Koľko peňazí si našetriť na jazdené auto?
Ahojte som v tomto uplne neskusena a nema mi kto poradit tak ma neukamenujte. Som sama s dietatom a potrebujem si kupit auto -je mi v podstate jedno ake ozaj sa nevyznam do toho. Jazdila by som len kratsie vzdialenosti a asi nie prilis casto. Ak by ste mi vedeli dat akekolvek rady, ze kde kupit, ake, za kolko budem velmi vdacna. Samozrejme jazdene nie nove na to nemam financie a ani nebudem mat v blizkej dobe som na RD.. dakujem 🙂
@kat_ no ved to prave ze nemam moc koho poprosit aby mi pomohol ale skusim zohnat
Najlepsie cez sukromnika nie cez autobazar, napr cez bazos.sk alebo facebook marketplace alebo milion skupin. Nekupuj moc stare, pre zvysene naklady na opravy, kup max 10rocne, kup ho po STK , ale nie tesne pred stk, max do 100tisic km a nieco mensie pre nizsie naklady na benzin a opravy napr taka skodovka. Kebyze mas nejakeho mechanika, co moze vziat kabel a tablet a napojit si auto na diagnostiku tak super.
Kupit dobru jazdenku (kde cena zodpoveda hodnote/stavu auta) je dost narocne, najma pre netechnicky typ cloveka. A obzvlast ak ma byt jazdenka lacna (cim lacnejsie, tym rychlejsie sa predaju, ak su naozaj dobre). Idealne je, ked natrafis na slusneho cloveka vo svojom okoli (znamych), ktory udrziavane male auto predava (lebo kupuje nove, vacsie...)
Ale vo vseobecnosti hladaj male skromne jednoduche benzinove auto od prveho majitela, najlepsie hatchback masovej znacky (napr. Skoda, Seat, Toyota, Honda, Suzuki, resp. aj ine v pripade extremne malo km a velkej zachovalosti), nikdy neburane, idealne nic neprelakovavane, so vsetkymi klucmi, navodmi, servisnou knizkou, najlepsie kupene v SR.
Vyhni sa (rizikovym) "nadstandardom" ako automaticka prevodovka, prerabka na LPG, akykolvek tuning/ciptuning, vsakovakym dorabanym doplnkom. Najlepsie povodny stav auta.
V bazaroch nie je vela tip-top jazdeniek, skor by som hladal v inzercii (sukromnej, priamo 1. majitel).
Male auto v slusnom stave sa da kupit aj za 3-4-5-6 tisic, podla znacky, modelu a tvojej narocnosti.
Najlacnejsie su auta bez klimy (niekto neznasa) a trojdveraky.
Napr. My ideme predávať naše staré za 2200 aspoň kia Ceed 🙂 lebo sme si kúpili nové len ešte ho nemáme nikde lebo však mame čas 😄ja by som tiež z bazáru nebrala ale od niekoho koho poznám a posúva auto 🙂
@katuskamala1
@madeincssr
Dakujem velmi ste mi pomohli teraz sa aspon trosku budem vediet orientovat a zial nikoho znameho co by predaval nepoznam ale skusim teda pohladat aj mimo bazarov. Inak auto bez klimy a trojdverove absolutne neprichadza do uvahy kedze mam male dieta.
@petrastrbanikova hihi tak daj potom vediet
@madeincssr tak napríklad takú škodu asi lacno s dobrými km nekúpi, musí mať fakt šťastie, keďže škoda si drží svoju cenu a tie auta sú dosť jazdené.. Toyota, Honda je pre ňu podľa mňa tiež nevhodná, keďže je tam drahší servis, resp. Náhradné diely..
Z tvojho výberu by som si vybrala seat, mali sme ibizu a bolo to skvelé auto, minimum investícii a daju sa nájsť za rozumnú cenu aj jazdené
Na krátke vzdialenosti benzín.. najlepšie kupovať od dôchodcu, ktorý s ním jazdil k lekárovi a do kostola😃 ale priprav sa,že auto je nekonečná nenávratná investícia, a je jedno či nové alebo staré.. auto=furt niečo😃
@anajka266 To ti predajca povie pri každom aute, ak ho teda nepoznáš osobne.
Každopádne je treba byť racionálny a kúpiť si auto, ktoré už ako nové bolo jednoduché a pomerne lacné, lebo ceny opráv neklesajú so zostatkovou cenou vozidla (zaplakalo kopec mladých "machrov", čo si kúpili naleštené 15-ročné BMW alebo Audi, a do prvej opravy nasypali polovicu toho, za koľko to kúpili. Ale tí aspoň obvykle nepotrebovali živiť a voziť dieťa...).
ahoj, určite benzínové, bez turba a s nepriamym vstrekovaním paliva (MPI). Vďačné a bezproblémové sú napr. Toyota Yaris 1.0 51kW.. je to trojvalec. Určite si pozri, či má posuvnú zadnú lavicu. Je to ale menšie auto - malý kufor pomerne. VW nemá veľmi dobré motorizácie, čo sa týka starších ročníkov. Dá sa odporučiť motor 1.4 16V 63kW (Ibiza, Fabia, Roomster), pozor NIE TSI!! z VW group ešte možno 1.2 HTP 51kW ale až po roku 2011-12.
