Kde máte psíka, keď ste v práci?
Ahojte.Chcela by som sa opýtať, že kde máte psíka ak musíte byť obaja v práci.Ako to riešite?
@tomyhardy Môj muž je vyštudovaný kynológ takže má papier z univerzity, že o psoch toho vie veľa a mal psíka 14 rokov a udržiaval ho pri živote s rakovinou takže to čo píšete je trošku drzé.Polovica ľudí by sa na psa vykašľala on s ním bol úplne všade a ešte ho aj pochoval a chodil páliť sviečky.
Viem ako chodí cikať a ako to dokáže stiecť všade a všetko sa zničí a nestálo to malé peniaze.Ja nie som milionár.Keď sa vyváľa v moči a zasviní všetko tak to bude problém.Preto hľadám riešenie, že či k nemu zatiaľ niekoho nájsť alebo ho učiť na wc.Je naučený pýtať sa von.
Snažíme sa riešiť situáciu aby si zvykal pomaly aby nezažíval stres a vy my napíšete, že o psoch nič nevieme 😂😂.
Myslíte si, že my sme vedeli, že budeme pol roka doma a, že budeme mimo bytu a bude to pre neho nové prostredie??? Alebo, že budeme mať zmenený pracovný čas?
Všetko sa deje za pochodu.
Jediný problém je venčenie.Inak vie v pohode vydržať aj sám.
Trošku by sme mohli rozmýšľať kým niečo napíšete
Psík je naučený chodiť na záhradu a nie žiť v byte.Všetko je to pre neho nové.
@tomyhardy O psíka je postarané viac než o nejakého v koterci.Každý človek musí chodiť do práce a brali sme si ho keď sme do práce nechodili.Je to sociálne plemeno a také isté plemeno mal môj muž aj predtým.Počas dospievania psíka bol doma a psík sa časom naučil byť aj sám.
Potrebujeme však niekoho k nemu alebo toaletu pretože raz sme v práci 8 hodín a raz 11 + cesta domov.
Hlavne ten víkend sme obaja preč.
Nehovorte mi, že každý kto má psíka sú vždy všetci doma.Pýtam sa ako to riešili ľudia keď sa psík ešte len učil byť sám.
A bavíme sa tu o možno 6 dňoch v mesiaci 🤷 a nie celom.
Ja radšej niekomu zaplatím alebo ho naučím na ten záchod, ale ja si osobne myslím, že sa ten psík trápi ak sa nemôže vyprázdniť.
Ani jeden nemáme skúsenosť so šteniatkom ktoré musí byť samé tak ma zaujímalo ako to riešili iní.
Môj psík mal prístup do domu a počas dňa bol vonku pretože potrebuje behať.Takže ho netrebalo učiť nič čo sa venčenia týka a v noci spal.
Mužov psík bol odmalička s ním a vždy bol s ním buď on alebo rodičia takže to vychádzalo tak, že toto obdobie neudržania preskočili.
A áno nechcem aby mi moč stiekol pod policu keď ju potom môžem rovno vyhodiť.Neviem čo je na tom zvláštne keď sa mi psík pekne pýta von a keď sa ešte pocikával tak som to vedela rýchlo zmyť.To bolo niečo úplne iné.
Príde mi normálne hľadať riešenia aby sa psík netrápil a aby sa zbytočne nezničil nábytok.
To je asi taký názor ako nechať dieťa čmárať po stene lebo je to dieťa a viac mi záleží na byte ako na dieťati 🤷.
Keby mi na ňom nezáležalo tak by som ho hneď nechávala všade samého a bolo by mi jedno, že ako sa cíti.Pocikal by sa tak by sa pocikal a možno by sa pocikával zo stresu.Nechcem mu naložiť stres hneď na začiatku.Nič, nič, nič a zrazu 8 hodín ostaň sám.
