icon

Koho voliť?

14. jún 2023

Tak co ,Slovaci, a Slovenky ,volby sa blizia, koho volit,? Nemam sa s kym poradit ,kazdy ma na kazdeho nasho pohlavara iny nazor.,jednoducho to zacina byt ako gulas,na dovolenke chcem mat klidek,ale potom o tom teda volby ,No rozhodne nebudem volit Sula, rozbijaca,kazdej vlady,ale co este koho nevolit.?Celkom sa mi pozdavaju Zaborska ´+ Majersky, No proste ,poradte, Nam ako rodina sme velmi socialne na tom dobre,ale chcem aby aj ostatnym ,seniorom mladym bolo dobre.takze volit pojdem ,len neviem koho.

cajomila
19. jún 2023

@liljana Však ty nie si obyčajná žena tu z koníka???Veď ty ideš ako fredka vo fóre...hádam ani nespíš, nejesť len aby si nás tu všetky h presvedčila o svojej pravde.

liljana
19. jún 2023

@cajomila som neobycajna zena. Dakujem za opytanie, obed mi chutil. A co je to fredka? To je nejake tajne slovo konspiratorov? Fred flinstone - fredka je zena z praveku?

liljana
19. jún 2023

@cajomila Ale zaujimave je. Spytas sa ma na dve otazky, ja ich odpoviem. A potom sa na mna osopis, ze ci nemam co na robote, ze ti odpovedam. 😀 Ocividne to nebola odpoved, s akou by si bola spokojna ...

cajomila
19. jún 2023

@liljana No, odpovedala si nepriamo.
A preto sa pýtam, či nemáš nič lepšie na práci...lebo námatkovo som si kukla 10 stranovú diskysiu a z každej strany je 1/4 až 1/2 tvoj príspevok.
Všetci diskutujúci to už s tebou vzdali iba ty zotrvávaš.
Ale inak v pohode.

liljana
19. jún 2023

@cajomila zase nepisem v kazdom prispevku, preto ma vidno iba v par prispevkoch (tak 5-6 za den), ktore ma zaujimaju. Ale v nich potom o to castejsie.

liljana
19. jún 2023

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/video-za...
Dnesny clanok s videom, ako ukrajinci dobyvaju ruske zakopy a strielaju jedneho ruskeho vojaka za druhym, ako tam umieraju. Toto nie je pc hra, ale realita. Zaludok sa obracia, smrt v priamom prenose. Cudujem sa ruskym trollom, ze este budu oslavovat vojnu, lebo im to pride, ako by cela vojna bola iba nejaka hra. A umieraju tam ludia, ktori tam ani nechceli ist.
Toto by si mal kazdy pozriet, kym zacne blabolit, ze vojna zacata ruskom je ok.

starhawk
19. jún 2023

@liljana

"si si isty, ze nie si rus? Lebo s rusmi si nemienim vypisovat. Tolko gramatickych chyb ... "

Ano to som si isty, narodeny na SK, dlhodobo tu zijem a pracujem. I ked slovencinu k svojej praci nepotreujem - moj hlavny pracovny jazyk je anglictina, ktoru som sa naucil ako samouk.

"Vidim, ze dalsia taktika je, ze ides rozoberat drobnosti. Tak sorry, nemam cas ani energiu krmit trolla. Skus niekde inde."

Takze ked rozbijem nejake tvoje tvrdenia jasnymi dokazmi a argumentami, tak tym idem do zbytocnych detailov ...
Ja sa snazim vecne argumentovat a pokud mozno prikladat nejake zdroje - nech to nie je ze som si to z brucha vycucal

"ukrajinci mali vecsiu, krachla jedna najvecsia, daj link ak maz, z politickych dovodou, ak sa ti tu zjavy, tak zabespeceny svoj vzdusny,...ale su ty ukrajinci sikovny,
chod sa radsej doucit gramatiku ..."

