Kedy má dieťa stáť na nohách?
Chcem sa spýtať mám skoro 8 mesačne dieťa a chcem vedieť kedy by mal stáť na nohách aspoň v s držaním sa postieľky .. Je to nejaký zdravotný problém alebo má ešte čas ? .. keď ho dám to postieľky tak stojí pekne ..
Dietatko by nemalo vynechat stadium lezenia a stvornozkovania. Ked sa zacne takto skoro stavat, bude chciet aj skoro chodit... Stvornozkovanie a lozenie je dolezite, aby mu zosilnel chrbatik a tiez aby sa mu spravne vyvinul mozok. Daju sa najst aj na webe clanky od neurologov alebo aj logopedov, ze dieta ktore nelozi moze mat dys- poruchy (dyslexia, dysgrafia, dyspraxia...) Pri stvornozkovani sa striedaju nozky rucky, prava lava, nejako sa tym prepajaju mozgove centra co je dolezite, aby tie dys poruchy nevznikli. Vela deti s dys poruchami nema vyhranenu lateralitu alebo ma skrizenu lateralitu - ze maju veduce oko trebars prave a veducu ruku lavu a veducu nohu pravu. Alebo byvaju obojrucne, ze nevies u nich urcit, ci su pravaci, ci lavaci. A prave ta skrizena lateralita im mnohokrat tie problemy s citanim a pisanim prehlbuje. Lebo ako pravak si polozi knizku urcitym smerom, ale pohyb ocami, hlavou robi ako lavak... Viem, ze sa tu ozve n mamin, ktorym dieta nestvornozkovali a nemaju dys poruchy. My mame v rodine dyslektika a nestvornozkoval, ako 10 m uz rovno chodil...
@cica255 kamoskina mala sa zacala v 8 mes stavat resp. stat, drzat chodit okolo nabytku..a a chodi ma 16 mes. ja ako dieta som v 16 mes len zacinala s chodzou v 8 mes sedela, ale hovorila som ani nie na rok..u nas v rodine sme vacsina skor orientovani na rec, retoriku atd vsetci skor hovoria ako chodia, cize je to velmi individualne..urcite sa na to, co kto ma robit a kedy vykasli a neznaz sa nic uponahlat v zivote nie je rozhodujuce kedy clovek zacne chodit...
V kazdom pripade, kym nie je dietatko pripravene na to, aby sedelo, stalo, chodilo, tak sa nema do nicoho nutit, kazde dietatko je individualne a kazde zdrave dietatko sa to skor, ci neskor nauci, ale az ked bude na to cas...nebudem sem davat priklady nasich deti, nema to vyznam, lebo kazde dietako vie samo kedy je na to pripravene
No ešte mi ani neštvornožkuje ... Ale dá sa na štvornožky ale iba zo sebou honpala hore dole
@cica255 Mozes ho v tom stvornozkovani podporit, ked je na styroch tak medzi jeho nozky rucky mozes dat taky valcekovy vankus alebo napriklad zmotanu karimatku - a na nej sa bude hupkat a ty mu akoby naznacis pohyb nozkou, aby ju mohlo dieta prliezt. Zemu za lytko chytis nozku a posunies kusok smerom dopredu, aby pochopilo ten pohyb... ta karimatka tam je aby ho podporila, aby nepadlo, ked by malo slabsie rucky. Nemusi preliezat, len prist na ten pohyb nozkou vred...
@cica255 podla mna je na spravnej ceste😉
Daj cca pol metra pred neho nejaku hracku, nieco zaujimave (u nas zafungovalo svetielko-blikacka na bicykel). Tak aby to nedociahol, ale aby ho to stimulovalo k pohybu. Jednoducho (mozno nie na prvy krat) mu mysi docvaknut, ze k dosiahnutiu ciela treba spravit pohyb vpred🙂 Dietatku nepomahat, iba ho stimulovat k pohybu. Je na dobrej ceste, ked bude pripraveny, tak zacne. Na to musi prist sam, pomahanie (fyzicke) je kontraproduktivne (posuvanie kolienok, vselijake popruhy, choditka, podopieranie vankusmi pri sedeni, vodenie za ruky a pod.), ako aj preskakovanie niektorych faz.
Ziadne podkladanie makkych vankusov, musi vediet, ze nespravny pohyb znamena tvrdu podlahu (pri lozeni si tak urcite neublizi). Iba tak sa nauci toho vyvarovat. Spravne pohybove vzorce si musi zafixovat. A ziadne prekladanie kolienok jedno pred druhe 😨. Deti su ludia, dvojnozci,mamme to geneticky dane-naucit sa chodit po styroch a potom po dvoch.
Práveže keď ho dám na zem tak nedáva nohy pri sebe ale od seba ... Bojím sa aj

@cica255 nie je sa kam ponahlat. Hlavne ho do nicoho nenutte. Ked bude jeho svalstvo a klby dostatocne silne, tak sa postavi. Rozhodne este ani nie 8 mesacne babatko nemusi stat na nozickach. Ani s pomocou ani bez nej.