icon

Kto robí rodinné kroniky?

1. dec 2025

Ahojte, viete mi poradiť niekoho, kto robí rodinné kroniky? Že by som dala údaje o rodičoch, starých rodičoch a ten človek by dohľadal info z obidvoch strán rodín, plus fotky a nejak to dal dokopy? Vôbec neviem, ako toto funguje a či je to reálne. Nemám o svojej rodine žiadne bližšie info.

modrahruska
1. dec 2025

Ano, su ludia ktori robia rodokmene, su to genealogovia, ale je to pomerne draha zalezitost, pocitaj stovky, skor tisice eur. Najdes na internete dost takych, staci si vybrat. Urobia ti rodostrom ako taky graficky vystup, ale fotky musis dodat sama, to nefunguje tak ze ti niekde zozenu fotky. Mozno vo vynimocnych pripadoch z miestnych kronik, ale na to by som sa nespoliehala.
Druha moznost je urobit si to sama, dnes uz takmer vsetky udaje najdes na internete, nemusis chodit po archivoch a hladat v tlacenych matrikach. Ale pocitaj s tym, ze je to zalezitost na mesiace az roky. Ak chces kludne sa pytaj, robila som vlastny rodokmen.

autor
1. dec 2025

Ja žiadne fotky nemám, rodinu nepoznám, takže ani neviem, ako by som to sama dokázala ☹

modrahruska
1. dec 2025

Ked nemas fotky, tak ti ich ani nikto iny nezozenie, to tak nefunguje. Ked pises ze das udaje o rodicoch a starych rodicoch, tak ich teda asi mas, no a ked ich mas, mozes zistit dalej viac aj sama, keby si chcela. Ale jasne, nie je to pre kazdeho, pokojne si to mozes dat urobit profesionalom, to bola len jedna z moznosti. Ale teda necakaj, ze ti ten clovek najde niekde foto tvojej rodiny, to je takmer nulova sanca.

karolinakr
2. dec 2025

@anonym_autor je taka skupina na fcb Naša minulost rodne korene - tak daj otazku a udaje, ktoré vieš, mohli by ti pomôcť

autor
3. dec 2025
@karolinakr

@anonym_autor je taka skupina na fcb Naša minulost rodne korene - tak daj otazku a udaje, ktoré vieš, mohli by ti pomôcť

@karolinakr Ďakujem, nevedela som, že taká skupina je, ale skúsim 🙂

karolinakr
3. dec 2025
@anonym_autor

@karolinakr Ďakujem, nevedela som, že taká skupina je, ale skúsim 🙂

@anonym_autor neviem presne ten nazov, ale minule tam dokonca jeden čo robi na urade daval nejakemu pytajucemu sa rodny list jeho prarodičov či z matriky či odkial.
pohladam to a poviem ti, ked budem mať čas, boli take dve skupiny a patrali tam po predkoch až do 19.storočia

autor
3. dec 2025
@karolinakr

@anonym_autor neviem presne ten nazov, ale minule tam dokonca jeden čo robi na urade daval nejakemu pytajucemu sa rodny list jeho prarodičov či z matriky či odkial.
pohladam to a poviem ti, ked budem mať čas, boli take dve skupiny a patrali tam po predkoch až do 19.storočia

@karolinakr Ďakujem, si zlatá ❤

karolinakr
3. dec 2025
@anonym_autor

@karolinakr Ďakujem, si zlatá ❤

@anonym_autor zatial si daj na fcb skupiny
1. Spomienky na našu minulosť a naše korene
2.Hľadáme stratené kontakty na kamarátov, spolužiakov, koegov, príbuzných....
ak boli v zahraniči aj je veľmi veľa skupin Slováci v zahraničí a združenie Slovákov