Normálne doma v byte. Rodičia rovnako. Krásne sa naučila. Teraz som síce na RD. Ale keď som pracovala, o 6tej som šla z domu. Okolo 16:15 som sa vrátila a išli sme von. Treba psovi len v rámci prechádzky venovať dostatok času, aby vybil energiu. Na doma vymyslieť, čím sa zabaví. Pes pri správnej miere aktivity väčšinu dňa prespí. Vidím to teraz, keď sme doma. Vyvenčí sa, príde domov a neviem, že mám psa. A čo píšeš, že nechceš mať zničený nábytok. To sa proste sem tam stane. Tak ako síce nenechám syna kresliť po stene, no aj tak sa mu podarilo urobiť na stenu čiaru. My tomu hovoríme nutné straty 😂
Ak je to naozaj len 6 dni v mesiaci, riesila by som to zatial psou skolkou ci hotelom. Ja som z okolia BA a viem, ze v napr. v Zalesi je hotel pre psov a na den sa plati 16 eur - v sezone, teda letne a zimne prazdniny. Pocas roka je to okolo 13 eur na den. Neviem, ako sa pohybuju ceny na vychode, ale hadam to nebude az taky rozdiel. Inak, my mame dospeleho psa weimara, tiez ma okolo 40 kg a ak je sam, jednoducho ten cas len prespi. Pokojne aj viac ako 8 hodin. Inak ale, ak ma 5 mesiacov a nevydrzi 2-3 hodinky bez toho, aby urobil potrebu, trosku by som mozno aj spozornela, ci nema nejake zacinajuce zdravotne problemy. V polroku uz zvycajne psiky s cistotnostou problem nemaju. Jasne, niektorym to trva do tych 8 mes., do roku, takze je to stale v norme. Ale ja by som mozno spozornela - aspon ohladne stravy, ak pisete, ze aj zvracal, zdrave stena nema preco vracat. A tiez - urcite ho privykat postupne na stale dlhsi cas, kedy je sam. Ak viete, ze bez problemov vydrzi 2 hodinky, nabuduce ho cielene nechajte sameho 2,5 hodiny, a tak to postupne predlzovat.
neuc si hona zachod... vies ako ti to bude smrdiet v byte? od 40kg psa? ako ho to potom oducis? to mas ako naucim si psa ze bude chodit na zachod 10x za den a ked bude mat 3-6-10r rozhodnem sa to oducit. Teraz je maly, teraz ho cvic aby vydzal. Bohuzial, mas psa, kadeco vam moze znicit aj ked budete doma. S tym neurobis nic. Ako ti ale hnici nabytok? ak urobi mlaku na podlahu, to hadam vies umyt...
Ostatne je o tom ako ho unavis, male stena ziadne dlhe prechadzky, kvoli klbom, ale treba sa mu venovat, cvicit, povely .. a on ti prespi cely den. Rano si na neho treba urobit cas a okrem vycikania, vykakania ho potrapit trochu a fakt ti cely den prespi. Kvoli par dnom v mesiaci neurobte takuto chybu. Moji rodicia si psa zle naucili, a nakoniec ho po 2r dali prec, lebo to nezvladali.. nechapali, ze ked psa naucia 3x za noc ist von, on sa bude pytat. Pravidelnost, rpesne casy... odjakziva mame doma a v rodine psov a ziadny nema problem. Ani moj domovy pes ak ostane vnutri sam 12-14h - neurobi mi doma nic, proste vie ze nesmie, pride domov, ide von, pride z vonku, dostane jest a este pred spanim vecer ho raz vyvencim a vydzi do rana... A tvoj priatel so skusenostami by to teda mal vediet ;)
@cocolino234 5€ na hodinu je veľa.Viac než 200€ platiť niekomu cudziemu keď môžem dať o 100vku menej vlastnej rodine a zarobí viac než na nejakej brígade kde bude častejšie.
To rovno môžem platiť svokre.
Je u svokry pretože nás zo dňa na deň povolali do práce.Nech si zvyká najprv, že je bez nás.Všetko postupne.
Nemali sme ho ako učiť.Veď bol zákaz vychádzania.Museli sme byť doma.Kontrolovali policajti každého kto bol vonku a prečo je vonku.Nedalo sa ísť nikam.Hodinu kým sme prišli z obchodu vydržal.
