icon

Kedy je to ešte "normálne" a kedy navštíviť s dieťaťom psychiatra?

sunny8
15. apr 2020

Ahoj chcela by som sa poradiť. Je to dlho pretrvávajúci problém. Dcéra je predškoláčka je nesmierne nadaná a šikovná. Sama si za sebou upratuje je celkovo dosť samostatná. Problém je že je strašné agresívna. Nebije sa v škôlke ani súrodencov skôr si dovoľuje iba na mňa. Otca nemá. Keď niečo chce ide si postaviť hlavu a bude aj 2hod robiť scénu (napr dnes) hádzať hračkami rozbíjať predmety okolo seba a vyhrážať sa. V poslednej dobe to robí veľmi často začala s tým keď mala rok a pol (nebolo jej vždy všetko dovolené takže neviem čo tým získava) a už rozmýšľam naozaj nad kadečím či nie je posadnutá alebo zrelá na psychiatriu. Ja som trpezlivý človek ale všetko má svoje hranice a pokiaľ ohrozuje svoje okolie (seba nijako neohrozuje) tak to už v poriadku nie je. U psychológa sme raz boli a vraj nemá súlad v emočnom cítení a rozume. Vraj nič zvláštne. Nemám pocit že toto je v poriadku. Nie je to len bežné detské revanie a vynucovanie si. Je agresívna večne podráždená vybuchuje ako sopka neustále vrieska vyhráža sa rozkazuje (rozkazuje vraj aj v škôlke ale nič iné si nevšimli). Ubíja ma to keďže sme nonstop doma a nežijeme sami. Obťažuje to aj moju rodinu proste všetkých. Hanbím sa s ňou kamkoľvek chodiť dokáže to predviesť všade. Poprosím rady a skúsenosti keď to vaše deti robili ako ste dopadli alebo kedy to prešlo. Bude mať 6 rokov myslím si že to je nevhodné v tomto veku.

tykat
16. apr 2020

@zenazaba ano, mal zdravotne problemy (dlhodoby kasel, hlieny, bolesti hlavy, zavraty...) uz ako starsi...robili mu komplet vysetrenia na potravinove aj ine alergie, tyzden lezal v nemocnici kde mu urobili fakt vsetky dostupne vysetrenia (gastro, plucne, alergo neuro...) Vsetko negativne. Akurat pri histamine mu vysli hranicne hodnoty, tak sme presli na HIT dietu a odvtedy mu to preslo. Ale vela zje stale, asi ako rastie, proste chalan.

tykat
16. apr 2020

@sunny8 vyskusaj...mne mama vravela ze ked som ako mala zacala trieskat babiky tak mi hned chystala jest 😁

katre
16. apr 2020

@sunny8 ahoj, urcite by som sa poradila s psychologom. Moj syn ma 2 hodinove hystericke sceny ked nieco nevie a psycholog poradil veci, ktore skutocne funguju. Napriklad syn ma pocit ze musi byt najlepsi aby si udrzal priazen kamaratov alebo lasku rodicov a podobne. Kazde dieta je ine a treba prist na pricinu jej frustracie. Vela robi aj nasa pozornost. Ak robia sceny tak ju maju. Treba si davat pozor a venovat im dost pozornosti aj ked nevyvadzaju🙂 moze to byt milion veci. Ja by som kontaktovala paychologa a poradila sa najskor sama bez dcerky. Drzim palce

cacianka
16. apr 2020

@tykat aj synovec mal taketo obdobie - nervózny, jedovity, az prisli na to ze problem súvisí s hladom.
On necítil - mam hlad =idem jest.stacil rohlik jogurt banan, nieco malé a bol v pohode.

juliet86
16. apr 2020

@sunny8 napis do centra Kvapka. mozno ma vysokofunkcny autizmus... moze to byt aj zachvatova porucha afektivna a pod. drzin ti palce.nie je to lahke

kassandra25
16. apr 2020

@sunny8 no moze si s mojim synom ruky podat. Cisty grazel od narodenia. Teraz ma pomaly 5,5 roka. A ideme nanho so vsetkym, co nas v danej chvili napadne: papuca, varecha, stereo. Tiez sa s nim neda nikam chodit, nikde byt, proste nic. Poznam to dokonale. Aj cudzi ludia nam proste kazdy den nieco nanho povedia, ako keby sme ho nevychovavali alebo s nim nic nerobili. A pritom neni mentalne postihnuty. Je proste len zly. Iq som mu nezistovala nikdy, mozno ho moze mat aj vysoke. Ale urcite je za troch. Uplne ta chapem, lebo ja to mam s nim velmi tazke.

daisylucky
16. apr 2020

@kassandra25 chuda dieťa 😢 deti nikdy nie sú zlé, aspoň nie v takom veku...

