Kramáre a starostlivosť o deti

majka35
28. feb 2007

Pred týždňom som bola svedkom zanedbania starostlivosti o dieťa v nemocnici na Kramároch v Bratislave. Veľmi ma to rozhorčilo a myslím, že o takých veciach by sme nemali mlčať, preto vám posielam popis toho, čo sa stalo. Snažím sa urobiť všetko preto, aby personál neplniaci si svoje povinnosti bol potrestaný, ale zatiaľ márne. Pomôžte mi aspoň posunutím tohto mailu, nech čo najviac ľudí vie, ako sa "starajú" na Kramároch o naše deti.

Pohľad na štvor- až päťročné plačúce dievčatko, ktorému z uška kvapká krv, hrozne chrčí, vykašliava hlieny a volá maminku – to je pohľad, ktorý by nenechal nikoho celkom ľahostajným a chladným. Nikoho, okrem lekárky a zdravotných sestier na detskom oddelení ORL v detskej nemocnici na Kramároch. Opíšem vám to pekne po poriadku.
Vo štvrtok 15. 2. 2007 vyberali na spomenutom oddelení mojej 5-ročnej dcérke nosnú mandľu. V izbe bolo päť detí s rovnakou diagnózou, každé so svojím rodičom. Hnevalo ma, že na 4 mamičky a jedného otecka sú v izbe len tri stoličky, že radiátor len temperuje a že od netesniaceho okna ťahalo tak, že sme si zapínali svetre, no netušila som, že to najhoršie z toho dňa ešte len príde. Keď nám priviezli deti po zákroku, všetky plakali, chrčali a bolo im treba utierať nošteky. Asi do hodiny sme ich utíšili, niektoré aj zaspali a všetko sa zdalo byť v poriadku. Vtom sa otvorili dvere a sestry priviezli malé dievčatko – asi 4-5-ročné. Vyzeralo podobne ako naše deti tesne po zákroku, ale navyše malo v ručičke napichnutú infúziu. Neskôr som sa dozvedela, že jej vyberali nosné aj krčné mandle naraz. Sestry ju položili na posteľ bez vankúša, prikryli a bez jediného slova odišli. Dievčatko plakalo, z pusy jej vytekali hlieny, a ja som márne pozerala na dvere, kedy sa v nich objaví jej mama alebo otec. Keď nikto neprichádzal, podišla som k dievčatku, utrela jej nos aj ústa a snažila som sa ju troška utíšiť. Všimla som si, že z ľavého uška jej kvapká krv. Priložila som jej naň vreckovku a išla som zavolať sestru. Sestry boli vo svojej miestnosti a rozprávali sa. Keď som na otázku jednej z nich, či ide o moje dieťa, odpovedala záporne, povedala len, že sa mám vrátiť k svojej dcére, že príde neskôr. Vrátila som sa do izby a striedavo som k sebe túlila svoju dcéru aj dievčatko, ktoré bolo samo. Po chvíli začala vykašliavať krvavé hlieny a keďže sa sestra stále neukazovala, znova som šla za ňou. Veselo sa zabávala s kolegyňou s mobilným telefónom. Keď nereagovala na moju výzvu, aby išla za pacientkou, zvýšila som hlas, na čo sa už ozvala aj lekárka, ale len preto, aby mi vysvetlila, že dieťa je po zákroku a preto je normálne, že plače. Nedala som sa a krikom som ich doslova donútila, aby sa konečne zdvihla a išla malú pozrieť. Želala by som vám vidieť, s akým chladom, priam až odporom pristúpila k malej, bez slovka na jej upokojenie, len jej utrela noštek, položila na posteľ k nej tri vreckovky a zasa odišla. Vraj má aj inú robotu a iných pacientov!
A ja sa pýtam: Prečo som ju zakaždým našla v družnej debate s kolegyňami v izbe pre sestry? Prečo som ju nemusela hľadať na iných izbách pri ostatných pacientoch, keď mala toľko práce?! Čo robí sestra, ktorá nevie pritúliť trpiace malé dieťa na DETSKOM oddelení? Vyhŕkli mi slzy nad toľkým bezcitným chladom. Navyše, podľa mňa v jej správaní nebol len nedostatok súcitu, ale hlavne zanedbania pracovných povinností. To dieťa sa dusilo vlastnými hlienmi! Keby som nestála pri nej, neutirala ju a nenútila tie krvavé sople vypľúvať, ako to mohlo dopadnúť? Sestra neurobila absolútne nič okrem toho, že ma arogantne napomínala, že sa mám starať o svoje vlastné dieťa a dať jej pokoj. Dokonca sa mi vyhrážala, že ak sa neprestanem rozčuľovať (že kašle na pacientku), zavolá primára, aby so mnou urobil poriadok. Keď som súhlasila, že sa s ním rada porozprávam, iniciatíva ju akosi rýchlo prešla. O maličkú sme sa naďalej starali na striedačku s jedným oteckom až do príchodu primára. Predtým ešte si ma zavolala na chodbu lekárka, ktorej meno nepoznám, aby ma napomenula, že sa už do toho nemám miešať, lebo o práci s deťmi nič neviem a ďalšia sestra mi „poďakovala“ za to, že som jej pokazila deň. To už bolo na mňa priveľa. Nazvala som ich bezcitnými beštiami a odišla som.
Okolo obeda prišiel primár Hapčo skontrolovať deti, či môžu ísť domov. Popísala som mu, ako som neúspešne vyzývala sestru, aby sa postarala o malú pacientku, ako som to robila za ňu a navyše som dostala vynadané, že sa starám. Okrem toho, že mi sestra odmietla povedať svoje meno. Primár mi dal za pravdu a prikázal sestre, aby zostala pri maličkej. Rovnako na príkaz pána primára sa mi sestra Arpášová napokon predstavila. Mrzí ma, že nemôžem uviesť mená ostatných sestier a lekárky, ktoré tak príkladne kašľali na malé trpiace dievčatko, odlúčené v ťažkej chvíli od maminky, na ktorú neustále volalo.
Každý z nás má určite občas slabú chvíľu, keď sa mu príliš nechce do práce. Pochopila by som nenatiahnutú plachtu na posteli, že v izbe pre 6 detí bola jediná knižka, v ktorej chýbali strany, že v kanvici s čajom nebola naberačka a nemali sme ako deťom naliať čaj, ale to, že sa po upozornení sestrička neráči ísť pozrieť na malé dieťa bez dozoru, ktorému z uška aj z pusy tečie krv, tak toto naozaj pochopiť ani ospravedlniť nedokážem. A to ani nespomínam ľudské hľadisko. Nepochopím, že žena dokáže odísť od postieľky, v ktorej plače dieťa, bez jediného milého slova a bez toho, aby ho aspoň pohladila po hlávke. Žiaľ, aj takéto ľadové sfingy pracujú v našom zdravotníctve, konkrétne na detskom oddelení ORL na Kramároch.
S pozdravom
Zuzana Kubovčíková

