Kedy začneme štrajkovať my mamičky?
Všetci štrajkujú - učitelia, lekári, dôchodci..všetci. Ale nikto si neuvedomuje ťažkú situáciu, ktorú máme my - mamičky. Prinajlepšom dostaneme 217 eur, čo je rodičovský príspevok aj s prídavkom na dieťa a môžeme sa zblázniť, nestačí to ani na poplatky a základné potreby dieťaťa. Mali by sme s tým začať niečo robiť, nemyslíte?
@masinka mojaaaaaa. to bolo hnusne! nie som nijaka chudera, ktora vyuziva stat, pracovala som, mam male dieta a cakame o chvilu dalsie, takze s pracou to nie je asi tak jednoduche, ako si predstavujes, nemyslis? a uskromnujem sa tam, kde sa da. len mi do riti ide o to, ze to male decko si asi zasluzi vyrastat normalne. a ked ti povedia na socialke, ze nemas narok na matersku, pokial si teraz na rodicovskej, tak to je trosku od veci, ale to ty asi nechapes
@onmaria ja sa na UK nestazujem a ano som tu dobrovolne, ja by som ti len rada poukazala ako to chodi v inych krajinach kde podla teba padaju pecene holuby do huby..keby som pouzivala ronake argumenty ako ty tak by som ti odporucila, aby ste sa s rodinou zbalili a odisli zit do UK a budete sa mat urcite lepsie 😉
..ano spravne si napisala rodicovksy PRISPEVOK nie plat 😉
@onmaria a presne ako napisala ruzicka, mnoho rodicov je nutenych ist do prace co najskor a nemaju na to, aby dali napr. dve deti do skolky tak si vybavia pracu tak, aby sa pri detoch striedali a to znamena, ze oni sa takmer nevidia..
..ty toto nie si nutena robit, mozes si uzivat detstvo tvojich deti a byt tebou som za to vdacna 😉
@dai neriesim to, lebo nechapes, preco vlastne tato diskusia z mojej strany zacala - iba preto, ze som si ako krava platila do socialky, aby som nieco mala, odvadzala z prijmu a verila, ze ked budem mat raz dieta, ze bude on postarane, co sa statu a zdravotnictva tyka a nie aby som teraz s dietatom prisla k doktorovi a vsetko si hradila z vlastnej penazenky a najnovsie - ze nemam narok na matersku? a zodpovedna som az velmi, o to sa ty neboj. ja nikomu nic nezavidim, ale tak zda sa mi to zvlastne, ze strajkuju lekari atd, ktori maju ovela vacsie platy atd ako obycajni ludia a proste chcu viac..kaslat na to, to by sme sa museli bavit osobne a nie to riesit tu, kde su vsetci zastancami zapadnych praktik a vidia v nich len nevyhody, napriek tomu tam ziju
@slniecko77
@onmaria
baby, prosim, nenatahujte sa o slovicka..... rodicovsky prispevok je nahrada casti prijmu matky , je jeden bez ohladu na pocet deti, pridavky na dieta su "na dieta" a nasobia sa poctom deti..... ale hadam je samozrejme, ze sa o "moj" rodicak podelim s dietatom... takisto aj ked pojdem pracovat, tak z "mojho" platu budem zivit dieta a nebude zit len zo "svojich " 20 EUr pridavku....
@masinka ale presne tak som to myslela, ja sa nezvyknem tahat za slovicka..teda tak to nebolo myslene 😉
@slniecko77 ja som vdacna za to, ze mozem byt s dietatom, rozculuju ma nazory niektorych, ktory tu pisu o nezodpovednosti, aj napriek tomu, ze ma nepoznaju a priala by som skutocne priala by som si, aby boli vsetci prinajmensom taki zodpovedni, ako som ja. a rodicovsky prispevok - ja viem, ze nie plat, nie som blba, ale ty si napisala, ze to nie je pre mna - ale pre dieta, tak preco rodicovsky??? druha vec - stat chce aby sme rodili deti, aby mal z coho prosperovat, aby na nas mal kto v buducnosti robit..ale co robi stat pre to, aby to tak bolo??