0silvia0
16. apr 2020

@kassandra25 5,5 rocny a cisty grazel? Toto si fakt neviem predstavit

dovozadokoca
16. apr 2020

@kassandra25 ten to má zrátané s takou nálepkou. Že grazel od narodenia. Že je proste len zlý. Strašné vyjadrenie. Ak je od narodenia nepochopený, emočne zlomený (pretože ak bol zly od narodenia a máte takýto prístup, tak počítam, že sa nechal vyplakať), následne bitý, označený ako grazel...

Neviem, či je to len nejaké vyjadrenie zúfalej matky v tejto chvíli alebo ste ho vážne hodili do role zlého grazla od narodenia a on inak ani žiť nevie...

sunny8
autor
16. apr 2020

@kassandra25 toto čo popisujes ja som videla aj na 11 ročnom dievčati. Zlá nikde s ňou lebo už v aute vrieskala ako postihnutá 🙈🤦 hovoria že deti z toho vyrastú ale keď si spomeniem na ňu tak nádej sa značne zmenšuje .. dnes zato bola zlatá musím ju pochváliť (dcérku samozrejme) postrážila dvojročnú kým som im pripravovala raňajky pomohla upratať aj to čo je nad rámec jej bežných "povinnosti" .. okupala sestričku pomohla dedovi ❤️ dnes taký svetlý deň nech ich je viac

janulik2008
16. apr 2020

Neter ma 4.5 byvame spolu to je iny pribeh ale ... dovoli si na mna viac skace po mne atd. Lebo ja sa s nou salim atd 😀. Ale na mamu? Ta staci ze povie Barbi chces aby mi ruka vystrelila? A je kludna. Ale aj odo mna dostala. Neraz hracky boli v kosi ako kosi. Mne minule hovori Ja som princezna ja upratovat nemusim. Hovorim hej? Ok popratam ja zobrala som hracky a hop do kosa. Bol rev samozrejme ale prestala upratala. Minule mi hovori "si hlupa a zametaj zametaj". Zvysila som hlas a hovorim TAK SA SO MNOU NEROZPRÁVAJ. TAKTO SA SO MNOU ROZPRÁVAŤ NEBUDEŠ. Mala sok a ptm plac sestra dobehla ze co 😀 raz tiez tak spustila jak som jej hracky dala do kosa a herecka ze Nanka mi povedala ze mi hracky vyhadze 😂😂 ale zasa my sme si vsimli ze to ma z YT jej nabehne video jedno dievcatko co robi naschvaly otcovi a ptm aj mala to robi. Tak sme to zablokovali.

sono2
16. apr 2020

@sunny8 mam dve deti, trocha si všímam ostatných a môžem ti povedať, že to je úplne normálne, ako nemyslím, že je to ok, ale nič choré.
Pozri. Si sama na ňu. Ona už tie, čo a ako. No, ja som presne v jej veku zažila na dovolenke dievča čo nerobilo nič, len plakala za všetko už to bolo neunosne. Je úplne normálna.
Plus povaha. Ťažko ti takto dat radu, keď nevieme aká si na ňu. Čo má dovolené/-zakázané.
Ako reaguješ v týchto amokoch. Určite jej nedovoľ rozbíjať. Musí mať voči niečomu rešpekt. Proste musí. A od svojich požiadvok neustupuj.
Vycapať nato reaguje ako?
Zákaz. Je milá na teba.?
Vieš ťažko. Ono aj ten otec chýba, iste nevie niektoré emócie spracovať. Tak reaguje ako reaguje

sono2
16. apr 2020

@janulik2008 tiež už šli hračky do koša. Áno tie videá to tam tiež deti kadečo vidia.