Normálny režim nastal až teraz.Je iné ak sa dá niekam odísť a je iné ak človek nemôže výjsť nikam.
@durianka1973 Áno teraz začíname postupne, že odídeme všetci a uvidíme, že ako to zvládne.Na východe to určite vychádza lacnejšie na deň než nejaká študentka za 5€ na hodinu len som dnes pozerala a najbližší hotel je v inom meste.
Musíme ísť na to postupne a postupne ten čas predlžovať.
On zvracal aj hnačkoval lebo mu susedia podávali jedlo ktoré mu dávať nemali.Upozornila som ich na to, že má svoju stravu, že je na diéte.Dostal infúzie, injekcie odvtedy je to v poriadku.
On sa možno pýta tak často von lebo vie, že keď niečo naznačí tak sa zdvihneme a ideme a ak nie tak sa pociká.Keď sme mali podložky išiel pekne na ňu.
Je schopný sa vycikať a o 30 minút mu treba kakať.A to s ním chodíme von na hodinu.
@durianka1973 A samozrejme som najprv nevedela, že z čoho je mu zle, ale potom som ho videla behať s kosťou a susedia sa priznali.
Doma, ako byvame sice v dome, tak to nie je taky problem, aby nas pockal na zahrade 🙂 Ale ked bol maly, boli sme s nim asi 3 tyzdne doma. Zvykali sme ho na klietku, ale to vobec pre neho nebolo a mal z nej doslova paniku a tak sme mu spravili jeho miesto v kupelni, tam proste nemal nejak co znicit. Zatvarali sme ho tam postupne na par hodin, az vydrzal aj tych 8. Ked trocha porastol, normalne sme ho potom nechali vonku
@simca06022011 On to vie, ale ako som už písala teraz je všetko chaotické a to čo sme ho mohli už naučiť ho musíme učiť teraz.Keď mal psíka tak v 5 mesiacoch nebol sám.
Za normálnych okolností by sme boli v práci a on by si musel zvykať, ale má 5 mesiacov a nemali sme kam odísť kedže sa nedalo.
Ja sa nebojím cikania ako takého veď sa mi pocikal miliónkrát, ale vždy si vyberie také top miesto kde to stečie pod lavice, police a keď to tam zaschne tak neviem, že či nebude smrdieť celý byt.Keď sa pocikal tak som to pozmývala.
On sa úplne inak správa tam kde vyrastal od začiatku a úplne inak pri svokre.
Už sa ani nepocikával, chodil pekne ku dverám a teraz môžeme len hádať, že čo chce.
My už sme mali odsledované čo robí, ako sa tvári.
Aj prespal niekoľko hodín cez deň.Teraz nespí.
Ja som s ním chodila na dlhšiu prechádzku a aj sa vybehal čo sa v meste nedá.Tu je iný svet.Socializuje sa veď ľudí veľmi nevidel ani psov.
No, susedia veru vedia spravit medvediu sluzbu. My mame rodinny dom (ale psa mame dnu) a nam boli susedia schopni prehodit cez plot kosti - lebo asi si mysleli, ze mu nedavame jest alebo co... Vzdy, ked sme ho isli pustit na zahradu, museli sme najprv skontrolovat okolie branicky a plota. Ak je teda zdravy, on si postupne zvykne. Este je malicky. Len ho treba postupne privykat, a to, ako pisete, robite. Nas pes bol pocas stenacieho veku s nami (mali sme stastie, ze to tak vyslo), tiez sme ho postupne nechavali dlhsie a dlhsie a do roka si pekne zvykol. Naucil sa, ze aj ked sme dlhsie prec, prideme. A teraz, ako som aj pisala, ten cas len prespi.
@cocolino234 cez 200€ to vychádza mesačne.
A to sa naozaj jedná možno o 6 dní a niekedy len 4 niekedy len o 2.Niekedy musíme pracovať aj cez týždeň naraz, ale to sa nestáva často možno raz/dvakrát do mesiaca a víkendy máme buď 1 alebo 2 spoločné.
