icon

Keby môžem, keby chcem

evelynm
17. nov 2014

Vopred upozorňujem, že nemám úmysle vyvolať búrlivú diskusiu, nebodaj sa s niekým pohádať.
Len tak listujem, čítam a dumám. Dumám nad tým, či len mne prekáža, ten novodobý "patvar" - keby môžem, keby idem, keby chcem, keby viem..., namiesto správneho a spisovného keby som mohla, keby som išla, keby som chcela, keby som vedela atď.
Chápem, že hovorová reč je iná, ako spisovná, chápem aj nárečia a rôzne slangové výrazy, však ich aj používam. A chápem aj to, že niekomu môže prekážať aj moje vyjadrovanie, môj slang. Takže nevyčítam, nezazlievam, len sa pýtam.
Ďalšia vec, či uhol tejto veci je, že učíme rozprávať naše deti. A sledujem u mojich detí, že používajú moje výrazy, používajú môj slovník. Cítim sa preto zodpovedná za to, ako ich to naučím. Isteže, majú aj ony svoj slovník, nadobudnutý mimo domu - v škole, s kamarátmi a tak, ale základ dávame my, rodičia.
Ako to vidíte vy?
Ak sa chcete zapojiť do tejto mojej diskusie, prosím Vás, rešpektujte to, že nemám záujem o konflikt. Chcem len debatovať. A rada si prečítam aj slušne, bez útoku napísaný opačný názor.

Strana
z2
h2
20. nov 2014

@evelynm Ahoj, ja zase neznášam, keď niekto nesprávne používa slovo "vonku", čiže používa ho aj tam, kde by mal správne použiť slovo von: napr. "Ideme vonku?" To už som počula snáď tisíckrát (nechcem sa nikoho dotknúť, ale najmä ako dieťa, keď som bola na prázdninách na východnom Slovensku). 😎

h2
20. nov 2014

A ešte som si na jednu "perlu" spomenula, veľa žien aj tu na koníku píše "odcudzovať" vo význame "odsudzovať", dokonca som na to jednu prispievateľku upozornila, ale nepomohlo.

evelynm
autor
20. nov 2014

@h2 , dalsia perla je "uzastna" 🙂 , alebo niejake, nieake, neake...

inkinka
21. nov 2014

@evelynm áno, "keby môžem" neznie pekne, takisto ako " študenti všeho druhu" v tvojom dnešnom statuse. To tiež nie je spisovne, či áno? 😉

evelynm
autor
22. nov 2014

@inkinka , mozno nie 🙂 , ved ja aj pisem v uvode, ze pouzivam slang, chapem narecia 🙂 , nehram sa na absolutnu znalkynu super cistej slovenciny 🙂 , len proste su slova, slovne spojenia, gramaticke chyby atd, ktore mi prekazaju. To je cele.

Strana
z2