Kde ste vzali nie je, nie sú, niesme?
V tomto spojenom tvare? To sa tak nepíše, viete to?
Čítali ste v živote aspoň jednu knihu? Tam by ste si to zaručene všimli.
Takže správne je:
nie je
nie sú
nie sme.
Ďakujem za pozornosť.
Áno, mám aj iné problémy 😃
@ankare 🥴
ja mám osobnostný problém s čítaním textu, v ktorom sú zle, alebo vôbec neuvedené čiarky 😀 celkovo zlá gramatika, štylistika, zlé IY íý, nominatív množného čísla okolo niektorých jedincov ani nešiel 😀
a potom mi ešte vadí tiramisu, v ktorom necítim Amaretto 😂
Dobrá téma, veľa sa človek naučí. Ale prečo aj toto musí byť anonym? 🤔😆
MŇA rozčuľuje iba- ja som neni.
Tak najskôr je a potom nakoniec nie je 🤣🤣
Aj taký modzog je výživne slovo
Moja "topka" je slovo KUS vo vyzname "trocha".. . ja neviem odkial toto prišlo ale nemôžem to citit ani v hovorenej reči, ani v pisanej..
Znacne iritujuce je aj: “Keby viem….” 😬.
super zmeneny nazov temy 🤣
By ma zaujimalo ako to v tom lekarovi vyzera🤣🤣
@oonnaganamakusai
Interpunkčné znamienka ako bodka, čiarka, bodkočiarka, otáznik, výkričník atď. sa píšu bezprostredne (bez medzery) za predchádzajúcim slovom a za sebou majú medzeru. Pri zátvorkách sa medzera vkladá pred otváraciu a za zatváraciu zátvorku.
@limoncino bozeeee, bozeeee, bozeeee....tak hovori moj svokor...sa mi nozik vo vrecku otvara...aj manzel to pouziva, ked sa pozabudne (asi ako dieta sa to naucil od otca)...a nikdy, nikdy si neodpustim ho opravit...vzdy iba zafrfle🤣🤣 zo zaciatku sa ma snazil presvedcit, ze sa to tam spodobuje, tak som mu vlozila papiere s vysvetlenym spodobovanim do ruky...po prestudovani nepovedal ani slovo, len zazeral🤣🤣🤣
@minilla nooo...podmienovaci sposob...to uz dnes asi mnohym nic nehovori...
Také klasiky, ktoré ani nesúvisia s nárečím, skôr s neučením sa (lebo som Slovák, ja tomu musím rozumieť a “zlaté pravidlo” píš ako počuješ).
Spodobovanie typu večina (väčšina), viší (vyšší), preca (predsa), céra (dcéra), kôli/koly (kvôli),…
Predpona vy-, keď niekto uplatňuje pravidlo, že čo začína na vy- musi byť tvrdé, vrátane vydieť a vysieť (vidieť, visieť).
Zamieňanie si významov odsudzovať/odcudzovať (lebo znova to spodobovanie). Podobne zamieňanie si von/vonku (samostatná kapitola).
Používanie “no” na konci vety (niekedy až ako takej vetnej vypchávky). “Však ja som mu to povedala no.”
Prevzatá forma slovies z češtiny, lebo znejú veľmi podobne a majú ten istý význam: hrajeme sa (hráme sa), spomeneme (spomenieme), … a následne analogicky prenášanie na ďalšie slovesá: pozreme (pozrieme), utreme (utrieme), odvedeme (odvedieme), upečeme (upečieme),… (neviem, ale najskôr sa tieto formy používajú v západoslovenských nárečiach, keďže sú k hranici najbližšie).
Ypsilony na konci slovies v minulom čase. Pričom tu platí pravidlo, ktoré nemá výnimku: slovesá vždy s “i” na konci. Boli, mali, išli, videli, umyli, ukryli, zabili, …
A čo vždy pobaví: keď niekoho poznám, ako zle v slovenčine píše/hovorí (a ohradí sa, že na gramatike/štylistike svet predsa nestojí), no v cudzom jazyku sa hanbí prehovoriť/niečo niekomu napísať “aby neurobil chybu” (a nemal hanbu, že niečo poplietol). A trikrát si slovo pozrie v prekladači, aby ho mal správne.
@226lenka aspoň vidíme (jazykovú) úroveň adminov.
Ja by som akceptovala nárečové slová, keď sa tak hovorí v danom regióne, tak sa človeku ani nezdá, že je to nesprávne. Horšie sú gramatické chyby, y/i, niaký a podobné
HALOOOOOOOO ADMINI, V NAZVE MA BYT "NIESU, NIESME, NIEJE" SPOLU! LEBO TO JE TO, NA CO POUKAZUJEM V TEME! VRATTE TO NASPAT. DAKUJEM VELMI PEKNE.
@banderaska29 a ešte namiesto vadí máme používať prekáža, ale komu by sa chcelo 🤭
@erikavesela v lekárovi to vyzerá tak anatomicky 😃
@nikiki29 omyl v Nitre pôjdeš na električku keď už.
Haha,admini nepochopili😂,no ale pekne,na Slovensku po slovensky😂😂😂
Tachsi...ja by som toto chcela pochopit
Co mne ostalo v ušiach…. Že čo si to povedal?
Ide byť zima…. Budeme isť von….
Moju 10r rozčuľuje keď jej poviem "poprav to" namiesto "naprav to"
S knihami to vôbec nesúvisí. Poznám doslova knihomoľov a urobia také chyby, že sa mi panenky pretáčajú. Napríklad "niejaky" 😅
@maryetta toto mi tak reže uši alebo ideme vonku. pane bože 😀
@dominikamacakova tak ale potom musia mat nejaku dysku, nie?
Ze sa im to nespoji, neulozi sa.
Ked to slovo vidim stokrat napisane spravne, preco by som k nemu zrazu pridavala bludy ako niejaky alebo menila i/y?
autorka - niekedy sa stane aj preklep. Ale keď je to pravidelne - veľa ľudí neovláda pravopis, veď na čo?

Este veľmi časté chyby sú v prídavných menách množného čísla. Napríklad boli sme spokojný, správne má byť boli sme spokojní