Mne príde 50€ na deň veľa aj to pochybujem, že má nejaká študentka toľko času byť so psíkom 8/11 hodín s cestou 9/12 hodín.
@durianka1973 Áno on sa naučí on vníma čas tým čo cíti len ma tak zaujímalo, že či každého čakali doma kopečky čokoládové a mláčky.
Neviem či to pre neho nebude guláš.Každý deň iný.
Raz bude doma muž raz ja potom obaja potom nikto.
Doteraz bol celé dni s nami.
@durianka1973 Ja som im povedala, že mi celé noci hnačkuje a má diétu a oni, že však toto mu pomôže 🤦.My nespíme, varím mu ryžu na to aby zase niečo zožral.Samozrejme nebol apatický, ale kopčeky skončili vždy na koberci v noci.
Drahé lieky aby sme mu pomohli a nakoniec sme zistili, že už by mu pomohli ajtak len infúzie lebo niečo mu veľmi uškodilo.
A na prechádzke mu jeden pán chcel dať čokoládovú piškótu a tiež mudroval, že jeho pes je všetko 🤦.
A ešte by som chcela dodať, že psík sa nachádzal v úplne inom prostredí a to považuje za svoj domov takže potrebuje čas aby pochopil, že kde sa nachádza a kde sa ako chodí vonku.
@cocolino234 Tak len mne je to k ničomu keď mi ho vyvenčí keď už bude kňučať a popišá sa chápeš.
Iné by bolo keby mal režim a viem, že o 6 napríklad pôjde von.
Zatiaľ sme sa riadili tým, že nám to naznačil.
Neviem ešte ani aký pracovný čas bude normálny lebo nám sa všetko menilo aby som vedela, že kedy približne jeden z nás príde aby sme mu nastavili režim a na víkendy či chcem či nechcem asi bude niekoho potrebovať vtedy robíme najdlhšie.
Oni, tie psiky su uzasne a vedia sa prisposobit aj meniacemu sa rezimu. Nas presne vie odhadnut, aky vzorec dna nastane uz podla toho, ako sa rano hybeme v kupelni a v kuchyni 🙂 Proste si to odhadne - aha, teraz odviezla deti do skoly, takze potom pride a pojde so mnou von ona. A teraz jedno z deti zostalo doma (chore), takze ide so mnou von panko. Alebo - bol som vonku skoro rano, tak to asi vsetci odchadzaju z domu na dlhsie a budem sam doma a vtedy naozaj zalezie sam do pelechu a viac sa o nas nestara 🙂 Nebojte sa toho, ze sa mu bude menit rezim, on si to odhadne, ked si teda zvykne, ze tam u Vas je uz naozaj doma.
A s tou cistotnostou, verim Vam, ze je to niekedy unavne. My sme mali stastie, ze ked k nam psik prisiel, bolo leto, mali sme cele dni otvorene terasove dvere a uz ako malicky proste vysiel sam na travu von, ked mu cosi trebalo. Ak sa nieco stalo dnu (bolo to asi raz), vylozili sme ho vonku, aby videl, ze sa to robi tam. Tie podlozky su niekedy dvojsecne pri velkom plemene. Ked bude vacsi, pri takom velkom cikanci sa nemusi vsetok moc dostat len na podlozku. Kym ste s nim doma, radsej s nim chodte vzdy von, ked vidite, ze mu treba (co aj robite, viem) - on si musi zvyknut, ze sa cika a kaka len vonku. Ak ho nechavate doma sameho, ja by som ho na zaciatku zavrela do nejakej miestnosti, kde az tolko skody neurobi (chodba, kupelna), samozrejme s pelieskom a s vodou. Zdravy psik sa postupne cistotnosti urcite nauci. My sme totiz mali predtym psika (zil len rok), ktory velmi vela cikal a maval hnacky, bolo to velmi namahave pre vsetkych. Nakoniec sa zistilo, ze mal fatalne ochorenie pecene - to v ziadnom pripade nemusi byt vobec Vas pripad. Len som chcela vysvetlit, preco zdoraznujem stale to zdravie.
