Kedy začneme štrajkovať my mamičky?
Všetci štrajkujú - učitelia, lekári, dôchodci..všetci. Ale nikto si neuvedomuje ťažkú situáciu, ktorú máme my - mamičky. Prinajlepšom dostaneme 217 eur, čo je rodičovský príspevok aj s prídavkom na dieťa a môžeme sa zblázniť, nestačí to ani na poplatky a základné potreby dieťaťa. Mali by sme s tým začať niečo robiť, nemyslíte?
@slniecko77 ja sa nelutujem! ale beriem to - si blondina, ktora nechape, o co tu islo. islo len o to, aby som spoznala nazor inych a aby som vedela ako to beru ini. nelutujem sa, to urcite nie, len som pisala cely cas o tom, ze proste nesuhlasim s niektorymi vecami, ktore su v state nastavene a ze by sme mali a mozno aj mohli nieco s tym robit, kedze mozu aj ini. len ked to kazdy bude brat tak ako ty, tak to nikdy nebude lepsie. a dalsia vec, nemyslim v tomto len na seba, nie som samoluba (ak teda vies, co toto slovo vlastne znamena), ale je dost mamiciek v okoli, ktore proste su na tom rovnako a nemaju sa ani kde branit, lebo nemaju jednoducho ani na zaplatenie internetu, aby mohli pocut niekoho nazor. miesto normalnej diskusie tu vzniklo nieco ine - ze ste sa tu obuli do mna, ze sa lutujem. na to zabudni
@onmaria tak na toto sa skutocne uz neda odpovedat..da sa napisat len jedno..UBOHE! a zacinam ta lutovat 😒
vsetci zamestnavatelia cakaju na pracvonikov - dochodcov :DD iba ak chcu usetrit na schatranych dusiach ktorym je dobry kazdy "halier" a to len na poziciach ktore nevyzaduju skoro ziadne zrucnosti..takze vratnici a hajzelbabky, ale tolko hajzlov v meste zase neni, a na vratnici to je uz plne..niektori ktori nemaju palicku dokonca upratuju..no hruza co vam poviem..zely zivot niektori pracovali a kam sa to dopracovali..tolko do temy dochodci do strajku he
@onmaria inak z toho co pises mi vyplyva ze ty si zivitel rodiny, cize mss vyssi prijem ako tvoj muz - tak si to vymente po par mesiacoch, chod ty pracovat a on nech je doma...
@mima595 ak som to spravne pochopila tak onmaria neide z rd priamo na mstersku - cize asi si neodrobila potrebny ppcet dni sby dostavsla md - ale mozno sa mylim...
Inak 🙂 mozno skusim tak trosku konstruktivnejsie - velmi sa mi pacil system v rakusku, kde je financne zvyhodnene ak po case nastupi muz na matersku dovolenku. motivuju maminky k skorsiemu navratu do prace (lebo povedzme si, ze 3 roky je sialene dlha doba bez socialnej a pracovnej interakcie - ked som si robila rebricek tak je do 10 krajin sveta, ktore maju MD podporovanu tak dlhu dobu, velka vacsina ma 3-4mesiace), zrovnopravnuju muzsku a zensku pracu a stieraju rozdiely a utuzuje sa aj tatikov vztah k rodine 🙂 aj s financnym bonusom. zazila som, ze veduci mensieho timu v banke odisiel na pol roka na MD aby jeho zena mohla prijat urcitu pracovnu ponuku 🙂
@mima595 tak potom neviem... myslela som ze musi odrobit tych 270 dni aby mala narok na md ak teda uz po rd nastupi do prace... ale ty sa v tom asi lepsie vyznas... hadam ti autorka temy odpovie - tiez sa rada poucim ako to je
@ninison ja som v de zazila aj riaditelov velkych firiem na md... len ty si naozaj myslis ze matky na sk by to dovolili?🙂
@onmaria strašne diskutabilná téma, ja by som skôr uvítala, keby sa RP rozdeloval - napr, od odpracovných rokov - predsa len je rozdiel, ak som pracovala a odvádzala odvody viac ako 10 rokov, a RV som mala taký istý ako tá čo nepracovala vôbec, alebo rok, dva.... a potom je tu možnosť - ísť pracovať a dieťa dať do jasiel - aj ja som bola prinútená dať malú v 2 rokoch a ísť pracovať 😉
myslím, že sme ozaj jedna z mála krajín, kde majú mamičky možnosť byť doma na RD do 3 rokov 🙂