@onmaria kazdopadne si sa rozhodla dobrovolne mat dieta a druhe na ceste..to nie je vycitka, to je konstatovanie
..stazujes sa, ze nedostanes matersku...nuz take su pravidla o ktorych si vedela, trebalo s tym ratat a podla toho sa zariadit
..nemam pocit, ze by tu niekto opisoval nevyhody inych statov, len sa ti snazime ukazat ako to funguje inde..myslis, ze ja neplatim za lieky, u zubara? a ver tomu, ze tu su to trosku ine palky ako na SVK..ale to sa opat nestazujem, aby si to zle nepochopila
dievcataaa....utisime sa 😉
@slniecko77 pytala si sa pár príspevkov dozadu, na základe čoho by mali zvýšiť príspevky. Ja sa pýtam teba, na základe čoho zvyšujú každý rok dôchodky? Prečo nemôžu každý rok zvýšiť aj prídavok na dieťa? A nie o ubohych 50 centov a pod.
@onmaria - podla mna by nezaskodilo trosku sudnosti...kolko by si chcela, aby bol rodicak??? 400E??? ved tolko zarobi tvoj manzel, ucitelia, co strajkuju, tiež nemaju mozno ovela vyssi prijem, predavacka, co taka 12-tky....
netreba kricat, že ženy, co su doma na rodicaku, maju malo...podla mna je to zodpovedajuce..ale treba kricat, že manzelia zarobia malo a vsetci ostatni....prepanajana, ja si hladam novu pracu a tu ponukaju nastupne platy ako pred 6 rokmi, ked som isla na matersku...a to som bola uplne normany, skor nizzsi prijem...
@onmaria ale lekary ci ucitelia ci kdokolvek predsa pracuju, my si uzivane nase deti... za co chces dostavat viac? ja tomu nerozumiem fakt - vies smiala si sa ze mam dobry plat - pri tych prijmoch co si pisala bez urazky nemas ani par percent odvedene z toho co som ja odviedla a napriek tomu som spokojna a nenadavam tu na 95% mamiciek ze odviedli menej ako ja a maju pritom rovnsky rd ako ja...
a k tej zodpovednosti... no ja som si nedovolila po jednej rd ist hned do druhej - zijem v ba, mame obrovsku hypo a potrebovali sme sa tiez financne povzviechat a to pritom moj muz nezaraba tiez malo... takze tak som to s tou zodpovednostou myslela...
a netahaj stat do toho ze ty mas deti - preboha ved si nemusrla; hadam v prvom rade ich chcem ja - js svoje deti vychovavam najlepsie ako viem ale neviem 100% povedat ze v buducnosti budu duper danovy platcovia a nie napr. retazovy rodicia ktori budu zit len z prispevkov☹ aj ked tomu teda neverim ale kto vie naisto... takze tento argument xe stat chce tak ja mu robim laskavost neberiem...
@blondiee83 skus sa spytat kompetentnych 😉 mozno preto, ze dochodca uz iny prijem nema a je odkazany len na dochodok a ako som pochopila, predsa len zvysuju..aj ked teda o zanedbatelnu ciastku
..na otazku sa zvycajne neodpoveda otazkou...
@dai a presne tak som to myslela, neist z jednej rodicovskej dovolenky do druhej ked viem, ze to nebudem financne zvladat 😉
a na protest sa prestaneme starat o svoje deti? :D
@slniecko77 tu otázku si nepolozila mne - ked uz chces byt taka chytra...a akoze to dieťa iny príjem má? Alebo jeho matka?
@blondiee83 ano matka ma moznost ist pracovat a dostane plat + rodicak, ma plat manzela..co ma dochodca okrem dochodku?
@mahalo 😀 😀 😀
Kazdy by chcel strajkovat,kazdy chce viac a tu na Slovensku zavifi jeden co ma plat 400 eur tomu co ma 401.tak to to je,najprv lekari,potom ucitelia a ved podme vsetci nie?akurat tak dobra obcianska vojna moze z tohto tu co sa uz deje vzniknut.A pozrite si castejsie modre z neba a budete radi ze mate zdrave deti mate co jest a mate kde byvat a nie sa tu hadat pre par eur co keby vam aj zvysili tak tu maximalne o tri eura......🙂
@blondiee83 ...no ked sa na to pozrieš percentualne..je to stale to iste...
pridavok 22E..zvysenie o 0,5E...to je zvysenie o 2,27%
rodicak sa zvysi zhruba o 5E...to je zhruba tiež take precento
a priem, dochodok je cca. dajme tomu 350E ..a ked sa zvysi dajme tomu tiež o 2,27% je to zvysenie o 7E.....
nebudem rozvijat tuto debatu, lebo su tu dve premudrele slniecko a dai. predpokladam, ze obidve maju dost a su zabezpecene, tak to nechapu. co sa tyka mojich deti, som zodpovedna a to s vami riesit nebudem, neriesim primitivne poznamky. a dalsia vec na margo dochodcov - preco skoro kazdy robi popri dochodku??????? a drzi miesto ludom, ktori by radi robili a nemaju pre nich tu sancu? to uz mi je len za socialny system..