janulik2008
16. apr 2020

@sono2 pozera Smejka Tanculienku a rozpravky Disney to ide aj 200x za den napr Pinochio 😀 ale tato na YT to je katastrofa ... my sa ale tolko nasmejeme z nej 😀😀😀 jak dnes dojde Nana ale Lev (tak vola cerealie) sa jedia vecer a ne rano. A to kto ti povedal. Ja som povedala 😀 v noci bola cikat sestre padol mobil tak o 3tej rano mobil hladali v izbe 😂😂😂 alebo ma rada tie Hipp jedlá tak ked sa pyta jej poviem nie nemozes. Ide za sestrou a vitazoslavne vyhlasi MAMA MI DOVOLILA 😂😂😂

sunny8
autor
16. apr 2020

@janulik2008 myslíš nastu však ? Tá je nahlásená aj od nás .. tiež som to našla že toto dcéra pozerá odvtedy len vtedy môže YouTube nachvíľu pozerať keď ma nahlas.a ja počujem čo pozera 😄

lenocka12345
16. apr 2020

@sunny8 moje odporúčanie , napíš mail pani Štarkovej , ona ti poradí , osobne s ňou mám veľmi dobré skúsenosti. Odporúčam navštíviť aj nejaký jej kurz. Nehanbi sa , bežne takto radí rodičom 🙂

lenocka12345
16. apr 2020

@sunny8 ešte kniha Rešpektovať a byť rešpektovaný , tam máš príklady ako riešiť situácie 🙂

janulik2008
16. apr 2020

@sunny8 presne ju. Ja nechapem ako ju nuekto moze pozerat. U nas je smart telka tak zapnemr YT a ide ale zvykne mala tam Beruska a ciernt kocur pozerat alebo pinocchio atd ale tato tu ... ze ju nenahlasil niekto 😒 majstu myslim

kassandra25
17. apr 2020

@dovozadokoca nie, to nikto nedokaze ani len predstavit. Nemal 2 roky, ked nam rozobral nocny stolik na dosky, roldorove skrine v spalni zhodil, zosypali sa nadosky, vsetko popadalo. Pokazil nam televizor, pracku, vymontoval klucky z dveri, takisto v skolke,zhodil vianocny stromcek, rozbil vyklad v meste , nadavky na dennodenej baze, lezenie po parapetnej doske zvonku z okna, kradnutie mojich penazi z penazenky, kradnutie v obchodoch, rozoberanie bicyklov, bitie ludi iducich po ulici, zvonenie cudzim ludom na zvonceky, atd, mam este pokracovat alebo tvoje iq pochopilo to, ze tak, ako sa ti moze narodit matematicky genius, moze sa ti narodit aj grazel a ty s tym urobis velke H?

kassandra25
17. apr 2020

@daisylucky to si len myslis. Lebo take nemas. Darujem a potom hovor.

kassandra25
17. apr 2020

@0silvia0 je to grazel, niekto povie tak slabsie, ze dobry kvietok a to je to iste. Sem tam sa vytasia aj jeho dobre stranky. Je to velka osobnost, ma tazku povahu, mame s nim co robit komplet cela rodina. Ked ho maju babky, dedko, su nanho miernejsi nez my s manzelom, ale maju ho plne zuby ako my s muzom. Keby sme neisli nanho tvrdo,lebo uz sme sa naucili byt nekompronisni a razni pri nom, skoncili by sme zle. Minule babke zlomil zub, rozbil usta, mne raz zlomil nos, teraz nieco povedzte, ked take dieta nemate.

dovozadokoca
17. apr 2020

@kassandra25 ja verím, že to je na nervy. Tehotenstvo si mala aké? Bábätko bol aké? Plakal? Nervózny? Ak áno, ako ste to riešili? Doma všetko ok? Podľa mňa to muselo začať niekde tam. Aké ste mu dávali možnosti sa vybiť, keď ste videli, že rád rozoberá? Či ste len zakázali a frustrovali ho? Naša je dobrý šialenec od narodenia ale nemôžeme ju frustrovať iba zákazmi. Vždy ponuknem alternatívu. Od malinka. Agresivita sa netvorí len tak, je to frustrácia. Tá vzniká napr tým že je človeku niečo prekazene pred dosiahnutím cieľa. Keď dcéra chce hrať sa s vodou, dám jej plech, nádoby, osušku na zem a hraj sa tam. Ked chce montovať, muž jej dá niečo čo môže rozmontovat. Keď chce kopat v záhrade a muž je rad, že máme trávnik, má miesto, kde to môže robiť.