lindda
28. feb 2007

majka presne viem o com hovoris mne stacilo novorodenecke na kramaroch nikdy viac 😖

bellezza
28. feb 2007

ja mám tiež negatívne skúsenosti z kramárov.. z KDCH.
pripájam mail ešte z októbra aj s opisom čo sme absolvovali. Operácia pruhu.

14.10 nas pustili z nemocnice. Zacinam tym krajsim. Ked nam doktor povedal, ze ideme domov a priniesol nam prepustaciu spravu, bola som strasne rada.Tomu ale predchadzalo kopec inych veci, aj prijemnych aj velmi neprijemnych.
11.10. nas prijali na detsku chirurgiu, na kojenecke oddelenie, po nekonecnych byrokratickych papierovackach (jeden papier dole, druhy pre doktorku, treti na operacne saly, stvrty sestricke, hruza) sestricka mi pomohla Tomaska okupat za jeho vydatneho revu (predsa len cudzi ludia), to bol taky filter, ktorym prechadzaju vsetky deticky, odmeria sa im teplotka a odvazia sa. Tomasko nemal teplotu a co som sa divila, pribera sialenym tempom, ma 10 kg. Potom sme ho obliekli a isli sme sa hrat do materskej skolky. Kazde oddelenie ma MŠ aj s tetami ucitelkami. Potom sme dostali obed, pyre, u ktoreho zjedol 5 lyziciek a viac nechcel, ani sa mu nedivim.

Vecer pred operaciou Tomik dostal Diazepam, ked som ho ukladala spat, tak som mu striekackou frcla do pusy, bolo to rozpustene v glukoze, zjedol to, myslela som si ze bude ospaly a malatny, ako mi sestricka povedala, ale on sa polhodinu v kuse rehotal a santil, potom to zapichol. O stvrtej rano potom dostal druhu davku Diazepamu. O osmej rano sa zobudil, nesmela som mu dat nic pit ani jest, tak sme sa isli hrat. o 08,30 mi sestricka povedala ze ideme, tak som zamkla izbu, podala Tomaskovi kluce a Tomik isiel za nami na -1 poschodie kde sa nachadzaju operacne saly, tam mu dali este vypit jeden roztok na ukludnenie, ale nezaucinkovalo to tak ako malo, bol trosku malatny, ale vypraval dzavotal si, chytal zaluzie a tak. O 09,15 mi do odviezli na operacnu salu. Ja som si vyzliekla navleky a plast a v slzach som odisla na izbu. Nedalo sa to zastavit, este teraz mi tecu sople a mam v ociach slzicky...sestricky sa ma este predtym pytali, ci nechcem ostat na oddeleni, ze predsa len, kvoli babatku a tak. Povedala som ze nie, ze som chcela byt s nim ako dlho sa len dalo. Asi to na mne vsetko bolo vidno.

Tomasko dostal na tricko leukoplastovu nalepku s menom, rodnym cislom, menom a cislom oddelenia a tusim tam bolo aj cislo izby. Jednu mal na tricku a druhu na zapasti, aby sa nam nestratil.

o 11,00 mi ho doniesli, prebral sa z narkozy a plakal. Mal napichnutu infuzku a na ockach modry mazok, aby sa mu nevysusili. Mal 400ml glukozu a kedze mal anesteziu pichnutu aj do kostrce, hned zaspinkal a obcas sa len prevratil nabok. Nic ho nebolelo. Ta infuzka mu kvapkala cely den a celu noc. K veceru ked sa trosku prebral, dala som mu cajik, nech si doplni tekutiny. V noci sa mrvil a vzdychal tak som poprosila sestricku nech mu trosku ulavi. Na nasledujuci den sa uz usmieval, vypraval, predtym som ho este prebalila, vydezinfikovala.
Ale ranku mal este citlivu a plakal, ked sa skusal hybat, postupne sa posadil a klakol si. Jest stale nechcel, akurat len jogurt a marhulovu dren a jablcnu vyzivu pre kojencov, nic ine nechcel. Ja som bola rada aj za to, ze zjedol.
Este po operacii mi prisla doktorka povedat, ze co vsetko mu robili a ako dopadla operacia, ze vsetko je OK a uvolnili mu aj predkozku na pipiku, lebo ju mal zospodu prirastenu a zle sa to cistilo, odstranila smegmu a zoperovala mu ten pruh. Doktorka bola zlata, vsetko mi vysvetlila.