a dôchodcovia - hm, tak tým naozaj nie je čo závidieť - väčšina z nich pracovala ešte za bývalého režime, kde bol ten plat zďaleká iný ako je teraz, čo myslíš, aký dôchodok im vyšiel???? mnohí žijú aj vďaka svojim deťom 😉
@onmaria velmi ťa lutujem , velmi 😒 je velmi úbohe urážať druhých len preto že nemaju názor ako ty . tie vyjadrenia na ludi ktorých ani nepoznáš.... nik tu do teba neútočil len ti chceli ukázať aj druhu stránku veci. si presne ten typ mamičky vďaka ktorým sú ostatné mamičky na materskej považované za hlupe a ktorým materská uderila na mozog. presne pre takýto typ mamičiek sme pre spoločnosť jednoduche a zadubene. nevieš relevantne reagovať na konštruktívnu kritiku tak sa utiekaš k urážkam? och.... mimochodom-ja na tom nie som ani trošku dobre po finančnej stránke a tiež mi tvoj návrh protestu príde utiahnutý za vlasy. a aby si verila-je jedna hodina v noci,môj muž je na nočnej, malinká sa mi za chvilu bude budiť a ja ešte stále robím na handmade vecičkách (aj napriek školám ktoré mám za sebou si pomáham rukami) aby som prispela do rodinného rozpočtu a nečakám kedy mi štát zvýši rodičovský..... dobru noc Vám žienky prajem. tak ako vždy, diskusia na MK ma sklamala že nedokážu niektoré mamičky prekročiť svoj tien a rozumne argumentovať svoj názor a viesť diskusiu na úrovni.
@ruzickaruzova 😵 😵 😵 😵 😉
@ruzickaruzova dakujem za nazor, kazdy ma nejaky. a ked si dobre precitas celu diskusiu, tak zacali mna urazat a podcenovat druhe mamicky. a dalsia vec, pisala som len o tom, ze ked vsetci strajkuju, mali by sme aj my nieco zacat robit a nie o tom, ze chcem silou mocou zvysit rodicovsky prispevok a ze ja som ta, ktora to dokaze. to isto nie som, len som vyjadrila svoj nazor. a to ze sa zivis popri materskej rukami, to je pekne, kazdy sa niecim zivi a snazi sa, aby prispel do rodinneho rozpoctu tak, ako sa da. to tiez mnohe mamicky tu nepochopili, preto som prestala aj pisat, ak si si mohla vsimnut. lebo kazdy tu riesil situaciu v zahranici a mna bral ako nejaku "chuderu" ktora nic nespravi pre to, aby sa mala lepsie a ze riesi len svoj chaby rodicovsky prispevok a to, ze som nezodpovedna. nema to uroven, tak debatu koncim
@luciferkax presne ako hovoríš, rodičovský príspevok je popri a v dnešnej dobe porpi rodičovskom môže ísť každá mamička ktorá chce a má možnosť ísť pracovať...
@onmaria ale ved popri rodičovskej môžeš robiť koľko chceš, možeš normálne nastúpiť do práce a či pracuješ alebo nie rodičovský budeš dostávať tak či tak do 3 rokov dieťaťa a prácu nemáš časovo ani hodinovo obmedzenú, ked ti to nevychádza možeš ísť normálne pracovať, doonca ked dáš dieťa do jaslí dostaneš tuším príspevok aj na tieto výdavky, tak ked sa nepáči a máš prácu stále,nikto ťa nedrží ostať doma, môžeš ísť pracovať a príjem do rodiny sa ti razom zvýši
@mirip toto bola nepochopena tema. pisala som len svoj nazor, opisala napr. svoju situaciu pre porovnanie s mamami zijucimi v zahranici alebo pre porovnanie s mamami tu na SK o ktorych viem, ze su na tom rovnako a vyjadrila som sa v tom zmysle, ze preco mi nemozeme mat viac, ked mozu mat ini. ale moje nazory nikto nevzal a nepochopil spravne a neboj, viem, ze rodicovsky prispevok dostanes aj ked pracujes aj ked nie, do troch rokov dietata. uz sa nebudem vyjadrovat, lebo cez forum je to asi nie moc dobre, nie moc opisatelne a pochopitelne a kazdy si to vysvetli tak, ako chce, bud ta taha za slovicka, alebo poukazuje stale na nieco, na co nema, alebo ta este dokonca obvini z toho, ze si nezodpovedna a ze nerobis nic preto, aby si sa mala lepsie. neriesim to uz, lebo viem, ze to tak nie je. davky su male, to ja jasne asi kazdemu a tiez to, ze moze kazdy nieco pre vyssi prijem robit. idem radsej spat, nema to vyznam.
