Kto je zodpovedný za smrť tohto dieťaťa?
V spravach bolo minuly tyzden vyjadrenie doktorky, ze v osadach su bezne deti tyrané, ich matky im nevedia ani navariť. Pokial viem romskej problematike sa zacalo venovat vstupom do EU, pani Radičová bola neskor premierka a velmi sa chcela tejto téme venovat, mala o tom plo rečí o tomto, ako sociologicku a zenu som mala v nej velkú nádej. Neobvinujem ju, velku hubu ma v politike kazdý, len som ju volila aj za toto ze chcela sa venovat osadam. Za nou boli iní, iné političky, iné ministerky, ktore v tom mohli pokracovat..keby..korupcia? Zrejme nebolo na platy pre terennych.. Naozaj je málo penazí, alebo iba vela zlodejov? Alebo je to vsetko len politická téma? Len take kecy ako zalezi na detoch. Su desiatky deti takto denne na Slovensku nicenych, ved to vravela ta lekarka na tv joj alebo markize...tie matky v osadach nie su schopne sa ani zakladne postarat...
Vtedy bol predpokladam tento otec vrah https://kosice.zoznam.sk/hrozostrasne-podrobnos... len dieta. Kto je za smrt toho dietata zodpovedný?
Mama moja, či ste sp…., namyslené a nepokorné. Ja verím tomu, že tú štúdiu robila, nepotrebujem ju tu čítať dve hodiny. Lebo nemáte pravdu, tak si vymyslela štúdiu? Či v osadách žijú Einsteinovia, len o tom my nevieme? Nebuďte naivné. 90 % sú to naozaj nesvojprávne osoby. Len to by ste okolo tej osady museli niekedy aj prejsť, aby ste uverili. Možno ani to by vám nestačilo, nieto ešte štúdia. 🙄
V Kanade sa pred rokmi odoberie deti Indiánov a dávali sa do ústavnej výchovy, v Austrálii sa deti domorodcov odobrali a posielali do internatnych škôl na pre výchovu. Nič dobré to neprinieslo. Toto nie je cesta, to už bolo odskúšané. A aká je tá správna cesta? To sa pokúša ziztit každá jedna vláda od roku cca 1954, keď bolo zakázané kocovanie. Kocovne etnikum, ktoré žilo vo svojich etických a hodnotových rebríčkov ešte stále každý len pokúša natlačiť do tých väčšinových a stále sa nenašiel účinný spôsob. V takom Francúzsku, Srbsku, Bulharsku alebo v Taliansku ci Británii ešte stále žijú kocovni cigáni a nepredstavujú taky mega problém ako u nás alebo v Čechách.
Od materských škôlok, resp..maličkých deti sa už začalo. Nie celoplošne, ale niekde áno. Pozrite si organizáciu Cesta von.
@viestta presne, napr. v Irsku kocovnici ziju v karavanoch s kupelnou a wc, u nas ziju v strasnych podmienkach. nebudme naivni, ze si to zabezpecili sami, rovnako nepracuju a poberaju davky. Ale vdaka politike vlady maju zabezpeceny aspon zakladny standard, nie ako nasi osadnici. A miestni danovi poplatnici to ticho znasaju, su radi ze nekradnu.
Toto je zodpovednosť mnohých. Dejiny osád a dejiny vylúčenia Rómov sú dlhé, najviac im ublížili zákony prvého slovakstatu a aj tie za socializmu. Je to veľmi komplexná vec.
Ach co ti poviem. Kto nepracuje resp nezije pri nich nema ani sajnu.
Kolko je aj terennych pracovnikov. A k nim idu raz za rok. Ak vobec. V skole mam kamaratky ktore sa ich snazia naucit… ale ze skoda casu… proste nula. Nic.
Svokra mi hovorila ze jednu maju v osade co caka 10.dieta…. Kazdy rok jedno…. Ked ides okolo osady. To je fakt bieda…..
