodávajú aj do hudobnín na Slovensku, ale neviem akých. Chodia aj na rôzne trhy, ale teda tie sú aktuálne asi všetky pozastavené.
@tomaskovamaminka mam od www.bolfkalimbas.sk tiez je to moj kamarat. Ono skor, ako sa rozhodnes, ze kde kupit, tak si premysli, na aky ucel ju chces. Je rozdiel, ci to chces na nejake intuitivne brnkanie, alebo terapeuticke ucely a je ine, ak chces hrat aj nejake pesnicky a pod. Lebo tie intuitivne su ladene inak, ako tie na hranie piesni, na tych intuitivnych a terapeutickych je v podstate problem zahrat piesen, alebo len velmi obmedzene. Ak si hudobnicka a vies na niecom hrat, urcite si kup tu v klasickom ladeni, lebo ta casom bude hnevat, ze nevies zahrat piesen. Ja mam v G-ckovom ladeni, 15 tonovu dvojradovu. Vyberala som si ale "nazivo", kedze je to kamarat, tak som sa v nich mohla prehrabat a vyskusat a tak.. Ja by som si z netu asi nevedela vybrat, aj ked ti dobri predajcovia maju aj nahravky spravene, ze ako zneju nastroje.. Ale fakt zalezi, na aky ucel to chces. Lebo ak si len tak brnkat, tak je to asi jedno..
@akvi
@gerfinka
@ella_price Dakujem Vam vsetkym 🙂 , nie hudobnicka ani nahodou nie som, chcela by som sa len tak skusit naucit nejake jednoduche piesne, na niektorych videach som videla, aj cisla, podla ktorych hrali. Pride mi to tak upokojuce a prijemne 🙂 Vacsinou hrali na 17 lamelovej, tak asi taku ? A tiez som hladala videa, s nahravkami konkretnych typov, len ozaj, bud zle hladam, alebo ich je tam malo, na Fb su nejake zahranicne skup. ale tiez ten Aj :/ No asi to budem musiet risknut a byt spokojna s nou 🙂
@tomaskovamaminka bolfkalimbas maju taku pomocku pre začiatočníkov. Ze si označíš farebnimi značkami a hráš podľa toho. Vieš si u nich kúpiť aj spevniky, maju zatiaľ pár pesničiek, ale postupne rozširujú.
@akvi prosím vás, tiež hľadám info ohľadom kalimby... chcela by som na začiatok len 8 lamelovú....aký je rozdiel v počte lamiel?Aký typ ladenia si mám vybrať, keďže som nehudobník?🙂Je ladenie náročné? Dokážem sa na nej naučiť aj keď neovládam noty?Tak som to pochopila,že hrám podľa označenia tónu alebo čísla na tej lamele... nemýlim sa?Kde by som našla také známe slovenské piesne ľudové-spevník hry na kalimbe? Myslíte,že takýto typ je vhodný na začiatok na také jednoduché piesne? Ďakujem moc ❤️
@ella_price
@akvi
@gerfinka A co by ste povedali na tuto hned prvu K17CA , alebo skor tu druhu K17K (len ta uz je drahsia ) ?
Vdaka za nazor 🙂
@atika11 tu, co si dala obrazok, je pentatonicka, nezahras s nou klasicku pesnicku, resp. veeelmi obmedzene mnozstvo pesniciek. Pentatonika je skor na intuitivne hranie, len tak si brnkat. Na pesnicku potrebujes diatonicku, alebo chromaticku kalimbu. Tie su vacsinou 15 a viac lamelove. Diatonickou zahras vacsinu nasich ludoviek, resp. detskych pesniciek. Na modernu a klasicku hudbu potrebujes chromaticku. Hrat sa dokazes naucit aj bez toho, aby si vedela noty, na bolfkalimbas maju spevniky a aj oznacovatka, aj videonavod, ako zacat. Ak mas hudobny sluch, tak urcite zvladnes zahrat nieco aj podla sluchu..teda aspon si myslim.. 🙂
@tomaskovamaminka obe su dobre, kolko je to v prepocte eur? Su ine, ako robi bolfkalimbas, lebo maju telo ako strunove nastroje, tak to lepsie rezonuje..ja ked chcem silnejsi zvuk, tak musim polozit na nejaku krabicu.. Inak ja len cumim, ze ake su drahe tie od kamosa 😀 lebo ja som ju dostala ako barter 🙂, cenu som nejak neriesila..
@akvi No ved ta cena:/ a ozaj neviem kolko ma to bude bavit :/ fakt, len na doma, aj to neviem uz teraz frlfe najme starsi syn, ked len You tube pustim :D ceny napr tu https://www.alza.sk/search.htm?exps=gecko kalimba na ali mesiac cakat a pripadna reklamacia tazko :( A tak asi kamos robi ozaj kvalitne 🙂 rucna praca... Dakujem , si zlata 🙂 Inak tiez som pozerala na ten obrazok hore, a ved nejako malo tonov :o
@atika11 kalimbu nepotrebujes ladit, pokial ti pride v poriadku, mala by byt naladena. Stane sa samozrejme, ze ak ti padne, alebo ju prenasas, alebo deti ju vezmu do parady, ze sa lamely posunu a tym padom rozladia. Ale neni problem naladit, ak mas sluch. Staci si stiahnut aplikaciu do mobilu - nejaku ladicku /ja hram aj na husle (amatersky, ziadne profi, aby sme si rozumeli 😀) a mam appku Da tuner, uplne mi postacuje. Tony by si mala mat oznacene bud priamo na kalimbe, alebo ja mam pri nej letacik, kde su oznacene .. A potom ladicka ti tiez ukazuje, aky ton znie. Nevidim ziaden rozdiel v tom, ci sa ladi jednoduchsie ta, ci ona, je to o tom istom.