@stanno ...1.0 MPI (trojvalec bez turba, Citigo, Fabia III, VW Up!) aj 1.2 TSI (stvorvalec s rozvodovym remenom, rad EA211), aj 1.0 TSI (trojvalec) su od VW Group (Skoda, Seat, VW) uz v pohode.
@madeincssr áno, ale pri týchto motorizáciach si musí autorka už pripraviť rozpočty nad 7000 Eur
@stanno to poviem rovno ze je na mna uz prilis velka suma 7 tis
Tak cca 2500 si nasetri
autorka - správ všetko preto, aby si auto kupovala s niekým, kto to vie posúdiť. Čím je jazdené auto staršie, a teda aj cena nižšia, tým je to väčšia lotéria. Radšej teraz zohnať odborníka, ako potom nonstop zháňať autoservis a nedoplatis sa. Zisti si aj kedy bola STK robená, aké staré sú gumy a podobne detaily. Držím palce
Dobre by aj bolo aby ti poradil niekto skúsený aby si doň potom zbytočne nevrážala ďalšie peniaze.
Ja ti len poradim,nechod do drahych znaciek,kde su drahe nahradne diely. My mame tu spominanu Kiu Ceed a za mna super spolahlive auto. Mame ju 10r.a ziaden problem,len servisne prehliadky.
@pikachu999 ja hlasujem za aspon dvojnasobnu sumu (cca 5 tis.) A to by este bolo dobre mat rezervu na uvodnu poriadnu ocistu, servis (olej, filtre), mozno pneu, akumulator, stierace...
@madeincssr Ak sa mozem opytat a ak potrebujem jazdeny automat (5-10 rocny), tak ake znacky zvolit/nezvolit?
@petrastrbanikova kia ceed rocnik? Najazdene km? Za 2200 eur predavate?
@snehovakralovna R.2009 a okolo 230 tisíc má najazdené. Chceli sme pôvodne viac ale tým že nechceme aby dlho stalo tak ho ponúkneme tak aby sa dalo predať 🙂
@liliana8 tu velmi neviem poradit, nechal by som to na ludi, ktori maju s automatmi v jazdenkach viacnasobne vlastne skusenosti. Mozno postupovat tak, ze dobre pregooglit vzdy konkretny vybrany model auta s konkretnym typom motora a automatickej prevodovky. Vela sa da dozvediet na forach klubov danej znacky - v technickej sekcii (motory, prevodovky). Nekupil by som si jazdenku s bezstupnovou (CVT) prevodovkou, mozu mat mensiu zivotnost. Dobre boli klasicke automaty s hydrodynamickym menicom (na pake - volici maju polohy P - R - N - D - I - II - III), ale tie su menej-stupnove a v sucasnosti sa u mensich europskych aut uz takmer nevyskytuju. Zostavaju robotizovane mechanicke prevodovky a dvojspojkove (DSG) mechanicke prevodovky. Tam treba vzdy pregooglit presny model auta, typ motora (rocnik, vykon, idealne typ - kod motora) a typ prevodovky. Napr. DSG s mokrymi spojkami (v oleji) maju slusnu zivotnost. Ale tie byvaju spravidla vo vacsich, vykonnejsich (drahsich) autach.
A potom hybridy (tie ma dobre Toyota).
@madeincssr ja som kúpila za 1200a za tie 3 roky čo ho mám som okrem oleja a stk a benzínu tam nič nerobila 😁 a fici ako hodinky. ..je to aj o šťastí 😁
Jazdené auto na krátke trasy sa so šťastím dá kúpiť aj za 500€ +200€ dodatočný servis. Len musíš mat niekoho kto sa rozumie.
Ale reálnejšie suma je tak 3000€
@petrastrbanikova aká Kia?
@luckabj82 Ceed vyššie je aj fotka len čo som mala v mobile.
Skús suseda, bývalého kolegu, kamaráta, rodinu..., popozerať viac áut, aby si mala z čoho vyberať. Možno aj automat by bol vhodný.
@liliana8 my máme Citróny Berlingo, obidve automat bez porúch. Pravidelne chodíme na prehliadky. S automatom nikdy nebol problém, vlastne s ničím, len tankujem a bežná údržba.

mozes popozerat na autobazar.eu, tam si vyfiltrujes inzeraty z tvojho okolia, vacsinou bazary a mozes ist pozriet nazivo... len teda idealne mat so sebou nejakeho odbornika, kto odhali pripadne vady