Zodpovedny je jeho zakonny zastupca,cize rozumej,rodic,kedze v tomto pripade to zanedbali rodicia a dieta nebolo zverene niekomu inemu. Ale nechapem,co tu chces pocut,ze ma niest zodpovednot este niekto iny?socialna pracovnicka? Alebo kto prosim ta? Tejto problematike je venovane celkom dost,ci sme boli v EU alebo neboli a predsa sa nic nedeje a vies preco?lebo su na nich zle “paky”. Tu mentalitu nikdy,ale nikdy nezmenis. Tito osadnici maju vyoperovanu zodpovednost,empatiu a cit,su negramotni,mnozia sa,ale deti nechaju tulat sa a maju na haku. A vies kolko poznam slusnych a usporiadanych romov?dost,ale osadnikov sa to netyka. A su svojpravni. Nebolo v spravach,aby sud pozbavil tychto rodicov svojpravnosti,takze je to len tvoja domienka. Negramotnost sa nerovna nesvojpravnost. Chapes? A kazdy,kto sexuje a urobi dieta,by sa mal o dieta postarat! Ci je hnedy,oranzovy alebo ruzovy,tak to proste je a ked sa nepostarali,nech nesu plnu zodpovednost. Este nebola taka kapacita soc.pracovnikov a taka kapacita DD,aby len tak jedna radost denne odkontrolovali 100vku osad fyzicky a aby odoberali deti. Tu by uz mal niekto pochopit,ze rozne programy pre ich integraciu nefunguju a ked to nepojde po dobrotky,tak to treba vziat z ineho konca,napr.odobrat vsetky davky…
Myslim, ze dievca, ktore vyrastlo v chudobe v osade, nevidelo iny zivot, ani nepoznalo ziadny cit, lahko podlahne prvemu chlapovi, ktory sa na nej odbavi. Vezme ju do deravej chatrce, kde sa na nej odbavuje kazdy den a ona len rodi jeho deti. Nema sama nic, ani si co obliect,jest,ani hreben ani vlozky.len hladne deti. Starsie ju idu vycicat z mlieka a najmladsie uz nema co jest.
Toto sú nevyriešitelné témy. Rómovia porodia aj doma a nikto o dieťati nemusí ani vedieť. Vzdelanie 0 bodov, pracovať pracuje 10 % a aj keby išiel sedieť za vraždu, tak ide do lepšieho, lebo doma má katastrofálne podmienky. Jedine ženy po 3. dieťati sterilizovať... a nie že má 17, tretie dieťa s tretím chlapom a ešte z rodiny. Chcú lepší život, tak nech sa snažia ako menšina 10 %. Nikto nemá nič zadarmo. A ten dotyčný čo malé kameňom utĺkol, tak by som mu dopriala bitku, že by dokonca života to nerozchodil.
Robím na upsvar, nie sice na kuratele, ale sú to moji kolegovia, takže veľa veci vidím, povieme si medzi sebou. Deti z osád sa odoberajú, dennodenne sú tie ženy v teréne, to čo zažívajú si neviete ani predstaviť. Keď o polnoci riešia znásilnenie 12 ročného dievčaťa vlastným otcom, ktorý na nich mieri zbraňou, keď prídu maloletú odobrať,....keď ich opľúvaju, vulgárne nadávajú, a vyhrážajú sa im s nožom v ruke, aj keď odoberajú deti v sprievode polície,.... Keď sa malé deti s prepáčením pokakaju, pocikaju v aute a celé ho ovracaju vrátane kolegýň, ktoré ich v aute vezu, lebo sa tieto deti aute nikdy neviezli.... keď videli deti pohryzené od potokanov....Nemyslite si, že by neodobrali omnoho viac detí, keby....keby mohli. Kde ich ale majú umiestniť? Kapacity detských domovov a náhradných rodín to nepokryjú. A ďalšia vec, na kuratele je tých ľudí "pár" - ako majú stihnúť pobehať všetky rodiny, keď náš štát stále pridáva na byrokracii, okolo odoberania dieťaťa je toho ozaj mnoho, nikto to za nich neurobí a urobené to byť "musí." Sociálnych pracovníkov je vyštudovaných veľa, ale nikto sa do týchto pozícii nehrnie, aspoň v našom okrese...aj keď tam prídu noví zamestnanci, po pár týždňoch/ mesiacoch odchádzajú psychicky zlomení.
@livuska124 a to by sme museli z každej rodiny jedného človeka "venovať" práci s touto komunitou.
@janetinka27 presne, v chudobe a nedostatku všetkého možného, sa pre potešenie venujú inej aktivite. Je to proste tak.
