Kde ste vzali nie je, nie sú, niesme?
V tomto spojenom tvare? To sa tak nepíše, viete to?
Čítali ste v živote aspoň jednu knihu? Tam by ste si to zaručene všimli.
Takže správne je:
nie je
nie sú
nie sme.
Ďakujem za pozornosť.
Áno, mám aj iné problémy 😃
Ide byť je podľa mňa novodobý zlozvyk, ktorý vznikol z angličtiny, z priebežného budúceho času. Nakoľko máme v slovenčine len jeden budúci čas, pravdepodobne podľa niektorých dostatočne nezodpovedá tomu javu, čo má nastať.
Pre mňa najhoršie čo môže byť je HRAJEME, nedokážem pochopiť používanie tohoto českého výrazu na východe SR. Teda aspoň podľa mojich vedomostí sa to používa hlavne tam. Nárečove zvláštnosti mi nevadia, ale používaniu slová HRAJE naozaj nerozumiem.
A potom ma pobaví slovo podzemok namiesto pozemok 🤣
Ja nemám rada slovo "tančiť" a ešte "ovulka, tehulka" 😅
@sense dakujem
@erikavesela veru nie….
@nini1978 ja poznam taku skutocnu osobu co to pouziva. Vyhybam sa jej 😃
@atinkaa inak kedysi naozaj existovalo slovo zausnice, lebo sa usi kvoli tomu neprepichovali, ale sa velkym hacikom vesali hore na ucho a ten hacik smeroval dozadu za ucho, a tak ich pridrzal.
Malá som kolegyňu a ona: "Dobrú chúťku!" 🤦🤦🤦
Tak som po dovode pisania tej ryže a rizota patrala a nasla toto:
"Skutočnosťou je, že tieto slová majú úplne odlišný pôvod. Zatiaľ čo ryža vznikla z gréckeho slova „oryza“, rizoto sme si odvodili od talianskeho, veľmi podobného názvu tohto ryžového pokrmu „risotto“."
@moonlight1210 ano, to je fakt, su aj teraz - https://www.vivantis.sk/sperky/zausnice-nasadzo... … ale to, co som myslela ja je skor jazykova neznalost, fakt, ako definovaný specificky typ, tu na MK je prave casty😳
@atinkaa Pochopila, som co myslis. Dost ludi si naozaj mysli, ze su to dve lubovolne volitelne slova pre to iste.
Inak ja som myslela skor take naozaj zausnice, staroveke. Doslova, co sa vesaju na ucho. 🙂
@erikavesela ešte napr ma napadla šmykľavka,aj keď mne to nesedí,zle sa mi na to slovo pozerá.
Veď sa nejdeš šmykľat,ale šmýkať ...
@canis_lupus graťase :D
@ibrunova áno, 600 nediel namiesto 6 nediel🙄🫣🙈
pridam aj ja, spodobovanie v na f v strede slova, stofka, dáfka, aktofka...to ked pocujem, ach..
@basullinka snazilkujeme🙈🫣
Oprava - a to je môj kameň úrazu,priznávam
Často píšem "napadla ma" a viem,že to má byt "napadla mi"🙄😲
A bratček.. a nadstaviť 🙃
...nato (NATO je spravne, ked uz tak - ale to znamena North Atlantic Treaty Organization, to asi nemali dotycne pisajuce prave na mysli vo svojom kontexte, ze?), zato, preto (ked "kvoli" niecomu - pre co? Koho?),...
A este "pohode", "zahranici", "Nemecku" - akoze predlozku "v" na zakladnej skole neucia???
Samozrejme "s" Nemecka, "so" Slovenska, "z" bratom, "zo" mnou,... je luxusne tiez.
A registrujem velmi rozsirene "í" na konci slova v jednotnom cisle a opacne "i" v mnoznom:
"V tejto (1) kategórií, v mojej kancelárií",... Nozik sa mi otvara.
A potom opacne, plural: "otec mojich (5) DETI", "podla viacerých (plural) MOŽNOSTI".
Boze, vratila by som ich hned do lavic ZS... Mam pocit, ze tie pisajuce su po lobotomii mozgu (sorry).
Idem spat, lebo len som sa rozculila
Samozrejme, niaky, neaky, koli, až (nech), rupsak,... su vitazi. Zakazala by som tie slova :D 😬😬😬
...a ceresnicka je, ked svoje chyby a nevedomost hodia na chudak autocorrect 😂😂😂
@opica_skorica och boze, snazilky a tehu!!! Tehotnieme a spol. Ovulka, tehulka! 🤦🤦 Vrazdila by som za tie slova, az sa mi vsetky chlpy zjezili 😬😬😬
A pisanie ciarok tam, kde nemaju byt a zas naopak... 🙄 Kto sa ma potom v tom vysomarit, co chcel autor vlastne povedat. 😬
A admini su tu fakt borci. Doteraz "cakam" na opravu v nadpise temy "Ako diplomatickýýý vysvetlit..." A v mnohych dalsich inych. 😐😐😐 Je to velmi iritujuce.
@heidi4 a potom, 600 nedelie (namiesto 6). 🤣🤣🤣🤣🤣
@heidi4 na ideme zapalit na 6 svatých (spodobovanie “všech”)

@limoncino krásne 😂