Kúpa auta z Čiech

maltinta100
20. jan 2023

Ahojte, vedeli by ste mi prosim poradit ako to funguje. Chcem previezt auto z Ciech, je to rodina takze tam neni problem, dalo by sa napr aj tak ze sa prevezu na Cz znackach a potom by som priniesla naspat znacky a odhlasilo by sa, aby som nemusela platit za docasne znacky a pzp? A musim mat aj neaku zmluvu? Ci mi to potom bez problemov policajti spravia. Dakujem za radu ☺️

alenah31
20. jan 2023

@maltinta100 sami - teda nie cez firmu, ktorá vybaví papierovačky za vás - sme kupovali auto iba raz - a teda nikdy viac.
ešte v CZ:
treba kúpno-predajnú zmluvu, faktúru alebo darovaciu zmluvu. Pri ojazdenom aute kupovanom od súkromnej osoby sa DPH nebude platiť. Taktiež musíte auto poistiť pre prepravu na SVK, vyplniť príslušné tlačivo a ísť na príslušný inšpektorát dopravy, kde vám auto odhlásia a pridelia mu prevozné značky. Auto tiež musí mať EK a TK.
na SVK:
v prvom kroku musíte prejsť kontrolou originality, na základe ktorej obdržíte Protokol potvrdzujúci spôsobilosť auta stať sa súčasťou bežnej premávky.
ak auto nemá COC, Osvedčenie o zhode, musíte navštíviť odbor dopravy, kde podávate žiadosť. Ak toto osvedčenie máte, znamená to, že auto je schválené na jazdu. Pozor, obvodný úrad musíte navštíviť tak či tak. Výška poplatku sa líši podľa toho, či je už auto schválené alebo nie.
Vybavuje sa aj poplatok za nakladanie z odpadom z vozidla. Výška poplatku závisí od typu auta.
tiež pokiaľ nemá platnú EK a TK z CZ - musíte ich dať urobiť.
treba vybaviť PZP - kto chce aj HP.
Až potom idete na ODI auto prihlásiť.
Výška poplatku závisí od typu auta.

liljana
20. jan 2023

@maltinta100 Ano, ak ho mozes doviezt na starych znackach, usetris za prevozne znacky a docasne poistenie, co vyjde mozno tipujem aj 100 eur.
https://forum.autobazar.eu/dovoz-auta-a-znacky-...

mincik
20. júl 2024

@maltinta100 Zdravím, chcem sa spýtať ako ste to vyriešili a či to bolo velmi komplikované. Pretože mam podobný problem