Toto mi najskor nedavalo zmysel, az potom vidim ze je to vysek mojich pravopisnych chyb
prehlasovane a pri pisani nepouzivam - pisem bez diakritiky, inak by som pisal 2x pomalsie a dokoca tuto klavesnicu ani nema s SK potlacou, takze tu ani nevidim nasu diakritiku
niektore chyby su z nepozornosti, ine z nevedomosti

A nemam cas sa znovu ucit pravopis. Mame to aj tak v rodine, otec vyhraval sutaze v prednese, ale pravopis mal hrozny a jedna z dcer teraz tiez stale same pravopisne chyby
Ked vidim ze aj ked sa snazim tak to nejde na 100% naco by som tomu venoval tolko energie, ked to nepotrebujem pri praci.
Ale mozno by som mal zacat pouzivat nejaku AI aplikaciu - Voice to Text - tam by sa mohlo mnozstvo pravopisnych chyb zminimalizovat

Navyse aky iny argument by potom proti mne pouzivali diskusny oopnenti, ked by som mal dokonaly pravopis ?

liljana
19. jún 2023

@starhawk Moj pracovny jazyk je kazdy den anglictina, nemcina a stale ovladam sk gramatiku. 🙂 Prestan sa teda vyhovarat a venovat sprostostiam ako ruskym okupantom, prestan citat hoaxy a trosku na sebe popracuj.

starhawk
19. jún 2023

@liljana

"Dnesny clanok s videom, ako ukrajinci dobyvaju ruske zakopy a strielaju jedneho ruskeho vojaka za druhym, ako tam umieraju. Toto nie je pc hra, ale realita. Zaludok sa obracia, smrt v priamom prenose. Cudujem sa ruskym trollom, ze este budu oslavovat vojnu, lebo im to pride, ako by cela vojna bola iba nejaka hra. A umieraju tam ludia, ktori tam ani nechceli ist.
Toto by si mal kazdy pozriet, kym zacne blabolit, ze vojna zacata ruskom je ok."

Tak ideme na to

1) vobec neviem odkial a z akeho obdobia je to video - ci je stare alebo aktualne
skusam pozerat po paskach - utocnici maju modre (to by sedelo na ukrajincov modre / zlte), obrancov nevidim ake maju pasky - nemaju tusim ziadne

2) 0:22 videa obranca uz vidi nepriatela, tesne pred tym uz bol na dostrel a utocnik mu bol chrbtom ALE nestrielal, dosiel az k utocnikovi a stale nestrielal az ten po nom zacal strielat
Vsimnime si ze nikto z obrancov sa ani len nepokusa opetovat palbu - sice neviem ake to je schytava gulky ale reflexivne by som hadam este stihol zmacknut spust na svojej zbrani

3) celkovo by ma zaujimala analyza ake zbrane pouzivaju ty utocnici a ci je mozne aby tie kalibre zachytili nejake newpriestrelne vesty - pride mi ze moc lahko padaju ty obrancovia hned po prvom zasahu - pozrem ci nenajdem niekde taky rozbor

4) 0:45 krici ze sa maju vzdat a budu zit a hned vzapeti hadze na ich pozicie granat ...
cize im ani nedali moznost sa vzdat

5) 1:34 - obranca uplne nezmyselne vobec nedava pozor za roh - proste ide
bud bol uplne blbi a neskusil len spoza rohu strcit zbran a strelit davku preventivne
alebo je to hrane video a mal robit blbeho
ved to sa ucia chlapci uz od malicka ked sa hraju na vojakov ze ma ocakavat utok spoza rohu
1:35 este sa pozrie na utocnika a ani reflexivne sa nestrhne zbranou mieriac k nemu
snazim sa pozerat ci vobec tie zasahy robia nieco na tele obrancu - rozumiem ze to nie je ako v akcnakoch kde lietaju hektolitre krvy, ale aspo nejake viditelne poskodenie na obleceny by malo byt pozorovatelne - za predpokladu ze to nie je fejkove video a nestriela slepimi

6) cize pride mi to ako fejkove video, nahrany utok, obranci uplne blbo naskakuju na palbu a neopetuju ani len jeden vystrel
Ako by zufalo niekto potreboval zverejnit uspech protiofenzivi lebo zapany bossovia su nespokojny s postupom

