icon

Kde sa dá kúpiť ojazdené vozidlo?

alen99
17. sep 2021

Ahojte,
prosím Vás, poraďte mi, kde sa dá kúpiť ojazdené vozidlo.

marci987
17. sep 2021

Bazos

sissy27
17. sep 2021

@alen99 to sa pýtaš vážne? 🧐 počula si už niekedy o autobazároch? Lebo presne tam sa dajú kúpiť ojazdené autá. A aj cez internet, stačí zadať do googlu “autobazár”. Najlepšie sa vyhľadáva cez autobazar.eu

alen99
autor
17. sep 2021

@sissy27 áno, ale ako náhle zadám do google kúpim auto vyhodí mi AAAAUTO a po poslednej skúsenosti by som si tam nekúpila ani rohože do auta... rozkliknem inú stránku, kliknem na vozidlo a zas ma len prepojí na áčko... tak som sa chcela opýtať na Vaše skúsenosti, kde zvyknete kupovať auto..

sissy27
17. sep 2021

@alen99 tak nedávaj do googlu “kupim auto” ale “autobazar”. Alebo zdvihni zadok a choď obehať autobazáre u vás v okolí, najlepšie s nejakým automechanikom alebo niekým, kto tomu aspoň trochu rozumie. Na fb je milion predajných skupín, bazos.sk, autobazar.sk, autobazar.eu…
Ja neviem, ale asi si postavím biznis na kurze “ako používať google” 🙄

elenka.k
18. sep 2021

@alen99 na tejto autobazár sa dá odkliknúť, že si nepraješ ponuky od AAA... 😉 Bazoš je tiež fajn stránka 👍

alen99
autor
18. sep 2021

Dobre baby ďakujem 🙂

janne318
18. sep 2021

Nekupovala by som auto z autobazáru. Bez ohľadu na to, či AAA Auto alebo niečo iné. To by musela byť fakt mimoriadna náhoda a šťastie na dobrý technický stav a tomu zodpovedajúcu cenu. Lenže také autá sú už zväčša vopred "odložené" pre konkrétnych ľudí. Taktiež na sprostredkovateľov a výkupcov vystupujúcich ako fyzické osoby na bazoši si treba dať pozor. Každopádne by som si najprv nechala auto pozrieť mechanikom.

evkao
18. sep 2021

@janne318 a kde presne by si teda hladala auto? ak nie na autobazaroch (myslim konkretne autobazar.eu, kde inzeruju fyzicke osoby)

janne318
18. sep 2021

@evkao kľudne aj na inzertných portáloch. Len keď rozkliknem inzerát a vidím, že dotyčný tam má dalších 9 áut, a podľa fotiek ich nájdem ďalších 20 fotených na tom istom pozadí (resp. na rovnakom mieste), inzerujúcich pod inými menami prípadne nickmi, asi sotva to bude občan predávajúci svoj ojazdený voz. 🙄🤔 Ja a priori netvrdím, že sa u takýchto handliarov nenájdu aj slušné kusy a aj seriózni predajcovia. Tých je ale žiaľ ako šafránu, preto by obozretnosť mala byť na mieste.

janne318
Autor odpoveď zmazal
janne318
18. sep 2021

V súvislosti s témou a odpoveďou pre @evkao si dovolím dať do pozornosti ešte jednu vec. NIKDY by som nekúpila auto od predajcu, ktorý vám predloží zmluvu v znení "predávajúci vyhlasuje, že technický stav vozidla zodpovedá jeho veku a počtu najazdených kilometrov", s klauzulou "kupujúci kupuje vec tak, ako stojí a leží". Keby bolo to auto aj posiate diamantmi a voňalo novotou - NIE!!! Koľko bežných ľudí vie, čo táto klauzula znamená? Tak len pre info - pre tých, ktorí to nevedia - kúpiť vec "tak ako stojí a leží" znamená, že predávajúci sa tým zbavuje zodpovednosti za prípadné vady. Otvorene priznávam - nie som právnik a tiež som to nevedla, kým mi to nebolo vysvetlené. Faktom je, že písomná kúpna zmluva vyvoláva u väčšiny ľudí pocit istoty a dôvery. Poviete si: "keď mi predajca dáva písomnú zmluvu so všetkými údajmi, nebude to predsa žiadna černota a on určite nie je podvodník". Nebojte sa, takíto kšeftári to dobre vedia. Nemajú problém predať vrak, ktorý sa vám rozsype ešte cestou domov a ďalej sa tváriť, že "akože čo by ste za tie peniaze chceli? Kúpili ste predsa ojazdené auto!". Česť výnimkám.

janba
18. sep 2021

bazos, autobazar.sk,autobazar.eu

elenka.k
19. sep 2021

@janne318 nemáš, pravdu, že ho hneď je nejaký podvodník, to sa píše normálne do zmluvy, si predstav že niekto kúpi auto, spraví škodu na ňou, niečo pokazí .... a čo je na vine predávajúci?? Auto sa skúša, preveruje, skúšobná jazda a tak....

