Lastovičky na novej fasáde dome
Ahojte dievčatá, prosím vás potrebujem poradiť. Dva týždne máme hotovú na dome novú fasádu, a dnes si lastovičky porobili 20 bodiek z blata, rovno vpredu .ide ma porazit, s cim to vycistit lebo zo starej to vôbec neslo dole a teraz na tej novej no hruuuza. Čo máme urobiť aby tam tie lastovičky nešli robiť hniezda? Ďakujem za každú radu 😶
@chrobacik41 tie bodky dáš preč vysokotlakovým čističom.. ak máš fasadnu farbu vyschnutu, tak sa jej nič nestane ani po vyčistení, tá musí vydržať vonkajšie vplyvy počasia..
@zuzudrnda trestne vidim, ked mi lastovicka znici niekolkotisicovu fasadu a obsere vsetko co sa da. Mam deti a nepotrebujem aby mi chodili po ich vykaloch 🤦♀️
@balenka1988 každý má vlastné nastavenie a pohľad na veci. Dnes syn pozeral na obsraty chodník ako lastovička u nás v podbrani chytá muchy a aká je nádherná. Zážitok. Učím ho, že na svete nie sme sami a ako je každa živá bytosť súčasť celku. Ak mi vadia hovienka, dá sa obuť....závisí, ci ho učím o vzťahu k prírode alebo k hodnote za fasadu
@zuzudrnda taketo nieco moze napisat len niekto, komu lastovicky neposkodzuju majetok. Ja by som sa tiez tesila, keby uvidim lastovicku niekde v meste ako chyta muchy 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ ja tu hovorim o tom ako nam nici majetok a nie, ze lieta a chyta muchy niekde 🤦♀️ chodte sa pozriet niekde, kde maju hniezda. Aka je to " krasa". A to nehovorim o tom, co vtaky prenasaju a urcite nepotrebujem mat vykaly vsade, kde sa hraju moje deti!
@balenka1988 lenze keď sa každý na to bude pozerať takým pohľadom že ako ničia fasádu, o pár rokov tu už nebude mať čo chytať hmyz.. každoročne ubúda tisíce vtákov práve preto, že ľudia k nim nemajú vzťah, ničia im hniezda.. to všetko narúša biodiverzitu a následne ovplyvňuje planétu..
@balenka1988 máme na dome, viem o čom píšem aj píšeš..za zvyškom si stojím. Mám iný pohľad na vec.
@balenka1988 PS: máme plechové listy pod hniezdom. Čiže fasáda je ok. A fakt sa teším,že kazdorocne po tisíckach nalietanych km, pridu k nám.
@jana_eyre_2 ja im hniezda nenicim, my im totiz nedovolime ani zacat budovat. Reagujem len na to, ze nie kazdemu sa paci mat vsade vykaly od vtakov a treba aj nas respektovat! Ja si tiez nebudujem v lese alebo niekde kde ziju zvierata. Respektujem ich domov. Takze mi nikto nemoze mat za zle, ked nesuhlasim s hniezdami na nasom dome. Komu sa to paci, nech to ma, ja budem len rada, ze nemusia spinit mne 😁
@balenka1988 to fakt ideš porovnávať ľudí s vtákmi že ťa majú rešpektovať? 🙄 Sú to vtáky.. ja ti nezakazujem si dávať opatrenia na dom proti lastovickam, len som ti vysvetlila kam môže siahať toto vytesnovanie vtákov z našich životov.. ale evidentne ste tu poväčšine podráždené (podľa tvojho tónu akým píšeš všetky príspevky) lebo máte niekoľko tisícovu fasádu na dome.. (ja ju mám tiež, mám aj deti, aj hniezda a čuduj sa svete nemajú žiadne choroby od vtákov)

@jana_eyre_2 ja sa hádam? 😂 Ved ešte píšem že nech si každý robí ako uzná za vhodne 🤔 Ak vám to nevadí, kľudne si ich tam nechajte, ja bývam na byte, a mne to teda na obývačkovom okne a okne do detskej vadí 🤷♀️ Z druhej strany hniezda stavať nechcú. A naozaj nepotrebujem aby mi niekto dával za pravdu keď mám svoj prístup k tomuto vyriešený, a ako si robia iní mňa nejak extra ani netrápi, každého vec, keď niekomu nevadia - ok keď niekomu vadia ako mne - tiež ok, ja som odpovedala na príspevok autorky a to ze som spomenula aj hrozbu tých plostic a inej havede, to je v neposlednej rade fakt ktorý si ale mnohý ľudia neuvedomujú lebo o tom ani nemusia vedieť, to ze vy ste sa toho chytili... 🤷♀️ Pekný deň aj vám 😀