Doniesla som si pre neho mliecko, ze mu budem zarabat, ale sestricky mi to zakazali, ze to nesmiem z hygienckych dovodov, ze mlieko sa objednava a ze to som mala povedat, ze ako pije. Nikto sa ma na to nepytal. Hovorila som im, ze Tomik pije Bebu2 s bifidusom ale nie Premium, tu staru Bebu, samozrejme, oni urobili inu, nechcel mi to vobec pit, nechutila mu. Tak som to riesila jogurtami. Nehovoriac o tom, ze mliecko priniesli uplne horuce.

Bola som velmi prekvapena z toho, ze kolko lekarov a sestriciek fajci. Nebola som z toho nadsena...nepacilo sa mi, ze rukami co drzala cigaretu sa dotykali mojho dietata. Vecer o siesmej si isli sestry pravidelne zapalit na balkon, nechala som ich dohulit a az potom si pytala mlieko, aby nahodou na mna nestekali z abstaku. Dokonca jedna sestra, ked som si prisla pytat cipok do zadocku, hulila na chodbe a zaroven uspavala v kociku jedno dieta. Lebo kopec deti tam nemalo mamku.

Tak si vies predstavit, ze ako som bola rada, ze som odtial vypadla. Ked ma MUDr. Hajdu prepustal, tak som skoro vyskocila 1,50m od radosti. Hned som volala Andrejovi, ze ideme domov, predtym sme ale museli zaplatit izbu (nadstandard) a potom ho este sestra prelepila a vydezinfikovala mu ranku, dostali sme prepustaciu spravu a isli sme domov. Doma na mna dolahla vsetka ta unava z nemocnice (niektore deticky tam nariekali celu noc) a zaspala som s Tomaskom.

Dnes sme boli na vybraní stehov. Tomasko este tak tarbavo chodi, nie je isty na nozickach ale to vsetko prejde a onedlho bude santit ako predtym a bude mat o jedno trapenie menej.
Bodaj by bolo toto jeho najvacsi problem v zivote. Decka maju alergie, astmy, a bohvie ake este choroby, s ktorymi musia do konca zivota zit, byt na liekoch, operovany pruh je malickost oproti tomu.
Dokonca vcera isiel na ihrisko sam.

Ten stres ale nikomu neprajem, moja mama nemohla ani spat...

pekny den

Lucka29tt a Tomik

hanka274
28. feb 2007

no co povedat, kocky, radsej to nekomentujem, pretoze neviem...napisala by som asi vela stran, a naco...aby som sa len rozculila (co uz teda z prispevkou ciastocne som). Som povaha, ze si poviem, som schopna ist aj teraz vecer na za nimi, nakopat ich do zadku, vyhodit z prace s paragrafom. Hm, ale nemozem. Na to som maly cloviecik. A mimochodom tiez som schopna vynadat, len trebalo by sa asi nad tym zamysliet, ci to stoji vynadat im, pretoze ak tam moje dieta ostane na noc bezomna (ak je starsie), tak by som sa bala ako by sa k nemu spravali. Hruza....zdravotnictvo, dam za pravdu aj inym, ze nie len na SR je to hrozne, ale myslim, ze my vynikame.
Asi budem s malou chodit v pripade takomto s nou vsad, minimalne pokial si sama nebude vediet riadne ako sa vravi hubu otvorit.
no, hova...da, debi....lne.
(snad mi nevymazu admini prispevok)

renca3
1. mar 2007

Aj ja som bola na Kramaroch s malym, ked mal 1,5 roka. Vobec si neviem prestavit, ze by tam bol sam. Ale ved bol este maly.

Linda...neviem preco si mala zle skusenosti na novorodeneckom. Na zopar vynimiek boli v pohode. Ja nemozem nic zle povedat.

lindda
1. mar 2007

renca ved prave tie vynimky to cele kazia. 😒

lindda
1. mar 2007

majka ano citala som to v Novom casa dnes

babulka
1. mar 2007

Ja zas napisem opacnu skusenost, dakujem detsekj fakultnej neomcnici na Kramaroch, konkretne vyssie spominanej KDCH a JISke za zachranu zivota mojho Matika. Narodil sa s vrodenoch vyvojovou chybou na tenkom crievku, vedela som to este pred porodom, a ked sa maly planovane narodil, nastupila profesionanlita celeho timu. Vecer po operacii mi chirurg sam zavolal, aby ma informoval, ako sme dopadli, venoval sa mi dost dlho, aby mi vysvetlil, co maly podstupil. rano to iste, zavolal mi, ze ho bol pozriet a ze maly mal pokojnu noc, hovoril mi o pooperacnom priebehu. Na treti den po porode som ho bola prvykrat pozriet, predtym bol len manzel. Lezeal na chirurgickej JISke, lekari, sestricky, vsetci sa mi venovali a trpezlivo dpovedali na moje otazky. A verte, nie som jednoducha povaha, rychlo vybuchnem, som prote nervny typ, zvlast vo vypatych situaciach. Tak som aj dost otravna. skratim to, po prelozenie z JISky lezal na novorodeneckom, ktore bolo taktiez uplne v pohode. Druhykrat ho operovali ked mal tri mesiace a po operacii lezal na KDCH. Starostlivi lekari, prevazne mile sestricky, aj ked mali zly den, k detom sa spravali vyborne, aj ked mozne povrcali na matky. Ale matka je tam predsa kvoli dietatu a nie je v hoteli, teda kym je dieta OK, vlastne pocity musia ist bokom (aj ked sa to nie vsetkym bude pacit).
Boli tam samozrejme aj hystericke matky, (a ja som sa tam obcas spravala ako hystericka krava, vsak po toklych tyzdnoch...) take cipusky, ktore by potrebovali sem tam prefackat a ktore sa rozculovali nad obycajnymi banalitami, hoci tam mali stravit dva - tri dni ( a nie styri tyzdne + 2,5 tyzdna).
Samozrejme, aj mne niektore veci vadili, napr. to fajcenie alebo ranny budicek sanitarok typu "ked my sme od piatej hore, vsetci vstavajte", ale na to su tam tie dozaniky, ktore mozno nepomozu, ale aj tak...