janne318
20. sep 2021

@elenka.k @elenka.k prepáč, ale nesúhlasím s Tebou. Určite nie je normálne, keď sa niekto zbavuje zodpovednosti za vady veci, ktorú predáva. Pokiaľ sa na aute niečo pokazí, je vecou ďalšieho dokazovania a úlohou znalca zistiť, či túto konkrétnu vadu mal a mohol predávajúci predvídať alebo o nej vedieť, alebo nie. A taktiež netvrdím, že sú všetci predajcovia podvodníci (čítaj s porozumením). Tvrdím, že tých poctivých a serióznych je podstatne menej. A len na doplnenie - pokiaľ ide o skúšobnú jazdu a obhliadku vozidla - nie všetky závady sa dajú odhaliť za 10 minút. To má môj mechanik rozoberať každé jedno auto, aby zistil, čo je v akom stave? Otvárať motor, aby zistil, či napríklad boli menené rozvody? Keď predajca tvrdí, že boli - a keď po 1000 km prdnú a zistíš, že neboli - poďakuješ sa mu za odrb aj za zmluvu, v ktorej sa prezieravo (s prepáčením) vychcálek zbavil zodpovednosti?

elenka.k
21. sep 2021

@janne318 samozrejme, že niečo aj vyplýva zo zákona - ochrana atď.. máš pravdu, že sa za 10 min. nedá toho zistiť veľa, ale základné - jazdné - veci hej a to je dôležité, jasné že mechanik neotvorí - nerozobere motor, ale vie posúdiť zvuk motoru, rapčanie, trenie, klepanie, búchanie a to isté z podvozkom, kolesá do strán .... a zase ak kupujúci nie je si istý, žeby sám nezvládol tých 10 min. skúšania auta, tak si berie so sebou kto sa do toho vyzná a komu verí - myslím, že hneď zistí, že pri brzdení trasie s pedálom - to sú už brzdné doštičky, klepanie vzadu pri kolesách - tlmiče, čep .... Apropo, ak predávajúci sa bude kontrole mechanika vyhýbať, jasne, že tu je už niečo nekalé.
Také vety ako: všetky chyby boli kupujúcemu povedané .... bol nimi oboznámený
/ kupujúci môže žiadať aj o ich vypísanie do zmluvy / Olej by sa aj tak mal vymeniť, bez ohľadu, či predávajúci povie, že menil, pre svoje bezpečie, a či menil remeň - to má napísané v tej knižke, ak nemá technickú knižku, tak kupujúci mu to môže veriť alebo nie, ak sa niečo stane - kupujúci si môže nárokovať buď za opravu alebo vrátenie peňazí - bez ohľadu tej hnusnej napísanej vety. Ďalší problém je km - ale to sa dá tiež v pohode zistiť overiť cez VINko. Aj to sa píše v zmluve, ten kto kupuje ojazdené auto, musí brať do úvahy, že nie je nové a môže sa stať kadečo - náhoda je blbec - ako sa vraví.
Nakoniec máš pravdu, .... ale je to už všetko na kupujúcom, ako sa rozhodne, či sa rozhodne o kúpu. Je to o ľuďoch - ako píšeš - o morálke .... ľudskosti .... a čo ja viem ešte o čom.

janne318
21. sep 2021

@elenka.k neviem, či si úplne rozumieme. To je práve ten výdrb - že keď je v zmluve doslovne uvedené, že "kupujúci kupuje vec tak ako stojí a leží", nemôže si kupujúci nárokovať nič. Ani opravu, ani vrátenie peňazí, ani zľavu z kúpnej ceny.
Example...
https://www.akmv.sk/predaj-veci-ako-stoji-a-lez...

elenka.k
21. sep 2021

@janne318 už mi daj s tým pokoj, chápem, že je to výdrb, ale ..............................................
je jasné, že predávajúci si napíše do zmluvy, že neposkytuje žiadnu záruku na predmetné vozidlo , so všetkým bol kupujúci oboznámený .... a je to na kupujúcom, či vezme alebo odstúpi. Či si bude nárokovať, aby tam bolo napísané aj niečo, čo by ho chránilo a tak. Stále je to riziko. Je to o ľudskosti.
Každá zmluva musí obsahovať - v zmysle ustanovení § 409 a násl. Obchodného zákonníka - to je jasné.

beatta7
21. sep 2021

vsetko zalezi od toho, ako je postavena zmluva su rozne formy so skrytymi vadami a podobne, takze na to si treba davat pozor

elenka.k
21. sep 2021

@janne318 ozaj ak predávajúci dá podpísať takúto zmluvu kupujúcemu a on ju podpíše, tak je hlupák a áno máš pravdu, že je vidieť v tom nekalé veci zo strany predávajúceho.