Kto neklame deťom o Mikulášovi?
Je tu niekto, kto neklame detom o Mikulasovi? Co vas k tomu vedie a ako reaguju deti?
Ja som deťom nikdy neklamala ani o Mikulášovi, ani o Ježiškovi, nehrala som sa na zúbkovú vílu. Mne to nejde tak od srdca, hrať to na tie deti a držať ich v tom. Myslím si, že pekné detstvo a sviatočnú atmosféru majú deti aj s vedomím, že balíčky so sladkosťami a darčeky na Vianoce dostali od ľudí, ktorí ich majú radi.
@zuzinka888 Hovoris im,ze biskup pride kominom a necha im darceky v cizme, alebo im povies, ze darceky do cizmy dali rodicia?
@zuzitko74 pekne napisane
Ani ja neklamem.neda sa mi to,snazim sa dieta viest k cestnosti a ani ja mu neklamem v nicom.okrem toho,vidi v telke v reklame,pyta sa,prichadza zo skolky s nazormi,ze kto nechodi do kostola,nedostane od Jeziska darceky,clovek sa dostava vo spleti klamstiev.a ked ma dieta,co sa logicky pyta,ani sa to neda.veci sa daju aj pekne a prijatelne vysvetlit,okrem toho,vadilo mi,ze Jezisko sa dostal do pozicie nosica darov.
Kominom chodi santa claus. Deti si chodia na namestie k Mikulasovi a vedia, ze je to kostim teda biskupske oblecenie. Aby vedeli ako asi vyzeral. A aj postavicky v Disnylande a hocikde inde su len masky. Ci aj toto je klamstvo? Ako toto vysvetlis detom?
@zuzinka888 sladkosti do cizmy teda nedavas?
Nie. Ani nestrasim certom, bobakom, strasidlo, zlym ujom, ktory ich zoberie.....ale ked du poslusne tak ich pochvalim. Ty moj maly anjelik🤗
@zuzinka888 Ako to berie dieta, ked mu v skole hovoria o darcekoch v cizme od Mikulasa?
Ja hovorim detom, ze nie vsetky rodiny su rovnake. Niektore" nemaju" ocka, niekore maju/ nemaju surodencov...A nie vsetky deti idu na namestie. Nechcu nemozu, tak aj Mikulas moze prist inou formou... A ani nikdy sme to nerozoberali ako to maju ine deti. Asi dame zajtra pokec na tuto temu.
máme synov 8-ročného a 6-ročného. Ten starší je povaha, že on je od narodenia silný realista a vždy všetko potreboval mať vysvetlené tak, ako to skutočne je... takže veľmi rýchlo pochopil a vie, že Ježiško existuje v nebi, ale darčeky pod stromček dávajú rodičia, lebo si pripomíname jeho narodenie a preto sa navzájom obdarúvame. A že Mikuláš bol biskup, ktorý kedysi žil a obdarúval chudobné deti a preto si opäť my na jeho pamiatku dávame do čižmičiek sladkosti.
Mladší je ešte v škôlke, ten nikdy nepotreboval zatiaľ riešiť, ako to naozaj je, tak sme neriešili. Možno vie, možno nie, nepýta sa, tak ho nechávame v tej jeho momentálnej pravde. Keď sa opýta, vysvetlíme 🙂
Moja 7 ročná vie, že Mikuláš ktorý chodí do škôlky/školy, alebo je na námestí to sú len prezlečený ľudia. Myslí si, že ten ozajstný Mikuláš ktorého nikto nevidí, ten donesie sladkosti. Vie že na Vianoce si kupujeme darčeky aj my medzi sebou, a že ich nosí aj Ježiško. Takže vie viac menej takú polopravdu?
No..my sme vcera sli so synom von, ma tri roky, vraciame sa uz domov a z nicoho nic z brany pred nami vysiel mikulas s anjelom 😂😂😂 kukali sme na seba jak puk a syn: aha..tak tu byva mikulas, asi ide do obchodu..tazko zacat nieco vysvetlovat 🤷🏻♀️😂
Moja dcerka ide mat 5 rokov a je v tom obdobi, ze sa na vsetko pyta preco, preco a vsetko chce mat uprimne a realne vysvetlene. Pyta sa na Boha, pyta sa, preco si nemoze zobrat zenu za zenu, ze preco musi si zena brat muza... no na vsetko sa pyta. Samozrejme, Jeziskom ju neobabrem, vraj je moc maly na to, aby roznasal darceky, ze to by mu musela pomahat Maria a Jozef...a vobec, preco JOZEF nie je Jeziskov otec... zoberie vetu z koledy "a preto plesajme a Bohu dakujme" - preco mame dakovat Bohu, sak Marii, lebo ona ho porodila 🤣 no akoze, neni to lahke. Takze Mikulasa v uliciach mesta mame ako kostym, ako atrakciu, rozpravku. Aaa mne je strasne blbe inak klamat, najma o Jeziskovi. Zatlkat, sepkat si so starymi rodicmi, schovavat baliaci papier a darceky, balit ich po nociach. Pre moje dieta to ziadnu pridanu hodnotu nema... ani pre mna to neni kuzlo Vianoc, ale klamanie.
maly dostal mikulasske balicky a netusi, kto je mikulas. vie, ze su od konkretnych ludi. rovnako vianocne darceky. vie, ze su od konkretnych ludi. bol so mnou prebrat jeho vlastne darceky od kuriera, vravela som mu, ze su to vianocne darceky pre neho a ze skatulu este nemoze otvorit. az na vianoce. chapal vsetko lahsie ako ked som sa snazila vysvetlit, ze existuje daky mikulas alebo jezisko a pod a ani ho to nezaujimalo. bude mat 3 roky. ja som nikdy nevedela klamat. ani pre dobru vec
My v tom nevidíme žiadny problém, ja som tiež ako malá verila na Mikuláša a na Ježiška a o to viac som sa tešila na Vianoce, lebo to pre mňa ako dieťa bolo niečo tajomné a magické a to boli pre mňa tie pravé Vianoce. A vôbec to nevnímam tak, že by to bolo niečo zlé, deti majú vlastnú fantáziu a takéto veci majú radi a keď som zistila ako to je v skutočnosti tak som nebola sklamaná ani smutná ale vždy si rada zaspomínam na toto obdobie🙂)

Ako klame? Neklame? Moje deti vedia, ze Mikulas bol biskup a daval detom male darceky- jablko oriesky a takto si ho pripominame.