7) Kto kedy hovoril ze vojna je super ?
VED JASNE HOVORIME, ZE TO MUSI SKONCIT.
Si snad tupo myslis ze ma tesi ked sa tam zabijaju ludia ? Aj ti ukrajinci maju rodiny, ked pozeram ako ich odchytavaju na ulici ako besnych psov a hadzu potom bez adekvatneho vycviku do kotla ako Bachmut - minule Prigozin ukazovl vzorku zajatcov, dvom tieklo este mlieko po brade - take ucha co snad nemali ani 18 a treti bol uz dedulo na dochodku so sedivou bradou.
A co si myslis co to dodavanie zbrani sposobuje asi tak ? Len vecsie a vecsie straty na zivotoch na oboch stranach.
Rokovalo sa o primeri, ale potom dozli zapadiari a utli to. Dokonca sa mi zda ak si dobre pametam jeden z vyjednavatelov na ukrajinskej strane bol zavrazdeny.

https://sita.sk/ukrajinskeho-vyjednavaca-zastre...

Ziadna vona nie je OK, v kazdej vojne sa znasilnuje a robia zverstva na oboch stranach lebo chlapov nutia byt horsi ako zvierata a vrazdit ludske bytosti - to sa odrazi na psychyke a samozrejme sa potom z cloveka lahko stane netvor.

liljana
19. jún 2023

@starhawk Lenze celu tu vojnu zacal Putin a iba kvoli uzemiu. Uz sa tym ani netaji. Ten ju moze aj ukoncit. Vsimaj, dristy o denacifikacii uz zrazu prestali. Zrazu uz bojuju proti zapadu. Bla bla bla. Bolsevicke dristy a klamstva, presne ako nas odrbavali 40 rokov za socializmu.

starhawk
19. jún 2023

@liljana a snad moju siahlodlhu analyzu a argumentaciu zas len neodpalkujes tym, ze sa nuram v detailoch :D lebo tie su ocividne u tohto videa podstatne

liljana
19. jún 2023

@starhawk Ved analyzuj dalej, ak si sam ako kol v plote, nemas rodinu a nudis sa. Ja cas nazvys na sprostosti nemam.

starhawk
19. jún 2023

@liljana Putin tu vojnu zacal, lebo bol k tomu zapadom, ktory sa strategicky rozkladal na Ukrajine (co rusko vnimalo doslova ako bezpecnostnu hrozbu a dlhodobo na to upozornovalo diplomaticky). Ak by sa tam zapad netlacil a netlacil dokonca Ukrajinu do NATO, mohli sme si toto cele usetrit - ocividne ma ale zapad uprdele kolko ukrajincov tam zomelu, ich ciel je oslabit Rusko a to do posledneho ukrajinca a dokonca uz su zvesti ze ked sa minu ukrajinci, maju pokracovat staty vychodnej europy Poliaci, Cesi, Slovaci a pod.

Ano zapadne media dookola omielali "Unprovoked and unprecedented" som videl pekny zostrih zapadnych sprav a kazdy to tam povedal ako keby to mali nalinkovane (akoze mali)

starhawk
19. jún 2023

@liljana "Ved analyzuj dalej, ak si sam ako kol v plote, nemas rodinu a nudis sa. Ja cas nazvys na sprostosti nemam."

No ja rad vyvratim nejaky hoax aby ostatny nenaleteli.

Kedze nemas na to jeden protiargument, k mojej analyze tak si s nou spokojna a vidis ze je to mozne fejkove video ?

ice8
19. jún 2023

@liljana nic v zlom, ale inteligentny clovek nehladi na gramatiku, formu, ale na obsah..

liljana
19. jún 2023

@ice8 Nic v zlom. Ale ked vidim, ze niekto cita hoaxy, veri kazdej kravine na nete, chyba mu celkovy prehlad v historii a ekonomii, chyba mu zdravy sedliacky rozum, aj respekt k inym ludom (propagacia vojny a agresie) a gramatiku ma na urovni stvorky zo slovenciny na zakladnej skole (a nepochadza z Dunajskej Stredy), tak si viem utvorit o nom celkovy usudok, ze to nie je ziaden zazrak techniky.
Dobra gramatika znamena, ze bud mas toho vela nacitane, alebo si aspon poctivo v skole daval pozor.