4a
1. mar 2007

holky, nic proti nemocnici. Doktoři jako takoví, jsou tam špičky a mají nejlepší vybavení. Jen to prostředí je šílený tam, kde je to primářům, já mám konkrétně na mysli primářku jedno. Ale vždy je to jen a jen o lidech a o nás "klientech" co si necháme líbit a či se ozveme.

Mě se stalo toto. Mám dva nezralce. Narodili se v Praze, ale manžel pracuje v Blavě, tak jsme tam s ním. Když jsem si je přivezla po 3 měsících z porodnice z Prahy, asi za měsíc, když jsem Alexíka zvedala z kočárku, najednou zrudnul a začal lapat po vzduchu a kulit oči. Vás maminky s normálně narozenými dětmi by to asi nebralo, ale já se strašně lekla, naložila obě děti a volala pediatričce, co dělat. Ať upaluju na Kramáre na na pohotovost, tam že mi dají papír, se kterým mě vezmou na oddělení. Ale nepamatuji si, co to bylo za oddělení, budou to dva roky. Něco jako pro novorozence. Byli tam totiž takové děti, co už se jen "dopékali" než už definitivně půjdou domů ale děti nemocné, ale miminka.

Přilítla jsem uřícená s dvěma vajíčky s dětma a buším na dveře, neb nikdo neotvíral. Otevřela sestra, že musím počkat na doktora. Asi za 10 minut jsem viděla doktora, jak krokem plážového playboje jde někam dozadu, ne k nám, a tak znovu buším. Sestra řekla, aha, šel na příjem.... Víte, já byla vynervovaná, bylo 9 večer a já se bála, že má Alexík problém s dýcháním, že má nízkou saturaci a to může vést k odumírání mozkových buněk. Kvůli klesající saturaci, pobyl o mnoho déle, než jeho bráška pod kyslíkem. Já chtěla jen to, aby ho napojili na monitor a zkontrolovali to. Za dalších 10-5 minut se sestřička smilovala a Alexíka přijala. Umyla ho, dala do erárních oblečků a připojila. Doktor přišel asi za půl hodiny. Saturace v pořádku, tak jsem byla happy. Doktor prohlídl a řekl, zůstane na pozorování přes noc. Pro mě dost problém, protože mě nemohli přijmout s Andýskem, protože byl zdravý a já oba kojila. Ale co už. Myslela jsem, že si ho ráno odnesu.

Ve stejné místnosti bylo miminko na kapačkách. A propos místnost.... Opadaná omítka, děravé linoleum, žádný stůl či police na věci, jen zabudované plechové koryto se dvěma šuplíky. Jedno otáčecí křeslo, rozpadlé, koukali z něj dráty, bočnice odpadávali a jeho sedák sloužil jako podložka pod matraci Alexíka, aby byl v šikmé poloze kvůli refluxu. O postýlkách z roku raz dva nemluvě. Monitor postavili na asi 3 na sebe postavené pidižidličky, aby na něj sestry viděli. Vele leželo miminko a jeho dávkovačka léků, ležela na té podlaze. Já bych ji čistou nenazvala, ale prý ji strojově stírají. K dispozici žádná plína, nic na utření pokaděného zadečku, jen dřevěný papír, který se po namočení rozpadne, a ... doneste si vlastní plíny. Dost paradox, když vás nutí oblékat se do hnusného pláště a brát galoše, přičemž obojí si berou všichni příchozí a nepostřehla jsem, že by se ten plášť měnil. Prostě jako v Rusku před 30ti lety v normální nemocnici.

Druhý den jsem sledovala jak to tam funguje a byla jsem v šoku. S dětmi se pracuje každé 3 hodiny. Tzn. přebalit, nakrmit, případná medikamentozní léčba. Jenže na 7-9 miminek je jedna sestra. Maminky víte, jak rychle papají malá miminka...., přebalit.... Ty sestry si přebíháním od jednoho mimi k druhému nestíhaly ani desinfikovat ruce. Dostr kruté, když jsou tam i nemocná mimi. A miminka nedonošená, tudíš veeeelmi choulostivá. O pochování či utišení plačícího mimi, ani nemluvě. A o pečlivé další medicinské práci, lékování atd..... nechci mluvit, prostě to nemůžou stihnout a nedomýšlím. Ale za to sestry nemůžou, prý jich bylo více, ale snížili stavy kvůli penězům. Holt si administrativa nemocnice, neumí poradit jak pracovat s financemi, a když se nedostává, škrtají odborný personál.