@slniecko77 tak isto môže ísť popri dôchodku pracovať ( a ani nemusi rozmyslat, kam da dieta) a ak má manželku, aj ta má dôchodok. Vies ty vôbec, koľko dôchodcov popri svojom dôchodku este pracuje a zaberá tak miesto mladým ľudom? Zneužívajú systém, pretože je zle nastavený. Berú dôchodok, každý rok sa im zvyšuje, dostávajú obrovske vianočné príspevky...a popri tom sa môžu zamestnať. Tak neviem, či toto fungovanie je práve to, ktore by som mala obdivovať a že by som mala byt vďacna za tento sociálny systém? nebudte smiešne...
@onmaria nuz nie kazdy dokaze argumentovat a zniest iny nazor okrem toho svojho 😉
..lutovat sa je velmi nebezpecne
@onmaria sorry, nechcela som byt na teba zla... ale proste ak ti nestaci rodicak, tak chod pracovat, tu ti tazko poradit nieco ine.. a takisto kedze pri druhom dietatku momentalne nemas narok na matersku, tak zase len to iste... chod pracovat a potom zase budes mat na matersku narok....
ono to vyzera jednoducho ze hura, podme strajkovat... a co, statna banka potom vytlaci nove bankovky, nam zvysia rodicak na 500 EUR mesacne, inflacia sa zvysi a ceny stupnu trojnasobne a sme tam, kde sme boli... alebo zvysia dane... aj tvojmu manzelovi a budete na tom horsie, ako ste na tom teraz...
@blondiee83 tak sa skus zamestnat ako 75 rocna dochodkyna 😉 aj tvoja babka a dedko pracuje a pobera dochodok? este, ze Vianoce su raz do roka...a neviem kolko dochodcov pracuje popri dochodku ak mas nejake relevantne cisla rada si ich precitam
btw neriesime tu zle nastaveny system, ale dovod zvysovania rodicovskeho pridavku... 😒
@onmaria dakujem... nie nie som zabezpecena ani zs vodou... vidim ale ze tu je skor hriech mat dobru pracu lebo jned nemas pravo na nazor...tiez mam 240 RD AKO ibe marky s 2mi detm - nevyskakuj; nenakupujem sprostosti ako kazda druha zena tu na mk.
ak si zodpovedna tak potom neviem o com je tato debata - urcote mas premyslene ajo budes vychovavat svoje dieta a aj kedy sa vratis do prace aby ste vyzili...
k dochodcom - ocakavas pochopenie a nemas ho s ludmi ktori cely zivot makali a teraz zivoria z par euro... ja nepoznam dochodcov ktori by pracovali okrem par naizaj dobrych ludi v svojom obore ktorych praca velmi bavi a nechcu ich ini pustit na dochodok... skor zial vidim staruckych ludi vymetat smetne kose a pod. ...
ja by som bola za strajk, ale za straj rodiny..nie konkretne vysky rodicaku, ten by mohol ostat tak, za predpokladu, ze by sa zlepsili podmienky pre rodinu v inych smeroch..napriklad co ja viem..lepsie rodinne uvery, nizsie vydavky spojene s vychovou - zakladne vydavky myslim..viac skoloka alebo take nieco..abo strajk oteckov, ktori potrebuju byt castjesie s rodinou 🙂 bo neviem ako ten vas, ale nas chodi domov az vecer..a pre nas ma vikendy, ale aj to si musi pospat pol dna z toho pracovneho tyzdna..no rodinnesie podmienky skratka cisto a jasne..chapete nie? 🙂

@onmaria mam vek, vzdelanie, prax, cudzie reci a odisla som z pohodlia domova za pracou - tak prepac ze si dovolim zarabat pekne peniaze😉
k tomu co si napisala o vaseh situacii tak len tolko ze s nou treba nieco urobit z vasej strany a nie cakat ze stat sa postara☹