@kp7333 nasi nemali? Koľko bytov dostali a rozobrali, v zv úplne totálne zdemolovane rozobrane byty, z počutia viem aj o východe... do kedy dávať? Ako sa k tomu postaviť? Smeti neplatia, veľa krát ani energie neplatili. U nás každoročne akcie upratovanie co mesto uhradí odvody ton odpadu z mini osady...
Riesenie?
Vsetky romske deti matkam odnat a dat na adopciu - samozrejme tym, ktore sa nestaraju.
Mam znamu romku. Ona povedala, ze by by v osade nikdy nebyvala, ludia a podmienky tam hrozne. Ma deti, stara sa o ne a nikdy ich nebije. Naziape, to ano ked vyvadzaju. Isla dobnahradnej rodiny bielych v 6tich rokoch. Aj preto je " ina", povedzme slusna a adaptovana na zivot. Avsak financnu gramotnost jej nikdy nikto nevysvetlil a v mnohych sneroch je naivna. Ocakava od kamaratky financnu pomoc, ked jej chybaju peniaze- ze ved si trebavpomahat. A to nemysli vobec vychcano len fakt je blbo nastavena. Zial ma rovnajeho muza - biely a Nemec. Takze to nespada pod romsku tematiku len.
No ako clovek mavoba do re srdce a je slusna. A preco? No preto ze zila v rodine skusnej - a to ona mi sama pivedala tento svoj nazor.
Takze takto sa da ta probkematika vyriesit.
Na druhej strane - je to ludske? NIE JAZDA ROMKA/ ROM SU RETARDIVANI a mozno by potrebovali systematicku pomoc a prevychovu. Ale kto to zaplativa bude robit?
A inak je kopa Rómov ktorí sa z toho kolobehu dostali. Veľmi dôležité je aby sa proste dostali von z komunity. Lebo aj keď chce, spoločnosť ho stiahne.
@livuska124 napísala si to za mňa.👍 Ešte treba povedať za aké platy tie baby na kuratele robia.VŠ byť musí. Myslím,že málokto by to veril. U nás momentálne tri miesta neobsadené. A to ani je sme východ. Sme ten "bohatý" kraj. Mnohé odchádzajú po prvej vyplate
@simca06022011 sú aj iné aktivity,ktorým by sa mohli venovať.Napriklad upratovanie ..či už okolia lebo príbytku.
@mateson samozrejme :D a reálne niečo? 12r deti isto upravujú od rána do večera:D
@simca06022011 nemyslela som zrovna 12 ročných 🤦
@mateson tak si vieš predstaviť aké je to u nás - okres Rimavská Sobota. To čo som napísala, bola len štipka z toho, čo sa tu deje a aké prípady musia kolegyne riešiť. A tie nekonečné súdne konania. Akože vôbec im nezávidím túto prácu a za akú mzdu? Cca 850€ v čistom...
Podla mna je velkym problemom, aj medzi rómami zijucimi napriklad v osadách, fetalny alkoholovy syndrom https://www.stefajir.cz/fetalni-alkoholovy-syndrom
Takto postihnute deti a nasledne dospeli, maju obrovsky problem zaradit sa do spolocnosti. Kvoli poskodeniu mozgu nezvladaju najbeznejsie cinnosti, ako su dodrziavanie hygieny, praca s cislami, planovanie nejakych zlozitejsich postupov, vychadzanie s peniazmi, zvladanie emocii atd. Aj pri adoptovanych detoch, ktore maju napriklad problemy s poruchami ucenia, spravania a pod. je casto na vine prave pitie alkoholu matkou v tehotenstve a nie "zla" genetika, ako sa mozno niekedy hovori. Taketo deticky maju casto v tvari typicke crty (uzka horna pera, mensi obvod hlavy...), ktore sa daju uz na prvy pohlad rozoznat. V zahranici sa o tejto problematike uz dlhsie hovori a siri sa v tomto smere osveta...obavam sa, ze medzi romami ziju cele generacie takto postihnutych ludi :(

@kp7333 predstavitelia Eú sú ďaleko od reality osád. Ono je najľahšie dať peniaze a pýtať sa na výsledky.
Ale tie nemajú byť aké. Iba ak čiastkové. Čo znamená,skoro nulové.