liljana
19. jún 2023

@ice8 "Putin tu vojnu zacal, lebo bol k tomu zapadom, ktory sa strategicky rozkladal na Ukrajine." Rozumies tejto vete? Ja teda nie. Ten pan je ocividne dyslektik, alebo cudzinec na Slovensku, alebo uz ma v sebe dve promile. Ale ani potom sa neospravedlnim, lebo pise bludy.
Ale preco nas tu potom presviedca o opravnenosti ruskej agresie, ked nevie poskladat jednu vetu, ktorej by sa dalo rozumiet?
Snazim sa byt inteligentny clovek, ako pises, ale tu nevidim ani formu, ani obsah.

ice8
19. jún 2023

@liljana A je hoax aj toto?
https://cnn.iprima.cz/palice-noze-macety-a-samo...
Pisala si, ze nemcina ti ide ok..

Mas ekonomicke vzdelanie? To ma celkom zaujalo.. Mal by som zopar otazok na ekonoma 🙂 Aj ten Dejepis ma zaujima, a rovno jedna otazka, ktora kombinuje obe discipliny.. Mam v tom nejasnosti, Ide o Waterloo.. Tusim tam zomrel Napoleon, nie ?

ice8
19. jún 2023

@liljana tej vete plne rozumiem, vypadlo mu slovo "donuteny"

"Putin tu vojnu zacal, lebo bol k tomu *DONUTENY* zapadom, ktory sa strategicky rozkladal na Ukrajine."

Nie som lingvista, ale cudzinec takto nepise.. Ja ho nepoznam, ale nepride mi tak. Len moja intuicia. Citam totiz po ludoch, ktori nie ze by mali problem, ale nehladia na "kvalitu", chcu velmi rychlo poskytnut "obsah", tam kde ide o cas, si clovek vie domysliet velmi presne o co sa snazi druha strana.. (chyba v cislach sa domysliet da uz velmi tazko..).

Doplnenie, namiesto donuteny tam moze byt aj "dotlaceny", ale snad sa chapeme.. Osobne by som ale napisal namiesto tychto dvoch slov skor slovo "zmanipulovany" tj, Putin sadol na lep (niekomu, nebudem blizsie specifikovat), tj, skocil do "pasce" a "nechal sa vyprovokovat", ano to slovne spojenie by som pouzil - "nechal sa vyprovokovat". Ale nesledujem detaily vojny, taky obraz som mal na zaciatku, samozrejme od niekoho ineho, je zlozite robit usudok ak nemam tvrde data a fakty.. Povedal by som, nemozne..

liljana
19. jún 2023

@ice8 Netusim, co mam povedat k clanku o neprisposobivosti imigrantov. Nemci to s nimi uz zial prehnali.
Napoleon zomrel na ostrove Svata Helena a vies si to do minuty zistit na google. Waterloo bola jeho druha velka a definitivna porazka, po ktorej bol druhy krat donuteny vzdat sa moci a odist z Francuzska.
Mam studium hospodarskej informatiky.

ice8
19. jún 2023

doplnil som svoj prispevok vyssie, len pripominam aby bol ako taky poriadok, obcas sa to blbo synchronizuje ak niekto prispeje v rovnaku sekundu..
OK, cize to bol HOAX, to s tym Napoleonom..

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Stock_Excha...

Vtipne je, ze ale wikipedia, slusne oficialny zdroj, vobec nespomenula jedno meno (Nathan Rothschild) , ktore je spomenute tu (a tiez to nie je dezinfo web, podla mna)

https://www.globalcapital.com/article/28mxtf6oc...