Zmíňila jsem se, že vedle bylo miminko s dávkovačkou léků na zemi. Ptala jsem se co mu je a že prý zápal plic. Já šla do kolen. Bylo vedle mého dítěte, které mělo nedovivinuté plíce, tedy velmi choulostivé. A sestry si nestihly ani desinfikovat ruce. Chtěla jsem pryč. Byla jsem odhodlaná si dítě odnést na revers. Rozebírala jsem s doktorkou proč chci pryč, málo lidí, prostředí atd. Tak se rozmluvila, že jí to taky štve, co bylo dřív, co je teď a kde vidí problém. Ale že dítě mi dát nemůžou a kdybych si ho vzala, zavolají na mě policii. Domluvili jsme se tedy na ještě jedné noci a následná vyšetření. Bylo to totiž jak na potvoru o víkendu. Já odstříkávala mlíko a jezdila sem a tam. Naštěstí to byl jen reflux.

Ale.... podle toho, co jsem se dozvěděla, prostě není zájem zpříjemnit pracovní prostředí. Nechce se, paní primářce se nechce. Vždyt kolik může stát nové lino, vymalovat jinak než bíle a kolem dokola police. Obyč zavěšené police a kolik se na ně vejde. Na místnost celkem 5tis.? Ale není zájem, když nám šáhl Zajac na peníze, prož bychom se snažili.... Ale to, že drahé přístroje nesou známky pádu, jsou oblepené, neb stojí na pochybných konstrukcích nebo na zemi .... prostě špatné hospodaření s penězi. Ty iniciativnější oddělení, mají zřízené nadace, kam většinou pacoši a příznivci dávají svoje 2% z daně. Paní primářka se nechce tímto zabývat, vždyť proč, bylo by to nad rámec pracovních povinností. Ale z těch peněz, by se dalo postupně zpříjemnit oddělení.

Nenechalal jsem si to líbit. Dala jsem o sobě vědět. Hm, tak aspoň vymalovia a lékaři si o mě povídajíale v dobrém. To je ta, co se ozvala.

Mámy, nedejte se!!!! Křičte, bojujte. Když budete mlčet, nic se nezmění a lékaři a sestry se k vám budou chovat tak,jak jim to dovolíte. Držím vám palce.

nyve
3. mar 2007

Mile maminky, ja pracujem na urologickom odd v DFNsP na kramaroch .Skoda, ze zle skusenosti vzdy viac pocut ako tie dobre. Na nasom odd sa deti vacsinou operuju a urcite niektore z vas s detmi u nas uz boli. Chcela by som preto nieco napisat aj z pohladu cloveka,ktory je na "druhej" strane.

najprv by som chcela poprosit,aby ste nas nehadzali do jedneho vreca. ked si clovek precita toto:

Hruza....zdravotnictvo, dam za pravdu aj inym, ze nie len na SR je to hrozne, ale myslim, ze my vynikame.
Asi budem s malou chodit v pripade takomto s nou vsad, minimalne pokial si sama nebude vediet riadne ako sa vravi hubu otvorit.
no, hova...da, debi....lne.

...nie je to prave najlepsie pocut po sluzbe poctivo odmakanej. netvrdim, ze vsetky sestry naozaj vsetky svoju pracu robia na 100%. ale obcas je pravda niekde medzi.
praca s detmi a vlastne aj s maminami obcas naozaj vyzaduje neskutocnu trpezlivost, hlavne ked prichadzate na odd s predsudkom, ze ved sa pisalo.casto sa stava, ze mamina na mna uz pri prijati vybafne vsetky svoje poziadavky, tvari sa tak odstrasujuco, ze rozmyslam, ci sa nejdem radsej schovat. a to som jej chcela vsetko jedno po druhom vysvetlit.
😕
takze si najprv mozno nechtiac v snahe sa obrnit postve vsetkych ,ktori su s nou v ten den v kontakte. lenze na to doplaca hlavne dieta. spravanie matky chape ako negativum, ze sa deje nieco zle.
kazda z nas ktora na nasom oddeleni pracuje, a to mozem naozaj aj ruku do ohna strcit, by pre deti urobila posledne.
hlavne sa treba pytat pytat a este raz pytat. a pocuvat.ked budete citat negativne clanky, ktorych este urcite bude habadej, zamyslite sa, ci to nemohlo byt aj trosku inak. skor nez nas oslovite ako debilne hovada.
pretoze tu ide hlavne o vase deti.

s radostou vam odpoviem na vsetky poznamky, otazky a pripomienky. Petra Maradová

hanka274
4. mar 2007

Peti, cest vynimkam, to som tam zabudla napisat. A je to velmi dolezite, lebo potom to ozaj vypada, ako keby sme hadzali do vreca vsetkych, a tak to znelo aj odomna, zaco sa ospravedlnujem uprimne. Naozaj cest vynimkam !
Ale vo vseobecnosti zdravotnictvo na SR, je to ubohe....ci so starostlivostou, financie, pristupom....chapes. takto som to myslela....
juj, dufam, ze som zase na nieco nezabudla, snad to vyznelo lepsie... 🙂

nyve
5. mar 2007

To je jasne, ja sa zasa nikoho nechcem zastavat,ale kazda minca ma dve strany.
Situacia je naozaj obcas dost zla, hlavne preto ze vela sponzorov sa sustredi na take ,nechcem aby to blbo vyznelo, atraktivnejsie oddelenia. 😖
Kedze som vecny optimista,snad to bude lepsie 🙂