Pentatonicka sa odporuca nehudobnikom na intuitivne brnkanie, pretoze tam ked brnknes dva tony spolu - ktorekolvek, tak oni spolu ladia. Pri diatonike musis mat bud sluch, alebo trochu hudobnej teorie vediet, aby si vyrobila pekny dvojhlas. Ale na to prides aj sama, ze co spolu znie harmonicky a co nie. Ak si nie si ista, tak si treba niekde ist vyskusat, nekupovat na slepo. Zbytocne minies 20 ecok za lacnu pentatoniku, ked uz teraz vies, ze chces hrat pesnicku. A opacne - kupis drahsiu diatoniku a zistis, ze nie si schopna ani kohutika jarabeho a zbytocne vyhodene peniaze. Neviem ti v tomto poradit, pretoze to si musis sama ujasnit, co chces a kolko casu tomu venujes. Ak si nikdy na nicom nehrala, tak to nebude tak, ze vezmes kalimbu a hras. Hudobnik ti zahra na comkolvek aspon jednoduchu piesen, lebo uz ma skusenost a aj nejaku tu teoriu vie.. ale nehudobnik moze byt sklamany aj z detskeho xylofonu 😀 Ak by som sa mala rozhodnut, ze co kupit ako zaciatocnik, tak asi vezmem tu diatoniku, co dala @tomaskovamaminka , 40 ecok je podla mna uplne ok za nastroj. A podla toho videa, co tu bolo, tak znie pekne. Nehudobnikovi to musi postacovat kazdemu..
@atika11 pentatonika je dobra pre male deti, aby si mohli brnkat..len tak, nie pesnicky.. Na pesnicky potrebujes urcite diatoniku.. Ale zase, viem si predstavit s takymito detmi pracovat aj s tou pentatonikou, ak by ste ich mali v triede viac, tak je to fajn v tom, ze ak by deti hrali na viacerych naraz, tak tony vzdy ladia, kdezto pri diatonikach sa daju vyludit aj ozaj hnusne disharmonie.. Skolka by mohla zakupit zopar pentatonik detskych a ty si kup diatoniku a skusaj pesnicky.. 🙂
@atika11 hmm mozno aj tato by detom stacila, je aj mensia do ruk ako ta 17lamelova. https://www.muziker.sk/planet-music-calimbas-10 alebo tato, no uz je vacsia https://www.alza.sk/gecko-k10by-d6458358.htm
@tomaskovamaminka ďakujem,ale chcem to hlavne pre seba,na také zaujatie detí pri aktivite a plus pre svoje deti doma.MŠ by musela do toho investovať,čo je nereálne 🙄.
@tomaskovamaminka tá druhá čo ste dali link vyzerá super, ktovie či by sa na nej dalo také jednoduché piesne na začiatok...
@atika11 spevnik som videla, ze ponukaju na tej stranke bolfkalimbas, ale tusim len 2 piesne su tam, zatial, mozno uz maju viac, a inak vela som pozerala na You tube, tak skus pozriet napr
https://www.youtube.com/watch?v=DghVfR95NM4https://www.youtube.com/watch?v=2bTc_mpSemA
https://www.youtube.com/watch?v=CJGrMQ0pm4Y
len nase ludove assi tazko na you tube, ale urcite by som skusila podla not co su ku xylofonu prepisat.
@tomaskovamaminka ... ďakujem..no veď toto,že také naše ľudové nikde som nevidela.
@atika11 na ktorejkolvek diatonike, aj 10 lamelovej zahras nejake jednoduche piesne.. Na vacsinu detskych ti staci jedna oktava, takze je to v pohode.. A staci si stiahnut akekolvek noty detskych piesni a ty si poznac farby, ktore si poznacis aj na kalimbe, aby sa ti lepsie hralo..Casom ked budes hrat podla not, tak sa aj naucis, ktora nota ktorej lamele prinalezi..
@tomaskovamaminka to je super 👍💕
@atika11 este aj tieto
https://www.youtube.com/watch?v=HNhpVQ6IWIgo hviezdicke najdes aj preklad, a tu hovoria o tych spevnikoch, maju viac ludovych piesni, ak by si chcela som pozrela v cenniku. https://bolfkalimbas.sk/spevniky/ Myslim, ze vela rad najdes na ich stranke 🙂

Ja mám sansulu zo stránky sansula.sk kde ponúkajú aj kalimby. Noty a návody si potom nájdeš aj na internete a aj YouTube je dobrý sprievodca.
Ešte k tej stránke - nikdy mi nefunguje cez mobil, len cez počítač.