Ale tak, pod hospodarsku informatiku to asi nespada, skoda.. Len tak, ci si o tom pocula niekedy.. O tychto udalostiach z historie..

cajomila
19. jún 2023

@liljana Vytrhla si to z kontextu...a keď človek len trošku porozmýšľať a má všeobecné informácie o ekonómii, politike a svete ako vnímaš samu seba (dedukujem z tvojho príspevku), tak si to vie domyslieť.

liljana
19. jún 2023

@ice8 Historia je moj konicek. Ano, Rotschildovci je fascinujuca story. Ako sa vysvihli, zbohatli (aj vdaka napoleonskym vojnam a tomu, ze v tych casoch boli informovani skor ako ini) potom rotschildovi synovia sa rozisli do sveta a zalozili tam odnoze rodiny. Dost dlho, par rokov sme byvali vo Frankfurte, preto ma to zaujimalo, kedze boli odtial.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rothschildové

ice8
19. jún 2023

@liljana
Docasne
On February 26, 1815, Napoleon managed to sneak past his guards and somehow escape from Elba, slip past interception by a British ship, and return to France. Immediately, people and troops began to rally to the returned Emperor.
Totiz, proti nemu poslali gardu/vojakov, akokolvek ich nazveme, co myslis, ublizili mu, by mu ?

No a potom tie dohady, ako zomrel, rakovina zaludka? Arzen? hm... To mi tu na 100% nevyriesime, nezistime.. To je tiez na wiki, dokonca Slovenskej.. https://sk.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte

Toto je len jedna a prva pikoska, ktore mi napadla, ked sa spomina dejepis a $$$, kto financuje vojny?

Vies anglicky, to je super deviza, takze moja rad znie ... Follow the money..

PS: neobhajujem Napoleona, kde ze, na to som velmi slaby v dejepise, aby som niekoho musel obhajovat, kto vedie vojny, na to by som musel mat ine tvrde data a info, ktore nemam (nemozem vediet vsetko).. Len sa snazim poukazat na taku malichernost, vseobecnu, ako "v danom pritomnom momente" existuju nejake "oficialne spravy" - a tie nie vzdy sa ukazu ako pravdive, ale to je uz neskoro.

Preto sa Ta opytam uplne na rovinu. Veris ze svet je fer? Kedze Ta zaujima dana rodina ktoru spominas..Nechcem naznacit nic, ze nam vladu alebo podobne "konspiracie", len cisto na margo penazi v akejkolvek forme, vojen, ziskov, zmena urokovych sadzieb a/alebo podmienok ako sa na trhu obchoduje (zvacsa pre retail) a podobne..

Tych rodin okolo nich bolo viac, v DE napr Warburg..

liljana
19. jún 2023

@ice8 tej vete plne rozumiem, vypadlo mu slovo "donuteny"
Putin bol "donuteny" k vojne asi ako Attila, Dzingischan, Tamerlan, Sulejman, Napoleon, Hitler,... Vsetci ti pani chceli moc, slavu (vid Slava polna trava) a peniaze a nevadila im cena velkeho mnozstva mrtvych, kym oni sami neboli medzi nimi.

ice8
19. jún 2023

@liljana A preco potom Napoleon povedal "The hand that gives is above the hand that takes." ?

Presnejsie “The hand that gives is among the hand that takes. Money has no fatherland, financiers are without patriotism and without decency, their sole object is gain.”

starhawk
19. jún 2023

@liljana

"Nic v zlom. Ale ked vidim, ze niekto cita hoaxy"
>> co konkretne bol hoax ?

", veri kazdej kravine na nete"
>> konkretny priklad co je podla teba kravina comu verim na nete

", chyba mu celkovy prehlad v historii"
>> historia nebola moj oblubeny predmet to ano, bola fajn ale nebavilo ma ucit sa vsetky tie roky naspamet, biflovanie ma nebavilo nikdy, skor matematika
ale snazim sa si nejake historicke fakty prv skontrolovat
mam niekde uplnu chybu v historickych faktoch ? Poprosim priklad.

" a ekonomii,"
>> poprosim konkretny priklad, kde som nemal prehlad o ekonomii

" chyba mu zdravy sedliacky rozum,"
>> opet poprosim konkretny priklad, kde mi podla teba chyba sedliacky rozum tzv common sense

" aj respekt k inym ludom (propagacia vojny a agresie)"
>> si asi necitala posedny urivok kde odsudzujem vojnu vsak ?