ahojte,
nečítala som celú diskusiu, ale natrafila som na príspevky o pracujúcich dôchodcoch, ako zaberajú miesto mladým a pod. áno, je to tak trochu na hlavu postavené, ale iba v prípade, ak zaberajú dobre platené miesto. Avšak išiel by mladý človek pracovať na miesto, kde zarobí maxi 400 eur mesačne čistého? a možno aj menej? ked si mladý potrebuje zabezpečiť bývanie, chce si založiť rodinu a pod.? Nie, nezastávam sa dôchodcov, ale každá minca má dve strany.
A samozrejme, že ten rodičovský príspevok je malý, avšak v zahraničí nedostávajú rodičia ani to a myslím, že po niekoľkých platených týždňoch na "materskej" sa ženy musia vrátiť do práce, ak nejakú majú, aby o ňu neprišli a aby mali príjem.A potom nastupujú au-pairky - a tento systém je už aj u nás... až ked sa mi narodili deti som "pochopila" tento systém au-pair - dovtedy mi bolo divné, prečo nezostanú radšej matky s deťmi doma ale musia sa o ne starať cudzí ľudia... (o deti) - ale to je iná téma.
pokiaľ viem diskusia tu bola a tak isto protest a ako som písala aj v druhej diskusii-lekári prestanú robiť(nebude ťa mať kto ošetriť),železničiari prestanú robiť-nepôjdu vlaky.učitelia prestanú učiť-nebudeš kam dať dieťa a ty na materskej čo?nebudeš sa starať o dieťa?
Baby, toto je tema na dlho... samozrejme, kazde dieta ma otca, ale ak z nejakeho dovodu nezarobi tolko kolko by chcel,....
To je aj nasa situacia, mala ma 3 mesiace a o 3 mesiace sa vraciam do prace... uz mam opatrovanie a napriek tomu, ze mi to trha srdce, z lasky nevyzijeme.... Mojmu dietatu chcem dat vsetko a venujem jej vsetok moj cas, ale tak isto ako aj moja mamina ked som mala 5 mesiacov... aj ja budem musiet ist do prace. Kto ma odsudi, nepozna moju situaciu. Viem, lahko sa ostava doma maminam, ak manzel pekne zaraba, ale ak nie, co by ste robili v inej situacii? Isli sa past v novembri?
fuu ja som tak rada že materská je tri roky..som rada že žijem tu kvôli tomu..ako to robíte ked idete tak skor do práce s kojením??
@onmaria Citujem Ta:
" pisala som len svoj nazor, opisala napr. svoju situaciu pre porovnanie s mamami zijucimi v zahranici alebo pre porovnanie s mamami tu na SK o ktorych viem, ze su na tom rovnako a vyjadrila som sa v tom zmysle, ze preco mi nemozeme mat viac, ked mozu mat ini."
Takze sama priznavas, ze si chcela porovnat s mamickami v zahranici. Ale akonahle Ti niekto vyvratil Tvoj nazor (ze ludia v zahranici su a priori bohati), tak si sa zacala rozculovat, ze preco sa porovnava so zahranicim
a dalej pises
" ale moje nazory nikto nevzal a nepochopil spravne " no k tomu dodam, ze asi ked ides na dialnici a VSETKY auta idu v opacnom smere, tak je asi pravdepodobnejsie, ze v protismere si Ty a nie vsetky ostatne auta
a prepac, Tebe nevynadal nikto, zato Ty si tu obvinovala, ze slniecko77 je blond a preto nerozumie a podobne.
