icon
gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu no nemyslim si, ze je to az tak volne s tym pohybom. Raz ked prejdes AT hranicu a dostanes sa do tej bezcolnej zony. Jeden znamy z AT s trvalym pobytom v AT si chcel vybavit cca tyzden dozadu nieco v BA, doklady alebo nieco take. Presiel cez rakuskych colnikov a slovaci ho nepustili, nakolko nemal kde ostat na karantene na SK tak sa vratil od slovenskych colnikov k rakuskym (doslova par metrov) a ti uz od neho chceli test na Covid alebo takisto karantenu...ich skratka nezaujimalo, ze neprekrocil hranicu a nepobudol na SK ani minutu, ale opustil Rakusko.... stvrdol tam na par hodin a potom to cez rakuskeho pravnika vytelefonovali a pustili ho spat do AT....Neviem, ci by som to teda do tej Billy pripadne Lidlu riskla....

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa nerozumiem, ved keď si známi šiel riešiť do ba doklady, musel mať potvrdenie bud zamestnávateľa, alebo negatívny test, lebo inak by sa tak, či tak nedostal, to je úplne fuk, či prekročil, či nie, keď sa chcel vrátiť, musel mať niečo z toho. Takže zase reči JPP... A aká rakúska kontrola pri opúšťani územia at? Každopádne keď ide niekto do neistoty, tobôž s deckom, je to vrchol nezodpovednosť a robí problémy druhým, ktorí majú papiere ôk.

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa známy si išiel po cigarety😂😂😂😂

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu on nepracuje na SK...a po vyhláseni, ze sa otvaraju hranice a do 24 hodin nepotřebuješ nic...tak sa vybral...Mozno aj po cigarety pre nikekoho, lebo sam nefajci...ale to není podstatne. JPP je nas známy a osobna skusenost. A aki rakuski colnici? no ti, ktori stoja na hranici...takisto aj Slovensko aj Rakousko ma svoje kontroly. ci si o tom nevedela, ze na oboch stranach su kontroly? skratka neni to otvorenie hranic tak ako to avizovali. kontolu mas aj rakuskimi colnikmi ci policiou a aj slovenskymi....

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu a samozrejme nerozoberam tie vcerajsie davy slovakov na hranici, ci su zodpovedni alebo nie su ....skratka na svoju lahkovaznost doplatili. Ja som len podotkla, ze na hodinovu cestu si neberiem zasoby na 48 hodin.

maciatkolulu
24. máj 2020

Takže ešte raz zo Slovenska sa do rakúska dostaneš iba s pracovnou zmluvou, s negatívnym testom na Covid, čo z toho mal, keď sa chcel vrátiť? Ak nič, tak mal šťastie a mal by si čítať, ako postupuje Rakúsko a nie 24 hodinová priepustka na sk, ale aj na návrat domov treba myslieť. A spz ma aké?

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa áno, ja som vedela, že rakúšania kontrolujú a ze v prípade, že zastavia auto a to zastavia každé vyžadujú co som písala, lebo to aj avizovali, takže treba čítať pokiaľ žiješ na území cudzieho štátu aj ich vyhlásenia a naeiadenia

gabrielkaa
24. máj 2020

No oni avizovali otvorenie hranic AT-SK a asi si dobre nepozrel podmienky oboch statov. SPZ mal rakuske

gabrielkaa
24. máj 2020

V sucasnej dobe su tie podmienky tak neprehladne, ze radsej sedim doma.... situacia vcera bola vyhrotena riadne a ludia by si mali uvedomit, ze takyto stav tu od 2 sv. vojny nebol a skratka neni vsetko tak ako boli zvyknuti.

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa ja o žiadnej zóne, z ktorej by si nemohla. Naspäť na pozemných hraniciach neviem, v živote má nekontrovali pri výjazde z at rakúski pohraniciari.... A to som išla na sk aj počas corony.

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa a to býva viac ako 30 km od hraníc?