janaja
7. mar 2007

ahojte dievcata, som sokovana clankom o tom dievcatku, nechce sa mi verit, ze az takyto pristup tam bol. Ja som s krcno-nosno-usnym oddelenim na Kramaroch bola max. spokojna, lezala som tam ako dieta cca pred 9 rokmi niekolko krat a brali mi aj spominane krcne a nosne mandle, a okrem ineho ma niekolko krat operovali na zapal stredneho ucha, takze prostredie som poznala celkom dobre. Este som nepocula, ze by sa takto nejaka sestricka spravala, a to tam odporucam vsetkych svojich znamych na tieto zakroky s malymi detmi, lebo viem aky tam bol pristup, a to ze vsetci boli zatial spokojny. Netreba fakt hadzat vsetkych do jedneho vreca, ved takych ludi chodi okolo vas niekolko, a je malo zamestnani kde by niekto nevytrcal, vzdy sa niekde niekto najde a je len na nas ako sa cez to povzniest, aj ked verim ze je to niekedy velmi tazke, ale to su ludia a o tom to cele je, kazdy je iny 😕

janula203
1. apr 2007

MAJKA35, len taka otazocka....brali ti niekedy mandle? Akekolvek, krcne, ci nosne...Minuly rok mi operovali stitnu zlazu, lezala som na oddeleni ORL, sice na antolskej, ale to nie je podstatne kde, ale ze preco tam clovek bol. So mnou tam lezala pacientka, ktorej vybrali krcne mandle, mala okolo 25 rokov a od bolesti plakala, vykasliavala krvave hlieny, a nemohla vobec rozpravat, co ju to velmi bolelo....nechcem branit sestricky a pod. Ale myslim, ze to, ze pri dotycnom dievcatku nesedeli, neviem, ale keby tak mali sediet pri kazdom dietati, asi by sa museli roztrhat....utocis na personal, ale kde boli rodicia dotycneho dievcatka, isto bolo rozrusene, ubolene, a pomohla by mu naruc svojho rodica, nenapadlo ta, ze i ti mu asi chybali...ale zjavne im ich dcerka nechybala, ked tam s nou neboli....
Rovnako ako ty, i ja by som pri svojej dcerke bola.
Kazdopadne to netreba tak prehanat...
Napr. ked som ja lezala po zakroku stitnej zlazy na posteli, z hrdla mi trcali dve hadicky kvoli hnisu, potrebovala som ist na zachod, ale akonahle som sa postavila, prislo mi zle a zvracala som, sestricka to komentovala, ze som mala ist na zachod...podotykam, bola som cerstvo po operacii, a z hrdla mi trcali hadicky....ale co uz, mam sa teraz stazovat na antolsku...mozno sa sestra zle zobudila...ale co, nemusime byt hned utocni aj my ako osi....

lindda
18. apr 2007

a znova sem pisem a je mi jedno ci tym niekoho nastrasim je to cista pravda. Kamaratka si volala sanitku ku svojej rocnej dcerke ktora jej spadla na hlavu a nasledne odpadla a dostala krce. Sanitka ju odviezla na Kramare a nepriek tomu ju tam nechali cakat vonku v cakarni odpoved sestri bola ved uz jej nic nieje fihaa super sestra vidi az do hlavy bez rengenu je to tam jeden veeeelky bordel este su stale tam ak sa tej malej nieco stane boh ochranuj sluzbukonajuceho lekara. Dufam, ze mi uz s Ninkom nikdy nebudeme potrebovat tam ist. Nasli sme si sukromnu kliniku a sme nadmieru spokojny.
Zaver Vam napisem vecer.

leva
18. apr 2007

lindda aj mi mame zlu skusenost s kramarmy.mala ked mala 2roky si narazila hlavu o roh skrine.tak sme sli na pohotovost na kramare.dosli sme tam,podotikam nik tam nebol a cakali sme v cakarni asi 45min.nechapem ci tam citali noviny alebo co robili.toto je pohotovost ved tam mozes sprepacenim kym sa oni spametaju aj skapat.konecne nas zavolali.bol tam mladi lekar ktory sa choval k 2 rocnemu dietatu ako k dospelemu.skonstatoval ze to na sitie neni,ze sa to prelepi takou tenuckou paskou a to sa zrastie.tak som dala malu lahnut a samozrejme ked jej to chytal plakala.zacal ti jej tam zvisenym hlasom vraviet ze citujem...co tak vrieskas ved ta nerezem,nehyb sa nemozem to zalepit,boze ty vrieskas ako keby som ta y koze dral.ziaden normalny pristup.mal tam 2 sestry ktore sa pozerali a malu sme drzali mi.oni kukali ako vyhorane mysi.nespravil jej ani rengen hlavy.OTRASNE.

lindda
20. apr 2007

leva ani nehovor po troch hodinach ich haspitalizovali na chirurgiu a tam dostala nejake kakacky a vracanie po 8hodinach kedy uz sme boli zufali sme sa pohadali so sestrickou teda s dvoma nech okomzite zavolalju lekara tak po dalsich dvoch prisiela ze no tak co uz asi ma nejaku virozu ale ona bola prijata stym ze spadla a bola v bezvedomi a este aj krce mala doviezla ju tam sanitka a na to ten lekar hovori ze to nema nic spolocne z urazom hlavy ze to dostala nejaku virozu a vobec ich nezaujimala ze to babo uz dva dni nic nepilo ani nejedlo tak potom jej konecne pischli infuziu ale az ked sme tam spravili bordel
Je to fakt strasne a dnes jej povedali ze ved moze ist domou a ona nato ved mala grca a kaka stale a oni ze to uz musite si vybabit u pediatra a kedy v sobotu?????
OTRAS ona ma 1,5 roka !!!! Neviem co viac dodat.