Zjavne si nahnevana a trapi Ta Tvoja situacia, tak s nou nieco rob, trebars aj srtajkuj, len si najskor rozmysli, ci vobec existuje nejaky argument, ktory chces pouzit. Argument, nie stazovanie, ze mam sa sle, ale chcela by som sa mat lepsie.
A je kopa mamiciek, co maju aj viac ako 1 dieta a pracuju popri nich, aj ked len za par penazi nejaku drobnu pracu, alebo nieco.
@onmaria ty o voze,oni o koze,máš zbytočne tu niečo písať,ked tu jedna mudrolína 😠 😠 😠 hned na začiatku úplne otočila tému proti Tebe 🙄 🙄
Ja by som sa k štrajku hned pridala!!
Nevadí mi že je rodičovský príspevok 217 EUR, podľa mňa sú to pekné peniaze + príspevok pri narodení dieťaťa, je to naozaj luxus byť doma do troch rokov. Super že máme možnosť popri tom pracovať, čo to si privirobiť, ešte pred pár rokmi žena nesmela mať žiadny príjem ináč by prišla o všetky peniaze.
Čo mi naozaj vadi je katastrofálna situácia čo sa týka škôlok. Korupcia, úplatky a doprosovanie sa len aby sa Vaše dieťa dostalo do škôlky, častokrát sa stane že žena nemôže ísť do práce lebo pre jej 3r. dieťa nieje miesto v škôlke, ale hlavne že tam je niekoľko 2 ročných detí z druhého konca mesta. Ako prečo sa tam dostali Vám nikdo nepovie.
Vadí mi že sú otvorené do pol 4. Vadí mi že pokial sa presťahujete na druhý koniec republiky vaše dieťa môže na škôlku zabudnúť lebo tam nemáte trvalý pobyt. Čiže ked sa Košičania presťahujú do Bratislavy podľa nášho systému majú akože dieťa voziť každé ráno do škôlky do Košíc.
Vadí mi diskriminácia žien matiek na pracovnom trhu. Žena s dieťaťom má problém sa zamestnať lebo každý zamestnávateľ si povie že dieťa bude stále choré a on takú nepotrebuje. Radšej zamestná bezdetnú. Vadí mi že ženy sú kôli dieťaťu diskriminované ale mužom otcom častokrát ešte pridajú k výplate lebo je živitelom rodiny. Vadí mi že zamestnávateľ veľakrát nieje ochotný akceptovať že otec potrebuje ostať doma zo svojimi chorými deťmi. Všetci, celá spoločnosť očakáva že doma ostane žena
Vadí mi že vláda nevytvára podmienky (napr. daňové úlavy) pre zamestnávateľa ktorý sa rozhodne jedno pracovné miesto rozdeliť medzi dve ženy matky ktoré by sa striedali, trošku by si privyrobili a mali by aj dosť času na svoje deti.
Pokial sa pôjde štrajkovať za práva žien, za zlepšenie ich postavenia v spoločnosti, za práva matiek, za to aby sa stavali nové ihriská, otvárali škôlky, za to aby prestali vyhradzovať miesto pre dojčenie na záchody, za to aby namiesto milionov na hlúpe volebné kampane radšej zariadili dôstojnejšie čakárne pre deti u doktorov, aby mala každá mama možnosť ostať zo svojím chorým dieťatkom v nemocnici na TEJ ISTEJ IZBE nie o tri poschodia nižšie......ked sa za toto pôjde štrajkovať tak budem stáť v prvej rade...a kludne aj hádzať vajíčka na parlament ak bz k tomu došlo.
