icon

Kde nájsť dobré zdroje o bývalom režime?

kavenkaa
12. okt 2024

Ahojte, neviete mi poradiť nejakú dobrú knihu alebo dokument, prípadne aj film o bývalom režime? Alebo nejakú expozíciu na SK/ČR? Ďakujem

pribinak
12. okt 2024

@kavenkaa post bellum, máš tam výpovede ľudí, ktorí žili počas komaca

kaktusik007
12. okt 2024

@kavenkaa a co takto web - ustav pamati naroda?

viestta
12. okt 2024

Filmy Učiteľka, Občiansky prukaz

pribinak
12. okt 2024

@viestta alebo aj teraz nový film Vlny

oli18
12. okt 2024

@kavenkaa a co tak vlastni rodicia?

kavenkaa
autor
12. okt 2024

Ďakujem všetkým. Zdroj nemal byť pre mňa, to som zabudla napísať. Post Bellum mi veľmi pomohlo, ďakujem, presne takéto niečo som hľadala, vysvetľované v kontexte dnešnej doby.

@oli18, žiaľ, nie každý má to šťastie, že sa môže porozprávať so svojími rodičmi.

akinomel
13. okt 2024

@kavenkaa v Košiciach je Múzeum obetí komunizmu, ak by ste niekedy do Košíc zavítali.

jaja195
13. okt 2024

@kavenkaa veľmi dobrý seriál Vyprávěj
Mapuje život jednej rodiny cca medzi rokmi 1965 az 2005.

bloger
13. okt 2024

@kavenkaa Nech sa páči. Tu sa dočítaš čo si dovolili a ako ubližovali aj Cirkvi. https://obchod.aktuality.sk/jedna-svieca-staci

tilly
13. okt 2024

@viestta aj seriál vypravej

katulienkax
13. okt 2024

@bloger no ale zverstva co robila cirkev v minulosti a sucasnosti by bolo tiez vhodne precitat, mozno preto sa chcel rezim cirkvi zbavit

bloger
13. okt 2024

@katulienkax A tie mníšky aké zverstvá konkrétne páchali? Ničím sa neprevinili.

viestta
13. okt 2024

@bloger nepopieram, ze cirkev sa do Marxisticko-leninskej koncepcie nehodila, ale povedzme si pravdu, cirkev ako taka, tiez nema ruky ciste. A ano, aj mnisky nie vzdy mali ciste ruky. Staci si zistit co sa dialo v cirkevnych sirotcincoch.

slovakboy
13. okt 2024

@bloger no mníšky neboli vždy také aké sú teraz. Teraz tam idú ľudia, ktorí tam patria, vtedy šli do cirkvi ľudia kvôli moci. Tak ako je to stále. Ale mníšske rády si nezslúžili tie svinstvá, čo im komunisti urobili.

bloger
13. okt 2024

Dobre ešte by som poradil autora František Neupauer. On vie naozaj pútavo hovoriť a písať.

mnamko
15. okt 2024

@bloger nie? Ako tyrali deti v sirotinciach

bloger
15. okt 2024

@mnamko Robili to tie o ktorých sa píše v knihe? Zvláštne, že každý povie len Cirkev zneužíva deti. Tá zlá Cirkev. To, že koľkokrát vlastný rodič napríklad otec zneužíva dieťa to sa prehliada. V rodinách sa také zverstvá nedejú. To iba v Cirkvi všetko. A potom zrazu čo na to Cirkev? Odsúdia to. Tak isto ako tieto zločiny a prehrešky jednotlivcov pomenúvajú a snažia sa o vyšetrenie toho celého. Len dobre vieš, že všetko záleží od dôkazov a obete sa často prihlásia neskoro. Musíš vidieť aj súvislosti.

annm81
15. okt 2024

@bloger Čo sú tie tvoje súvislosti? Napr. keď otec rodiny zneužíva jedno dieťa, matka to vie a keď sa o to začnú zaujímať úrady, matka urobí všetko pre to, aby to ututlala a radšej otcovi podstrčí ich druhé dieťa? Lebo pokiaľ ide o cirkev a sexuálne zneužívanie detí (a vlastne nielen detí a nielen sexuálne), tak to vyššie je presná analógia.