leva
20. apr 2007

Presne tak treba si otvorit usta,potom sa to trochu pohne.Ale co ma na tom mrzi najviac ze ved su to nase deticky a boli pripady zanedbania starostlivosti z ich strany a ake to malo hrozne nasledky!!!potom je uz neskoro sa vyhovarat.Ved to je pre rodica to najhorsie ked sa nieco stane z nedbanlivosti doktora.No a to nechapem preco ju posielaju domov ked este grca a kaka a to na vykend!!!Poznam aj sestricky a doktorov ktory su velmi ochotny CEST IM.len skoda ze ich neni viac.

janula203
20. apr 2007

Dost vas chapem....ale mozno netreba byt tak kriticki, oni studovali medicinu, a na par pripadov si ju isto robia svedomite, a my sme rodicia, a casto reagujeme az precitlivene....ja mam na kramare dobre spomienky....nasa janka spadla z postele, ked mala polroka, cakali sme v rade polhodinu, ale ani ma nenapadlo protestovat...lekar sa povypytoval, ohmatal janke hlavku, skontroloval zrenicky, i brusko, nozicky a rucicky a poslal nas domov s tym, ze ak by sa jej zrenicky rozsirili a zacala by zvracat, nech prideme...ze jemu sa vidi v poriadku....a vsetko bolo v poriadku, vracat sme sa nemuseli...

Vase skusenosti su isto neprijemne, ale treba sa trosku pozriet na to vsetko aj z ich pozicie, oni su lekari, oni zhodnotia diagnozu a naslednu liecbu, ci hospitalizaciu....
ked to dievcatko naozaj zvracalo a hnackovalo, mohla to bbyt viroza...Nasa janka taketo stavy prekonala dvakrat, a ani raz sme s tym neboli v nemocnici...tiez bol v prvom pripade vikend, zavolali sme znamej doktorke, aby sme sa nemuseli trepat na pohotovost, ta nam poradila, ze ak nepapa, aspon tekutiny do nej nech dostaneme, a v pohotovostnej lekarni sme si kupili Kuliska....potom sme navstivili pediatra, a ten nam toho tiez viac nepredpisal...a postupne to janku preslo....

Este iny pripad, janka nechcela poriadne papat a vela zvracala, na pohotovosti ju bez akychkolvek nasich navrhov na liecbu poslali na ultrazvuk, ci nema reflux...nastastie nemala...

Takze, naozaj netreba byt hned nedovercivy, lebo potom aj pristup druhej strany moze byt rovnako namrzeny...rovnako je to aj v skole, ked ucitel povie, ze vase dieta vykonalo to ci to, a vy este obvinite ucitela z jeho nedoslednej vychovy....a pritom, vychovavat je predovsetkym vecou rodica, skola plni predovsetkym vzdelavaciu funkciu....

Drzte sa dievcata,a nech uz mate lepsie skusenosti....

Ludia su vsakovaki, a ludia sme najma vsetci, ci my mami, otcovia, ale i lekari, ucitelia uradnici, predavacky...a pod. Nie vzdy mame dobry den...a predstavte si, ze keby kazdy rodic na lekara krical a navrhoval mu moznosti liecby, ako by ste sa chovali vy....to ked my sme mudrejsi ako oni, tak nacco potom lekari vobec su?

lindda
20. apr 2007

ani nevies ako by som bola rada keby nebolo ocom pisat, ale bohuzial je ☹ je to uz moja najmenej 5ta zla skusenost s Kramarmi. Nasa mala je estew tam uz ma 40teplotu a stale sa nic nedeje uz su uplne zufali stale kaka a grca uzt je uplne slabucka neviem ako to dopadne,ale dufam, ze dobre,,,,,,,, Je mi ich strasne luto a neviem im pomoc a ani lekari je mi stoho na nic ,,,,,,,, ☹

verulka
20. apr 2007

nechce sa mi citat cely prispevok, ale mojim detom sa dari vyborne odkedy spominanu nemocnicu zdaleka obchadzam. Netvrdim, ze je tam zle uplne vsetko, ale bohuzial ja moc dobre skusenosti nemam. Proste ja si najdem oddelenie, prip. specialistu niekde inde a spokojni sme vsetci 😔 mame slobodnu volbu a ja ju naplno vyuzivam 🤐

leva
20. apr 2007

Mi mame tiez viacero skusenosti s neochotou lekarov.janula zavydim ti ked pises s akou ochotou si sa ty stretla,bohuzial v nasom pripade to tak nebolo,a ked pozeram tie spravy ake pripady sa deju zo zanedbania starostlivosti az mi spatne ostane.ked mi padla ani mi ju poriadne nepozrel,ziaden rengen hlavy,nic!!!preco to hned neskontroluju,co ak ma v hlavicke niake zranenie,len male krvacanie staci!!a ake to moze mat nasledky.Lindus drzte sa prajem vam skore uzdravenie!!!