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu no to neni zona, z ktorej by si nemohla za normalnych okolnosti,. len on presiel cez rakusku kontrolu a ked sa za chvilku chcel vratit, uz zo spominanych dovodov tak mal problem...lebo nemal test...myslel, ze ked su otvorene hranice tych 24 hodin tak moze ist bez. Preto som vravela, ze ked by som presla rakuske hranice a potom chcela ist za chvilku nazad si nieco kupit, tak by som presla kontrolou a chceli by odo mna test....alebo podpisat ze ostanem na karantene. takze by som asi nelsa do billy

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu nie byva prave vo Viedni...do tych 30km to su pendleri a maju osobitny rezim

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa nerozumiem stále aká rakúska kontrola. Ta je pri ceste naspäť a nie pri ceste von.

maciatkolulu
24. máj 2020

Z akého dôvodu a prečo majú kontrolovať rakúšania občana keď vychádza von?

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu rakuska kontrola je praveze silnejsia pri vstupe do Rakuska..logicky. Ked vstupujes na ich uzemie, musis splnat tie podmienky..pendler, alebo negativny test atd....

gabrielkaa
24. máj 2020

kontroluju aj ked ide von aj dnu....tak je...

diewcatqoo
24. máj 2020

Cele prevadzkovanie statnej karanteny je podla mna velky trapas. Myslienka to bola dobra, vzhladom na situaciu, ale jej prevedenie bolo/je katastrofalne a protiustavne.
Nie je mozne, aby pri cakani na hranici bola vzhladom na situaciu natlacena hlava na hlave pri vypisovani papierov, aby tam niekolko hodin xy ludi cakalo pod jednou mini strieskou, kde je jedno wcko a aby potom ludi zase nasackovanych v autobusoch trepali niekam cez pol slovenska do zariadenia, kde boli ubytovani zdravi a chori na jednej bunke. To riziko nakazy tam bolo obrovske.
Nehovoriac o tom, ze si zo mna kvoli tomu v zahranici utahovali, ze slovakov opat vozia do lagrov.
A co sa tyka smart karanteny, uz od zaciatku tyzdna vyhlasovali, ze v piatok to spustia. Ako je mozne, ze informaciu o spusteni vypustili do eteru, pricom to nemali schvalene od google a apple.
Ja zijem v zahranici a rodinu som nevidela vyse pol roka. Kazdy den sa modlim, aby sa nasim na Slovensku nic nestalo, aby som tam nemusela v tomto obdobi cestovat. Cakam, az to vsetko otvoria a bude sa moct prist na sk bez karanteny a bez testov.

gabrielkaa
24. máj 2020

z jednoducheho dovodu, musia mat evidovanych tych co deklaruju tych 24 hodin. keby nekontrolovali pri vystupe ako by vedeli kto sa kolko zdrzal ked sa vracia nazad do AT

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa tak ja neviem kde, ale mňa na bergubrakusania nekontroloval, silno pochybujem, kebyže ho skontrolujú a vidia, že slovak a pobyt v AT, že by neupozornil na to, že pri navrate je potrebný test. Ale ok, mňa nekontroloval a iných áno a co konkrétne kontrolujú?

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu kontroluju....niekto presiel pred tyzdnom uplne bez kontroly na SK a AT ale to neni pravidlo

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu jednak on je rakusky obcan, ale myslim,ze kontrolovali dovod vyjazdu a kedy sa chce vratit....neviem.

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa ak je rakúsky občan ako sa chcel dostať na sk????

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa a aké doklady si rakúsky občan išiel vybavovať na sk?

maciatkolulu
24. máj 2020

Ze pozdravujem známeho a keď je Rakúšan, tak sa ma starať asi viac o nariadenia a vyhlásenia rakúskej republiky😉a toto je presne, čo hovorím, jpp

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu neviem, on podniká aj v AT aj na SK.....

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa tak potom ma potvrdenie o zamestnani😂😂😂, ved píšeš raz tak a raz tak😂😂🙏, ôk nechajme to tak

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu veď.... toto bola jeho nezodpovednosť.... ale som si neni istá či by tých Slovákov čo tam boli na hranici nechali pendlovať hore-dole po obchodoch.... zvlášť v takejto situaciii.

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu on ma Rakúsku živnosť áno a čo tým? Veď bože ty tu rozvíjaš jednu tému a ja druhu.. skratka podstata tejto diskusie medzi nami dvoma bola, že Slovák si len rak nemôže odbehnúť (v tejto dobe) spred slovenskej hranice a premávať sa po rakúskej dedine

gabrielkaa
24. máj 2020

Áno nechajme to tak. Ty rozoberáš môjho známeho a ja niečo iné