viestta
15. okt 2024

@bloger a preto potrebujeme v skolach vychovu o rodicovstve a sexualite aby deti vedeli, ze su veci, ktore su nepripustne a je uplne jedno ci ich robi otec, stryko, sused, ucitel, trener alebo hoc aj knaz.
A skus si najst informacie o tom co sa dialo napriklad v Irsku v "domoch pre padle dievcata" rovnoko ako to co sa dialo v sirotincoch kdekolvek po svete. Nie, cirkev ako institucia nema ani ciese ruky, ani nema ciste svedomie co sa riesenia tychto nalezitosti tyka, pretoze roky rokuce sa to zametalo pod koberec, dodnes sa zameta (mame nie celkom stary pripad zo severu Slovenska) a malokedy sa to dostane az pred civilne sudy, lebo cirkev prehresky svojich duchovnych riesi podla kanonickeho prava a aj ked je o nejakych veciach informovana, neriesi to v trestno-pravnej rovine ale po svojej linke "upratanim" priestupcov niekde do ustrania, kde v konecnom dosledku mozu pokracovat.
Cirkev ako institucia nie je obet.

bloger
16. okt 2024

@viestta Nepotrebujem si nič také zisťovať. Ja nepopieram, že sa stali veci ktoré opisuješ. Tu sa bavíme o kňazoch a rehoľných sestrách ktoré sa ničím neprevinili. Ako im komunistický režim ubližoval. Bohu žiaľ aj ľudom ale tí to zlé vytesňujú. Pekne o tom hovorí aj brožúrka Za komunizmu nám bolo lepšie. Vieš ty si silne zaujatá proti Cirkvi. Poviem ti však jednu vec. Ak si bola pokrstená patríš do nej aj ty. Môžeš ju odmietať a posudzovať ale tvoríš ju tiež. A porozmýšľaj či ty máš čisté ruky a svedomie. Teda či si nikdy nikomu neublížila. Lebo dá sa aj slovom ublížiť.

bloger
16. okt 2024

@annm81 Hovorím o súvislostiach s nahlásením trestného činu po roku napríklad. Ak by si rozumela problematike v tejto oblasti vedela by si, že šanca na vypátranie páchateľa je takmer nulová.

annm81
16. okt 2024

@bloger Nie, ty hovoríš o tom, ako sa cirkev snaží niečo vyšetrovať. Nie, nesnaží a nikdy sa nesnažila. Naopak, ešte aj tam, kde boli dôkazy, sa snažila veci zametať pod koberec a čo je ešte horšie, vedome zneužívanie detí podporovala tým, že kňazov namiesto zbavenia ich funkcie presunula len niekde inde, kde dostal nové "mäsko".

viestta
16. okt 2024

@bloger jedno ti mozem povedat naisto, voci cirkvi nie som zaujata, len poznam jej dejiny. Staci ak si v kniznici pozicias Dejiny papezstva a (mozno) pochopis, ze cirkev ako institcia (nie veriaci an blok) je poznacena takymi vecami, ze jeden sa nestaci cudovat co vsetko dokazali robit niektori cirkevni hodnostari. Ked sa ti do kniznice chodit nechce, tak si na internete vyhladaj co to o rode Borgiovcov a ich posobeni vo Vatikane.
A ja som nikde nespochybnovala to, ze komunisticky rezim bojoval proti cirkvi ako takej, jej materialisticka filozofia vieru ako taku popierala a vtedajsia moc ju systematicky potierala. Akymkolvek sposobom bojovala proti nabozenstvam, nielen katolikom.

viestta
16. okt 2024

@bloger zneuzivanie sa da dokazat aj po rokoch, lenze castokrat je to zlozite, pretoze cirkev pochybenia svojich hodnostarov systematicky popiera a riesenie je len take, ze toho, kto pacha trestnu cinnost "odlozia" niekde inde. Druha vec je ta, ze povedomie obeti o tom, ze boli obtazovane sa ukaze po rokoch, ked uz maju dostatok informacii a ked sa pokusaju svoje traumy z detstva riesit. Ja som nepocula este o pripade, ze by vyssi cirkevny hodnostar ak sa dozvedel o mravnych prehreskoch svojho podriadeneho na neho podal trestne oznamenie aby bol rieseny v civilnom trestnom konani, ale takeho cloveka len niekde upracu. Ked sa nieco prevali na verejnost a zacne sa aj trestne stihanie, tak tiez nie su ochotni zaujat jednoznacne stanovisko a vystavit zastupcu cirkvi trestnemu stihaniu. Ziadna ina institucia tak nekryje pachatelov sexalnych trestnych cinov ako cirkev. Keby sa take nieco prevalilo v skolstve, tak ucitel si ani netukne. Ked sa to prevali na knaza, tak ho len presunu na inu farnost.