Kde sa dá žiť jednoduchší život na Slovensku?
Ahojte,
neviem, ci spravne naformulujem to, co sa chcem spytat, ale pokusim sa 🙂 S manzelom uz dlhsie zvazujeme taky "jednoduchsi", skromnejsi zivot. Oboch nas fascinuje aj myslienka komunitneho byvania, ale zaclenit sa do uz dlhsie fungujucej komunity nie je jednoduche a ani najst viacero rodin s podobnymi hodnotami, ktore by zdielalo tuto viziu. Preto sme zacali skor uvazovat nad zivotom niekde na "pololazoch", teda aj v prirode, pestovat a chovat, na druhej strane, aby deti nemali zase skolku/skolu prilis daleko, lebo nie som si ista, ci by som zvladala homeschooling s viacerymi detmi. Kedze sme obaja cely zivot prezili na zapade SR, resp. juhozapade, taha nas to viac do hor, kopcov, dalej od roviny. Lenze nepozname nikoho, kto by nam vedel poradit, kam sa popozerat po takom byvani - ci stred SR alebo Orava alebo uplne inde. Boli by sme vdacni za tipy aj na konkretne dediny, miesta. Co sa tyka prace, manzel pracuje z domu, cize by to mohla byt aj oblast, kde zrovna nie je tolko pracovnych pozicii , on potrebuje jedine pripojenie k internetu. Ja sa este x rokov do prace nedostanem, mozno max na polovicny uvazok, ale tiez skor zvazujem pracu z domu doobeda, kym by deti boli prec z domu. Cize skor je pre nas dolezite to skolstvo a zdravotnictvo. Nechceme ist uplne na samotku, skor niekam, kde by aspon v blizkosti zili tiez mlade rodiny, ze by sme vedeli vytvorit fajn vztahy aj my dospeli aj nase deti. Ja som ako dieta vyrastala so sestrou a x brstrancami a sesternicami. Nase deti toto nemaju a az moc nas uz valcuje tato doba. Radsej by sme zili skromnejsi, ale "plnsi" zivot, lebo takto nam toho strasne vela uchadza :(
Ak by ste vedeli poradit, budem vdacna 🙂
Prepáč, ale prečo si myslíš že plnší život nemôžeš žiť tam kde teraz žiješ? Čo ti v Tom bráni?
@zmrzlinka2021 vela robi prostredie, ludia naokolo...myslela som si, ze ma to po case prejde, ale po takom zivote tuzim prakticky cely zivot a skor sa to stupnuje...uz to, ze sme odisli z BA na dedinu je uzasny rozdiel, ale stale to nie je uplne ono...ano, chapem, urcite tu budu nazory typu, ze nikde nebudem spokojna a pod, ale ja, resp. my vieme, co chceme, len to miesto musime najst
@janettdamian dakujem, len FB nemam
Hrinova, detva? Popozeraj.
Uprimne? Pride mi to čudne🙊
@tncka chapem 🙂 je to asi aj o vnutornom nastaveni a to mame kazdy ine...ja sa len bojim, aby sme sa nedostali do nejakej sekty alebo pod. ...
@ukulela vdaka 🙂
@tncka vela ludi nechape, preco sme s fajn prijmom odisli z BA na zasitu dedinu a chceme viac deti, no jednoducho tak to citime...
Kysuce, Orava... Terchová , Oščadnica, - to sú dediny ktoré majú aj viac km a patria k nim aj lazy
@tncka proste vidime hodnotu a zmysel v inych veciach a tato materialisticka doba nas ubija, lebo aj na detoch sa to uz dost odzrkadluje
Och ženy prečo rozoberáte veci na ktoré sa autorka príspevku nepýta.. ona zrejme vie prečo hľadá kludnejsie miesto na život a nemusí to tu nikomu vysvetľovať že prečo a tiež že to niekomu príde čudné, to nie je jej vec.. autorka položila konkretnu otázku, chce vedieť tipy na také miesta na Slovensku.
Autorka - mňa hneď po prečítaní napadlo okolie Myjavy, viem že tam veľa ľudí nájde pokoj a nejakú chalúpku - ale osobnú skusenost nemám, to skôr len taký tip že ktorým smerom sa možno ubrať. A držím palce pri plnení svojho sna. 🙂
A komenty tipu “prečo, začo, načo” nerieš, nevysvetľuj.. ty vieš čo chceš a to je podstatné 🙂
@deti95060810 len mnohe take tie tradicne dedinky uz su strasne spopularizovane, je tam mnoho turistov...do Terchovej sme chodili ako deti kazdorocne...teraz tam chodime s nasimi detmi a neda sa to porovnat...bavila som sa na tuto temu s miestnymi, ale tiez hovorili, ze je to uz az prilis turisticka destinacia...
