icon

Kardinál Tomko

15. aug 2022

Čo spravil také kardinál Tomko, ze jeho pohreb je vysielaný v tv a hovoria o tom v správach? Ved mal vyse 90 rokov, preco smutia za nim, dalo sa to ocakavat.

grace55
15. aug 2022

Vygugli si jeho životopis, aj napr. pozri na postoy.sk nejaké články o nom. Ohľadom toho veku, ved nik netvrdí, že zomrel predčasne.

zuzanazu85
15. aug 2022

Nie som veriaca,ale cítila som z neho ľudskosť a človečinu. Z máloktorých ,,batmanov" toto cíti aj neveriaci 😔.

martul
15. aug 2022

Lebo bol známy, lebo bol osobnosť, lebo veľa spravil pre Slovákov, lebo bol jediný kardinál, lebo to bol veľmi dobrý a láskavý človek.PRETO.
Zaujímavé že ho ,, uznáva" aj veľa ateistov.
Prečo si neskusila najprv si trochu prečítať internet?
Alebo sa to chce radšej rozputavat vášne?
Ale neboj je kooopec staníc, čo to nebudú vysielať, prepni si.

martul
15. aug 2022

@zuzanazu85 aj moslimov, hinduistov, ateistov by si nazvala,,batmanov? ". Slušnosť a rešpekt sa dnes nenosí?

autor
15. aug 2022

@martul co sa rozculujes a hned podozrievas ze chcem vyvolat vasne??? To krestan nemá robiť. Precitala som zi zivotopis, super, ale co spravil som sa.nedozvedela, len ten dom pre Slovakov v Rime.

janinah
15. aug 2022

Prečítaj si aj niečo iné o ňom.nie životopis ktorý má 5 viet....

martul
15. aug 2022

Nerozculujem sa, len som reagovala na tvoju otázku, ktorá ti asi nebola,,po chuti ".
Pekný večer.

autor
15. aug 2022

@janinah citala som teraz ten odkaz, je to dost dlhé, ze dosahoval nejaké funkcie, ale konkretne by som chcela vediet co také spravil? Nikto tu nevie?

autor
15. aug 2022

@martul nedala si ziadnu odpoved. Co spravil pre Slovákov, ked pises, ze vela, co konkretne? Ze mal x funkcií dobre, ale co spravil?

autor
15. aug 2022

@martul zas ma obvinujes, ze mi tvoja odpoved nebola po chuti. To mas skade? Ja sa slusne pytam, ale ty nevies odpovedat normalne. Nevies napisat..postavil dom ore chudobne matky s detmi, zorganizoval zbierky ore takych a takych, nieco konkretne? Inak ja proti nemu nic nemam, neviem preco si domyslas, je to chore tvoje reakcie, to je strasne takto reagovat.

martul
15. aug 2022

Ale no tak, schválne som si napísala len jeho meno na internet a kopec článkov o tom aké mal vzdelanie, funkcie, čo robil ako kňaz, biskup, aké úrady viedol, ake mal povinnosti.

martul
15. aug 2022

Ako a kde som ťa obvinila?

zuzanazu85
15. aug 2022

Preboha,ja nikoho neskatulkovala,ale áno, najbližší sú mi budhisti,prečo asi? Pretože už dávno je cirkev bez viery-biznis a viera ostala len u niekoho. A kardinálovi Tomkovi jeho vieru verila .

martul
15. aug 2022

Šak ale čo konkrétne máš na mysli. Postavil dom pre chudobné matky....či treba konkrétnejšie adresu? Robil zbierky.... potrebuješ sumu? Mám o ňom knihu aj teraz ako zomrel som čítala na internete články a mne to stačilo, neviem čo konkrétnejšie potrebuješ.

nekonecna_katastrofa
15. aug 2022

@martul Len taká malá oprava pre teba na doplnenie info: Tomko nebol jediný kardinál, aj Ján Chryzostom Korec bol kardinál.

0silvia0
15. aug 2022

Ja by som rada poznala tvoj nick🧐

vlado818
16. aug 2022

Ano aj mna napadla prva otazka preco isiel vladny special po ostaky? Preco je z mojich dani to platene?
Fakt uz mam plne zuby tych ciernoknaznikov.
Uz by mali odlucit cirkev od statu a nech si zalozia s.r.o

ckocka
16. aug 2022

@0silvia0 Ja diagnózu.

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
tayla
16. aug 2022

Mňa pobavila jedna hláška tuším na TA3, je jeho rodičia už dlho nežijú. To ako bežne 98-ročný má žijúcich rodičov 🤭😂🤣

babababka
16. aug 2022

R.I.P.:pray::rose::pray:

mpg
16. aug 2022

Keď sa niekto postupne vypracuje na kardinála, tak to nie je zato, že nič nerobil. On práveže robil, aj keď bol iný režim a mal to zakázané. Keď sa niekto pýta takúto otázku alebo čo urobil Štefánik to znamená, že nemá žiaden rozhľad, ltoto každý priemerný stredoškolák to vie.

martul
16. aug 2022

@martina1985ba si si istá, že skutek útek"? Alebo len proste si neveriacia, tak ti to nepasuje. Nepočula si lebo si nechcela, nemala záujem.
Ja som čítala, videla, stretla som sa s ním a zhovárala.

yoxinka
16. aug 2022

Ako … ja neviem, ale keď otvoríš odkaz na Wikipédii, je tam toho pomerne dosť o ňom. Pri všetkých funkciách máš odkaz, kde si tú funkciu rozklikneš, aby si vedela o čo ide. Tak buď máš problém pochopiť písaný text alebo chceš, aby sa tu kresťania dohádali s nekresťanmi a to je celý tvoj zámer. Ale teda niečo pre teba z jeho života vypichnem. Už samotný fakt, že bol jediný slovenský kardinál je niečo výnimočné, lebo to nie je taká bežná vec a nemôže sa ním stať každý Ďuro (nechcem Ďurov uraziť). K tomu, čo významné urobil, bol okrem iného prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Čo znamená, že bol šéfom štruktúry RKC, ktorá má na starosti misie po CELOM SVETE. Poznáš nejakých ďalších Slovákov, ktorí by mali takýto post? Ja si teraz rýchlo na nikoho neviem spomenúť 🤷‍♀️. A prikladám aj ten wiki link, nech si to môžeš pozrieť, lebo naozaj tam je všetko, len treba použiť dar zraku a mozog, prepojiť a dozvieš sa všetko, netreba písať na MK.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Jozef_Tomko

79viktoria79
16. aug 2022

@yoxinka aky jediný? tiez si mimo reality,skor posledný....

yoxinka
16. aug 2022

@79viktoria79
Sorry, ja som myslela, že jediný slovenský kardinál ako prefekt Kongregácie … Som to rýchlo písala. Pardon. Prečo ma urážaš? 🤷‍♀️

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
martul
16. aug 2022

Asi by sa mala uzavrieť táto diskusia. Kto chce verí, toho netreba presviedčať, kto nechce nech neverí. Každý ako chce a cíti.
Ale urážať naozaj nie je potrebné.
Majte všetci pekný deň.