Kúpa auta v hotovosti
Dobrý večer
chcem sa poradiť plánujem kúpiť auto a mám našetrených 6000 eur. Chcela by som to zaplatiť celé v hotovosti ale nie som si istá či s tým nebude nejaký problém. Nechcem sa zbytočne dostať do nejakých komplikácií hlavne čo sa týka papieračiek alebo kontroly zo strany úradov.
Máte niekto skúsenosť s kúpou auta v hotovosti? Dá sa to normálne spraviť, keď kupujem napríklad z autobazáru alebo aj od súkromnej osoby? A treba pri takejto platbe niečo extra riešiť? Budem vďačná za akékoľvek rady alebo skúsenosti. Ďakujem
Ako co by mali akoze urady kontrolovat? Co sa tyka tvojich penazi?
@klarissa25 no od určitej sumy nesmieš nič platiť v hotovosti. Platenie v hotovosti bolo možné len do 5000 eur. Teraz neviem či to nezvýšil ešte Kolár
Pred 4 rokmi som kupovala auto v hotovosti.7,500 € prevodom na účet.Nikto s ničím nemal žiaden problém.
Neviem,či sa odvtedy niečo zmenilo
6000 je nic. ''obrazne''
Zákon o obmedzení platieb v hotovosti v ustanovení § 4 ustanovuje nasledovné limity:
zakazuje platbu v hotovosti, ktorej hodnota prevyšuje 5 000 eur, ak ide o platbu medzi právnickou a fyzickou osobou vykonávajúcou podnikateľskú alebo inú samostatne zárobkovú činnosť,
zakazuje platbu v hotovosti, ktorej hodnota prevyšuje 15 000 eur, medzi fyzickými osobami nepodnikateľmi.
2023
Zákon o obmedzení platieb v hotovosti v ustanovení § 4 ustanovuje nasledovné limity:
zakazuje platbu v hotovosti, ktorej hodnota prevyšuje 5 000 eur, ak ide o platbu medzi právnickou a fyzickou osobou vykonávajúcou podnikateľskú alebo inú samostatne zárobkovú činnosť,
zakazuje platbu v hotovosti, ktorej hodnota prevyšuje 15 000 eur, medzi fyzickými osobami nepodnikateľmi.
2023
@balerina2025 od 01.07.2023 je limit hotovostných platieb 15000€ pre fyzické aj právnické osoby
A navyse podla mna stale nezrusili zakon, ze pocas mimoriadnej siituacke neplati obmedzenie (a mimoriadna stale trva)...
My sme kupovali auto nové, všetko išlo cez účet, nedalo sa platít hotovosťou.
My sme kupovali nové auto, platili sme v hotovosti cez 20000 nebol s tým problém 😊

Ako co by mali akoze urady kontrolovat? Co sa tyka tvojich penazi?