" a gramatiku ma na urovni stvorky zo slovenciny na zakladnej skole (a nepochadza z Dunajskej Stredy)"
>> tu sa nehadam, decka su druhacky, takze ked budu stvrtacky a budem ich skusat z gramatiky :D :D :D tak sa hadam na mna znovu niektore tie pravidla nalepia, dovtedy to proste nepokladam za prioritu doucit sa kedze ako som pisal, nejde mi to a neslo mi to ani ked som sa to ucil, 1ku z diktatu som nikdy nedostal

", tak si viem utvorit o nom celkovy usudok, ze to nie je ziaden zazrak techniky."
>> takze poprosim teda priklady ako spominam hore, aby som ti to vsetko mohol vyvratit

"Dobra gramatika znamena, ze bud mas toho vela nacitane, alebo si aspon poctivo v skole daval pozor."
>> a co ak mam toho vela napocuvane ? Tam gramatiku nepocujes. V skole som daval pozor, asi by som nevystudoval vysku, keby som bol hlupy Jano - na niektorych predmetoch bolo celkom sito

"Putin tu vojnu zacal, lebo bol k tomu zapadom, ktory sa strategicky rozkladal na Ukrajine." Rozumies tejto vete? Ja teda nie. Ten pan je ocividne dyslektik, alebo cudzinec na Slovensku, alebo uz ma v sebe dve promile. Ale ani potom sa neospravedlnim, lebo pise bludy.
Ale preco nas tu potom presviedca o opravnenosti ruskej agresie, ked nevie poskladat jednu vetu, ktorej by sa dalo rozumiet?
Snazim sa byt inteligentny clovek, ako pises, ale tu nevidim ani formu, ani obsah.

>> Ano presne tam chyba slovo donuteny, dokopany, dotlaceny
objektivnu kritiku prijimam v tom ohlade, ze si mam po sebe precitat cely text znovu, co bohuzel nerobim - ale vidim, ze toto zmysel ma, par chyb a takychto logickych nedostatkov budem vediet odchytit

dyslektik - mozno, za mojich rokov na zakladke sa taketo veci moc neriesili pokial clovek nebol vislovene zaostaly v uceni
deckam maju robit posudok, hlavne u jednej cakame ci jej nieco urcia
diktaty na 3-5, dotiahol som to obkecavanim literatury, vysledna slovencina na 3 vzdy na vysvedceni
matika na druhu stranu 1 skoro bez ucenia
hold nemoze byt kazdy vo vsetkom dokonaly

cudzinec, ani pod vplyvom nejakych latok nie

opet poprosim uviest presne co su bludy z mojej strany - lebo mam pocit, ze to je len nieco co sa nezhoduje s tvojim nazorom, ale to nie su bludy, to je len iny nazor

O "opravnenosti" ruskej agresie sa mozme pobavit podrobnejsie v samostatnom bloku.
Slovo opravnenost som dal do uvodzoviek, lebo ziaden stat nema pravo napadnut iny no deje sa tak aj teraz v modernej dobe.

taaaaaaak a teraz to mozem po sebe precitat, preto sa radsej rozpravam - tam moj pravopis nie je pocut :D
samozrejme ziaden zazrak necakaj v oblasti pravopisu, ale chybajuce slova najdem

autor
Autor odpoveď zmazal
cajomila
20. jún 2023

@starhawk Nič si z toho nerob, istí prispievatelia proste potrebujú mať vo všetkom pravdu.
A ak by ju aj nemali budú tvrdo makať aby ťa o nej nepresvedčili 😉

liljana
20. jún 2023

@starhawk
@cajomila No ver tomu, ze ako clovek, co neznasa extremizmus, nespravodlivost. diktatury, korupciu (nacizmus, bolsevizmus, ludactvo), nebudem prikyvovat ludom, co ich podporuju a siria, alebo sa tvarit, ze to nevidim.