Ja nerozumiem celej tejto diskusii... mas priatela s vet/kynologickym vzdelanim, psa ste planovali, dotrepali ste si 40kg plemeno do 1,5i bytu, nemas tam vytoverene miesto kde bude izolovany, kym sa nauci vsetkemu? ako ste to planovali? ze zrazu bum bac on sa vsetko nauci, bude to vediet, nic sa vam nablizsich 15r nezmeni v planoch? k tomu mu budete v priebehu par mesiacov menit miesto pobytu, rezim? Nuz musite vydrzat.
ja ti poradim jednu vec: oddel mu v byte miesto izolovane. Daj z tade docasne do ... prec... lavicky, policky a vsetko o co sa bojis, a nauc ho ze bude tam /ak treba, obchody su otvorene, kup si nejake dosky a oproste mu to odhradte, stalo nas to par eur, chvilu bojove podmienky okolo ohrady chodit, ale velmi efektivne to bolo/. neviem co ste 5 m robili, ale nieco velmi zle, lebo moj pes bol do mesiaca nauceny kde a kedy sa cika. Ako nejdem tu celu procesiu opisovat, u vas to bolo ovplynvnene aj zdravotnymi problemami, ale proste cele to mate divne... pes je v niektorych veciach horsi ako dieta, bude takyto na vas odkazany cely svoj zivot. Ako je mozne ze vam niekto krmi stena a vy to neviete?? v zivote sa mi nikdy nestalo, ze by mu niekto nieco daval, a uz vobec nie aby som nezasiahla ak niekde najde kosti (a to u nas veru najde, kedze tu bezne su kadejake zdochliny) a nechala ho to zozrat. Ved pises ze ste s nim boli doma cely cas, nemohol si zvykat byt sam atd atd. tak to nevidis ze ti ho susedia krmili a z toho hnackoval? Raz by mi hodila suseda kosti cez plot, tak jej ich nadzgam do toho sprosteho krku, o tom, ze by pekne platila veterinara ani nehovorim...
Ak potrebujes poriesit len par dni, poznala som jednu pani, ktora chodila vecit psy. Mala od danej domacnosti kluce, odomkla si, vyvencila psa cca hodinku az dve a zase psa vratila domov a zamkla. Platili jej len za cas straveny so psom, nie za cely den. Druha moznost je psia skolka. A tretia moznost je vidit v tieto dni lsa ku svokre. Kamoska mala psa 10 rokov a kazdy pracovny den ho rano odviezla k svokre a poobede si ho vyzdvihla. Svokra bola stastna, ze moze byt uzitocna (dochodkyna) a ked psik zomrel, znasala to horsie ako kamoska, ktorej pes patril. A to bol bernsky salasnicky pes, cize tiez riadne velky a tazky.
a neda sa mu v byte oddelit priestor, kde nema co znicit a ani zateceny moc nic neznici? My mame napr. v kuchyni a chodbe dlazbu, tam nebol problem, ak sa stena pocikalo. V obyvacke na parketach by to uz problem bol, ak by tam mlacka ostala niekolko hodin.
Znama mala zas psika nauceneho tak, ze ak mu bolo treba, kym bol sam, isiel sa vyspinit do sprchoveho kutu. Tam to len potom zmyla.
Kazdopadne, nech zacnes ucit cokolvek, nenauci sa to zo dna na den. Ono nie je problem ani naucit psa v byte na klietku. Len si neviem predstavit klietku pre 40kg psa v malom byte a ani to, ze by v nej mal byt az tak dlhy cas.
to tak s tymi psami mne by napr vadilo kebyze mi segra spravi program 6 x do mesiaca vencit psa, nemam k tomu vztah ...

@canany My sme až z východu :D.
Presne tak rozmýšľam, že buď študentku alebo nejakú staršiu pani.
Existuje stránka kde sú študentky, ale pýtajú si 5€ len za hodinu a to mi príde veľa kedže pochybujem, že by s ním bola celý deň a dať cez 50€ len za deň.
To ma lacnejšie výjde ten hotel asi pre psíkov.