Oravu veľmi nie býva tam dlho zima a keď chces byť na polosamote by asi bol dosť problém s deťmi do školy skôr by som brala taký juh alebo stred Slovenska kde je normálne počasie a nájdeš aj krásnu prírodu ,treba len popozerať Google a možno nájdeš niečo vhodné pre Vás a treba sa aj deti popýtať kde by chceli ísť vieš hľadať si stále nových kamarátov nie je také jednoduché a časom predsa pôjdu na strednú školu a vo budú na internáte ja som spokojná v Bratislave mám dom aj v Toni pri Velkom Mederi, ale to je malá dedinka na juhu kde je len Maďarska škola tak tam budem bývať asi až na dôchodku
@54tinka54 si zlata, dakujem krasne 🙂 bohuzial uz je to tu nepisane pravidlo, ale zase mne ani tak nevadi vysvstlit, len ani sama to neviem uplne pomenovat...skor, ked stretnem ludi s rovnakym nastavenim, pochopia to aj bez vysvetlovania, lebo to citia tak isto...odmalicka ma fascinovala Anna zo Zeleneho domu alebo vsetky tie knihy o osidlovani Ameriky...a nedavno som napr nasla na youtube kanal Cottagefairy, tak ma to neskutocne nadchlo...ano, nezijem sama, mame male deti, treba sa
prisposobit aj tomu, ale verim, ze tuzby hlboko v nas nie su nahodou a hlavne, ked ani rokmi neslabnu
Ahoj,nemyslim si ze toto je uplne najvhodnejsie forum. My s manzelom mame podobne zmyslanie,skoda ze nemas FB,ja som si ho prave kvoli tym skupinam zalozila. Pripadne aj IG,tam su rôzni ludia po slovensku co takto ziju,pripadne skus pozriet stranku FeelTrees.
Autorka, popozeraj Kysuce. Myslim, ze to by mohla byt cesta.
@andrejka1974 ved to, chceli by sme to zrealizovat, kym su este male...a ano, uplne "najhorsi" scenar by bol ist zit tak, ked deti odrasru, ale praveze chcela by som, aby tak vyrastali
@caroline_ myslim, ze manzel FB ma kvoli praci, no nevyuziva ho aktivne...velmi sa v tom neorientujem, ale asi sa to da pozriet cez jeho profil...popytam sa ho , vdaka 🙂
Napr ja ťa chápem, aj keď osobne ma to týmto smerom neťahá, vyhovuje mi žiť v menšom meste 🙂 ale proste rozumiem tvojej túžbe, ako vravíš, každý je nejak nastavený a súhlasím, ak je to tvoj sen už dlhšie, tak si za tým choď 🙂 samozrejme v nejakom rozumnom kompromise s ohľadom na deti a ich potreby.
@drahomirrra vdaka 🙂
Autorka.. Plne ta chápem. Žijem v obci so 140 obyv, v kopcoch v Strážovských horách. Škola a škôlka v 5 km vzdialenej dedine, kde je vybavenosť celkom ok. 18 km na kazdu stranu do okresných miest a za 30 minút som v krajskom meste. Za 15 minút som na diaľnici.
Nemáme žiadnych susedov a 2500m2 svojho pozemku pri dome v intravilane, a hneď za plotom pod horou ďalší 1 hektar vlastnej lúky.
Nechýba nám nič. Mam omnoho viac, ako keď som žila v meste
Okolie Myjavy, Starej Turej, Nové Mesto nad Váhom 🙂 pri NMnV je aj lesná škôlka ak by ťa to zaujimalo. A teda veľmi rozumiem tomuto nastaveniu, tiež to tak s priateľom máme a chceme sa k tomu dopracovať časom
Skus pozriet "Zaježová"
Ak chceš napíš správu a napíšem ti par tipov v mojom okolí
Pozri zajezovske lazy a lovinka. Zajezova je dlhodobo na Slovensku centrom ľudí tsjto zmýšľajúcich, ale zároveň hneď varujú, že je to veľmi ťažký život. Lovinka je rodina ktorá tam už dlhšie takto žije, prednedávnom hľadali ďalšie rodiny ku nim, tak možno je to ešte aktuálne
@zafir01 jej, to musi byt krasne!!! Oproti BA je uz aj 1200 obyvatelov nasej dedinky malinko, ale stale to nie je ono...urcite Ti napisem, dakujem :*
@meringe70 dakujem moc za konkretne tipy :*
@nelca84 dakujem, to poznam 🙂
Ja ťa chápem. Presne po takom živote túžim... 👍 Poradiť bohužiaľ neviem, ale som rada, že sa nájdu ľudia, kt. to vnímajú rovnako. 🙃
@tarvika dakujem :*

skús na Fb komunitu -skupinu Rodové statky, tam sa združujú ľudia s takýmto naladení. Vnikajú tam komunity, zakladajú rodové statky aj osady.