Nie som dokonalá matka, absolútne nie. Moje náročné dieťa (deti, ale menšia je bábätko) ma vedia vynervačiť. Miliónkrát dostala a VZDY TO BOLO MOJE MOJE MOJE ZLYHANIE.

Nikdy nedostala, keď som bola psychicky v pohode, vždy si odsrala len to, že som toho mala veľa. Moje deti ma učia pracovať na sebe, je to ťažké, ale je to jediný účinný liek na to, ako zvládnuť náročné dieťa. Zmeniť sa.

dovozadokoca
17. apr 2020

@kassandra25 ach, no, máte to dobre psycho... :( ale boli ste kde vsade s ním a so sebou? Keby to nezvladam, tak chodím aj do tramtarie asi.

kassandra25
17. apr 2020

@dovozadokoca bola som s nim vykazana pre jeho neziaduce spravanie z ordinacie u lekara, pretoze lekarka pri nom nebola schopna spisat lekarsku spravu, rozoberal jej totiz pristroj za 10 tis eur a bol nadmerne hlucny, naco som uz ja zvyknuta. Takisto ma s nim vykazali z restauracie, pre jeho nevhodne spravanie, pretoze vsetci ludia prestali jest po tom, co kamenom hodenym do kvetinaca vyprskla vsetka hlina von a plus bol este aj hlucny. Len raz bol so mnou u kozmeticky a zaroven to bolo poslednykrat, lebo ma poziadala, nech ho tam viac neberiem. Tak potom pis, ci ja som si len tak vymyslela mirnixdirnix nejaku nalepku prenho, akoze si vymyslam a nudim sa. Manzelovi lezie na nervy to, ze dennodenne ho upozornuju ludia na ulici na nasho uzasneho grazla, co robi a ze mu nezakazeme, pritom ma prilazov a zakazov od nas denne milion a ludia si myslia, ze my ho nevychovavame, ale on sa vychovavat neda. Takyto ludia uz s pribudajucou kriminalitou koncia v polepsovni a v base. Som s tym zmierena viacmenej, uz pred rokom palicami spustil poplasne na 3 autach, hoci sme zasiahli a kricali nanho, nech zleze z tych aut a nepalicuje ich. Potom skus nieco hovorit, dobre? Ja z toho prekvapena nie som, lebo nasi susedia mali velmi zleho syna, obaja boli velmi slusni ludia a napriek tomu, ze ho vychovavali nonstop, sedka ich synacik za trestne cinnosti viacmenej cely zivot v base.

0silvia0
17. apr 2020

@kassandra25 ona myslela @dovozadokoca ze ci ste s nim boli u psychologa a riesili toto nevhodne spravanie.

dovozadokoca
17. apr 2020

@kassandra25 doktorov myslím. Psychológov. Poradcov. Upokojovať sa tým, že to má vrodené, čo na 99% je blbosť, je kravina.

kassandra25
17. apr 2020

@dovozadokoca tehotenstvo som mala zle, rizikove , nespal vo mne nikdy, bol ako zralok, hybal sa nocou i dnom. A ked sa narodil, spal z 24 h 4 hodiny!!!! Zvysok prereval. Bol neurotik. Ked nebolo po jeho ako babatko, pogrcal sa. Grcal mi takto od jedu a nervu aj 7x za den. Bola som s nim u doktorky, potvrdila mu diagnozu neurotik. Aj teraz to dokaze spravit, ze ked neni po jeho, naschval sa pogrca. Uz mu to ale davame po nom utierat. Uz na nas nema.

dovozadokoca
17. apr 2020

@kassandra25 ok, tak ako ste to riešili, nosili ste ho? Napr. Potreboval istotu. Moja dcéra napr prvé mesiace nemohla byť mimo moje telo, pôrod bol strašný, podľa mňa pre to. Spala 20 minút a 4 hodiny hore, 2-3 z toho plač. Zachránilo nás nosenie a veľa lásky.

dovozadokoca
17. apr 2020

@kassandra25 áno, grcanie je tiež psychologické, to dieťa si nevie pomôcť, tak sa pogrca. Čo povedali psychológovia? Autizmus to nie je?