babulka
20. apr 2007

Lindda, sorry, nepoznam ta osobne a nechcem vyvolavat hadky, ale tak trosku mi pripadas ako hystericka matka (ktora nie sme, ale zas netreba prehanat). Pamatam si ta z temy porodnica Kramare, kde si - s prepacenim - hystrecila niekolko tyzdnov pred porodom. Bohuzial - nie vzdy sa da hned na vsetko najst diagnoza, niekdey treba cakat na vysledky, vysetrenia, pozorovat. A od toho su lekari, nie my premudrele matky scitane tak akurat z internetu. Som pravnicka, a viem co hovorim, ked niekto vyklada pravo po svojom, len z toho co precita z novin a hned je na vsetko odbornik. Asi tak nejako sa moze citit lekar, len ten to ma o to horsie, ze tam ide o trosku ine hodnoty, nez nejaky majetok... Bola by si ako rodic rada, keby napriklad hned tvojho maleho operovali, lebo sa ti ZDA ze ma zapalene slepe crevo? Nie. Alewbo aby hned nasadili antibiotika, leb si myslis, ze ma zapal pluc? Nie. Bez diagnozy nemoze nastupit liecba, nebola by totiz uspesna.
A ked uz sme pri tom - najlespie je kvakat po internete - ked sa niekomu nieco nepaci, nech sa stazuje, mame tu patricne urady. A tie su povinne konat. Ked si kazdy povie - naco, aj tak nic nezmozu, tak naozaj - naco?

leva
20. apr 2007

Na to je tu ten internet a dana tema.

certica
20. apr 2007

my sme boli na kramaroch 2x na pohotovosti, nic vazne, krpec nam akurat vela zvracal a vzdy to padlo na vikend. nastastie tam nebolo ani nohy,takze sme boli hned vybaveni a zhodou okolnosti sme natrafili sme na tu istu lekarku (taka starsia pani), bola velmi prijemna, uplne v pohode.

aj osobne ja kramare naozaj velmi nemusim, ale to skor prostredim

babulka
20. apr 2007

Certica - presne - je to prostredim. My sme si tam uzili svoje, a nikoho tam nepoznam, nemam tam ani jedneho znameho, nic nebolo vybavene, a na lekarov ci sestry nemozem povedat jedine krive slovo. Tiez sa mi niekedy ZDALO, ze by nieco mohlo byt urobene skor alebo inac - ale co ja tomu rozumiem? medicinu som nestudovala, a aj ked som mozno teoreticky vybavenejsia, hodnotit a kritizovat postup lekarov si nedovolim. A ked ano, tak na spravnych miestach.
Chcela som tym len povedat, ze Kramarom sa ziadna z BA a okolia nevyhneme, ked budu mat nasi drobci akutny problem, tak naco tam ist vopred s tym, ze tam je to hrozne, tam nejdem, pisala nejaka baba na fore, ze tam bola 5x a bolo to tam takeeee strasne zle... Vacsina lekarov tam robi co moze, sestricky ani nehovorim, na taky kolos je ich malo. Samozrejme, vzdy sa najde nejaky blbec, ale to asi vsade, v kazdom povolani, baohuzial v zdravotnictve je to asi najmarkantnejsie.

janula203
20. apr 2007

LEVA, ako som pisala, aj moja dcerka padla na hlavku, nerobili jej rentgen, pretoze nejavili ziadne znamky nejakeho vnutorneho krvacania....naozaj, ako pisala i babulka, oni su lekari, a treba to nechat na nich....a tym, ze budeme opovrhovat ich diagnozami a radami nepomozeme ani problemu, ktory ma nase dieta, ani sebe, ale len zhorsime situaciu....

A co sa tyka tych sprav o zanedbani starostlivosti, tak to je naozaj vecicka, cim uputat divakov k TV, o takychto pripadoch sa hovori najviac, najviac sa diskutuje, najviac moralizuje, ale co pripady, ked zachranili nejeden zivot, o tych sa hovori len velmi malo, a prave tieto by si zasluzili ovela vacsiu pozornost....no je to bohuzial prave naopak...
Mozno si aj treba uvedomit, ze ludske telo je jeden velky komplex, ktory aj sami vedci skumaju a ani lekari uplne nepoznaju....ja teda obdivujem lekarov, ze sa dali touto cestou, ze musia zvladat tolke ochorenia, a este aj vybuchy rodicov, a podobnym ludom....

Niekedy treba byt ludsky....

Ja mam napr. osobne zlu skusenost s antolskou, ale co uz, stalo sa, nie kazda sestricka ma kazdy den dobru naladu....
Asi tolko odo mna....

leva
20. apr 2007

pravdaze su aj doktory co zachranili vela zivotov a klobuk dole pred nimi.ja nevravim ze su vsetci taky boze chran.Ale su aj fuseraci.Viem preco to vravim.nebudem to sem pisat.Bola som toho svedkom ako 14rocna.zomrel ale nemusel.neboli urobene potrebne vysetrenia a potom bolo uz neskoro.!!!

janula203
20. apr 2007

hej, ked sa nas nieco bytostne dotkne, vieme byt nekompromisny, a potom sa to s nami taha, ako ked male dieta sa boji bielych plastoch, a pod. zostava to az do dospelosti, ja nemam rada zubarov...hehe....vzdy sa trasiem ako osika, a som strnula...

ale to je to, ludske telo....niekedy lekari urobia vsetko, aj napriek tomu, ze my si myslime, ze mohli viac...niekedy je naozaj len tazke zistit pravu pricinu, ked symptonov je tak vela, a nie su velmi urcujuce...

medicina je tazky odbor...

leva
20. apr 2007

Hned som vedela ze to takto niekto zoberie,ale tam slo vyslovene o lajdactvo!!!keby urobili sono ze ma vred pred prasknutim medzi vnutornosti a hned by operovali tak by sa to nestalo.Nie 2krat mu dali nieco proti bolesti a poslali domou.Na 3 den mal brucho ako tehotna.bolo neskoro dostal otravu!!!ja viem ze aj lekari su len ludia ale toto bol tiez mlady clovek.Preco to vysetrenie nespravili ani na 2 den?Mohli spravit viac a nespravili.