icon

Korektor textov

15. aug 2023

Ahojte, síce som hľadala na googli, ale nenašla som odpoveď. Mám síce vyštudovanú len Obchodnú akadémiu, no vždy ma bavila slovenčina, ľutujem, že som ju nešla študovať. Gramatiku nám v malíčku, nerobím gramatické chyby, dokonca aj šéfovi opravujem a kontrolujem maily, keďže on tam má dosť chýb, sám ma o to žiada. Nemáte skúsenosť, či sa dá nájsť práca, resp. brigáda, čo by bolo ešte lepšie, keďže ja mám prácu na plný úväzok. Rozmýšľam, že by sa mi hodila ešte takáto brigáda, čo viem robiť z domu. Len neviem, či je to reálne, keď nemám vyštudovanú slovenčinu ani prax v tejto oblasti. Na profesii som našla pár ponúk, ale to bolo na plný úväzok a mimo môjho bydliska. Neviete mi poradiť? Dakujem

Strana
z2
kvetinka75
15. aug 2023

@ankare mňa dosť ,,vytáča,,, keď niekto použije slovo strašne v pozitívnom význame. Bolo to strašne dobré alebo bolo tam strašne dobre. Ja sa vždy spýtam - tak strašne alebo dobre. A nechápavo na mňa pozerajú. A potom také perličky mi pília uši - prídem za 5 min. ...., závisí to na tom..., a pod.

cakanka22
15. aug 2023

Záleží od toho, aké typy textov by si chcela upravovať. Ja robím korektúry vedeckých textov. Nemám vyštudovaný SJ, ale mám doktorát z vedeckého odboru, pre ktorý tieto korektúry robím. Bez znalosti vedeckej terminológie nemôžeš robiť tento typ práce. Ak sa jedná o bežné úpravy mailov a pod., nestretla som sa s tým, aby to niekto robil ako brigádu. Ale ktovie 🙂

ankare
15. aug 2023

@kvetinka75 juj, ja toto bežne používam, zo mňa by Teba trafil šľak. 😅

kvetinka75
15. aug 2023

@ankare ja ich zase vytáčam tou otázkou 😂

ankare
15. aug 2023

@kvetinka75 Najsmutnejšie je, že tí ľudia ani nepochopia, čo tým myslíš. 😅

cakanka22
15. aug 2023

@gaborka28 Úplne s Vami súhlasím. Spraviť korektúru diplomovej práce z jadrovej fyziky je niečo úplne iné ako opraviť len tak i/y v texte. Robím korektúry vedeckých textov cca. 400 stranových, takže viem o čom hovorím 🙂

gaborka28
15. aug 2023

Dievčatá, ja som tiež nechcela, aby to vyznelo odo mňa nejako zle. Ani ja v bežnej komunikácii neriešim, kto ako píše. A veru, pri písaní s kamoškou aj ja “kašlem” na správne pravidlá, to zas bez debaty 😇 Samej sa mi tu na mk stalo, v inej diskusii, že som v rýchlosti napísala typ namiesto tip a zistila som to až vtedy, keď som to nemala možnosť opraviť 😀 Hanba ma fackuje. Môj príspevok ani nemal byť nejakým povyšovaním sa alebo čo, len som chcela napísať z druhej strany brehu, že to nie je také easy, ako sa zdá 🙂 A zároveň som chcela autorku povzbudiť, že uplatniť sa dá aj bez vyštudovania slovenčiny 🙂

kvetinka75
15. aug 2023

@gaborka28 ja zase jedno píšem a druhé mi už letí hlavou a párkrát som si už opravovala my a mi. Ale tu človek píše rýchlo, nerozmýšľa. Ak robí korektúry, tak predpokladám, že pracuje v kľude a rozmýšľa nad tým. Ja by som to tiež rada skúsila, ale nepodarilo sa mi nič zohnať. Skôr by som obyčajné články, nič vedecké, beletria a pod. Príp. ekonomika, keďže v tejto oblasti pracujem, tak mi nie je terminologia vzdialená

Strana
z2