icon

Kde ste vzali nie je, nie sú, niesme?

22. jún 2023

V tomto spojenom tvare? To sa tak nepíše, viete to?
Čítali ste v živote aspoň jednu knihu? Tam by ste si to zaručene všimli.
Takže správne je:
nie je
nie sú
nie sme.
Ďakujem za pozornosť.
Áno, mám aj iné problémy 😃

nini1978
23. jún 2023

@limoncino krásne 😂

april171
23. jún 2023

Ide byť je podľa mňa novodobý zlozvyk, ktorý vznikol z angličtiny, z priebežného budúceho času. Nakoľko máme v slovenčine len jeden budúci čas, pravdepodobne podľa niektorých dostatočne nezodpovedá tomu javu, čo má nastať.

Pre mňa najhoršie čo môže byť je HRAJEME, nedokážem pochopiť používanie tohoto českého výrazu na východe SR. Teda aspoň podľa mojich vedomostí sa to používa hlavne tam. Nárečove zvláštnosti mi nevadia, ale používaniu slová HRAJE naozaj nerozumiem.
A potom ma pobaví slovo podzemok namiesto pozemok 🤣

limoncino
23. jún 2023

@april171 a to som ešte nevidela, ale vďaka za novú traumu, že podzemok

basullinka
23. jún 2023

Ja nemám rada slovo "tančiť" a ešte "ovulka, tehulka" 😅

erikavesela
23. jún 2023

@sense dakujem

minilla
23. jún 2023

@erikavesela veru nie….

autor
23. jún 2023

@nini1978 ja poznam taku skutocnu osobu co to pouziva. Vyhybam sa jej 😃

moonlight1210
23. jún 2023

@atinkaa inak kedysi naozaj existovalo slovo zausnice, lebo sa usi kvoli tomu neprepichovali, ale sa velkym hacikom vesali hore na ucho a ten hacik smeroval dozadu za ucho, a tak ich pridrzal.

ankare
23. jún 2023

Malá som kolegyňu a ona: "Dobrú chúťku!" 🤦🤦🤦

moonlight1210
23. jún 2023

Tak som po dovode pisania tej ryže a rizota patrala a nasla toto:

"Skutočnosťou je, že tieto slová majú úplne odlišný pôvod. Zatiaľ čo ryža vznikla z gréckeho slova „oryza“, rizoto sme si odvodili od talianskeho, veľmi podobného názvu tohto ryžového pokrmu „risotto“."

atinkaa
23. jún 2023

@moonlight1210 ano, to je fakt, su aj teraz - https://www.vivantis.sk/sperky/zausnice-nasadzo... … ale to, co som myslela ja je skor jazykova neznalost, fakt, ako definovaný specificky typ, tu na MK je prave casty😳

moonlight1210
23. jún 2023

@atinkaa Pochopila, som co myslis. Dost ludi si naozaj mysli, ze su to dve lubovolne volitelne slova pre to iste.

Inak ja som myslela skor take naozaj zausnice, staroveke. Doslova, co sa vesaju na ucho. 🙂

nini1978
23. jún 2023

@ankare chúťku😂😂😂😂

nini1978
23. jún 2023

@erikavesela ešte napr ma napadla šmykľavka,aj keď mne to nesedí,zle sa mi na to slovo pozerá.
Veď sa nejdeš šmykľat,ale šmýkať ...

banyka
23. jún 2023

@jenn7 toto slovo som prvýkrát počula až v prvom ročníku na strednej 🙂 keď mi spolužiačka povedala : " skrz teba sme nestihli autobus " a ja som len pozerala že čo je to za slovo 😀😀😀 Už vtedy ma iritovalo 😀

dankanka
23. jún 2023

@canis_lupus graťase :D

opica_skorica
23. jún 2023

@ibrunova áno, 600 nediel namiesto 6 nediel🙄🫣🙈

cina1
23. jún 2023

pridam aj ja, spodobovanie v na f v strede slova, stofka, dáfka, aktofka...to ked pocujem, ach..

opica_skorica
23. jún 2023

@basullinka snazilkujeme🙈🫣

nini1978
23. jún 2023

Oprava - a to je môj kameň úrazu,priznávam
Často píšem "napadla ma" a viem,že to má byt "napadla mi"🙄😲

nikadomi
23. jún 2023

A bratček.. a nadstaviť 🙃

heidi4
23. jún 2023

...nato (NATO je spravne, ked uz tak - ale to znamena North Atlantic Treaty Organization, to asi nemali dotycne pisajuce prave na mysli vo svojom kontexte, ze?), zato, preto (ked "kvoli" niecomu - pre co? Koho?),...
A este "pohode", "zahranici", "Nemecku" - akoze predlozku "v" na zakladnej skole neucia???
Samozrejme "s" Nemecka, "so" Slovenska, "z" bratom, "zo" mnou,... je luxusne tiez.
A registrujem velmi rozsirene "í" na konci slova v jednotnom cisle a opacne "i" v mnoznom:
"V tejto (1) kategórií, v mojej kancelárií",... Nozik sa mi otvara.
A potom opacne, plural: "otec mojich (5) DETI", "podla viacerých (plural) MOŽNOSTI".
Boze, vratila by som ich hned do lavic ZS... Mam pocit, ze tie pisajuce su po lobotomii mozgu (sorry).
Idem spat, lebo len som sa rozculila
Samozrejme, niaky, neaky, koli, až (nech), rupsak,... su vitazi. Zakazala by som tie slova :D 😬😬😬
...a ceresnicka je, ked svoje chyby a nevedomost hodia na chudak autocorrect 😂😂😂

heidi4
23. jún 2023

@heidi4 ano, chybaju mi bodky a medzera, vidim ich a stvu ma tam, vinu hadzem na seba, zle vidim a uz skoro spim. 🤞

heidi4
23. jún 2023

@opica_skorica och boze, snazilky a tehu!!! Tehotnieme a spol. Ovulka, tehulka! 🤦🤦 Vrazdila by som za tie slova, az sa mi vsetky chlpy zjezili 😬😬😬

heidi4
23. jún 2023

@nini1978 smykalka, hojdalka,... 😂😂

heidi4
23. jún 2023

A pisanie ciarok tam, kde nemaju byt a zas naopak... 🙄 Kto sa ma potom v tom vysomarit, co chcel autor vlastne povedat. 😬
A admini su tu fakt borci. Doteraz "cakam" na opravu v nadpise temy "Ako diplomatickýýý vysvetlit..." A v mnohych dalsich inych. 😐😐😐 Je to velmi iritujuce.

sisi4
24. jún 2023

@nikiki29 v Nitre akurat tak pri rieku, dakedy pri Prior (elektricky su tu neni 😂)

opica_skorica
24. jún 2023

@heidi4 a potom, 600 nedelie (namiesto 6). 🤣🤣🤣🤣🤣

opica_skorica
24. jún 2023

@heidi4 na ideme zapalit na 6 svatých (spodobovanie “všech”)

nini1978
24. jún 2023

@heidi4 a hupacka?
A ešte "vypadáš výborne"😂