Kde je najteplejšie leto, ktoré neustále hlásia?
Možno sa niekto vyzná, možno mi niekto bude vedieť vysvetliť, ako tomu rozumieť. Už roky pocuvam v médiách, aké nesmierne horúčavy mame, ako sú namerané historický najvyššie teploty - myslím na Slovensku, nielen celosvetovo. Ale ako to merajú, že najteplejšie, keď očividne toto nie je najteplejšie leto???
Neviem, ale co si pamatam, takmer vzdy po suchom lete nasledovalo leto, kedy dost prsalo. Toto sa deje aj teraz. Od detstva si pamatam, ze kazdych par rokov sa v mojej rodnej vieske na prelome jula/augusta vybrezila rieka. Minuly rok nasi nemali cim zalievat zahradu a modlili sa za kazdu kvapku dazda. Tento rok konecne naprsalo, a aj rieka, ktora tecie v blizkosti, uz konecne naplnila koryto do povodneho stavu.
Vzdy sa striedali roky, kedy bolo urody dost a kedy bolo urody menej, kedy bolo leto suche a kedy bolo az moc vlahy. Spominam si z minulosti na roky, kedy udreli mrazy v aprili/maji a pomrzli nam vsetky ovocne stromy v zahrade, pamatam si aj na to, ked nam v maji dost nasnezilo na uz takmer odkvitnute ceresne a takmer zrele jahody..
Taketo leto, ako je teraz na Slovensku, mi nepride nicim nezvycajne. To len si ludia zvykli na horucavy a sucho z poslednych rokov, preto su teraz prekvapeni.
Darmo sa tu doťahujete, počasie máme také, aké si zaslúžime...ako sa hovorí"čo sme si zasiali,to žneme"🤷🤷
Tiež byvam neďaleko Za a som rada, že sa konečne dá žiť,zem bola vysušená, nestíhali sme polievať..zrejme sme polievanie zo srandy, keď tu furt pršalo🙄 divné
Ale som si tu
všimla na koni/nie v tejto diskusii/ že zrovna tie, čo tu pištali,aby sa ochladilo,teraz pištia, že furt prší..a vlani dokonca vyschol prameň Rajčanky ,aj s celým tokom v Rajeckej doline... posledné roky sú extrémne leta s minimálnymi zrážkami na Sk.. bohužiaľ..tym čo dážď nemusia sa preto asi zdá, že prší celé leto,aj napriek tomu, že spadne pár kvapiek...
Zbytocne sa hadat, kazdy ma svoju vlastnu skusenost. V jednej dedine je prietrz mracien, ze kanalizacia nestiha a plne ulice vody a vo vedlajsej dedine v tom istom case svieti cely cas slnko. A ked sa toto stane viackrat, tak samozrejme, ze prva dedina ma nazor, ze je extremne uprsane pocasie oproti tej druhej. Ani netreba porovnavat ine geograficke casti krajiny. To nema vobec zmysel. Iste vsak je, ze nasim tento rok na jar vymrzli uplne vsetky ovocne stromy, nemaju ani jeden jediny plod. Prvykrat. Takze pre nich bola hlavne jar extremne studena v porovnani s predoslymi rokmi. Tieto statistiky si ale kazdy vie urobit na zaklade urcitych skusenosti, napriklad zahradkari. A nie iba podla toho, ze ved ja si pamatam, a takto to bolo/nebolo.
@alexandra383 inak toto je pravda, mam zname v susednych dedinach a u jednej neprsi skoro nikdy, u nas leje naopak casto.
@kamatopo no a ja na liptove neviem čo s uhorkami a veľa ludí okolo mňa.....
Treba pozerat globalne a na vykyvy, nie len teplo. Tento rok bolo v Taliansku 50 stupnov a v Irane zevraj nameraliv 66,7. Tiez boli rekordne teploty v oceanoch, masivny uhyn ryb.
Leto studene az na jednu teplotnu vlnu, zima mierna... Viem ze som raz zachytila ze v Kanade kvoli miernej zime boli premnozene klieste a bolo ich tam tolko, ze im kapali losy a ina vysoka zver. Na zakliestenie.
Tiez si vsimam ze nam tu nejako pribudaju stredomorske pavuky. Pred par rokmi tu pradiarky ani neboli, teraz je to jediny pavuk, co sa nam obcas objavy na stene. Minuly rok som mala tu cest narazit na golden orb weavera, ktoreho som predtym videla len v Chorvatsku.
Ale celkovo najvacsi problem je ocean. Ak sa uvari ocean, tak je koniec.
@maminkasisa tak prídem si kúpiť😂.
@zorkahorka podla mna sa leto este vrati. mozno v septembri zas bude necakane teplo🙈
@bublinka1426 možno už budúci týždeň
@maranco hej o tom som pisla uz vcera vecer ze sa ma postupne oteplovat.
Tak poviem Ti za mňa. Tu na Orave rozhodne nieje tento rok najhorúcejšie leto. A ani to zajtrajšie zlepšenie počasia nám to tu moc nezlepší priemer, pretože má byť cez deň okolo 16 stupňov. Dnes je 12 🙂
@bublinka1426 ano, babie leta byvaju posledne roky velmi vydarene

Globálna zmena klímy ide s oslabením golfskeho prúdu a s abnormalnym jet stream zo severu, v praxi to znamená pre strednú Európu, že sa určité počasie dlhšie drží. Pred 15 rokmi si pamätáme ako bolo 3 dni horuco, potom 3 dni pršalo a tak dookola, teraz tak 2-3 týždne. Navyše sa prúdenie v strednej Európe určitým spôsobom (nepamätám presne) zoslablo a je náchylnejšie na vpady studeného vzduchu zo škandinávie: najtypickejšie na jar keď sme v maji nosili bundy. Toto bude už len častejšie, na to sa treba pripraviť. Keď nejaký žurnalista napíše najtelepši rok v histórii: berie informáciu, že priemer na celom svete, teplota oceánov atď je vyššia, ale pre konkrétny región zmena klímy môže znamenať aj ochladenie