Ja si myslím,že by to malo fungovať tak,že mamička by mala ostať doma do tých troch rokov veku dieťaťa,lebo dovtedy je dieťa skutočne dosť odkázané na starostlivosť akú mu môže dať výlučne len starostlivá a milujúca matka,samozrejme mohlo by to byť aj dlhšie ale to by bol už luxus,ktorý si fakt nemôžeme dovoliť.Materská by mala byť rozhodne vyššia táto suma je na zaplakanie,každý predca vie,že ked nakúpi na celý mesiac mliečko,plienky,oblečenie a drogériu,tak si k materskej môže ešte rovno aj požičať a čo potom tá matka?!tá nemá právo na dôstojný život a čo súrodenci?!Kedže teda plat manžela ide na pôžičky,nájom a ostatné výdavky?!Mohol by ísť štrajkovať každý,každý má právo na dôstojný život a na istotu čo sme bohužiaľ a nedobrovoľne stratili pred dvadciatimi rokmi!!! ☹ 😝
@miskakyska ??????? 😕 akože nechápem.... veď kľudne choďte štrajkovať, ale potom neplačte, ak si náš sociálny systém zoberie vzor zvonka, z okolitých štátov, alebo resp. ak sa to vráti ako to bolo za čias našich mám....
jednoducho je kapitalizmus, vláda nemôže nariadiť zamestnávateľom, aby dávali taký a taký plat, je to ošetrené len min,mzdou...
a v podstate majú mamičky na výber - alebo budú doma tie tri roky, síce ledva vyžijú ale budú so svojimi deťmi, alebo
pôjdu pracovať, aby sa mali o niečo lepšie. Ani mne sa to nepáči náš sociálny systém, ale som vďačná, že som mohla byť aspoň tie dva roky s mojou malou, a keď sa to už veľmi ťažko dalo uniesť, išla som do práce. ALE našťastie mi náš štát tie jasle platil, a táto možnosť je tu aj teraz .
A niekedy je fakt lepšie nezávidieť a nepozerať na druhých čo majú a my nie, nakoľko naozaj nevieme čo to ich stojí, aké obete musia znášať, aby sa mali tak ako sa majú. Sami sme strojcom svojho šťastia 😉
@mm2008 - prepac, ale ja neviem, kde ty zijes...ako vies koko ludi, alebo teda zien by vzalo pracu aj za 400 v cistom??? ty si myslis, že kazdy zaraba 1000E??? ved si len vezmi ucitelov, sestricky, predavacky....a o krajcirkach a inych povolaniach nehovorim...
a statni uradnici ani nehovorim...obycajne zamestnankyne na uradoch vyssei platy nemaju...moja mama ma odrobene 37 rokov na urade, a nema vyssi cisty prijem ako 500E...
teda ja ti odpoviem..ja by som isla robit aj za 400E...lebo je to stale viac ako 0..... a mam ako rodine tych 400e do rozpoctu pomoze.....
ono je to ale vsetko o ponuke a dopyte....
@onmaria co konkrétně by jsi chtěla dělat? Mít dítě je rozhodnutí (beru většinu, ne "nehody") tvé, případně tvé a tvého manžela/partnera, to za jakých podmínek budeš doma si lze zjistit dopředu, buď za to vděčna, protože na Slovensku mají alespoň takovou úroveň, že se nestává že otěhotníš s tím že za takovou a takovou sumu budeš doma a když jsi ve čtvrtém/pátém měsíci udělají kotrmelec a rázem srazí tu částku o podstatnou část (což je např. v Čechách celkem běžný jev...). I to zda budeš, či nebudeš mít nárok na mateřskou se dá zjistit dopředu, ne pak plakat když je pozdě. Další věc, ten kdo dokáže "argumentovat" zvyšováním důchodů a dokonce jim to závidět je opravdu (promiň, ale jinak to nevidím) naprostý ubožák, většina těch důchodců pracovala celý život, nebo velkou část z něj, mnoho z nich dřelo jako mezci a ty jim pak dokážeš v podstatě vyčítat vánoční příspěvek...? Promiň, ale z toho je mi do breku, protože to je čistý hyenismus nejhrubšího zrna a je to přesně ukázka toho proč jsme tam, kde jsme, protože každý dokáže koukat jen na sebe a své zájmy, no ostatní jsou pro něj otravný hmyz... 😢 Další věc psala jsi že každý tahá jen negativa u západních krajin, ale co děláš ty, také vytahuješ jen negativa Slovenska, co ty klady...? Například já považuji za obrovský klad, až luxus možnost volby, mohu si vybrat zda budu doma tři roky, po dobu kterých budu dostávat příspěvek, ale mohu si zvolit i dřívější nástup do práce, bez toho abych o daný příspěvek přišla. Další věc jsou přídavky na děti, i za ně můžeš být vděčna, nejsou ohraničeny výší platu, jako je tomu např. v Čechách, kde v případě že je příjem všech posuzovaných osob vyšší než 2,5x násobek životního minima, nedostaneš nic, stejně tak porodné, na Slovensku máš královskou částku, která opět není limitována příjmem rodiny a dostaneš ji na první tři děti, v Čechách, jak přesáhneš opět 2,5x životní minimum rodiny nedostaneš nic a když dostaneš (to znamená že máš prd peníze), tak jen na první dítě. Takže kde je na Slovensku bit ten kdo odvádí do sociálního systému, v porovnání s jinými státy? Vesměs je to skoro všude tak, že pokud nejsi sociálně potřebný, tak jsi na tom hůře i přesto, že jsi více odvedla na daních, je to proto že ty sociálně potřebný z nějakého důvodu nemohou odvádět (to že určitá část nechce je věc druhá, ale opět se bavím o většině) a jsou odkázaný na pomoc státu, tudíž ty jenž mohou se s nimi (solidárně) dělí, protože nikdy nevíš, kdy se dostaneš na tu stranu těch potřebných... A to že máš dítě/děti, tím se z tebe nestává sociálně potřebný, protože na rozdíl od lidí jenž např. vlivem úrazu se stávají závislými na (nejen) finanční pomoci okolí, ty si můžeš pořízení dětí (více, či méně) naplánovat, to zda si při práci na lešení zpřerážíš kosti si opravdu naplánovat nemůžeš... No a než se do mě začneš obouvat, že tak mluvím jen proto že já nevím co je nouze, tak dovol abych tě ujistila že vím přesně o čem je řeč, protože jsme na Slovensku žili z podprůměrného platu, rodičovského příspěvku a přídavků na dvě děti, stejně jako ostatní jsme platili bydlení, energie, šatili jsme sebe i děti, kupovali jsme plenky, umělé mléko, kojeneckou vodu... Prostě vše co bylo třeba, doma jsem na děti byla od pondělí do pátku sama, protože manžel byl na týždňovkách. No a pak se stalo že v podstatě ze dne na den zůstal manžel bez práce a tak jsme se flexibilně museli sebrat a jít za prací, takže jsme odešli od všeho co jsme měli do ničeho jinam, do nejistoty s dvěma dětmi a třetím na cestě jsme se odstěhovali 650km do Prahy - sociálně (oproti Slovensku) nehostinného kraje, ale hold když to jináč nejde, tak pohodlnost stranou a musíš udělat něco pro to aby jsi se měla lépe, nebo minimálně stejně a to něco musí být něco jiného než brečet že stát se nepostará a dělat represe. Pokud se ti to nelíbí, jdi do politiky a pokus se to změnit, nic jiného ti doporučit nelze, ale snahou dělat humbuk na internetové diskusi nikdy nic nezměníš. Protože aby jsi změnila svět, musíš nejprve změnit sebe 😉
To že svět není vždy fér a život není vždy jednoduchý, je fakt, ale ten fakt kecáním nad pivem nikdo nezmění a jestli já budu ochotna za něco štrajkovat, tak to nebudou vyšší sociální dávky a příspěvky, ale bude to podpora návratu rodičů po RD do párce, dostupnost vzdělávacích předškolních zařízení, zvýšení kvality školství a pomůcek, zvýšení kvality zdravotnictví a podpora zaměstnanosti pro rodiče v podobě zkrácených, nebo vstřícnějších úvazků vůči rodičům, daňový bonus na děti, více možností čerpání volna, v případě potřeby, zvýšení a finanční dostupnost zařízení starajících se o děti během prázdnin, také určitá doba otcovské dovolené atp. To jsou věci které je třeba měnit, ne zvyšovat sociální dávky a pak nadávat že lidé kteří makat nechtějí je zneužívají... Sociální dávky mají být pro potřebné, ne pro schopné práce a povaleče 😉
@mima595 tuším tam právě bude problém v té výši, protože pokud jí vychází mateřská nižší než rodičák, tak (solidárně) má nárok na tu vyšší sumu, pokud se něco nezměnilo v posledních pár měsících, nebo se pletu? 😕

@luciferkax - palec hore. veelmi pozitivne co si napisala 😉